Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2020. júl 10.

A megbetegedő élelmiszeripar

írta: Felelős Gasztrohős
A megbetegedő élelmiszeripar

Sokszor irigykedve nézzük az amerikai filmeket, vágyunk az amerikai álom, vagy épp egy hamburger után. Azonban ne felejtsük; az USA-ban sincs kolbászból a kerítés, sőt! Pár hete az Environmental Working Group az Instagramon szervezett egy beszélgetést a Covid-19 hatásáról az amerikai élelmezési rendszerben. A beszélgetésről önkéntesünk, Simon Eszter írt összefoglalót. 

img-0557.jpg

Kantin a JBS Chicken vágóhídján Brazíliában, Fotó: George Steinmetz, @feedtheplanet

A beszélgetés résztvevői: 

Ken Cook - a beszélgetés vezetője és az Environmental Working Group alapító tagja.

Debborah Berkowicz - jelenleg a NELP ( National Employment Law Project),  Dolgozói Egészség és Biztonság Program igazgatója. Előtte, a United Foodnak és a Food ...

Tovább Szólj hozzá

hús élelmiszeripar húsipar élelmiszertermelés élelmezés koronavírus

2020. jún 26.

A szakértők szerint biztonságosak a többször használatos étel- és italtárolók

írta: Felelős Gasztrohős
A szakértők szerint biztonságosak a többször használatos étel- és italtárolók

Több mint 100 tudós írt alá egy nyilatkozatot június 22-én, miszerint a többször használatos étel- és italtárolók biztonságosan használhatók a Covid-19 járvány ideje alatt is.

starbucks_guardian.jpg

Forrás: Guardian, Matt York/AP 

Miközben látszólag az egyszer használatos műanyag hulladékok csökkentésére irányuló környezeti harc alul marad a vírus fertőződési félelemmel szemben, 18 ország 119 tudósa publikálta, hogy az újrahasználható étel- és italtárolók nem növelik a vírus terjedésének esélyét.

Számos kávézó a világjárvány idején felfüggesztette az újrahasználható poharak elfogadását. Sokan aggódnak, hogy a fenntarthatóbb és újrahasználható csomagolásért vívott küzdelem visszaszorulhat. Környezetvédelmi aktivisták a ...

Tovább Szólj hozzá

műanyag újrahasználat műanyag doboz Műanyag hulladék újradoboz koronavírus covid-19

2020. máj 29.

Váltsd ki a boltit!

írta: Felelős Gasztrohős
Váltsd ki a boltit!

Hogyan készítsük el a reggelink összes hozzávalóját otthon? Hát így! Mit készítsünk ebédre, ami gyors, finom és minden van hozzá? Hát ezt!

Miért vegyük meg üzletben, ha mi is elkészíthetjük és így pontosan tudjuk hogyan készült, mi van benne és megspórolhatunk néhány bevásárló körutat is, ami jól jön ezekben az időkben.

baking-pastry-dough-bakery-9095.jpg

Reggeli

Mindannyiunknak mások a reggeli-szokásaink, és az is eltér, hogy mennyire tartjuk fontosnak a reggelit. Van akinek a gyümölcsös zabkása a mesés indítás, van aki egy kisebb ebédet dob össze. Most talán kicsit több időnk van alkotni, és bevezetni néhány újdonságot a konyhában. Mostanság sok hasznos recept, tipp, trükk kering a neten, jó lehet egyet kettőt zsebrevágni.

Ha te a szendvicses reggeliző vagy, amit ropogós, friss zöldségekkel egészítesz ki, akkor itt van néhány tipp húsos és húsmentes verzióra is. A cél az, hogy olyan ...

Tovább Szólj hozzá

krém keksz egészséges környezetbarát helyi környezettudatos házi kenyér hulladékcsökkentés gasztrohős

2020. ápr 22.

Hogyan foglald le a csemetét (nem csak) a Föld Napján?

írta: Felelős Gasztrohős
Hogyan foglald le a csemetét (nem csak) a Föld Napján?

