Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2019. máj 16.

Nem etetem a szemetesem - de hogyan?

írta: Felelős Gasztrohős
Nem etetem a szemetesem - de hogyan?

Az élelmiszerpazarlás jelentős, globális probléma, amely csak az EU-ban évente 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős. Az elpocsékolt élelmiszerek több mint fele a háztartásokban kerül a kukába. A jó hír viszont az, hogy tehetünk ellene: némi odafigyeléssel a kidobott élelmiszer mennyiségét szinte nullára csökkenthetjük, jelentősen csökkentve egyúttal az ökológiai lábnyomunkat is, úgy, hogy tulajdonképpen le sem kell mondanunk semmiről. Megosztunk néhány tippet és trükköt, hogy nálad se lakjon jól a szemetes!

facebookcover-nem-etetem-a-szemetesem-2019-04-18-02.jpg

Grafika: Kőfaragó Anna

Szembesítsd magad a problémával!


Egy hónapig írd fel, milyen élelmiszerből mennyit dobtál ki, így világosan fogod látni, hol tudsz fejlődni, és mi az, amit egyáltalán meg ...

Tovább Szólj hozzá

élelmiszerpazarlás élelmiszer-hulladék zerofoodwaste nemetetemaszemetesem

2019. máj 08.

Májusi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Májusi szezonális receptek

 

05_szezonalis_majus_facebook.jpg

Májusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a spárga. Hiszen kb. 95%-a víz, emellett energiatartalma is kedvező, ezért jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Emellett kiemelendő B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin-, valamit foláttartalma, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Érdemes őket főzéskor a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.

A gyümölcsök közül nem lehet nem megemlíteni az epret, hiszen élelmirosttartalma ...

Tovább Szólj hozzá

szezonális szezonális étel szezonális recept szezonális alapanyag

2019. máj 01.

Azt még megeszed? – környezeti károk és az élelmiszerpazarlás

írta: Felelős Gasztrohős
Azt még megeszed? – környezeti károk és az élelmiszerpazarlás

„Afrikában bezzeg éheznek a gyerekek!” – valószínűleg nem én voltam az egyetlen finnyás kisgyerek, akinek az anyukája valamilyen hasonló mondattal próbált jobbára sikertelenül rávilágítani az utált finomfőzelék el nem fogyasztása és a globális problémák közti összefüggésekre. Ha akkoriban nem is jött át, bizony, az élelmiszerpazarlás globális probléma és hihetetlen erőforrásokat pazarol el évről évre. Na de mi is az összefüggés a megpenészedett vacsoramaradék és a klímaváltozás között?

compost-709020_1920.jpg

Fotó: Piaxabay

Bár sokszor nem is tudatosul bennünk, az elfogyasztott ételeink bizony rengeteg erőforrást igényelnek. Egyetlen kilogramm marhahús például 15 500 liter vízbe kerül, mire a kosarunkba tesszük: ebben benne van a ...

Tovább Szólj hozzá

foodwaste élelmiszer pazarlás zerofoodwaste nemetetemaszemetesem

2019. ápr 21.

Böjtölj a Földért minden hétfőn!

írta: Felelős Gasztrohős
Böjtölj a Földért minden hétfőn!

Ha karácsony nincsen Kevin nélkül, akkor húsvét sincsen itthon sonka nélkül. Idén a Föld Napja egybeesik húsvét hétfőjével, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ünnep mellett húsmentes is lehetne a plusz szabadnap. Pedig sokat tehetünk bolygónk és saját egészségünkért is, ha tartunk egy-egy húsmentes napot. Reméljük, hogy az alábbi tények után viszont Ti is úgy gondoljátok majd, hogy érdemes nemcsak a Föld Napján, hanem minden hétfőn tartani ezt a szokást!

