2018. máj 01.

Víztakarékos mecénásprogram

írta: Felelős Gasztrohős
Víztakarékos mecénásprogram

drop-of-water-545377_1280.jpg

Napjainkban egyre többször halljuk, hogy a szennyezések és pazarlások következtében a jövő generációjának kevesebb édesvíz fog a rendelkezésére állni. Ennek megelőzése érdekében hozta létre szemléletformáló, víztakarékossági programját a Vízinnovációs Kft, a Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik partnere. A kezdeményezés tökéletesen példázza, hogy a fenntarthatóság nem csak a környezetvédelemről, a társadalmi felelősségvállalásról is legalább annyira szól.

“Nyolc éve foglalkozunk víztakarékossággal, Programunkat a környezetünk védelméért, hazánk édesvíz készletének megóvásáért hoztuk létre.

Hatása még, hogy a minőségi víztakarékos eszközök használatával (csapok, zuhanyok, wc tartályok) egy lakás, étterem, illetve egy intézmény víz és csatorna számlája átlagosan 30 %-al csökken.” - mondta el Klapka Réka a Vízinnovációs Kft. munkatársa.

A Program azonban nem egy átlagos kezdeményezés. Miután a projekt kitalálói többször is azt látták, hogy az óvodák, iskolák ugyan nyitottak lennének a Program iránt és örömmel adnák tovább a szemléletet is a gyerekeknek, azonban forráshiány miatt nincs lehetőségük részt venni, ezért a projekt megalkotói kitaláltak egy inspiráló szándékú megoldást. Az “Önmagunkon túl” Programban a gazdasági élet szereplői -  akik maguk is megelégedéssel használják a víztakarékos eszközöket - “szponzorálják” meg egy általuk kedvelt, szívükhöz közel álló intézmény víztakarékos eszközeit.

ajandek_rajz_es_vers.jpg

Budapesten a hatodik kerületben található Szív óvoda, örökös Zöld Óvodaként nagyra értékelte és nagy örömmel üdvözölte azt a két támogatót, akik által az Óvoda csapjai, zuhanyai és wc-tartályai víztakarékossá válhattak.

A támogatást két, a kerületben található vendéglátóhely – egy pékműhely és egy étterem tulajdonosa vállalta örömmel.

Az egyik támogató a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező, Kozmosz vegán étterem tulajdonosa, aki lelkesen járult hozzá a kerületben található Szív Óvoda víztakarékossá válásához.

sziv_ovoda_a_tanusitvanyt_az_ovodavezeto_veszi_at.jpg

A kapott víztakarékos eszközök használatával az első két hónapban átlagosan 35,6%-al csökkent az Óvoda vízfogyasztása. Ez havonta átl. 24 m3 megtakarítást jelent, azaz 24 ezer liter vizet, évente pedig 288 ezer litert, amit nem kellett kitermelni a Földből és nem válik szennyvízzé. Az éves megtakarítás egy 4 fős család körülbelül másfél évnyi vízfogyasztását fedezné. A program célja, hogy Magyarország összes óvodájához, iskolájához eljuthassanak, amivel évente egy negyed Balatonnyi vizet spórolnának meg a jövő generációjának, vagyis felnőtt önmaguknak. Reméljük, hogy céljuk megvalósul és minél több Fenntartható Vendéglátóhely összefogásáról, támogatásáról számolhatunk be a jövőben is.

Szólj hozzá

víz víztakarékosság kozmosz étterem