A ti gyereketek is imád gyűjtögetni? A Gaszrohős Palánták mindig valamilyen új kinccsel térnek haza. Egy kavics, egy szép alakú levél, vagy egy csigaház. A Föld Napja alkalmából olyan aktivitásokat szedtünk össze nektek, amelyek során felhasználhatjátok a kincseket, kiélhetik a csemeték a gyűjtögetési vágyukat a természetben, vagy tanulhatnak valamit Földünkről, a minket körülvevő rendszerről. 

earth-day-4867842_1920.jpg

1. Művészi gyűjtögetés

Egy brooklyni művész, Peter Cole eredetileg felnőtteknek írt egy könyvet, melyben megmutatja, hogyan lehet a természetben, a természet adta elemekből műalkotásokat készíteni. A metódus szuperül alkalmazható a gyerekeknél is; keressünk a kertben, vagy a környékünkön már lehullott, különböző formájú, ...

Tovább Szólj hozzá

gyerekek gyerekprogram földnapja2020

2020. ápr 17.

Nevelj kiskertet konyhai hulladékból!

írta: Felelős Gasztrohős
Nevelj kiskertet konyhai hulladékból!

Sajnálod kidobni a levágott zöldségrészeket? Régóta tervezed, hogy nekifogsz a kertészkedésnek? Itt az alkalom! A vírus ideje alatt mentális egészségünknek is jót tesz a növénynevelgetés, a saját nevelésű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig egészségünk szempontjából sem utolsó. Adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mit csinálhattok a zöldségmaradékokkal. Van egy jó hírünk: akár újra és újra is növeszthetitek őket, így még tovább csökkenthetitek a kidobott zöldségek mennyiségét, hiszen a  legtöbb esetben az amúgy kidobásra kerülő részeket (pl. gyökérhez közeli rész) használhatjuk fel, vagy akár (pl. a burgonya esetében) a fonnyadt darabokat, amit már nem főznénk meg. A hulladék elkerülésével az ...

Tovább Szólj hozzá

friss kertészkedés egészséges helyi otthoni környezettudatos szezonális hulladékcsökkentés gasztrohős

2020. ápr 08.

Alapanyag-házhozszállítási kisokos

írta: Felelős Gasztrohős
Alapanyag-házhozszállítási kisokos

Mit együnk, hogy megőrizzük fizikai, és mentális egészségünket?  Kitől rendeljünk?  Elég csak meleg vízzel vagy szappannal is megmossuk a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket?  Biztosan bennetek is felmerültek hasonló kérdések, amióta kitört a járvány. A Napi Táptudás  és Babramegy blog szerzőinek   segítségével, Kőfaragó Anna  infografikáján keresztül segítünk megválaszolni a fenti kérdéseket.

felelos-gasztrohos-koronavirus-alapanyag-kiszallitas-2020-04-01-01.jpg

Tovább Szólj hozzá

piac friss zöldség környezetbarát magyar termék helyi környezettudatos őstermelő szezonális kistermelő gasztrohős fogj kezet a termelővel koronavírus

2020. már 27.

Ezekre figyelj, ha ételt rendelsz a vírus idején!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezekre figyelj, ha ételt rendelsz a vírus idején!

 

Éttermi feeling otthon? Mivel a legtöbb étterem átállt a házhozszállításra, ez most könnyen megoldható! Többekben is felmerült azonban az a (jogos) kérdés, hogy mennyire biztonságos az ételrendelés jelenleg? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a főtt étel a vírus terjedésének forrása lenne. Ha mégis szeretnétek teljesen biztosra menni, böngésszétek át étel-házhozszállítási kisokosunkat, melyben megmutatjuk, hogy a legbiztonságosabb a megérkezett csomag kezelése, mire figyelj, mielőtt elfogyasztod a finomságokat.

felelos-gasztrohos-koronavirus-etelkiszallitas-kisebb.jpg

 

További jó tanácsokat a NÉBIH közleményében is találhattok. 

Ne feledd, rendeléseddel, pénzeddel most is szavazol, ha a járvány ideje ...

Tovább Szólj hozzá

házhozszállítás higiénia fenntarható étterem fenntarthatóvendéglátóhely koronavírus

2020. már 23.

