2013. ápr 25.

Hogyan hozzunk létre működő közösségi mezőgazdaságot - képzés beszámoló

írta: Felelős Gasztrohős
Hogyan hozzunk létre működő közösségi mezőgazdaságot - képzés beszámoló

A múlt héten írtunk a közösség által támogatott mezőgazdaságról és a Tudatos Vásárlók Egyesülete által a témában tartott gyakorlati képzésről. Egy olvasónk ellátogatott a programra, az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük, hátha valaki más is kedvet kap és maga is betársul egy hasonló kezdeményezésbe.

Az előadást a Tudatos Vásálók Egyesületétől Perényi Zsófia tartotta, a képzésen körülbelül 30-an vettek részt, a meghívott vendég Vukovich Daniella volt, aki a Tahitótfaluban található "Háromkaptár biokert" gazdálkodója.

A résztvevők mintegy 1/5-e gazdálkodó volt, illetve szándékozott a jövőben a közösségi mezőgazdaság keretein belül gazdálkodni, a többi érdeklődő a fogyasztói oldalt képviselte.

A rendezvénynek a nemrég nyílt veszprémi Zöldlak adott helyet, ahol az energiaellátást 12 napelem biztosítja, a wc esővízzel öblíthető, a berendezések pedig fából és lenvászonból vannak.

milchkuh.jpg

Az előadásból kiderült, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság a gazdák és a fogyasztók között egy hosszútávú elkötelezettséget igényel, amit egy kétoldalú megállapodás, egy szerződés támaszt alá. A közösség által támogatott mezőgazdálkodásnak az alábbi formái léteznek jelenleg Európa-szerte:

- Doboz rendszer: a gazdálkodó a támogató fogyasztónak heti szinten egy doboznyi (a családnak elég mennyiségű) zöldséget biztosít.

- Részes rendszer (elsősorban Franciaországban elterjedt), a fogyasztók és a gazdák az összes költségen osztoznak, itt a fogyasztó nem dobozt, hanem a megtermelt termények egy részét kapja.

- Előfizetéses rendszer (Svájc) a fogyasztók a gazdáktól időszakonként meghatározott értékben vásárolnak terményt.

- Egyéb kategória, mint amilyenek a közösségi kertek, ahol lényegében maga a fogyasztó gazdálkodik.


A közösség által támogatott mezőgazdaság alapelvei:
 

A tagok önkéntesen alárendelik magukat a közös megállapodásnak. A felelősséget megosztva, közösen vállalják a kockázatot. Fontos a nyitottság a bizalom és az elköteleződés: ha a gazdától független okokból a vártnál kevesebb a termés, a vásárló akkor is kifizeti a megállapodásban foglalt összeget, míg ha a termés felülmúlja a várakozásokat akkor a gazdálkodó a felesleget is odaadja.

Nemcsak a gazdák irányítanak, hanem a vásárlók közül is kineveznek egy szervezőt, aki irányítja a rendszert, a tervezést, a termékek átvételének módját és helyét.

A fogyasztók tudatában kell legyenek annak, hogy a heti zöldségigényük innentől kezdve a szezonális termékekre korlátozódik, cserébe a gazdák minden szükséges információt megosztanak a vásárlókkal az éppen aktuális termékekről, azok várható hozamáról, a szükséges feladatokról, stb.

A gazdálkodó számára ez egy nagyon előnyös rendszer, hiszen:

- vásárló és gazdálkodó között megoszlik a kockázat,

- jobb áron tudja eladni a termékeit (szemben a szupermarketek által diktált minimálárral és nála marad a kereskedők nyeresége),

- pénzügyi biztonságot jelent (adott időtartamra előre és biztosan fizet a vásárló),

- nagyobb függetlenséget biztosít (nem függ a szupermarketek aktuális politikájától),

- valós szükségleteknek megfelelő mennyiséget tud termelni (csak annyit termel, amennyire az előzetes megrendelés szerint szükség van, nem marad feleslege, amitől utána szabadulnia kellene),

- több ideje marad a termelésre (nem kell az eladással vesződnie, piacra húrcolnia a termékét).

Az előadást egy interaktív játék követte, amiben a résztvevőknek csoportokra bontva kellett kiválasztaniuk a megadott állításokból, hogy azok a termelőre, a fogyasztóra, vagy mindkettőre-egyikre sem vonatkoznak-e.

image001.jpgAz egész napos programot a rendezők által nagy gonddal, minőségi alapanyagokból készített szendvics-ebéd osztotta két részre. A szervezők arra is odafigyeltek, hogy a tányérok, poharak ne eldobhatóak legyenek, így a képzés környezeti terhelése a minimális legyen. Az ebéd után Daniella válaszolt az érdeklődők kérdéseire, mint például, hogy ők mekkora területen gazdálkodnak, milyen gazdálkodási formát választottak, teljes munkaidőben csinálják-e, mit csinálnak, ha mégis megmarad a termény, illetve, hogy egy a mostanihoz hasonló hosszú tél után milyen termékeket tudnak a vásárlóknak felajánlani stb. A rövid szünetben a résztvevők a hallottaktól fellelkesülve buzgón cserélgették az elérhetőségeiket. A szünet után a résztvevők egy rövidfilmet nézhettek meg, ami olyan közösségeket (falvakat) mutatott be, ahol a lakók közösen termelik meg az alapanyagokat, amelyeket azután a falu konyháján felváltva készítenek el és a kis közösségükben fogyasztanak el. Persze ettől az idilltől még a résztvevők nagy többsége jó messze van, de a közösségi mezőgazdaság szervezését nálunk is ideje lenne begyorsítani és a meglévő kört szélesíteni.

Nagy szükség van ilyen és ehhez hasonló továbbképzésekre. Elismerés illeti a Tudatos Vásárlók Egyesületét amiért ezt felvállalták. Nagyon fontos lenne valamilyen csatornán eljutni azokhoz a gazdákhoz, akik erről nem tudnak. Úgy tűnik, vásárlókban nincs hiány, de a két fél közötti kapcsolat megtalálásában további segítségre van szükség. Talán erre is vállalkozik az Egyesület, vagy javasol erre alkalmas szervet vagy fórumot. Lelkes munkájukat köszönjük.

 

Mi pedig köszönjük a beszámolót :)

A képek a http://kozossegikertek.hu/-ról és a http://www.acker-land.de-ről származnak.

 

Szólj hozzá

tve tudatos vásárlók egyesülete közösségi mezőgazdaság CSA felelős fogyasztás közösségi mezőgazdálkodás Háromkaptár biokert zöldlak doboz rendszer részes rendszer bio termelés organikus termelék termelőtől az asztalra farm to table farmról az asztalra