2018. feb 19.

Nose to tail - avagy együk meg az orrától a farkáig 1. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Nose to tail -  avagy együk meg az orrától a farkáig 1. rész

Nem könnyű egy ilyen hatalmas témába belekezdeni, olyan ez mikor egy hatalmas fehér vásznat kell megkezdeni valahol. Hogy a teljes kép összeálljon kezdjük ott, hogy az orruktól a farkukig nem csak az állatokat lehet megenni, hanem képletesen a zöldségeket is. Kezdjünk hát itt.

bazsalikomos_karalabe_kremleves.jpg

Bazsalikomos karalábé leves. A zöldségek héjából és a karalábé leveléből főtt az alaplé

A zöldségek esetében nehezíti a helyzetet, hogy sokkal többször kapható egy zöldség együtt az értéktelenebb részével, mint a húsok. Itt nem az a kérdés, hogy miért vegyünk nagyobb darab, csontos vagy egész állatot, hanem hogy mihez kezdjünk olyan zöldségrészekkel, amik amúgy is a szatyrunkban landolnak.

Kezdjünk ott, hogy a zöldségeknél megtehetjük, hogy komposztálunk, ha van rá lehetőségünk, így azonnal kikerüljük a problémát. De ha erre nincs lehetőségünk, vagy minél több részt el akarunk fogyasztani, mert ezzel pénzt spórolunk, akkor kezdjük el megvizsgálni, hogy mit mire tudunk használni.

Az egyik legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a zöldségmaradványok felhasználására, ha alaplevet vagy barna mártást főzünk belőlük. A répák, zeller, hagyma héjak, a spárga vége, brokkoli szára, zöldbab vége, borsó héja, zöldfűszerek szára, retek levele, káposztafélék torzsája, gombák tönkje, paprika csutka mind rengeteg ízanyagot tartalmaz. Így alkalmasak arra, hogy csodás alaplé, vagy mártásalap legyen belőlük.

img_20170518_093545.jpg

Aztán ott vannak az olyan gyümölcshéjak, mint a narancs, citrom, alma, körte amiket kiszárítva nagyszerű házi gyümölcstea keverékeket készíthetünk. Vagy csak dobjunk egy-egy marékkal a forralt borunkba.

Ha már így belemerültünk a héjakba, nézzük a sütőtök héjat. Ezt cukorszirupban megfőzve, megszárítva, majd olajban kisütve olyan csemegét készíthetünk, amiről senki meg nem mondaná, hogy a kidobásra szánt kanadai sütőtök héjából készítettük.  

Zero waste-re törekvő éttermek készítenek a jobb féle burgonyák vagy édesburgonya héjából is csipszet, elszántaknak lehet kísérletezni. Új dimenziók fognak megnyílni a tudatos élet szintjén is.

krumplihej.jpgchips krumplihéjból

A sütőtök magjából készíthetünk snacket, ha egy kis olajjal és fűszerrel összeforgatjuk, majd megsütjük őket a sütőben. Kiváló csak úgy rágcsálni, de salátákba vagy levesbetétnek is.

Gyümölcsök maradványaiból, magok, csutkák, hájak, torzsák, készülhet ecet is. Így konkrétan pár evőkanál cukor költségén készíthetünk házi gyümölcseceteket. Akinek van rá lehetősége, mindenképpen javaslom a kísérletezést.

pumpkin-seeds-1326476_1920.jpg

Rengeteg lehetőség van a kidobásra szánt alkatrészek megmentésében, legyünk bátrak és kísérletezzünk, gondolkodjunk előre. Gyűjtsük a hűtőben a maradványokat, főzzük meg előre az alaplevet és fagyasszuk le. Szárítsunk, készítsünk ecetet. Egy ayurvedás gyógyító tanácsolta azt, hogy együk meg minél több zöld részt a zöldségekről. Tegyük salátába a céklalevelet, borsóhajtást, együk meg a cukkinivirágot, turmixoljuk le smoothieba vagy krémlevesbe a reteklevelet.

Együk meg a zöldségeket is az orruktól a farkukig!

A cikket írta:  Szunai Dóri a Projektműhelytől​​

 

Szólj hozzá