Immunrendszert támogató hazai alapanyagok

írta: Felelős Gasztrohős
Immunrendszert támogató hazai alapanyagok

Hasznos tippek azoknak, akik a koronavírus-járvány idején is a hazai terményekkel támogatnák az egészségüket.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány magyar ‘superfood’ -okról szóló kampánya bemutatta, hogy mennyi szuper élelmiszer terem meg itthon is. Igaz, hogy most kevés a szezonális friss zöldség és gyümölcs, de ne feledkezzünk meg a betárazott nyersanyagokról sem. Több olcsó és könnyen elérhető áru létezik márciusban is, ami segíti az immunrendszerünk működését. 

gasztrohos-superfood-terkep-2017-06-13-online-kisebb_1.jpg

Hagymafélék

A hagymafélékben több hasznos tápanyag is megtalálható. Leginkább a bennük lévő szerves kénvegyületeket, különösen az allicint szokták immunerősítőnek, vírus ellenes hatásúnak tartani. Egyelőre még nem igazolta a tudomány , hogy a hagymafélék rendszeres fogyasztása megvédene-e minket a vírusos megbetegedésektől, mint például egy vírusos ...

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöldség egészséges környezetbarát helyi immunerősítés szezonális

2020. már 09.

Kevesebb hússal is boldog az élet | 2. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Kevesebb hússal is boldog az élet | 2. rész

Egy húsimádó ötletei a húsfogyasztás csökkentéséhez

Előző cikkünkben körüljártuk, miért is érdemes csökkenteni a hús-, és tejtermékek fogyasztását, és milyen alternatívákkal vihetjük be az állati eredetű termékekben fellelhető tápanyagokat. A sorozat második részében Judit konkrét tippekkel segít abban, hogy honnan érdemes beszerezni az alapanyagokat és megmutatja, mennyire színesek és finomak a húsmentes ételek.

flat-lay-photography-of-vegetable-salad-on-plate-1640777.jpg

Az a jó hírem van, hogy a kevesebb tejtermék és kevesebb hús fogyasztása jelentheti azt, és számunkra jelenti is, hogy új ízekkel ismerkedünk meg, felfedezünk teljesen új élelmiszereket és kalandozunk más népek gasztronómiájában, ahol a vegetáriánus étkezés mindennapos. A következő 6 pontban szeretném megosztani veletek az én főzési, vásárlási szokásaimnak ...

Tovább Szólj hozzá

vega húsmentes vegetáriánus vegán húsmentes hétfő

2020. feb 28.

Kevesebb hússal is boldog az élet | 1. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Kevesebb hússal is boldog az élet | 1. rész

Egy húsimádó ötletei a húsfogyasztás csökkentéséhez  

 

Egyre több fórumon olvashatjuk és halljuk, a hús- és tejfogyasztás csökkentése segítheti a klímaváltozás folyamatának lassulását. Pedig milyen finom is egy jó marha steak, vagy egy klassz grillezett bárányborda, sertés oldalas! Azonban a növényi alapú táplálkozás is lehet isteni finom, ízekben gazdag, és a bolygónk mellett a saját egészségünknek is jót teszünk vele! A böjti időszak pedig épp jó apropó belevágni a kihívásba. 

flat-lay-photography-of-vegetable-salad-on-plate-1640777.jpg

Családom pár éve egyre tudatosabban vásárol, étkezik, vigyázza a környezetet és a természetet. A húsfogyasztást is csökkentettük, de inkább csak alkalomszerűen beiktattunk egy-két húsmentes napot.
A többi alkalom maradt a csirke, sertés és marha napja, jó házi sajtokkal megkoronázva.Majd ...

Tovább Szólj hozzá

hús zöldség böjt vegetáriánus vegán húsfogyasztás flexitariánus

2019. dec 17.

Jegesmedvét karácsonyra?!

írta: Felelős Gasztrohős
Jegesmedvét karácsonyra?!