 

Tudtad?

boci.jpg

  • A húsipar a mezőgazdaság üvegházhatású gáz kibocsátásának kb. a feléért fele.
  • 2010-ben 61.151 tonna antibiotikumot használtak el az ipari körülmények között tartott állatok felneveléséhez. Ez nehezebb, mint a Titanic súlya. Az ...
Tovább Szólj hozzá

húsvét hús húsfogyasztás Föld Napja húsmentes hétfő

2019. ápr 13.

Fenntarthatóság az étkezésben? - A dán gasztro akadémia megtanítja!

írta: Felelős Gasztrohős
Fenntarthatóság az étkezésben? - A dán gasztro akadémia megtanítja!

mad.jpg

Mad Symposium

Az élelmiszerellátás átláthatatlanul hosszúra nyúlt, a mezőgazdasági termelés szinte teljesen elszakadt eredeti céljától, a tányérokra kerülő ételektől, hétköznapi fogyasztóitól, de még a professzionális séfek kezeitől, sőt szívétől is...Erre támadt a dánoknak egy olyan ötlete, ami az egész termelési lánc megváltoztatására, az éttermi szektorra, a professzionális képzésre, az emberek tisztánlátására és a jövő generációjának felvilágosítására egyszerre kíván megoldást találni, a fenntartható fejlődési célokat szem előtt tartva.

Gasztronómiai Akadémia és a MAD

A dán MAD (magyarul: étel) elnevezésű non-profit cég nemrég jelentette be, hogy állandó oktatási intézményt indít ...

Tovább Szólj hozzá

környezettudatos fenntartható fejlődés fenntarthatóság fenntartható étkezés

2019. ápr 07.

Almalomb - kulináris kitérő és találkozóhely

írta: Felelős Gasztrohős
Almalomb - kulináris kitérő és találkozóhely

Valahol mindentől távol, a Mecsek lábánál létezik egy hely, ahol egy pillanatra megáll az élet. Hosszúhetényben egy 19. századi vízimalom született ujjá, és immár egy malommúzeum és étterem otthona. Ez az Almalomb, a múlt, a jelen és a jövő találkozóhelye és nem mellesleg fenntartható vendéglátóhely.

almalomb.jpg

Az Almalombnak helyt adó Dallos -Böröcz vízimalom Ásványi Rita családi öröksége, a vízimalom egészen az 1950-es évekig működött, azonban egy mesterséges patakrendezés következtében, mellyel elterelték a rajta átfolyó patak ágat megszűnt működni, mesélte nekünk Csaplár Judit. Hosszúhetényben 16 hasonló sorsra jutó malom volt, azonban ez az egyetlen, amelyik máig mind épületét, mind malom szerkezetét tekintve is ...

Tovább Szólj hozzá

étterem környezetbarát étterem gasztrohős fenntarthatóvendéglátóhely

2019. már 30.

Szezonális medvehagymás receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Szezonális medvehagymás receptek

szezonalis_03.jpg

A tavasz első alapanyagai között a medvehagyma talán a legkülönlegesebb. Fontos megjegyezni azonban vele kapcsolatban, hogy az erdőben való gyűjtés alkalmával könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal. Ezt ki tudjuk küszöbölni ha két ujjunk között összedörzsöljük a leveleket és a medvehagymának jellegzetes fokhagymára emlékeztető illata van. A medvehagyma vitaminok közül  C-vitamint tartalmaz. Jótékony tulajdonságait tekintve érdemes megemlíteni a koleszterinszint- és vérnyomás csökkentő, továbbá baktérium- és gomba elleni hatását. Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz keverve, esetleg pesto (olajos magvakkal, parmezán sajttal, olajjal és egy kis sóval, borssal összeturmixolva) formájában, továbbá főzve levesként, ...

Tovább Szólj hozzá

recept szezonális szezonális recept

2019. már 22.

