2013. okt 17.

Sör, virsli, október, feszt

írta: Felelős Gasztrohős
Sör, virsli, október, feszt

A múlt hétvégén volt az első Budapesten megrendezett Oktoberfest, mert ez egy olyan népünnepély, amit érdemes Magyarországon is meghonosítani. Lehet berúgni, meg enni, meg táncolni, meg énekelni, amit a magyarok is szeretnek. Azért, hogy a kultúra se maradjon ki, mi kicsit utánanéztünk az eredetének. Megdöbbentünk, valami jó kis szaftos, “milyen szépen indult és lám mi lett belőle..ezek a mai fiatalok...” típusú felütéssel akartunk kezdeni, de ez a feszt azon kevés ünnepek közé tartozik, ami már eredetileg is csak erről szólt. Az Oktoberfest ugyanis az 1800-as évek elején eredetileg egy királyi esküvő lagzijaként debütált, amire az egész város meghívást kapott. Azóta az új sör ünnepe, melyen az első napon az első abban az évben elkészült söröshordót a polgármester ünnepélyesen megcsapolja és ezzel elindítja az ivászatot.

Persze Magyarországon már mindenki hallott erről a nagy müncheni buliról, már évek óta indulnak közvetlen járatok Budapestről, meg akciós ajánlatokkal bombázzák a közönséget. Rengeteg ismerősömtől hallottam én is, hogy egyszerűen szenzációs buli. Él pár barátunk Münchenben és már egyébként is terveztük, hogy meglátogatjuk őket, és ha ez pont az Oktoberfest környékén van, akkor miért is ne nézzük meg azt is. Így 2 hete felkerekedtünk és elmentünk az Oktoberfestre. Őszintén szólva, nem vagyok elragadtatva a koncepciótól és az ötlettől, ami körülbelül annyi, hogy jó nagy sörsátorokban jó magas áron jó nagy korsókban (1 Mass = 1 liter sör) sok ember együtt rúgjon be.

szemét októberfeszt.jpg

Rögtön leszögezném, hogy nagyon jó hangulatú rendezvény volt, talán úgy lehetne leírni, mint a Sziget a 30+ korosztálynak. Tök jó fej emberekkel találkozhat az odalátogató, rengeteg külföldi van: a statisztikák szerint abban a pár napban 6 millió ember fordul meg München utcáin. Mi például összebarátkoztunk egy olasz párocskával Milánóból, ahol a lány AC Milán a srác pedig Inter rajongó volt. Ami még bámulatosabb, hogy milyen kicsi a világ: összefutottam egy sráccal, akivel egy utcában nőttünk fel, a párom pedig egyik szaktársával futott össze az egyetemről. 

De remélem az olvasó már tudja, hogy mire akarom igaziból kifuttatni ezt a kicsit csapongó bevezetést, mert ami engem különösen foglalkoztatott az az, hogy vajon mit jelent környezeti szempontból egy ilyen ünnep? Katasztrófát.......szemét hegyeket és hatalmas fogyasztást. A wikipédiát szerkesztők értesülései szerint évente mintegy 1000 tonna hulladék keletkezik a két hetes rendezvényen. De tudjuk, hogy München nyugat és ott úgy tudjuk, hogy komolyabban veszik a környezetvédelmet, ezért most az optimistábbik oldalamat szeretném bemutatni és felvázolni azokat a jó megoldásokat, melyekkel találkoztam:

ostya tányér.jpgTalán a legérdekesebb és legkreatívabb megoldás, amit ember fesztiválon láthat, az az ostyatányér volt. A szokásos fehér, egyszer használatos műanyag tányér helyett a krumplival körített virsli darabokat egy zseniális ostyából készült tányérban adták, így a végén az ember vagy megette a tányért is desszertként (környezetvédelmi szempontból ez a jobbik eset), vagy eldobta, ami aztán lebomlott mint egy kenyér (vagy esetleg megette egy szemfüles kutya és jólesett neki, amit a műanyag tányérról nem mondhatunk el).

