2014. júl 14.

Gombázz be Pali bácsival!

írta: Felelős Gasztrohős
Gombázz be Pali bácsival!

 Fogj kezet a termelővel! 3. rész

 

Az előző napi visszautasításoktól kissé keseredetten vágtunk bele a keddi napba: mi lesz, ha nem áll velünk szóba senki? Valóban ilyen jól megy a piacosoknak, hogy nincs szükségük egy kis reklámra? Lehet, hogy igazak a pletykák és a piacon tényleg csak kevés igazi termelő van, a többiek pedig a nagybaniról szerzik be az árut?

Ahogy a sorok között sétáltunk aztán kezdtünk megnyugodni: volt, aki ránk köszönt és volt, aki maga jött oda hozzánk megkérdezni, hogy haladunk a munkával. Kezdtük meglátni a piacosok közötti baráti csoportokat: a tegnap a lépcsőhöz közel ülő néni ma a piac másik részénél lévő asztalnál ült. “Nekem ott van hátul asztalom, de oda sokkal kevesebben jönnek el, mint ide. Úgyhogy amikor a Miklósék nincsenek itt megengedik, hogy az ő asztalukhoz üljek. Sajnos ilyenkor külön kell fizetnem az asztalbérletért, de még így is megéri” - tudtuk meg a költözés okát. Fotókat azonban még így is nehezen készíthettünk. Kiderült ugyanis, hogy az egyik kereskedelmi tv csatorna többször szokott ezen a piacon képanyagot felvenni a hírek mellé - legutóbb pont egy olyan alkalommal, amikor valaki medvehagyma helyett gyöngyvirág levelet evett, és belehalt. A piac helyi medvehagyma árusát kérték meg, hogy nyilatkozzon az esetről, akitől ezután félreértésből a vásárlók féltek medvehagymát venni. Igyekeztünk megnyugtatni őket, hogy mi csupa jószándékkal felszerelkezve érkeztünk és a fotók célja pont az, hogy a vásárlók megismerjék a megbízható termelőket - még így is falba ütköztünk sokszor.

Eperszezon.jpg

A Fehérvári úti piacra jellemző a sokszínűség, a kistermelők többfajta zöldséget is vetnek, de mindenből keveset hoznak. Persze olyan nagyobb termelőket is találtunk, akik csak egy-két féle termékre specializálódtak, de azt nagy mennyiségben nyomják: gyümölcsösök, akik mindig a szezonra jellemző gyümölccsel jönnek ki (ottjártunkkor épp epertől piroslott a piac), vagy krumplisok, akik a krumpli mellé még elvetnek pár tő hagymát. Kovács Pali bácsinál azonban csak egyetlen egy terméket lehet kapni, de azt szinte egész évben, hiszen szerencsére ez nem szezonfüggő. A gomba egy olyan különleges élelmiszer, amit télen-nyáron lehet enni. Egy növény, aminek a fehérjetartalma azonban magas (1 kg gomba = 1 liter tej), ráadásul olyan teljes értékű fehérjét tartalmaz, mint amilyen a húsban is van, így vegetáriánus menükben kiváló fehérje helyettesítő. Magas szelén és kálium tartalma miatt pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott. Mégis, Magyarországon valamiért keveset eszünk belőle. Pedig a Fehérvári úti piacon egy kifejezetten barátságos bácsitól vásárolhatjuk meg a szebbnél szebb darabokat. Persze az állandó kínálat nem vadgomba, nincs is annyi erdő/rét Magyarországon, ahol ennyi gombát lehetne szedni. Pali bácsi először gyanakodva nézegetett minket, hogy miért vagyunk ilyen érdeklődők, de amikor elmagyaráztuk a jövetelünk célját, megnyílt és elmesélte nekünk a saját és a gombák történetét.  