La Mimosa, egy édes zug Újlipótvárosban

írta: Felelős Gasztrohős
La Mimosa, egy édes zug Újlipótvárosban

Ha egy finom bio kávét szeretnénk szürcsölgetni egy fejedelmi süti mellett, és még a kutyánkat sem hagynánk otthon, a Jászai Mari tértől alig néhány lépésre találjuk erre a tökéletes úti célt, a La Mimosát.

la_mimosa_suti.jpg

Már a név is árulkodik a hely elegáns mivoltáról, hiszen a romantikus hangulatú cukrászda és kávézó nem csak, hogy isteni finom süteményeket kreál, de gyönyörű esküvői tortacsodákat is rendelhetünk tőlük – természetesen szezonális alapanyagokból, akár mentes verzióban is.

A sütik tárháza végtelen, a marcipános mokkatortától kezdve, a mascarponés málnatortán át mindenmentes édességek közül is választhatunk, sőt rizslisztből készült gluténmentes pogácsájuk is van.

Mivel kutyabarát helyről van ...

Tovább Szólj hozzá

cukrászda fenntarthatóvendéglátóhely

2019. már 15.

Instagram profilok, amiket Gasztrohősként érdemes követni

írta: Felelős Gasztrohős
Instagram profilok, amiket Gasztrohősként érdemes követni

Nem csak saját egészségünk, de környezetünk miatt sem mindegy, mit eszünk. Számtalan fenntartható táplálkozással és termeléssel kapcsolatos hírrel találkozhatunk nap mint nap. A bőség zavarát megkönnyítendő, összegyűjtöttünk 10 Instagram profilt, melyek inspirációként szolgálhatnak, hogy mi is környezettudatos termelőkké és fogyasztókká váljunk - lépésről lépésre vagy inkább harapásról harapásra.

Sophia Hoffmann @sophia_hoffmann_

  A berlinben élő növényi alapú étrendet támogató szakács, író és környezetvédelmi aktivista egy rendkívül interaktív fiókot vezet. Bejegyzései nagyrészben német nyelven, kritikus szemmel mutatják be élelmiszer-ellátó rendszerünket. Ugyanakkor zömében angol instagram sztorijaiban ...

Tovább Szólj hozzá

vega bio vegetáriánus környezetbarát helyi környezettudatos szezonális kistermelő gasztrohős

2019. már 08.

Jó célért csak ingyen szabad dolgozni? - a kerekasztal beszélgetés összefoglalója

írta: Felelős Gasztrohős
Jó célért csak ingyen szabad dolgozni? - a kerekasztal beszélgetés összefoglalója

A moderátor:

Doró Viki, újságíró, a ReCity magazin főszerkesztője

A beszélgetők:

Herendi Kata, pszichológus, a Pszichoforyou online pszichológiai magazin szerkesztője

Kocsis Dóra, a Messzelátó Egyesület szakmai vezetője, a Talpalatnyi Történetek blog egyik szerzője

Kump Edina, környezetkutató,  a Hulladékmentes.hu tulajdonosa

Mengyán Eszter, újságíró, a HolyDuck blog szerzője

Vighné Boóc Judit, alapítványunk fenntartható vendéglátóhely szakértője

 

Jó célért csak ingyen szabad dolgozni? Tették fel először csak baráti beszélgetéseken, maguknak a kérdést a múlt hét szerdai beszélgetés résztvevői. Herendi Kata, Kocsis Dóra, Kump Edina, Mengyán Eszter és Vighné Boóc Judit, Doró Viki moderálásával ...

Tovább Szólj hozzá

beszélgetés kerekasztal messzelátó jóügy gasztrohős hulladékmentes holyduck recity pszichoforyou

2019. már 01.