Ajándékok, amikkel duplán adhatsz

Jobb adni, mint kapni – szól az örökérvényű mondás, amely karácsony környékén még aktuálisabb. Az ajándékozás öröme valóban az egyik legjobb érzés, főleg akkor, ha ezt még meg is duplázzuk. Adunk néhány ötletet arra vonatkozóan, milyen ajándékokat adhatsz, amivel másoknak, a bolygónak is segíthetsz.

Fogadj örökbe!

wwf.jpg

A WWF Magyarország szimbolikus adományozási programjával veszélyeztetett fajok mentését segíthetjük. A tigris, óriáspanda vagy hiúz mellett jegesmedvét is fogadhatunk örökbe. A szervezet becslése szerint, ebből a fajból 2050-re, a jégtáblák olvadása miatt 30%-kal kevesebb lesz a Földön. Az örökbefogadással segíthetünk a szervezetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben, a medvék élőhelyének, az ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony ajándék társadalmi felelősségvállalás társadalmi vállalkozás segítő vásárlás

2019. nov 28.

Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz

írta: Felelős Gasztrohős
Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz

“Hú, de jó, én is nagyon szeretnék majd egy saját kávézót!”- kezdődött egy klasszikus idézettel Bajkó Péter előadása a Piqiniq Budapest Üzletnyitási workshopján. Biztos, hogy nektek is van olyan ismerősötök, aki szeretne egyszer egy saját helyet, kávézót, reggelizőt. Egy hely megnyitása, üzemeltetése, még ha kívülről nem is tűnik úgy, kemény munkát, rengeteg előkészületet igényel, a sikeresség pedig nem csak a szerencsén múlik. Akkor mégis min? Hogyan induljunk neki? Hogyan igazodjunk el a szabályok, előírások erdejében? A workshop mindezekben segít azoknak, akik álmaik megvalósításán gondolkoznak épp.

pinipq_bloga3.jpg

A Piqniq Budapestet négy, tapasztalt, a gasztronómiában jártas szakember alapította. Bánhalmi Kata, kommunikációs ...

Tovább Szólj hozzá

workshop közösségépítés üzletnyitás piqniq

2019. nov 17.

Tervezd a jövő évet velünk!

írta: Felelős Gasztrohős
Tervezd a jövő évet velünk!

Mindenkinek vannak tervei a jövő évre, van aki már most tudja mikor vesz ki szabit, vagy mikor tesz valamilyen vizsgát, esetleg szülinapi bulit szervez. Hiába a google naptár, a legtöbben szeretjük magunk előtt, papír formában is megjeleníteni az eseményeket. De mi a helyzet, ha többen vagyunk egy családban vagy ugyanazon a napon több program is van? A Felelős Gasztrohős csapatban sok anyuka van, sokunknak több gyereke is van, így az életünk gyakorlatilag a szervezésről szól :) 2018-ban összeültünk és kitaláltuk, hogy mi segíthetne nekünk: egy olyan naptár, ahol külön oszlopba fel tudjuk vezetni a család minden tagjának programját. Így a naptár öt üres oszlopot tartalmaz. Természetesen nem csak családoknak készítjük, lehet benne vezetni ...

Tovább Szólj hozzá

naptár program receptek bio szakácskönyv anyu nagycsalád 2020 családbarát szervez szeonális

2019. okt 02.

Moha Ház - a rendezvényhelyszín, aminek nem csak a neve zöld

írta: Felelős Gasztrohős
Moha Ház - a rendezvényhelyszín, aminek nem csak a neve zöld

A rendezvényekről egy környezettudatosabb ember számára először a szemét-rengeteg és az óriási energia felhasználás jut eszébe. Mi is sok hasonló kimenetelű eseménnyel találkozunk, de szerencsére ezen a területen is vannak már példaértékű, a szó jó értelmében vett kivételek. 

moha_haz2.jpg

Ilyen kivétel a zuglói MOHA Ház , környezetbarát irodaház és konferenciaközpont is. A MOHA Ház tíz éve épült és amit csak tudtak, az akkori technológiához mérten azt környezettudatosan építettek meg és azóta is folyamatosan fejlesztik a házat, most például egy kisebb naperőmű kiépítése a terv. Induláskor teljes hőszigetelést kapott az épület, valamint árnyékolókat is, így sokkal kisebb a légkondícionáló használat igénye. De ha mégis ...

