Gyomorforgató adatok az élelmezési rendszerünkről
Az Élelmezési Világnap (október 16.) ünnepére összeszedtünk néhány igazán szörnyű és kijózanító adatot arról, hogy milyen hatásai vannak annak, amit eszünk, ahogyan azt előállítjuk, és ahogyan abból sokat elpazarlunk.
A manapság szokásos trendekkel szemben - miszerint bedobunk valami szörnyűt, de aztán a film végére kiírjuk, hogy nem kell aggódni, van megoldás és jaj de szép az élet, aminek hatására aztán másnapra mindenki elfelejti, amit látott – nem fogjuk a cikk végét light-os üzenetekkel feloldani, hiszen egész évben arról kommunikálunk, hogy mit tehetnénk, ami segíthetne hosszútávon csökkenteni a jelenlegi folyamatok hatását. Aki tehát tenni akar, nézegesse az oldalunkat vagy kövessen a facebook-on.
Íme a hírhedt adatok.
Társadalom:
- A világon minden 9. ember nem jut elegendő élelmiszerhez vagy tápanyaghoz. Ez 795 millió embert jelent. (FAO 2015)
- Az emberi fogyasztásra szánt megtermelt élelmiszer 1/3-át elpazaroljuk: 1.3 milliárd tonna/év (FAO 2015)
- Az 5 év alatt elhalálozott gyermekek 45%-a (évente 3,1 millió gyermek) hal meg alultápláltság miatt. (FAO 2015)
- 41 millió gyermek (5 éves alatt) volt túlsúlyos vagy súlyosan elhízott 2014-ben (WHO 2016)
- 1980 óta több mint megkétszereződött a túlsúlyos emberek száma (WHO 2016)
- 2014-ben több, mint 1.9 milliárd felnőtt (18+) volt túlsúlyos, közülük 600 millió súlyosan elhízott (WHO 2016)
- Az előállított antibiotikumok 60-80%-át állatok kapják, megelőzés és gyorsabb növekedés céljából. A túlzott antibiotikum használat hatására mára olyan baktériumok fejlődtek ki, amelyek rezisztensek mindenféle gyógyszerre. Vagyis ha elkapjuk őket, nincs mivel védekeznünk. (Wikipedia)
Gazdaság:
- Az élelmiszeripart 10 nagy cég irányítja: Nestlé, Coca Cola, Pepsico, Unilever, Kellogg’s, Mondelez, Mars, Danone, Associated British Foods, General Mills (Oxfam Behind the Brands, 2013)
- A vetőmagok, műtrágya és növényvédőszerek iparát 5 nagy cégi tartja kézben, akik az eladások több, mint felét bonyolítják: Bayer (most vette meg a Monsanto-t), BASF, Dow, DuPont, Syngenta (Grist 2016)
Környezet:
- Egy átlagos élelmiszer 1500 km-t utazik (Wordwatch Institute 2013). Minden extra élelmiszer-kilométer (a farmtól az asztalig megtett út) növeli az élelmiszer karbonlábnyomát: vagyis annál környezetterhelőbb.
- 2050-re a legfontosabb óceáni halászterületek hozama 40-60%-ra fog csökkenni (FAO 2016)
- A mezőgazdaság az éves szén-dioxid kibocsátás kb 20%-áért (The Guardian 2016), a kibodott élelmiszer pedig 8%-áért felel
- EU termőterületek csupán 2,4%-a áll ökológiai gazdálkodás alatt (FiBL - IFOAM 2016)
- Körülbelül 3,6 milliárd kérődző állat él a Földön, a legtöbbjük ipari állattenyésztő telepeken. Az emésztésük során keletkező metán jelenti a legnagyobb emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású-gáz kibocsátást. Bár a metán rövid ideig marad az atmoszférában, 30-szor jobban járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. (The Guardian, 2013)
- Az állatenyésztésből származó CO2 kibocsátás körülbelül a világ éves ÜHG kibocsátásának 14,5%-ért felelős (összesen 7,1 gigatonna szén-dioxid ekvivalens, amely körülbelül annyi, mint a világ összes autójának, vonatjának és repülőgépének a kibocsátása összesen). (ENSZ, 2013)
- Dél-Amerikában közel 4 millió hektár erdőt vágnak ki minden évben (ebből Brazilíában 2,6 milliót) azért, hogy az ott szójatermesztésbe kezdjenek. A szóját állatok fogyasztják el. (WWF)
- A pálmaolaj termesztésért szintén őserdőket írtanak: Indonézia 1990 óta 31 millió hektárnyi erdőt vesztett el (kb Németország méretű terület)
Általában nem vagyunk ilyen negatívak, de szerettük volna összeszedni és komment nélkül közzétenni a fentieket. Kövessetek minket, és lépésenként segítsetek megváltoztatni a rendszert! További infókat a honlapon is találtok: www.gasztrohos.hu