Abban a sátorban ahol mi “pihentünk”, az étlap hátuljára a következők voltak írva:

- Ez a hely csak megújuló energiából származó áramot vásárol

- Helyi termelőktől szerzik be az ételt és az italt

- Főleg gázzal főznek (Ezt nem teljesen értettük, hogy mitől környezetbarát, mivel a napjainkban kapható elektromos (indukciós) sütő főzőlapjai energiahatékonyabbak, mint a gáz tüzelésű társaik, főleg ha abból indulunk ki, hogy megújuló energiából vásárolták az áramot. Ha valakinek ettől eltérő értesülése van kérjük küldje el és helyesbítünk!)

- A pincéreket kiképezték a helyi közlekedésből, így felvilágosítást tudtak adni, hogy hogyan tud a kedves vendég hazajutni (bár ha már egyszer kocsival érkezett valószínűleg nem fogja ott hagyni a kocsit...meg egyébként is a németeket nem úgy ismerjük, hogy csak úgy ittasan beülnének egy kocsiba, de a szándék a lényeg :) )

- Minden ételt és italt hagyományos üveg korsóban és porcelán tányérban kaptunk (Nem műanyag tányér és műanyag pohár mint mondjuk a Szigeten, hanem rendes törékeny cucc, amit lelkiismeretesen össze is gyűjtöttek és elmostak.)

- Külön látványos volt, ahogyan a sok piszkos poharat és tányért ott helyben rápakolták egy hatalmas szalagra  amik aztán a másik oldalon kijöttek tisztán. Helyben történt tehát a mosás, így megspórolták az edények szállításának környezeti terhelését a fesztiváltól a tisztítóig, meg vissza, arról nem is beszélve, hogy ha azt a  60 000 hektoliter sört műanyag pohárkában mérték volna, akkor a műanyag hulladékból egy várost is fel lehetne húzni.

- A kandírozott gyümölcsök a feliratok szerint kizárólag biogazdaságban termelt gyümölcsökből készültek és egy kis fadarabon lehetett elfogyasztani őket, amivel így szintén sikerült megspórolni pár műanyag tányért. Reméljük nem őserdőből (olyan erdő, amit nem ember ültetett, vagy nem avatkozott be a fejlődésébe)  vágták ki az alátéthez szükséges alapanyagokat! 

leírás a környezetvédelemről.jpgAz is kiderült, hogy a Bajor állam évente felméri ezeket a sátrakat (umweltsiegel.de) egy kérdőívvel, hogy valóban környezetbarát módon működnek-e, az ellenőrzést pedig kiképzett nyugdíjasokra bízzák, így segítve az idős korban az aktív életvitelt.

Szóval egy rövid ott lét alatt is látszott, végre a fesztivál szervezőknek is feltűnt, hogy az a 1000 tonna hulladék nem játék és legalább próbálkoznak csökkenteni. De azért hiába akarjuk szépíteni, egy ilyen esemény óriási terhet ró a környezetre. Felmerül, hogy vajon, ha ez a 6 millió ember otthon marad, vagy beül a barátaival a szomszéd kocsmába, ott megeszik-e ennyi húst (500 000 sült csirke) vagy megiszik-e 60.000 liternyi sört két hét alatt, vagy ezek a fesztiválok a fogyasztás növelésének okos motivációi, nyilván. Ha abból indulunk ki, hogy Oktoberfest nélkül kevesebb sör és hús fogyna a világon az alatt a két hét alatt, akkor még mindig felmerül a kérdés, hogy kis tételben feldolgozni, vagy szállítani a dobozos sört mennyivel környezetbarátabb vagy terhelőbb, mint egy ilyen fesztiválon a hatalmas tartályokból csapolni üveg korsókba? De ez egy olyan bonyolult kérdés, hogy ennek kiszámolásába most nem kezdünk bele.buli van.jpg

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szemét fesztiválok!

Egy hely, ahol tesznek a magyar népesség növekedéséért

Kézműves torkoskodás

Szólj hozzá

sör fesztivál hulladék münchen október oktoberfest sörivás sörsátor söröshordó október feszt műanyag tányér