BB’z Bar & Grill - Fenntartható vendéglátóhely a város szívében

írta: Felelős Gasztrohős
BB’z Bar & Grill - Fenntartható vendéglátóhely a város szívében

Ha a Deák Ferenc tér közelében járunk, vagy éppen a Király utcán sétálunk és megéhezünk, megszomjazunk, rengeteg belvárosi étterem közül választhatunk, akad azonban egy olyan hely, ami valamiben előrébb jár, mint a többi. A Gozsdu udvar bejárata mellett található BB’z Bar & Grill ugyanis azon kívül, hogy az egyik legpörgősebb, legfiatalosabb hely a városban, számos jelentős lépést tesz azért, hogy csökkentse a vendéglátással járó környezetszennyezést is.

bbz.JPG

Miért lehet fontos egy vendéglátóhelynek, hogy odafigyeljen olyan aprónak tűnő részletekre is, mint a poháralátétek és a szalvéták, amikkel mégis sokat tehetnek a bolygónkért?  A környezettudatos törekvésekről Dobos Bencével beszélgettem, akitől megtudtam, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

étterem fenntarható étterem

2019. feb 21.

Februári szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Februári szezonális receptek

szezonalis_02.jpg

Februárban szezonális alapanyagok közül az egyik kedvencem az édesburgonya (batáta). Az édesburgonya energiatartalma 86 kcal/ 100 g, 20 g /100 g szénhidrátot, 1,57 g/ 100 g fehérjét, víztartalma 77 g /100 g. Rosttartalma 3 g/ 100 g. Ásványi anyagok közül káliumot, nátriumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és a vitaminok közül C-vitamint, niacint, B-, A-vitamint, folátot tartalmaz.

A Hüvelyesek Világnapja február 10. napja.

Jól tudjuk, hogy a hüvelyesekre (babok, borsók, lencsék) jellemző:

  • a magas fehérjetartalom (20-26 %)
  • az alacsony zsírtartalom
  • a magas rosttartalom (Magyarországon a napi ajánlott rostbevitel naponta 25-35 g, például 100 g lóbab elfogyasztásával a napi beviteli minimumot fedeztük és ...
Tovább Szólj hozzá

lencse egészséges magyar termék helyi szezonális szezonális étel szezonális recept szezonális alapanyag

2019. feb 12.

Így lehetsz (Gasztro)hős szerelmes!

írta: Felelős Gasztrohős
Így lehetsz (Gasztro)hős szerelmes!

Pár nap múlva itt van az egyik legmegosztóbb ünnep; a Valentin-nap. Van, aki utálja és hallani sem akar róla, mások már több héttel előtte rózsaszín ködbe borulnak. Arra azonban mindenképp jó alkalom lehet, hogy összejöjjünk szeretteinkkel, beszélgessünk, lakomázzunk egy jót. Adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogyan lehetünk Valentin-napon is felelős fogyasztók.

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampany11.jpgFotó: Kőfaragó Zsuzsi

Úgy szeretlek, majd megeszlek!

 

Szerintünk egy finom vacsorával vagy egy romantikus, ágyban szervírozott reggelivel szuperül ki lehet fejezni, hogy mennyire szeretjük a másikat. Ha pedig mindezt úgy tesszük, hogy a Földünk és ezáltal a szeretett fél jövőjét sem veszélyeztetjük, az igazi törődést eredményez. Összefogtunk hát a Babramegy ...

Tovább Szólj hozzá

vega szezonális szezonális recept szezonális alapanyag

2019. jan 18.

Januári szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Januári szezonális receptek

szezonalis_01.jpg

A januári szezonális alapanyagok között megtalálhatóak a gyökérzöldségek képviselői, mint például a zeller vagy a pasztinák.

A zellergumó 91%-a víz, energiatartalma 29 kcal/ 100 g, 5 g/ 100 g szénhidrátot és 1,4 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Vitaminok közül B1-, B2-, B3-, C-, E- vitamint, folsavat, biotint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, cinket és 5,4 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz. Magyarországon a napi ajánlott rostbevitel 25-35 g/nap, például 200 g zellergumó főzelék vagy grillezett formában elfogyasztva fedezi a napi minimális rostbevitel 43%-át. Fontos megjegyezni, hogy tartalmaz oxálsavat ( 620 mg/ 10 g), ezért epe- és vesekőképződésre hajlamos egyéneknél nem árt az ...

