2013. sze 04.

Egy hely, ahol tesznek a magyar népesség növekedéséért

írta: Felelős Gasztrohős
Egy hely, ahol tesznek a magyar népesség növekedéséért

Szendzso

Egy aprócska hely a Frankel Leó utcában, mégis könnyen megtalálható: egy 60’as évekbeli kis piros Renault parkol elszántan a bejárati ajtó előtt, mint aki már eldöntötte, hogy ott tölti azt a 20-30 évet, ami őt a roncsteleptől még elválasztja. A Renault eredetileg egy jóbaráté volt, aki gyakran parkolt vele az épület előtt, de mostanra a Szendzsó egyik szimbolumává vált. A két éve megnyílt reggelizőhely úgy robbant be a köztudatba, mint egy atomvillanás. A megnyitás után egy évvel a Dining Guide az ország 2. legjobb reggelizőhelyévé nevezte ki, különös tekintettel a tojáskrémes bagelre, ami 2013-ban már az első helyet is megszerezte magának “Ham&Eggs-es bagel” néven. Azonban mi nem a Dining Guide-os helyezés miatt vettük célba a Szendzsót. A honlap grafikájából és egyéb meg nem nevezett forrásokból arra kezdtünk gyanakodni, hogy ez csakis felelős hely lehet. Szerencsére nem utaztunk potyára, kiderült, hogy a magyaros grafika és a dekoráció valóban nem csak esztétikai célokat szolgál, bár azt is, elég erőteljesen.


Felelös gasztrohösök-01.jpgAhogy beléptünk a körülbelül 5 asztalból álló kis helyiségbe, a 200 évvel ezelőtti Magyarországon kezdtük érezni magunkat. A magnóból népzene szól, a felszolgálók buggyos ujjú, népi motívumokkal díszített ingek mászkálnak fel-alá, a falat olyan köcsögök és evőeszközök díszítik, amiket nagyanyáink is már örököltek. Szóval nagyon hangulatos, kifejezetten ajánljuk azoknak, akik rajonganak a magyar hagyományokért; dehát minket ez még nem hatott meg, szóval mentünk tovább. Sikerült ott érnünk a hely egyik tulajdonosát és megálmodóját, Horváth Zsoltot. A két tulajdonos közül, az egyik szinte mindig ott van, ellenőrzi a forgalmat, szórakoztatja a vendégeket, szóval igazi vendéglátókkal van dolgunk. A beszélgetésből kiderült, hogy a legtöbb étel igazi magyar hozzávalókból készül, ahogyan az üditők, a sörök és a joghurtok is. A vendéglátóegységben magyar kistermelők termékeit is meg lehet vásárolni, mint például a Szilváshús Zrt. szalámijait, a Bükki Sajt termékeit, a Falmich Gall Manufaktúra csokoládéit és a Méhes-Mézes szörpöket. A vendéglátó nagyon büszke volt a házi készítésű kenyérre és a sütikre, amiket egy budapesti fiatal cukrásztól szerez be
és a választék itt is napról napra változik. Idén nyáron már fagylalt is kapható a Szendzsóban, a híres kézműves Fragola szállít be nekik. Az energiatakarékos égők, a lámpabúraként funkcionáló üvegek, az indukciós sütő már kezdte melengetni a szívünket, de amikor kiderült, hogy házhoz direkt azért nem szállítanak ki ételt, mert nem akarnak műanyag hulladékot termelni úgy döntöttünk, hogy leülünk és örömünkben meg is vacsoráztunk. Kiderült, hogy a reggeli kínálat nagyrésze este is rendelkezésre áll, szóval megkóstoltuk a méltán hírös ham and eggs bagelt meg egy sajtos salátát.

Nagy kedvenceim mostanában a Kiskőrösi konzervgyár által készített különböző gyümölcslevek, amit már több ilyen, szándékosan helyi alapanyagokat árusító vendéglátóegységben kaptam “üdítő” címszó alatt. A legjobbak, mint amilyennek a Szendzsó is bizonyult, szívószál nélkül szolgálják föl a magyar gyümölcs üvegbe zárt “legjavát”, ezzel is csökkentve a felesleges hulladékot. A tulajdonos azért választotta ezt a céget, mert a konzervgyár visszaveszi a 3 dl-es üvegeket, így azokat nem kell kidobni. Ami az alkohol felhozatalt illeti, nincs állandó borkínálat, a kizárólagosan magyar borok két havonta változnak az éppen aktuális beszerzéstől függően. 

A sörök pedig kézművesek, magyarok és különlegességként megtalálható itt Ogre söre is, aki egy lelkes sör fogyasztó és -kritikus, és akiről egy békésszentandrási sörfőző nevezte el a cseh sörök ízvilágát idéző, 12 alkohol százalékos világos lágerét - tudtuk meg a tulajtól. 

Ugyan a Coca-cola sajnos már-már magyar terméknek minősül, így nem teljesen életidegen egy ilyen hazafias helytől, mégis csalódottan tapasztaltuk, hogy egy Coca-cola hütő mégiscsak becsúszott a pult mögötti részlegre. Kezdem azt hinni, hogy Magyarországon az egyik feltétele a vendéglátóegység megnyitásának a Coca-cola szerepeltetése a kínálatban...  

DSC_0116.jpg

Szerencsére azonban volt, ami elterelte a figyelmünket a Coca-cola csalódásról, amikor észrevettük, hogy a helyiség nem ér véget a vendégtérrel és a mosdókkal. A leghátsó szoba ugyanis plüssállatokkal és kisszékekkel van teli, ahol a kisgyermekes, vagy babás vendégek lerakhatják a porontyaikat, vagy akár el is vonulhatnak velük játszani, amíg a kaja meg nem érkezik. Épp értetlenkedve integettünk vissza az egyik 2 év körüli kislánynak, amikor a tulaj elmagyarázta, hogy tapasztalata szerint a kisgyerekeket az éttermekből általában kinézik, mivel zajosak, nem tudnak illően viselkedni és zavarják a pincéreket, vagy a többi vendéget. Ők éppen ezért úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy külön helyiséget a gyerekeknek, ahol ők kedvükre ordítozhatnak és rendetlenkedhetnek anélkül, hogy a kinn ülőket zavarnák. Ezzel egyet tudunk érteni, Budapesten kevés hely van, ahova kismamaként be mernénk ülni rakoncátlan gyermekünkkel. Hát ez a nem semmi, Coca-cola ide, vagy oda, ezt hívják társadalmi felelősség vállalásnak! Kismamák, irány a Szendzsó!

Az első képet Németh András Péter a másodikat jómagunk készítettük.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Természetesen kávé!

Mivel rukkolt elő a Fruccola?

Voulez-vous ein francia brunch?

 

Szólj hozzá

bagel szörp kézműves sör reggeliző hely fragola szendzso szendzsó tojáskrémes bagel fragola fagyi bükki sajt szilváshús Kiskőrösi konzervgyár Szendzsó szendzso reggeliző szendzso kávézó bagel budapesten magyar szörp