2013. ápr 18.

Az igazi kisgazdák visszatérnek!

írta: Felelős Gasztrohős
Az igazi kisgazdák visszatérnek!

Tavaly a Felelős Gasztrohős elkészítette a magyar feliratot egy rövid videóhoz, amit a főleg amerikai tagokból álló Food Mythbusters (étel-mítoszírtók) csapat készített a nagyipari mezőgazdaság káros hatásairól. A videó azzal a manapság borzasztóan elterjedt nézettel helyezkedik szembe, hogy a nagyipari termelés a növekvő népesség élelmiszerszükségletének kielégítéséhez elengedhetetlen.

A nagyipari mezőgazdaság hívei azt állítják, hogy a gépek és a legújabb növényvédőszerek, műtrágyák használata segít a gazdáknak, hiszen  használatukkal nagyobb mennyiségek termelhetők/tenyészthetők és kisebb a veszteség: így az egységnyi termékre jutó költség is kevesebb. Sajnos azonban a szomorú valóság az, hogy a gazdák csak még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek az évek során, ráadásul a termőföld minősége is romlott, a biodiverzitás pedig csökkent a rovarírtószerek nagyarányú használata és a legellenállóbb haszonnövények elterjedése miatt. A gazdák függnek a növényvédőszert és műtrágyát gyártó cégektől, mivel a föld az elmúlt 10 év során olyan komoly terhelésnek lett kitéve az évi többszöri betakarítás lehetőségét és a nagyobb terméshozamot garantáló műtrágyák miatt, hogy használatuk nélkül már alig termékeny, míg a kártevők a monokulturális termesztésnek és az erős írtószereknek köszönhetően túlélőkké váltak. Ebből az ördögi körből már nagyon nehéz kiszállni. Azok a gazdák pedig, akik nem hajlandóak csatlakozni a nagyiparhoz, kénytelenek minimális nyereséggel dolgozni, hogy tartani tudják a nagyban termelő versenytársakkal az iramot.

monsanto.jpgA nagyipari mezőgazdaság létjogosultságát megingatva már az ENSZ is tényként kezeli, hogy a világon jelenleg megtermelt élelmiszer mennyisége bőven elég lenne minden egyes ember megfelelő táplálására, tehát az a közel egy milliárd ember nem mennyiségi okokból éhezik. Azt is kutatások igazolják, hogy a megtermelt élelmiszer egyharmada a kukában végzi. Akkor meg minek is növeljük a termelékenységet?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fenntartható méretű és természetes módon gondozott mezőgazdaságok jobban ellenállnak a természeti szélsőségeknek. Ha egy földbe éveken át ugyanazt a növényt ültetik, akkor az kizsigereli azt a területet; a megfelelő vetésforgó alkalmazásával azonban a föld jó minőségű és nagyobb teherbírású lesz. A különböző haszonnövények váltogatása nem csak, hogy a földnek tesz jót, de a kártevők elterjedését is mérsékli. 

harvest_day-14_0.jpgDe hogyan segíthetjük mi, egyszerű fogyasztók, a kis méretű, fenntartható mezőgazdaságokat? A legegyszerűbb módja, ha elmegyünk a piacra ahol kitapasztaljuk, melyik gazdától érdemes vásárolni. Van azonban ennél egy szervezettebb módja is a gazdák támogatásának, ez pedig az ún. közösség által támogatott mezőgazdaság rendszere. A “doboz rendszer”-ként is emlegetett modell összekapcsolja a városban élő, vagy saját magát élelmiszerrel ellátni nem tudó fogyasztót a gazdákkal, kiküszöbölve a nagy- és kiskereskedőket. Így a kereskedők haszna a mezőgazdaságból élőkhöz, tehát közvetlenül az értéket előállítókhoz kerül, és a fogyasztó is olcsóbban juthat a szükséges zöldséghez, gyümölcshöz, húshoz, tojáshoz stb. A rendszer további előnye, hogy a fogyasztó megismeri a gazdát, a munkafolyamatot, ha akar még segíthet is, így a termékek minőségét is ellenőrizheti és közelebb kerül a természethez.

Már Magyarországon is működik több ilyen “doboz rendszer”. Kigyűjtöttünk nektek néhányat:

miskolci ProLecsó,

tahitótfalui Három Kaptár Biokert,

szegedi Évkerék Ökotanya

érdi Natúr Kosár

budapesti Szatyor Bevásárló Közösség; Neked Terem

Érdekel, hogy a gyakorlatban hogyan működik egy doboz közösség, te is szeretnél segíteni egy új közösség indításában, vagy csatlakozni egy már meglévőhöz? Ha igen, akkor ugorj le április 20-án Veszprémbe, ahol a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezésében a Három Kaptár Biokert egyik gazdálkodója elmond pár lényeges lépést. További információk az előadásról és külföldi példák a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján találhatók.

 A fényképek a Tudatos Vásárlók Egyesületétől és a http://www.policymic.com oldalról származnak. 

Szólj hozzá

éhezés gmo community supported agriculture nagyipari termelés CSA közösség által támogatott mezőgazdaság dobozrendszer étel mítoszírtók food mythbusters ipari mezőgazdaság bio termesztés organikus mezőgazdaság növekvő népesség termőföldről az asztalra