Tovább Szólj hozzá

zöldség magyar termék helyi szezonális

2018. dec 20.

Decemberi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Decemberi szezonális receptek

szezonals_12.jpg

A decemberi szezonális alapanyagok között megtalálhatóak a káposztafélék további képviselői is mint például a kelkáposzta. A kelkáposzta energiatartalma 35 kcal/ 100 g, 1,2 g/100 g fehérjét, 4,3 g/100 g szénhidrátot és 3,2 g/100 g élelmi rostot tartalmaz. Víztartalma 90,4 g. Vitaminok közül B1-, B2-, C-, E-, B6- vitamint, folsavat, karotint, niacint, biotint, pantoténsavat és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt tartalmaz.

Másik jellegzetes képviselő a vöröskáposzta vagy lilakáposzta, melynek energiatartalma 32 kcal/ 100 g, 5,7 g/ 100 g szénhidrátot, 1,7 g/ 100 g fehérjét és 0,2 g/ 100 g zsírt és 4,54 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz. Víztartalma 91 g. Ásványi ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 14.

Hagyd a karácsonyi főzést a Fenntartható Vendéglátóhelyekre!

írta: Felelős Gasztrohős
Hagyd a karácsonyi főzést a Fenntartható Vendéglátóhelyekre!

Egész napos sürgés-forgás a konyhában? Sütő előtti izgatott toporgás, hogy megreped-e a bejgli? Kádban úszkáló hal a halászléhez? Ha te inkább pizsamában,nyugodtan, forralt bort/kakaót kortyolva szeretnéd tölteni az ünnepi napokat és másra hagynád a főzést, tedd környezettudatosan és válassz a Fenntartható Vendéglátóhelyeink kínálatából. Náluk biztos lehetsz benne, hogy pálmaolajmentes, hazai alapanyagokból készülő ételek kerülnek a családi asztalra és tuti, hogy nem polisztirol csomagolóanyagban érkezik hozzád a rendelésed.

Hilda

hildakari.jpg

A Hildában a fentieken kívül szabadtartásos csirkét vagy kacsát is kóstolhatsz az év minden napján. Karácsonyra két ajánlattal is készülnek, specialitásuk a rotisserie kacsa és csirke, ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony karácsonyi tippek környezetbarát étterem fenntarthatóvendéglátóhely fenntartható catering

2018. dec 08.

5 fenntartható karácsonyváró tipp

írta: Felelős Gasztrohős
5 fenntartható karácsonyváró tipp

Örömmel jelentem - én is - hogy Budán megnyílt az első csomaglásmentes bolt, a ne pazarolj . Így a pesti Ligeti Bolt  mellet új helyen vásárolhattok teljesen csomagolásmentesen. Látogatóban jártam náluk, és ennek apropóján összegyűjtöttem azt az 5 karácsonyváró tippet, amivel fenntartatóan lehet hangolódni az ünnepekre! Fogadjátok szeretettel!

Az adventi időszakban mindenkiből előbújik egy Gombóc Artúr! A mikulás csomagban, az adventi kalendáriumban, vagy csak simán a táskánkban turkálva egy kis finomság után kutatunk. Azonban a legtöbb nasi csomagolása fémgőzölt műanyag, ami nem gyűjthető szelektíven. Egy kis üvegben azonban bárhová magunkkal vihetjük a kedvenc aszalványainkat, bonbonjainkat, csokoládénkat. Nézzetek szét, ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony környezettudatos karácsonyi tippek csomagolásmentes

2018. nov 29.

Nana, álljunk meg egy szóra!

írta: Felelős Gasztrohős
Nana, álljunk meg egy szóra!

