2012. ápr 12.

Vigyázat, forró! És papírban van.

írta: Felelős Gasztrohős
Vigyázat, forró! És papírban van.

Szeretjük a kávét. Ezen nincs sok mindent magyarázni. Ráadásul úgy tűnik, egyre többen vagyunk ezzel így.

Van azonban ezzel egy kis gond: a kávé messziről jön, a termelőit a legtöbb esetben nem fizetik meg rendesen, illetve sokszor természetkárosítással is jár a termesztése. A kávébabot ugyanis hagyományosan a fák lomkoronájának árnyékában termesztették, azonban a megnövekedett igény miatt a gazdák áttértek a "napos" termelésre. Korábban a fák árnyéka nem elég, hogy élőhelyet biztosított sok állat- és növényfajnak, de csökkentette a talajeróziót és nem volt szükség műtrágyára sem. Aztán a 1970-es években a termelőket arra bíztatták, hogy hagyjanak fel a hagyományos termeléssel, és váltsanak a nagyobb hozamú, vegyszeres módszerre. Ennek következtében Közép-Amerikában 2,5 millió hektárnyi erdőt vágtak ki - és ültették be kávéval. A WWF rá is mutatott, hogy a top 50 országból, ahol a legnagyobb az erdőirtási arány, 37 kávétermelő ország is egyben. Bár ma már lehet nagy ritkán árnyékban nevelt (shade-grown) kávét kapni, illetve vannak kezdeményezések a környezetkárosítás visszaszorítására kávé-téren (pl. a Rainforest Alliance), a helyzet azért még közel sem megoldott. Erre azonban a következő heti posztunkban részletesebben is kitérünk majd.

starbucks-trash-can.jpgA Tudatos Vásárlók Egyesülete pont a napokban tette közzé a hazai kávézóláncokról szóló terméktesztjét. Eszerint szerencsére a legtöbb láncnak vannak társadalmi és/vagy természeti szempontból méltányos termékei, bár sajnos sokuk ezt nem teszi közhírré, ami szerintünk fontos (számukra pedig hasznos) lenne.

Mi azonban inkább azt sajnáljuk, hogy ezek az egyre több sarkon felbukkanó kávézók milyen gyorsan alakítják át a hagyományos  porceláncsésze-a-tányéron típusú, leülős-beszélgetős-olvasgatós kávézási kultúrát.

Kérdjük mi: mért kell nekünk sorban állni a kávénkért, és mért kell külön felhívni arra a figyelmet, ha nem papírpohárban szeretnénk elfogyasztani a kiválasztott italunkat? Ha elsétáltok egy ilyen "újhullámos" kávézó előtt, kukkancsatok be: ott ülnek a vendégek, előttük az asztalon a papírból (hideg ital esetén műanyagból!) készült poharukkal. A poharak többsége ráadásul nem is újrahasznosítható: vagy azért, mert eleve styrofoam-ból van, vagy mert műanyaggal bélelt, hogy ne ázzon át, vagy egyszerűen a készítésekor használt ragasztó vagy festék gátolja meg ezt. És ha ez nem lenne elég arra, hogy külön szóljunk a bögre miatt: a TVE kutatása arra is rámutatott, hogy sok helyen egyáltalán nem is gyűjtik szelektíven a hulladékot.

Nem tehetünk mást tehát, mint hogy Felelős Kávéhőssé lépünk elő. Ha legközelebb kávéra, teára, forrócsokira fájna a fogad, válassz olyan helyet, ahol a pincér kihozza az italodat - valószínűleg ez nem papírban érkezik majd az asztalra. Ha pedig a kávézóláncos életérzésre vágysz, válaszd azt a helyet, ahol megbízható forrásból szerzik be a termékeket (legyen az bio, Fair Trade vagy Rainforest Alliance által minősített), és kérj "rendes" bögrét! Ha pedig tudod, hogy sokszor menet közben kell meginnod a frissítődet: vigyél magaddal saját termoszt - vagy ülj le arra a néhány percre, míg megiszod, és élvezd azt lelkiismeret furdalás nélkül!

Szólj hozzá

kávé bio hulladék szelektív hulladékgyűjtés tudatos fogyasztás coffee fair trade papírpohár kávézás tudatos vásárlók egyesülete kávézólánc rainforest alliance méltányos kresekedelem