Tovább Szólj hozzá

zöldrendezvény mohaház környezetbarát helyszín

2019. sze 23.

Zöld, vegán oázis Debrecenben

írta: Felelős Gasztrohős
Zöld, vegán oázis Debrecenben

Hosszas várakozás után Debrecen szívében, a Hal közben újra megnyitotta kapuit a Kis Padlizsán. Új kiadásban, de a megszokott elhivatottsággal, ámulatba ejtő kuckót hoztak létre. Egy otthont, ahol az étel szívvel lélekkel készül, érezni a szeretetet és az odaadást. Arról nem beszélve, milyen tudatosak a vendéglátóhely tulajdonosai, megálmodói. Marcsi és Béla, egy házaspár, akik egymást támogatva, segítve, mertek változtatni és kilépni a komfortzónájukból és egy új szemléletben, felfogásban élni az életüket és amit és ahogy létrehoztak az  példaértékű. 

kispadlizsan4.jpg

Debrecen eddig nem rendelkezett vegán vendéglátó egységgel, sem Fenntartható Vendéglátóhely minősítésű hellyel. Mikor a tudomásomra jutott, hogy létezik egy ...

Tovább Szólj hozzá

étterem környezetbarát étterem vegán étterem kispadlizsán

2019. sze 01.

Mezna bizonyított

írta: Felelős Gasztrohős
Mezna bizonyított

MEZNA, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) általános iskolájának étterme az elmúlt tanévben bizonyította, hogy egy iskolai menza is lehet fenntartható, egészséges és finom is egyben! Ez önmagában is elegendő ahhoz, hogy hírt adjunk róluk, de emellett az is említésre méltó, hogy az induláskor kitűzött célt, a gyerekek - és sok esetben velük együtt szüleik! – szemléletformálását is sikeresen teljesítik napról napra, hétről hétre. Egyetértünk a Street Kitchennel, hogy   az ország legszuperebb menzája a MEZNA, hiszen fenntartható működésre törekszik, ízletes és egészséges ételeket kínál, emellett még felelős is, több tucat családot segít a tudatos és fenntartható étkezés tanulásában, kivitelezésében.

berendezes1.JPG

...

Tovább Szólj hozzá

fenntarható étterem zöld menza fenntartható menza mezna

2019. aug 23.

Ízlelő - a családbarát fenntartható étterem

írta: Felelős Gasztrohős
Ízlelő - a családbarát fenntartható étterem

Szekszárdon 2007-ben nyílt az Ízlelő, ami mostanra a második éttermét álmodta és valósította meg a Budapest-Hegyvidéken, így a fővárosban élők számra is elérhetővé vált. Az Ízlelő különlegessége abban rejlik, hogy fogyatékossággal élő embereket alkalmaznak, ezzel a munkalehetőségen kívül lehetőséget kapnak arra, hogy bemutathassák, ők is képesek ilyen munka elvégzésére is.

szekszard_4.jpg

A Szekszárd központjában található étterem felé igyekezve már az utca kisvárosi hangulatától jó kedve lesz az embernek. Ezt még fokozza az étterembe belépve elénk táruló ízléses belső tér és a kedves fogadtatás. Az étterem 2007-ben még csak 24 fő befogadására volt alkalmas, azonban mivel hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ...

Tovább Szólj hozzá

fenntarható étterem fenntarthatóvendéglátóhely ízlelő szekszárd

2019. aug 10.

Almárium és szalmafal

írta: Felelős Gasztrohős
Almárium és szalmafal

“A családiasság nálunk nem csak szöveg, attól megy egy hely, ha benne van a szíved, lelked” /Török Balázs, üzletvezető/

gg03.jpg

Úgy adódott, hogy a környezetvédelmi világnapon környezettudatos étteremben vacsoráztam. Az időzítés nem volt szándékos, de mégis ez történt, amikor elmentem a Gettó Gulyásba. Szóval kettő az egyben. Jobban nem is dönthettem volna, az ételek finomak, a pincérek profik és barátságosak, a hely hangulata vendégmarasztaló, családbarát. Mi kellhet még? A vendéglátós szakmánál maradva, mi az a fűszer, ami megkülönbözteti ezt a helyet a zsinagóga közelében a többi, hasonló színvonalú étteremtől? Hát ez az: hogy nincs semmi plusz, nincs semmi túltolva, mindenből pont annyi van, amennyi kell. És ezért ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem fenntarthatóvendéglátóhely getto gulyas

2019. aug 02.

