2013. dec 15.

Terülj-terülj kukácska

írta: Felelős Gasztrohős
Terülj-terülj kukácska

karacsony1.jpgKarácsonykor nemcsak a saját gyomrunk térfogata tud megnőni korábban nem várt mértékben, de ilyenkor bizony a szemeteskukánk is kisebbnek tűnik, mint az év többi részében. A szokásos gyanúsítottak - például a várva-várt ajándékok vagy a szaloncukor csomagolóanyaga - mellett azonban ilyenkor a szemétben landoló élelmiszer mennyisége is megnő. A szerencséhez, hogy étellel-itallal megrakott terülj-terülj asztalka mellett ünnepelhetünk- azonban úgy gondoljuk, felelősség is társul. Elég kishazánk határain belül körülnézni ahhoz, hogy felismerjük: sok család nem teheti ezt meg. Ezzel a cikkel nem az a célunk, hogy mindenkit sírásra fakasszunk és rávegyünk, hogy fogadjon be egy szegény vagy hajléktalan családot magához az ünnepekre (bár kíváncsi lennék, hogyan reagálnának az olvasóink egy ilyen kampányra!), hanem, hogy néhány egyszerű tippet nyújtsunk az ünnepi mizéria közben az élelmiszerhulladék csökkentésére. A felelősség ugyanis, amit az ünnepi asztal magában rejt, az az erőforrásokra vonatkozik.

karacsony2_dontwasteit.hu.jpgSajnos manapság az élelmiszerek több, mint egyharmada a kukában landol. Ezt persze nem mind mi, a végfelhasználók dobjuk ki, hiszen nagy a veszteség már a betakarítás, szállítás, és természetesen a kereskedelem kesze-kusza hálójában való navigálás során is. A fogyasztóknak azonban még így is óriási szerepük van: ha megveszünk valamit, azzal azt jelezzük, hogy igény van a termékre. Márpedig ha ez a megvásárolt termék mégsem a gyomrunkban, hanem a kukában köt ki, attól az igény az áruház értelmezésében nem fog csökkenni. A kidobott élelmiszert ráadásul nem elég, hogy meg kellett termelni (elvetni, locsolni, táplálni, lefejni, levágni, stb), de a hulladékkénti kezelése is sok energiába kerül. Az Európai Bizottság 2010-ben az EU 27 tagállamában végzett felmérése szerint körülbelül 89 millió tonna étel landol a kukában minden évben, amelybe ráadásul a mezőgazdasági ételhulladékot és a kidobott halak mennyiségét bele sem számolták. Talán jobban megfogható ez az egész, ha kimondjuk, hogy évi 179 kilogramm kerül a kukába fejenként. Az EU szerint a vendéglátóhelyek ennek 14%-árt felelősek, mi magunk pedig, otthon, a 42%-ért, vagyis 76 kg-ért évente; amelynek 60% -a elkerülhető lenne. A maradék 43% kidobásáért a feldolgozó- és kereskedelmi szektort okolhatjuk. Szomorú, de igaz, hogy az EU-ban és az USA-ban kidobott ételekből jóllakhatna a világ összes éhezője.

Karácsonyig van még kilenc napunk. Lássuk, mit tudunk tenni ezalatt az idő alatt ahhoz, hogy a decemberi hidegben kevesebbszer kelljen le- vagy kivinnünk a teli szemeteszsákot!

Bemelegítés:

1) Kezdd el megenni azt, amit a hűtőben és a fagyasztóban találsz! Így több helyed lesz az ünnepek alatt és után is - és ki tudja, hátha találsz ott valamit, ami akár az ünnepi asztalon is kiköthet!

2) Tervezd meg, hogy mit fogsz enni! Nézz körül a spájzban és a szekrényekben, keress ahhoz receptet, amid már van, és csak azt vedd meg a boltban, amire ezekhez szükség van!

gasztrohos_receptkönyv.jpg3) Kezdj összegyűjteni recepteket a maradék ételek elkészítésére, hogy tudd, melyik ünnepi maradékot kell majd lefagyasztanod, és melyiket tudod felhasználni pár napon belül. (Ha pedig találtál, küldd be őket nekünk, hogy megoszthassuk másokkal is a Fenntartható Fogások között!)

4) Írd össze, hogy tavaly mik voltak a kedvenc fogások, és minek nem volt olyan nagy sikere. Lehet, hogy az utolsó pillanatban, csak a biztonság kedvéért vásárolt termékekre idén nem lesz szükség.

5) Ne vegyél semmit csak azért, mert hagyomány, hogy az ott van az asztalon. Ha mégsem tudod megállni, keress egy receptet, amelyben másnap felhasználhatod, ha mégsem fogyna el.

