Júliusi szezonális receptek
A júliusban szezonális zöldségek közül a zöldborsó a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozik.
Energiatartalma 90 kcal/100 g, 14 g/100 g szénhidrátot, 7 g/100 g fehérjét, 0,4 g/100 g zsírt és 8,8 g/100 g élelmi rostot tartalmaz.
150 g zöldborsó elfogyasztásával az ajánlott napi minimum rostbevitel 53%-át fedeztük és ezzel hozzájárultunk az emésztőrendszerünk normál működéséhez.
Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, rezet, mangánt és a vitaminok közül B1-, B2-, C-vitamint, folsavat, biotint tartalmaz.
Fogyaszthatjuk főzve leves vagy főzelékként, párolva.
Íme, néhány recept, ami gyorsan elkészíthető:
Grill sajt zöldborsós, spenótos bulgurral
Hozzávalók:
100 g grill sajt
100 g zöldborsó
spenót
300 g bulgur
2 evőkanál olaj
zöldségalaplé
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A serpenyőben kevés olajon a fokhagymát, spenótot, zöldborsót átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a bulgurt és pár percig pirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével, szükség esetén fűszerezzük és kb. 20 perc alatt készre főzzük.
- Közben a sajtot száraz serpenyőben megsütjük.
Zöldborsófőzelék önmagával sűrítve csirkefasírttal
Hozzávalók:
Zöldborsófőzelék:
500 g zöldborsó
4 dl zöldségalaplé
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
só, bors
Csirkefasírt:
300 g darált csirkemell
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás (0 vagy 1 jelzésű)
zabkorpa
só, bors, friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
- Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldborsót. Pár percig pároljuk, ezután felöntjük az alaplével, szükség esetén fűszerezzük. Kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. Az utolsó pár percben a főzelék 1/3 részét kivesszük és összeturmixoljuk, majd önmagával besűrítjük.
- A fasírthoz a vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd hozzákeverjük a darált húshoz. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a tojást, zabkorpát. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemzölddel. (Ha túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá egy kevés zabkorpát.) Gombócokat formálunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Finomfőzelék főtt tojással
Hozzávalók:
250 g zöldborsó
100 g sárgarépa
100 g karalábé
50 g petrezselyemgyökér
4 dl zöldségalaplé
1 dl tej
1 evőkanál keményítő
petrezselyemzöld
1 főtt tojás fejenként (0 vagy 1 jelzésű)
Elkészítés:
- Az apróra vágott zöldségeket olajon üvegesre pároljuk, ezután felöntjük az alaplével, szükség esetén fűszerezzük. Kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. Az utolsó pár percben a tejben elkevert keményítővel besűrítjük, petrezselyemzölddel ízesítjük.
További receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Mentás zöldborsókrémet, a Mentás borsólevest, a Mentás zöldborsófőzeléket.