Four Bites Catering – egy falat fenntarthatóság

írta: Felelős Gasztrohős
Four Bites Catering – egy falat fenntarthatóság

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy lány, akik úgy döntöttek falatonként megváltoztatják a rendezvényeken fogyasztott ételekről alkotott elképzeléseinket. Kevertek, kavartak, terveztek, alkottak és megszületetett a Four Bites Catering.

img_mindenfalatka3.jpg

Valójában nem egy varázspálca suhintással érték el azt a lányok, ahol most tartanak, az azonban biztos, hogy amit alkottak és alkotnak, az mesés.

A lányok különböző háttérrel, különböző tapasztalatokkal a hátuk mögött vágtak neki a kalandnak, abban azonban megegyeztek, hogy minőségi, friss, egészséges alapanyagokból szeretnének finomságokat készíteni, a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

Ha egy catering cégre gondolunk az első, ami eszünkbe juthat a temérdek egyszer ...

Tovább Szólj hozzá

fenntarható étterem fenntarthatóvendéglátóhely fourbites

2019. júl 26.

Csillaghegyi megálló, egy családias tejbisztró a város küszöbén

írta: Felelős Gasztrohős
Csillaghegyi megálló, egy családias tejbisztró a város küszöbén

Manapság a vendéglátóhelyeknél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közvetlenül a kistermelőktől származó, kézműves termékek beszerzésére. Az teszi mégis kiemelkedővé egyiket a másik közül, ha az alapanyaggal tisztelettel bánnak, és megbecsülve használják fel. A Csillaghegyi Megálló sütöde és tejbisztró pontosan így jár el finomságaik elkészítésénél. Sőt, minden beszállítójukkal baráti kapcsolatot ápolnak, tudják, hogy milyen gondos kezekből kerül hozzájuk a termelői tej, a kecskesajt, a szörpök és lekvárok sora, a tojás, valamint az igazi kovásszal készült ropogós kenyerek. Így nem csak hogy fenntartható, helyi forrásból származó élelmiszer kerül a tányérunkra, de biztosítja azt is, hogy náluk valódi minőséget ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem fenntarthatóvendéglátóhely csillaghegyi megallo

2019. júl 16.

Kizöldült a Művészetek Völgye!

írta: Felelős Gasztrohős
Kizöldült a Művészetek Völgye!

Ha itt a nyár, indul a fesztiválszezon. Bár már az év bármely szakában belefuthatunk egy-egy fesztiválba, azért még mindig a nyár a legsűrűbb programok tekintetében. Egy ilyen nagy embertömeget megmozgató esemény mindig komoly környezetterheléssel jár, amire a fesztiválok szervezői is rájöttek és igyekeznek megtenni, amit csak lehet. A Művészetek Völgye szervezői idén úgy döntöttek, hogy az eddig is környezettudatos fesztivált még "zöldebbé" teszik. A vendéglátó rész zöldítésében pedig a mi segítségünket kérték. 

muveszetekvolgye4.jpg

A tavalyi évben a fesztiválon 45 tonna hulladékot termeltek a fesztiválozók, idén szeretnék ezt a számot minél jobban csökkenteni a szervezők. Éppen ezért idén kifejezetten kérik a völgy lakóit, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál zöld művészetek völgye zöld fesztivál

2019. júl 11.

Júliusi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Júliusi szezonális receptek

szezonalis_07.jpg

A júliusban szezonális zöldségek közül a zöldborsó a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozik.

Energiatartalma 90 kcal/100 g, 14 g/100 g szénhidrátot, 7 g/100 g fehérjét, 0,4 g/100 g zsírt és 8,8 g/100 g élelmi rostot tartalmaz.

