2016. dec 05.

Madarat tolláról, tojást sárgájáról

írta: Felelős Gasztrohős
Madarat tolláról, tojást sárgájáról

Miért halványabb a bio tojássárgája? Miért drágább? Mit esznek tyúkok bio tartásban? A Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatójával, Dr. Kertész Tamással beszélgettünk

- Mitől függ a tojássárgája színe?
A tojássárgájának színe egyértelműen a takarmányozástól függ. Vannak olyan természetes alapanyagok, amelyek hatására sötétebb sárga lesz a tojássárgája. Ezt egy 0-15 beosztású ún. Roche skálával mérjük. Az extra sárga tojássárgája általában 12-13, míg a normál tojássárgája 8-10. A kukorica, lucerna és főleg karotint tartalmazó alapanyagok hatására lesz szép narancs színű a tojássárgája. Vannak mesterséges adalékok is, melyek a takarmányba keverve erősítik a színt.

- Miért halványabb a bio tojás sárgája?
A bio termelésben tilos használni bármilyen adalékokat, ezért a bio tojássárgája ingadozó. Nagyban függ attól, hogy a bio takarmányban van-e, és mennyi a kukorica és a lucerna. A nyári időszakban, mikor a tyúkok kimehetnek a legelőre és csipegetik a zöldet, mindig szebb a tojásuk sárgája.

img_4531.JPG

Balról: szabadtartás (1-es kód),bio tartás (0-ás kód), mélyalmos tartás (2-es kód), ketreces tartás (3-as kód)

A bio tartásban kapnak e takarmányt a tyúkok, ha igen, mit?
Természetesen kapnak, melynek fő alkotó elemei a bio búza, bio kukorica, bio zab, bio borsó, bio szója és megfelelő ásványi anyagok, vitaminok. Lényeg, hogy a takarmány alapanyagok is ökológiai termesztésből kell, hogy származzanak. Tavasztól őszig, a hidegek beálltáig a tyúkok kimehetnek a legelőre is, ahol csipegetik a füvet.

Nehezebb, körülményesebb a bio tartás?
Lényegesen nehezebb a bio tartás és sokkal költségesebb, mint a konvencionális termelés. Először is meg kell teremteni az előírásoknak megfelelő tartási rendszert, az épületeket és a hozzá tartozó bio legelő területeket. A másik nagy probléma a bio takarmány előállítása. Bio alapanyagokhoz nem könnyű hozzájutni, hol az egyik nem kapható, hol a másik, ezért a takarmányok összetétele gyakran változik. Rengeteg adminisztráció terheli a bio tartást és a termelési eredmények is alacsonyabbak.

welfarm_magyarbio09.jpg

forrás: Welfarm Klub

Mennyivel kerül többe tojásonként a mélyalmos és a szabad tartás a ketreceshez képest?
A ketreces tartásból származó tojások előállítási költsége a legkedvezőbb. Ehhez képest mintegy 10-15%-al magasabb a mélyalmos, mintegy 40-50%-al a szabad tartásból származó tojások és duplája a bio tartásból származó tojások termelési költsége. A tojások értékesítési ára is hasonlóan alakul.

Nőtt e érezhetően a kereslet a bio tojásra az elmúlt években?
Enyhe növekedés figyelhető meg a bio tojás keresletében, de ennek aránya az összes tojáshoz viszonyítva még mindig csak 1-2%. Ausztriában ez 11-12%. Várhatóan a lakosság vásárlóerejének növekedésével javulni fog ez az arány  Magyarországon is.

Ön szerint elő lehetne-e állítani csak bio/szabad tartással elég tojást a világ növekvő népességének
Természetesen nem, mert a bio termelés nagyon drága és kis volumenek jellemzik. Ez a szegmens mindig a tudatos vásárlók körében lesz népszerű, akik megengedhetik maguknak, hogy a közel duplájába kerülő bio termékeket vásárolják. Mélyalmos termelésnél más a helyzet, vannak már olyan országok Európában, ahol csak így állítják elő a tojást. Mi is indítottunk egy Állatbarát Magyar Tojás programot, hogy népszerűsítsük ezeket a termékeket a fogyasztók körében. A mélyalmos tojás iránt viszont egyre nagyobb a kereslet, van olyan áruházlánc Magyarországon pl. ahol több mélyalmos 10-es tojás fogy, mint ketreces 10-es. A jövő mindenképpen ebbe az irányba mutat.

Szólj hozzá

bio tojás tyúk állatbarát takarmány tojássárgája ketreces tartás tojás fehérje mutasdatojasod szabat tartás roche skála farm tojás