Pécsen, a Király utca macskakövein járva az embert mindig rabul ejti egy romantikus hangulat, amitől nem lehet és nem is akarunk egyhamar szabadulni. Mi más passzolhatna ehhez leginkább, mint egy borvacsora a rusztikus téglafalak ölelésében?Idén ősszel újabb éttermet köszönthettünk a Fenntartható Vendéglátóhelyként minősítettek körében, Szabó Zoltánnal beszélgettem a Nana bistro & bar környezettudatos törekvéseiről.

nana_03.jpg

A Nana megvalósítása nagy kihívást jelentett a csapat számára mind a fizikai tér kiépítésében, mind a könnyen beazonosítható szellemisége megalapozásában. A bisztró hangzatos névválasztása hordoz magában valamit, amire felkapjuk fejünket; akár egy kedves közösség vendégszeretetének hívogatására, akár ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem gasztrohős fenntarthatóvendéglátóhely

2018. nov 16.

Novemberi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Novemberi szezonális receptek

szezonalis_11.jpg

A káposztafélék közül talán a leginkább kedvelt zöldség a brokkoli. A brokkoli a Keresztesvirágúak családjába (Káposztafélék) tartozik, energiatartalma 24 kcal/ 100 g, 2,1 g/ 100 g szénhidrátot és 3,3 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Víztartalma 92,7 g. Vitaminok közül B2-, B1-, C-, E- vitamint, folsavat, pantoténsavat, niacint és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, mangánt tartalmaz. Fogyaszthatjuk főzelék, leves, párolt köretként, rakott, csőbensültként.


A káposztafélék közös jellemzői:

  • gazdagok vitaminokban, mint pl. C-, B-, E-vitamin, folátban és ásványi anyagokban
  • számottevő a karotinoid tartalmuk, mint pl. béta-karotin, zeaxantin, lutein
  • jelentős a ...
Tovább Szólj hozzá

2018. nov 07.

Púder Bárszínház

írta: Felelős Gasztrohős
Púder Bárszínház

Bárszínház, már maga a név is izgalmasnak tűnt, amikor először hallottunk a Púderről. Új Fenntartható Vendéglátóhelyünk kipróbálásakor pedig rengeteg vizuális és íz élménnyel is gazdagabbak lettünk.

Az igazi „romkocsma” hangulatú Púder belső terében mindig felfedezhet valami újdonságot az ember. Gáspárik Lilla, a hely művészeti vezetőjének szavait idézve „olyan, mint egy festmény, ami folyamatosan alakul”.  Ebben Babos Zsili Bertalan képzőművész van a segítségükre, de más művészek kiállításai, fiatal rendezők darabjai is helyet kapnak a bárban.


13161891_1169913503061183_7895729563037828560_o.jpg

Ha a szemünk éhségét már csillapítottuk a különleges enteriőr nézegetésével térjünk át az ízlelőbimbókra is.  A művészeti rész itt is visszaköszön ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 26.

Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás?

írta: Felelős Gasztrohős
Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás?

Nóri önkéntesünk egy Erasmus+ program, az Agriroots keretén belül Olaszországba, Lignano Sabbiadoroba utazott, ahol társaival az ottani közösségi mezőgazdasággal ismerkedhetett meg. Az út során szerezett információkat, tapasztalatokat szedte össze nekünk. 

img_6315.JPG

A közösségi mezőgazdálkodás mint tevékenység, s mint fogalom talán kevésbé ismert még. Ha meghallja az ember a közösségi kert kifejezést, azt már tudja mihez kötni, azonban a közösségi mezőgazdaság egy viszonylag ismeretlen tevékenység, pedig itthon egyre több példát lehet erre találni.

Mi is a közösségi mezőgazdaság? A kialakulása egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, ugyanis, az ázsiai szigetországban a japán háziasszonyok egy olyan megoldást találtak ki, a ...

Tovább Szólj hozzá

közösségi mezőgazdaság CSA közösség által támogatott mezőgazdaság közösségi mezőgazdálkodás

2018. okt 12.