150 g zöldborsó elfogyasztásával az ajánlott napi minimum rostbevitel 53%-át fedeztük és ezzel hozzájárultunk az emésztőrendszerünk normál működéséhez.

Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, rezet, mangánt és a vitaminok közül B1-, B2-, C-vitamint, folsavat, biotint tartalmaz.

Fogyaszthatjuk főzve leves vagy főzelékként, párolva.

Íme, néhány recept, ami gyorsan elkészíthető:

Grill sajt zöldborsós, spenótos bulgurral

juliusi_szezonalis2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

zöldborsó július szezonális recept szezonális alapanyag

2019. júl 05.

Szimpla Kert – egyszerűen, kis lépésekkel a nagy változásokért

írta: Felelős Gasztrohős
Szimpla Kert – egyszerűen, kis lépésekkel a nagy változásokért

Nem is sejted, milyen egyszerű, kis lépésekkel lehet óriási változásokat elérni. De szerencsére a Szimpla Kert igen! Liptay Orsolyával beszélgettem a Szimpla Kert fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletéről, víziójáról.

szimpla_termeloi_piac_todorofflazar.jpg

Fotó: Todoroff Lázár

A Szimpla Kert mélyen hisz abban, hogy elsősorban a nagyoknak kell példát mutatni, ezért tettek fontos lépéseket a fenntarthatóság irányába, mely alapvetően sem idegen fogalom számukra. Önmagukat nagyon zavarta a saját ökológiai lábnyomuk, ezért az upcycling ( ez egy újrahasznosítási eljárás, melynek során a fölöslegessé vált anyagot korábbi minőségében, de új formában hasznosítják újra ) és a minimal stílus jegyében megalkották saját, könnyen felismerhető arculatukat. ...

Tovább Szólj hozzá

szimplakert környezetbarát étterem szimpla piac fenntarthatóvendéglátóhely

2019. jún 09.

A kézműves sörök úttörője

írta: Felelős Gasztrohős
A kézműves sörök úttörője

3 házaspár, egyben jó barátok, akik megálmodták és létrehozták a Kandalló Pub-ot, ami a hazai kézműves sörök tárháza is egyben. Az elsők között voltak akik, kistermelői kézműves söröket kezdtek el kínálni a vendégek számára.

kandallo.jpg

16 sörcsappal működik a Pub, ebből fixen 2 csapon mindig valamilyen klasszikus sör folyik, a további 14 csapon pedig folyamatosan változtatják a kistermelőktől hozott söröket. A paletta igen széles skálán mozog. Itt aztán mindenki talál a kedvére valamit, hiszen egészen a gyümölcsös sörökön át, lehet kapni Pilst, Búzát, American pale ale-t, IPA-t, de még a fekete sör kedvelői is tudnak válogatni. De itt még mindig nem állunk meg, ugyanis 6 csapon a söröket nitrogénnel csapolják, hogy egy ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem kandalló kézműves pub fenntarthatóvendéglátóhely

2019. máj 31.

A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi?

írta: Felelős Gasztrohős
A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi?

Az elmúlt hetekben elég nagy botrányt okozott, amikor több esetben kiderült, hogy a spanyol, illetve görög epret itthon átcsomagolják , és magyar eperként árusítják. De miért jobb a magyar eper, mint az import? Az itt a Szezon! bevásárlóközösség munkatársaival beszélgettünk a kérdésről.

eper.jpg

Fotó: itt a Szezon!, Gábor Muray Photography

Óriási, lédús, szép piros, alig várod, hogy beleharapj? Kívülről gusztának tűnhet, de ha jobban a színfalak mögé nézünk, megsavanyodhat az a mézédes eper. Amerikában az EWG nevű non-profit szervezet minden évben felállítja a Piszkos Tizenkettő listáját: azon zöldségek és gyümölcsök kerülnek rá, melyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak vegyszermaradványokat. Az eper negyedik éve ...

Tovább Szólj hozzá

piac friss eper magyar termék helyi környezettudatos őstermelő szezonális kistermelő

süti beállítások módosítása