2017. okt 20.

Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

írta: Felelős Gasztrohős
Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

Az Indexen október 13-án megjelent "Ne vásárolj hazait!" c. cikk mély megdöbbenést és értetlenséget váltott ki a Felelős Gasztrohős civil szervezet alapítói, önkéntesei és partnerei körében. A civil szervezet 5 évnyi tapasztalatára, szemléletformálás terén elért eredményeire és kutatásaira alapozva most bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket a szerző figyelmen kívül hagyott, miközben ezek nélkül a témát nem lehet - és nem is szabad - tárgyalni!

container-2568201_1280.jpg

A cikk írója szerint kizárólag az ár-érték aránynak kellene meghatároznia, hogy mit vásárolunk, tehát se a környezetvédelem, se az emberi jogok, se a szolidaritás ne befolyásoljon minket, amikor választanunk kell két termék között. Nyilván itt és most félre kell tennünk az érzelmeket, mert ez a gondolkodásmód azt nem engedi meg, hogy a saját jólétünkön kívül másra is gondoljunk, de azt se, hogy hosszú távon gondolkozzunk. Most legyen jó, és csak nekem. Ez a színtiszta, tankönyvi kapitalizmus, de vajon racionális-e ez a hozzáállás? Nem szívjuk-e meg ezt később?

Az indexes cikk a dinnyéből indul ki, amit a cikk írója júniusban szeretett volna venni, amikor az egyik Görögországból importált görögdinnyét árusító eladó felvilágosította, hogy ez ugyan drágább, de finomabb, mint a hazai lesz augusztusban. Azt nem teljesen értjük, hogy az író hogyan döntötte itt el, hogy melyiknek jobb az ár-érték aránya, de szerinte ha racionálisan gondolkodnánk, akkor inkább a görögöt kéne, hogy válasszuk, mert az jobb, hiszen ott többet süt a nap, jobbak a dinnyetermelési körülmények, és ezért nyilván olcsóbb is az ára az értékéhez viszonyítva. Ezt követően az író elkezdi párhuzamba állítani a mezőgazdasági termékeket az elektronikai eszközökkel (pl. okostelefon) amit Távol-Keleten gyártanak: szerinte ez jó is így, hiszen az erőforrások gazdaságosabb felhasználása mindenkinek az érdeke, és ha ott jobban süt a nap és olcsóbb a munkaerő, miért ne hozzuk akár az epret is Andalúziából.

truck.jpg

Csak azt felejti el hozzátenni, hogy egy iPhone nem romlik meg a több napos úton, míg ideér, ezért nem kell éretlenül leszedni, vagy gombaölőszerrel befújni. A romlandó mezőgazdasági termékek esetében tehát a szállítással járó negatív hatások miatt kicsi az esély, hogy ugyanazon áron jobb minőséget találjunk az import termékek között.

Itt meg is állnék a cikkben felsorakoztatott érvek egyenkénti cáfolatával, nem akarom senki idejét ezzel rabolni, hiszen mi a Felelős Gasztrohősnél szintén ár-érték arányban gondolkozunk. Csak mi ismerjük az import termékek igazi árát is - és az nagyon nincs arányban az értékükkel. Az olyan externáliák, mint a szállításból adódó környezetterhelés, az elhasznált kőolaj, a csomagolóanyagok, a sérülésből adódó veszteség mind hozzáadódna az árához, amit azonban nem a vevő fizet meg, és sajnos még csak nem is az eladó veszteségeként jelenik meg. Hanem valahol máshol... Mi az ilyen termékek mögött azonban látjuk a kipusztuló állatokat, az olvadó jéghegyeket és azt az ökoszisztéma összeomlást, aminek a tetején az egyre csak szaporodó ember áll. A mi racionalitásunk nem a mai napig, és még csak nem is a következő fizu napjáig terjed. A mi racionális gondolkodásunk kutatók tanulmányain alapszik, akik 20 éven belülre jósolják azt a katasztrófát, aminek következményeként a lakosság egyik felének már nem jut se élelmiszer, se ivóvíz, csak azért, mert aki most megteheti, kizárólag a termékre ráírt ár és élvezeti értéke alapján hoz döntést. Na de ki tartozik a lakosság feléhez? Lehet, hogy éppen a cikk írója.. Vagy Te/Ön kedves olvasó.. Mi nem vagyunk se protekcionisták se globalizáció ellenesek, mi csak gondolkozunk.

climate-165080_1280.jpg

Minek hoznánk messziről azt, ami itthon is megterem/előállítható, még ha esetleg nem is éri el azt a mások által sugallt minőséget, ami állítólag nekem kell? Ami meg nem állítható elő itthon/nem terem meg, abból pedig korlátozzuk a szükségleteinket, mert szeretnénk, ha a gyerekeinknek is jutna még belőle ugyanilyen korlátozottan. Mi ezt hívjuk racionalitásnak. Sajnos a Föld készletei nem végtelenek, előbb-utóbb elfogy a jó minőségű talaj, az ivóvíz, elfüstöljük a levegőbe a nyersanyagokat, vagy lerakjuk a föld alá betonba zárva (hulladékként).

Amikor a kereskedelem kialakult, még tizedennyien sem éltünk itt a Földön, nem kellett takarékoskodni. Mégis csak azt hozták messziről, ami csak ott termett meg. Most meg, amikor be kell osztani ami maradt, megveszem a görög dinnyét júniusban, mert nem bírok várni még egy hónapot a hazaira, meg valaki azt mondja, hogy a görög kicsit édesebb. Mi azt mondjuk, hogy takarékoskodjunk azzal amink van, és ennek egyik lényeges pontja, hogy feleslegesen, illetve kitalált szükségletek miatt ne használjuk föl az erőforrásainkat!

Szólj hozzá

globalizáció környezetvédelem hazai externália magyar termék élelmiszer-kilométer