Októberi szezonális édesség receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Októberi szezonális édesség receptek

Varázslatos indián nyárral köszöntött be az október, érdemes ilyenkor kint lenni, amennyit csak lehet, és feltöltekezni a sok napsütéssel. Még beleférhet egy-egy piknik, vagy hosszú séták, kirándulások, mindez néhány remek sütivel kísérve. Ha pedig beköszöntenének a hűvösebb napok, jó érzéssel lehet befőzni 1-2 üveg lekvárt, amik majd télen is felidézik ezeket a kellemes napokat. A következő receptválogatás különleges szezonális gyümölcsökből állt össze, mindenképp érdemes kipróbálni legalább egyet, és felfedezni egy új ízvilágot.

  Szőlős pite

Szerencsére sokáig tart a szőlőszezon, így még most is bőven válogathatunk ebből a finom gyümölcsből. Ha pedig esetleg frissen már nem fogyna annyira, finom könnyű ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 24.

Szeptemberi szezonális receptek sárgarépával

írta: Felelős Gasztrohős
Szeptemberi szezonális receptek sárgarépával

szezonalis_09.jpg

A gyökérzöldségek közül talán az egyik legkedveltebb a sárgarépa. A sárgarépában jelentős mennyiségű béta-karotin található, amit a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít. A béta-karotint antioxidánsként tartják számon, ami véd a szabad gyökök károsító hatása ellen. A sárgarépa 40 kcal/100 g, 8,1 g/ 100 g szénhidrátot, 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Rosttartalma sem elhanyagolható (3,27 g/100 g). A bélműködésre gyakorolt kedvező hatását a vízoldékony rosttartalmának (pektin) köszönheti. Vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez. Továbbá C-vitamin (12 mg/100 g) is található benne. Fogyaszthatjuk nyersen salátaként, párolva, sütve, ...

Tovább Szólj hozzá

vega friss zöldség egészséges vegetáriánus helyi szezonális

2018. sze 17.

Ez nem fagyi, ez N'iceroll!

írta: Felelős Gasztrohős
Ez nem fagyi, ez N'iceroll!

A N’iceroll története Böröcz Zsófi, a tulajdonos elmondása szerint nem egy romantikus, habos mese. Azonban, ahogy beszél róla, kiderülnek az apró részletek és egyértelművé válik, hogy szíve-lelke és rengeteg energiája benne van minden egyes isteni fagyitekercsben.

9k3a0050.jpg

Zsófit sokan a Konyhafőnök című műsorból ismerhetik, néhányan pedig tanácsadói mivoltából. Több budapesti hely megnyitásának segítése fűződik a nevéhez. Többek közt a család unszolására döntött úgy, hogy ideje belevágni egy saját hely nyitásába. A thai fagyi ötletét a fagyi kiállításon találta meg, melynek lényege, hogy a hűsítő desszertek előttünk készülnek egy jéghideg platnin egy fagyialap (vaníliás vagy kókusztejes) és ínycsiklandozó extrák ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem gasztrohős

2018. sze 11.

Szeptemberi szezonális édesség receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Szeptemberi szezonális édesség receptek

Az egyik legszebb időszaka az évnek, amikor találkozik a kései nyár és a korai ősz, és néhány hétig még nosztalgiázhatunk a meleg évszakra gondolva, mielőtt beköszönt a hideg. Különösen csodálatos, hogy mennyire sokszínű ilyenkor a piac, még maradt néhány későn erő zöldség-gyümölcs, de már megjelentek az őszi termények is. Egy-egy kuckozósabb napon jól eshet eltölteni pár órát a konyhában, főleg ha a végeredmény a következő csodás desszertek egyike lesz.

Bogyós táska

1.jpg

Ha találunk még későn erő szedret, vagy más bogyós gyümölcsöt, remek választás lehet ez a péksüti, amiből egész héten lehet majszolni egy-egy darabot (már ha marad). :)

Recept: Turi Ancsa, a Rizsázzunk bloggere és a Gasztrohős önkéntese

...

Tovább Szólj hozzá