gombas bácsi kicsi.jpgMint kiderült, már 14 éve gombát árul ezen a piacon, de előtte 36 évig kamionosként rótta az utakat. Az üzletet a veje vezeti, de a lánya és a felesége is részt vállal a munkában, a gombák locsolását pedig egy segédmunkás végzi, így öten élnek ebből a munkából. Egy nagy pincét bérelnek Budafokon -ahol egyébként 72 kilométernyi pince húzódik a föld alatt, aminek egy részében szintén gombát termesztenek. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi abszolút laikusok voltunk a gombatermesztés kérdésben, ezért csillogó szemekkel hallgattuk Pali bácsit. Akinek a könyökén jön ki a gombatermesztés művészete, attól elnézést kérünk -sőt, kérjük, hogy ha valamit félreértettünk kommentben javítsatok is ki-, aki azonban hozzánk hasonlóan eddig csak ette a gombát, itt egy kis gyorstalpaló. Kiderült, hogy mai modern korunkban a  gombát olyan zsákokban termesztik, amik trágyával/komposzttal vannak tele. A gombatermesztéshez itt Budapesten általában lótrágyát használnak. DE! Még mielőtt elhatároznátok, hogy soha többé nem esztek gombát, megnyugtatásként írjuk, hogy a trágyát előtte természetesen hőkezelik, hogy kiöljék belőle a nem kívánatos baktériumokat és kártevőket, és csak ezt követően szórják be az ún. micéliummal, ami a gombatestet felépítő sejtfonal.

IMG_0095.JPGA trágyát nem Pali bácsiék készítik, azokat az összes pincébe fix időpontokban szállítja egy cég, amihez az összes termelőnek alkalmazkodnia kell. A gomba egy elég hatékony élőlény: az első micéliumos beszórásból akár ötször is lehet szüretelni. Pali bácsi a messzibe merengve mesélte, hogy amikor kinő a zsákokból a gomba, akkor az egész pince úgy néz ki, mintha két napja havazna: gyönyörű látvány. Persze -a mezőgazdaság többi ágához híven- a gombatermesztés sem csak ennyiből áll, hogy elülteted, aztán kinő. Nem mindegy a pince páratartalma, hőmérséklete, ezeket folyamatosan ellenőrizni és változtatni kell, mert ha dohos a pince akkor a gomba elpusztul és akár milliós összegek mehetnek kárba (a trágya, a zsákok, a bérleti díj, a sejtfonal, stb). Ezen felül szükség van még egy erős derekú szedőre, mert ezt a műveletet itt Budapesten kézzel végzik. Pali bácsiéknak 800 zsákuk van, minden zsákban kb. 20 kg gomba, amit általában Pali bácsi felesége/lánya és a TermeloiGomba_FelelosGasztrohos_bacsi.jpgszakmunkás szüretel. Az így előállt mennyiséget természetesen nem mind a piacon adják el, a veje boltoknak is értékesít. Pali bácsi igazából csak azért jár ki a piacra azzal a pár kg-val, mert szeret emberek között lenni. Nem a családjával lakik és legalább így nincs egyedül egész nap, ráadásul itt drágábban is el tudja adni a gombát, mint amennyit a boltok fizetnek érte, persze több is vele a macera, de szereti ezt csinálni. “A furcsa az egészben…”- mondja Pali bácsi keserű mosollyal, “hogy hiába, tőlünk olcsóbban veszik meg a gombát a boltosok, a vásárlók a boltból így is drágábban juthatnak hozzá, mintha idejönnek hozzám a piacra..” 

Te is régen ettél gombát? Irány a piac, és próbáld ki ezeket a recepteket: Lencsés-rizses egytálétel gombával, Töltött gomba.

Olvasd el a Fogj kezet a termelővel! cikksorozat korábbi részeit is!

Fogj kezet a termelővel!

A kéz, ami az ételt adja

 A cikksorozat a Zöld Forrás pályázat keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

 fm3.jpg

 

 

Szólj hozzá

gyümölcs piac bio mezőgazdaság gomba zöldség káposzta egészséges budafok környezetbarát magyar termék helyi vásárcsarnok őstermelő termelő egészséges étkezés szezonális kistermelő termelői piac fogj kezet a termelővel fehérvári úti piac termelői gomba fehérváti úti piac 11 kerületi piac