6) Kérdezd körbe a családot! Az emberek étkezési szokásai változnak, akár saját elhatározás, akár egészségügyi problémák miatt. Lehet, hogy a legnagyobb édességkedvelő már csak mézet használ édesítésre, vagy néhányan vegetáriánusok lettek azok közül, akik korábban sok húst ettek. Mindenki boldogabb, ha azt adhatja és kaphatja, amit szeretne, és az ételek közül is kevesebb marad meg.

7) Légy kreatív és törd meg a tradíciót! Próbálj ki néhány egészségesebb és környezetbarátabb receptet, hogy ellensúlyozd a sütemények és a családi ebédek súlyát!

8) Bízz magadban és ne félj attól, hogy nem lesz mit adnod a vendégeknek! Tudd, mi van a spájzban, a fagyasztóban és a hűtőben, amiből gyorsan összedobhatsz valamit, ha úgy alakul.

9) A legegyszerűbb trükk természetesen a kommunikáció. Bár nehéz lehet a nagymamáknak elmagyarázni, hogy a flódni, a madártej és a zserbó mellé nem kell még linzert is készíteniük, tapasztalataim szerint némi kitartással azért lehet hatni rájuk. A “linzert inkább csinálj a szülinapomra” mondat meg szokta tenni a hatását. A tágabb családdal is érdemes egyeztetni, és esetleg felosztani a megsütendőket - hiszen úgyis mindenki csomagol mindenkinek a látogatás végén, és valljuk be, a harmadik nap után már nem igazán kívánjuk még azt az utolsó szelet túrótortát, ami “fogyjon már el, hogy el tudjam mosni a tányért”.

A jelszó itt tehát a megosztás és a csere: nem kell minden háztartásban két-három fajtát sütni, ha tudjuk, hogy kapunk egy-egy adag finomságot a szülőktől, testvérektől.karacsony3_receptoldal.hu.png

10) Írj bevásárló listát és csak azt vedd meg, ami szerepel rajta!

11) Vegyél magyar árut! Bár ez az élelmiszer-hulladék problémáján nem feltétlenül segít, környezeti és gazdasági szempontból mégis fontos: ezáltal támogatod a magyar termelőket, a hazai gazdaságot, ráadásul az élelmiszer-kilométereket is csökkentheted! Karácsonykor sok asztalra kerül hal, ezeknek nagy része pedig sajnos importált - ki tudja, honnan. Pedig itthon is számos megbízható forrásból szerezhető be finom, jó minőségű hal, amellyel ráadásul az óceánok élővilágát is védheted. Mielőtt elvetnéd a hazai fajokat, nézd meg a túlhalászatról szóló rövidfilmet!

Az ünnepek alatt:

12) Ügyelj a megfelelő tárolásra! Az élelmiszerek tovább frissek maradnak, ha a megfelelő módon tárolod őket.

13) Kezdj el komposztálni! Nem elég, hogy a korábban értéktelennek vélt konyhai hulladékból virágföldet “készíthetsz”, a komposztálással csökken a szemeted mennyisége is. A gyerekek pedig ámulattal követik nyomon, hogy mi történik a komposzton belül.

Karácsony után:

14) Írd össze a tapasztalataidat a jövő évre!

15) Adományozd el a nem romlandó ételt, ha tudod, hogy már nem fogod megenni! Az Élelmiszerbank például mindig szívesen fogad adományokat.

16) Kövesd a FIFO (first-in-first-out) szabályt: azt edd meg először, amit korábban vettél; vagy ami gyorsabban megromlik.

17) Ne dobj ki zöldséget és gyümölcsöt csak azért, mert picit megpuhult! Használd fel turmixban, süteményben, vagy levesben!

A legfontosabb pedig, hogy töltsd a családdal az időt, ahelyett, hogy a konyhában bosszankodsz, a harmadik fajta süti kiszáradása miatt! A Karácsony célja, hogy együtt legyen a család és nem a nagy zabálás, nem kell a rokonoknak megfelelni, hidd el, jövőre a te példádon felbuzdulva ők is sokkal nyugodtabban töltik majd az ünnepeket.

További főzési, tárolási, takarítási tippeket találsz a honlapunkon!

Az egész éves figyelmeteket megköszönve,

Kellemes Ünnepeket kívánunk mindenkinek!
A Felelős Gasztrohős csapata

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

All-you-can-waste: a nagy választék sötét oldala

Vigyázat, forró! És papírban van.

Szemét fesztiválok!

 

 

Fotók innen: dontwasteit.hu, receptoldal.hu, www.myeasyrecipes.net

 

 

Szólj hozzá

karácsonyi élelmiszerhulladék karácsonyi tippek hulladékcsökkentés élelmiszer-hulladék kidobott élelmiszer