2016. jún 23.

Bio barlang a belvárosban

írta: Felelős Gasztrohős
Bio barlang a belvárosban

A Parlament szomszédságában alig egy éve nyitott kávézó és ételműhely valódi kulináris titkokat rejt. A szociológus végzettségű Bohn Katalin tulajdonos elmondása szerint elhatárolódnak a  klasszikusnak tartott vendéglátástól. Elhivatottságát tükrözi, hogy egészen egyedi módon közelítik meg az étkeztetés a minőségi étel fogalmát.

"A vegyszermentesen előállított bio alapanyagokból készült ételtől a szervezet nem éhezik kisebb adag elfogyasztása esetén sem, mert a tápanyagértéke lényegesen magasabb a hagyományos módon termesztett növényé." - mondta Katalin. Gondolta volna bárki is, hogy 100 gramm bio spenót vastartalma másfélezerrel több a hagyományos módon előállítottétól, és, hogy ez a tendencia érvényesül a többi zöldség, gyümölcs ásványi anyag tartalmára is. Ezt a felismerést és tudást alkalmazza ételműhelyében a tulajdonos számos egészségi problémával küzdő vendég legnagyobb örömére!

indiai.jpgAz eklektikus, de értő gondossággal saját kezűleg tervezett berendezés a nagyvárosi miliőbe beillesztett természetességet szimbolizálja. A tulajdonos igyekszik a kávézó adta lehetőségeket maximálisan kihasználni és bemutatni a kortárs művészek alkotásait kedves színfoltot teremtve az odalátogatóknak.

A kellemes környezetbe jól illeszkedik a bio és fairtrade kávé, a válogatott szálas tea választék, amely az ízesített kézműves sörök, a kistermelői borok különleges aromájával oltja a szomját. Az asztalokon elhelyezett korhű szódásüvegben szikvizet fogyaszthatunk.

bio-etterem-paleo-gyorsetterem-bio-hamburger-budapest-1.jpg

A hetente váltakozó étlapjukon glutén és tejmentes ételek sora található: ízelítőül például magyaros burgonyaleves, hamis túrógombóc, csokitorta. A paleo ételeket kedvelők válogathatnak a finomságokból, csak úgy, mint a Békésszentandrásról származó nyers zöldségek és gyümölcsök kedvelői.

Külön gondoltak a bio farmról származó húsos ételeket előnybe részesítőkre. A tojás is a szabadban tartott baromfitól származik, mely visszaköszön a finomságok ízvilágába. Ételeik elkészítéséhez a legfinomabb olajakat használják. A levesek, főzelékek, szószok sűrítését a fő alkotó elemmel oldják meg, nem használnak tejet és lisztet. Ahogy néhány másik Fenntartható Vendéglátóhelyen, úgy itt is megtudhatjuk, hogy honnan származnak az alapanyagok: ezek listája az étterem honlapján szerepel. (Sajnos az is kiderül, hogy a teljesen bio kínálat nem biztosíthat kizárólag hazai alapanyagokból.)

Újdonság a Báthory Ételműhelyben a  nemrég bevezetett "gyorséttermi" kínálat, például a hamburger, hot-dog, falafel és társaik. Végre ehetünk egy jó bio hamburgert egészségesen!

biohamburger.jpg

Megelégedéssel töltené el a lelkes tulajdonost, ha minél több vendéglátó át venné az üzletfilozófiájukat és gombamód szaporodnának a hasonló helyek, ahol mindenki megtalálja a kedvére való egészséges ételválasztékot!

A nyár közepén megnyíló teraszon a választékos ételek mellet, csapolt hideg kézműves sörrel várnak mindenkit!

A cikket írta: Dencs Zsuzsanna
Fotók: Báthory Ételműhely

Szólj hozzá

bio friss öko gluténmentes egészséges vegetáriánus organikus báthory tejmentes paleo lisztmentes