2012. feb 22.

Bor(bár)ban az igazság

írta: Felelős Gasztrohős
Bor(bár)ban az igazság

A félreértések elkerülése végett még időben szeretnénk tisztázni: szeretjük a fenntarthatóságra törekvő éttermeket, kávéházakat, azonban törekszünk az esélyegyenlőség biztosítására egyéb vendéglátóhelyekkel szemben is. Így történhet, hogy ez a bejegyzés egy ökotudatos borbárról fog szólni.

doblo_3_2.JPG

Egy péntek este –amikor azt hittük, minden „munka” jellegű tevékenységet magunk mögött tudhatunk pár napra–, a Doblo Bor & Bárban találtuk magunkat. Már belépéskor felébredt bennünk a gyanú: az este során nem csak amiatt fogjuk zavarni a pincérnőt, hogy kérjünk még egy pohár bort.

A Dob utca és a Holló utca sarkán található (talán innen a Doblo név?) bárban mintha egy igazi borospincében lennénk: nyerstéglával kirakott, legalább négyméteres, boltíves terem, hangulatos világítással (és milyen lámpákkal!), a falakon borosüvegekkel, amerre csak a szem ellát. A falon lévő tábláról megtudhatjuk, melyik a Hét Bora, az itallapot kezünkbe véve pedig azt, hogy egy látogatás nem lesz elég a kínálat végigkóstolására. Természetesen minden bor magyar – szinte az összes borvidék képviselteti magát –, találunk kistermelői, bio- és kóser borokat, és igazi magyar pálinkát is az itallapon. Harapnivalónak többek között sajttál, húsos tál, meleg libatöpörtyű, kecskesajtos vagy libamájas falatkák közül választhatunk. Ezek alapanyagai mind kistermelőktől érkeznek, akiktől a Doblo közvetlenül vásárolja meg a terméket. A sajtokat egy lajosmizsei sajtmanufaktúrában készítik, a húsok hagyományos füstölésűek, a savanyúságot pedig – amelyre kiemelten büszkék – cukkiniból és patiszonból külön nekik készíti a termelő. A tulajdonos, Popovits Dávid szerint nem számít, hogy a készítők termékeinek nincs bio megjelölésük, a lényeg, hogy megbízható forrásból származó, minőségi és nagyon finom valamennyi. Ételmaradék alig marad: „Szerencsére jól ki tudjuk számolni, hogy körülbelül mennyi fogy” – mondja.

doblo-food.jpg

Miután kiválasztottuk az első boráldozatunkat, kicsit jobban szemügyre vettük a berendezést: a kellemes fényt adó lámpák mind reinkarnálódott használati tárgyakból készültek, amelyeknek korábban teáscsészéként, csészealátétként, borosüvegként, porcelán teáskannaként szolgálták tulajdonosukat. Az üzlet vezetőjétől, Márton Szilviától megtudtuk, nem a lámpák az egyedüli újrahasznosított tárgyak a bárban, az asztalok és székek is a használtpiacról származnak. Mint megtudtuk, a tulajdonos a kezdetektől fogva a lehető legtöbb területen igyekezett környezetkímélő megoldásokat alkalmazni. Az összes ablakot lecserélték dupla, hővédő katedrálüvegre, a cirkofűtés felújításánál pedig a bár köbméter szerinti méretét vették alapul. Hosszú távú tervük, hogy a pince felújítása során még egy lépéssel korszerűsítik a rendszert, és az ottani állandó 14–15 Celsius-fokos hőmérsékletet télen a fűtéshez, nyáron a hűtéshez használják majd.

Dávid azt is bevallotta nekünk: néha nem is olyan egyszerű megtalálni az egyensúlyt a „zöldülés” és a vendéglátás között, hiszen nem lehet környezetbarát módszereket alkalmazni, ha az a vendégeknél nem válik be. „Az egyik környezeti tanácsadó iroda munkatársa a törzsvendégünk, és ők egyszer felmérték, mennyire „zöld” a Doblo. Büszkék voltunk, mert nem nagyon tudtak olyan területet javasolni, ahol fejlődhetnénk. Változások azért vannak azóta: például akkor még mosható törölköző volt, amelyről később negatív visszajelzéseket kaptunk a vendégektől. Utána újrapapírt használtunk, de fájt a szívük a sok elhasznált papír láttán, úgyhogy most meleg levegőt fúvó gép van” – mondja a tulajdonos.

doblo-lampa.jpg

Szerencsére azt senki nem bánja, hogy az egész bárban szinte sehol sem találunk villanykapcsolót –a mosdókban, raktárban mindenhol mozgásérzékelős lámpa van–, és senki sem szól az energiatakarékos hűtök, a környezetbarát tisztítószerek vagy a nagy, nehéz függöny miatt a bejárati ajtónál, amely segít bent tartani a meleget.

A Doblo a szelektív hulladékgyűjtés terén is jó helyzetben van: a bár közelében van egy MÉH, úgyhogy az összes papír- és fémhulladékot itt adják le, a kiürült palackokat pedig egy arra szakosodott cég viszi el. „Műanyagunk nincs, reklámszatyrunk nincs, de annyira nincs, hogy ha valaki vesz egy üveg bort, azt vagy a borász kartondobozában viszi el, vagy ha szerencséje van, egy olyan műanyag szatyorban, amely valamelyikünknél véletlenül éppen van.” Karácsonykor készíttettek néhány lenvászon zsákot kifejezetten azért, hogy a vevők tartsák meg és később is használják újra.

doblo1.jpgArról is kérdeztük a Doblo megálmodóját, miért fontos neki, hogy környezetbarát módon működjön a bár. Dávidnak nemrég gyermeke született, elsősorban ő az oka ennek az iránynak. „Sok helyen volt szerencsém megfordulni a világban, és bár nagyon szeretek arra gondolni, hogy Új-Zélandon milyen jó volt iszogatni a chardonnay-t, ha ugyanazt itthon innám azzal a tudattal, hogy ezzel mennyi környezeti kárt okoztam, máris nem esne olyan jól.” Szerinte a hazai borpalettából az esetek 99%-ban meg lehet találni a megfelelőt. Persze egy-egy különleges alkalommal jól eshet felbontani egy külföldi palackot, de ezek náluk csak ritka események. Szeretné, hogy még akkor is legyenek olyan helyek az országban, ahol ki lehet szellőztetni a város szürke levegőjét a fejünkből és a tüdőnkből, amikor a gyereke már felnőtt. „Ehhez csak egy kis lépés, hogy nem a világ másik feléről szállíttatjuk ide a bort. Mi több ilyen kis lépést tettünk, teszünk meg, és hiszünk benne, hogy ha mások is hasonlóan környezettudatosan gondolkodnak a saját szakmájukban, életükben, akkor mindannyiunknak jobb lesz.”

Az este előrehaladtával, ahogy egyre gyűltek a borospoharak az asztalunkon, arra jutottunk, nehéz kellemesebb helyet találni a Doblónál egy hétvégét indító borozáshoz. Borivóknak való – ráadásul környezettudatos borivóknak is!

A fotókat a facebook-ról kölcsönöztük a tulajdonos hozzájárulásával.

 

 

Szólj hozzá

magyar zöld bor bár szelektív hulladékgyűjtés környezetkímélő környezetbarát magyar termék környezettudatos energiatakarékos borbár doblo ökotudatos hulladékcsökkentés környezetbarát étterem doblo bor és bár bio bor kóser bor közvetlen a termelőtől sajtmanufaktúra