2013. ápr 10.

Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül

írta: Felelős Gasztrohős
Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül

Nemrég meghívást kaptunk az Angyalföldön található Forró Jóga stúdióba, a szervezet jogász jógász és élelmiszermérnök-termékfejlesztő-szakács tulajdonosaitól, akik azt ígérték, hogy a stúdióban számos kitűnő környezetvédő ötlettel fogunk találkozni. A tulajdonosoknak mind a kialakítás, az üzemeltetés, mind a forgalmazott termékek szempontjából fontos a környezet kímélése. A fentieket hallva nagy örömmel fogadtuk el a próbaóra lehetőségét.

KE2H9838.jpg

Az óra előtt megtudtuk, hogy a stúdió takarításához környezetkímélő tisztítószereket használnak, a férfi és női öltözőkben pedig időzítős zuhanyzók gondoskodnak a felesleges vízpazarlás kiküszöböléséről. A papírfogyasztás csökkentése érdekében a bérletesek nem a hagyományos papír alapú bérletet kapják, hanem egy hosszabb ideig használható, kóddal ellátott, tartósabb kártyát.  

Egy foglalkozás 90 perces, ahol egy 26 pózból álló jógasorozatot végeztet velünk az oktató, ami megegyezik a hatha jóga mozdulatsoraival. A forró jóga különlegességét az adja, hogy a gyakorlatokat egy 40 Celsius fokosra felfűtött teremben végzik. A meleg hatására ugyanis jobban ellazul a test és könnyebben nyújtható, így hamarabb érezhetőek a jótékony hatások, mint egy „hideg” szobában. Különösen kezdők számára ajánlott. Az angyalföldi stúdióban a terem megfelelő hőmérsékleten tartását és a mégis oxigéndús levegő biztosítását hőcserélős fűtési rendszerrel oldják meg. A befelé érkező friss hideg levegő átveszi a meleg levegő hőenergiájának a 80%-át, ami az ablaknyitásos szellőztetéshez képest rengeteg energiát spórol meg. Így az órán folyamatosan biztosított a 40 Celsius fokos hőmérsékletű tiszta és oxigéndús levegő, amely eddig máshol nem tapasztalt módon tette számomra a gyakorlást teljesen természetessé és könnyeddé.

Az óra során a meleg és a mozgás következtében nagy a vízveszteség, ezért az oktatók ajánlják a folyadék megfelelő mennyiségű pótlását. A stúdióban műanyagba palackozott vizet környezetvédelmi szempontok miatt nem árusítanak, helyette betétdíjas üveges ásványvíz kapható, amit a vendégek a recepción visszaválthatnak. Van lehetőség kulacsot is vásárolni és azt a terem előtt található ivókútból folyóvízzel feltölteni.

A szőnyegek, amin a gyakorlatokat végeztük szintetikus, antibakteriális, újrahasznosított anyagból készültek, amik könnyen tisztíthatók.

2013-03-28 12.53.51.jpg

Mivel az óra előtt 3 órával már nem javasolt enni, a gyakorlás után már igencsak megéhezik az ember. Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy ha tápláló, minőségi és környezettudatos ételt szeretnénk magunkhoz venni. A recepció mellett található büfé és olvasó sarokkal felszerelt pihenő tökéletes lehetőséget biztosít az étvágyadnak megfelelő táplálék elfogyasztásához. 

A kínálat kialakításánál a táplálkozástani érték mellett az egyik fő szempont az élelmiszer származási helye. A tulajdonosok igyekeznek mindent Magyarországról, elsősorban Budapest környékéről beszerezni.  A Delibaba Szendvicsműhely gondoskodik a mindig friss levesek, saláták, cibatták széles és ízletes választékáról. Ami estére megmarad azon pedig a dolgozók osztoznak, így nem kerül semmi a kukába. A Piszkei Öko és a Manna ropogtatnivalók mellett ugyan felfedezhető még néhány Angliából származó termék, de a tulajdonosok ígérték, hogy amint sikerül az itthoni változataikat megtalálni, azokat is lecserélik hazaira. A pihenőben kizárólag nem filteres magyar gyógyteák találhatók és fogyaszthatók.  Ha azonban a szomjunkat inkább gyümölcslével oltanánk, válogathatunk a Bio Berta bőséges kínálatából. A stúdió rövid távú tervei közé tartozik az élelmiszer paletta további bővítése (pl. turmixokkal), valamint egy nagyobb közösségi tér kialakítása is, amit kíváncsian várunk. 

KE2H9699.jpg

A tulajdonosok arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a műanyag csomagolású termékek csomagolása lebomló anyagból készüljön. A hulladékot természetesen szelektíven gyűjtik, az elhelyezett papír és műanyag tárolókat saját maguk válogatják át és viszik el a legközelebbi gyűjtőszigetre.

A stúdió egész légköre arra bíztatja a vendégeket, hogy a vizet és a villamos energiát csak a szükséges mértékben használják. A helyszínen ezzel kapcsolatban további tippeket is olvashatsz, de a személyzet szívesen fogadja a hasznos tanácsokat a vendégektől is.

Érdekes összefüggés, hogy ami az ember egészségének jót tesz, az majdnem mindig a környezetet is kíméli. Ha az emberek jobban odafigyelnének saját egészségükre, akkor nem lenne értelme a rossz minőségű, egészségtelen és a környezetre is káros élelmiszerek előállításának. Az egészségünk érdekében hozott döntéssel a rossz minőségű és fölösleges termékek ellen szavazunk. Vajon felgyorsulna-e a környezet védelme, ha a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás minden ember életének részévé válna? Egy próbát mindenképpen megér, már csak saját egészségünk érdekében is.

 

Szólj hozzá

jóga hatha jóga forró jóga forrós jóga stúdió delibaba szendvicsműhely piszkei öko bio berta zöld jóga stódió környezetbarát jóga környezettudatos jóga