2017. már 25.

Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

írta: Felelős Gasztrohős
Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

Jégtáblán úszó, csont soványra fogyott jegesmedvék, áldozatokat követelő viharok, emelkedő vízszint, szélsőséges hőmérsékletek. Sajnos mindennapjaink állandó kiegészítői lettek ezek a képek, és már saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a klímaváltozás hatásait, gondoljunk csak vissza a ragyogó napsütés miatt már el is felejtett idei extrém hideg téli napokra!

earth_hour_fb_cover_2017.jpg

A WWF idén 10. alkalommal rendezi meg a Föld Órája rendezvényt, mellyel a túlfogyasztás és a környezetszennyezés okozta problémákra hívja fel a figyelmet. Az Ausztráliából indult helyi, önkéntes kezdeményezéshez az évek alatt több mint kétmilliárd ember csatlakozott. A világ számos pontján, hétezernél is több településen kapcsolják le a díszvilágítást a nagyobb építményeken, látnivalókon. 2011 óta a jellegzetes logó kiegészült egy pluszjellel, mely arra utal, hogy nem csak ebben az egy órában, 20:30 és 21:30 között, hanem az év minden napján fontos figyelnünk környezetünkre. Az akcióhoz csatlakozva egy környezetvédelmi, fogyasztáscsökkentési fogadalmat is teszünk, mely így szól:

 „Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 25-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!”

http://foldoraja.hu/

Az összefogás olyan sikereket ért el, melyek szívderítően mutatják, hogy együtt valóban lehetséges. Ugandában megalapították az első Föld Órája erdőt a helyi közösséggel, Galápagos szigetén betiltották a műanyag zacskók használatát, a Fülöp-szigeteken pedig több otthonban napenergia biztosítja a világítást. De nem csak nemzetközi szinten, itthon is van foganatja a Föld Órájának. A Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Tiszatarjánban egy olyan földhasználat kialakításán dolgoznak, mely jobban alkalmazkodik az éghajlatváltozás körülményeihez. Így például az árvízi területeket megtisztították a kockázatot növelő növényektől, melyet biomasszaként fűtőanyagnak használnak fel. A megtisztított területekre pedig vízibivalyokat telepítettek, akik jó közösségi munkásként karbantartják azt. A település későbbi tervei között pedig a bivalymozzarella előállítása is szerepel.

2017foldoraja_fbposzt.jpg

Idén az esemény március 25-én, szombaton kerül megrendezésre. A Felelős Gasztrohős fenntartható éttermei közül jó néhány tart gyertyafényes vacsorát, ahol ha tiszatarjáni bivalymozzarella még nem is, de sok más finomság biztosan terítékre kerül. Ha pedig nem a fővárosban ünnepelsz, csapj egy nagy gyertyafényes, lampionos Föld Órája bulit, házi készítésű, hazai alapanyagokból készült ételekkel!

 A cikket írta: Szabó Eszti

Szólj hozzá

wwf föld órája fenntarható étterem