2019. jan 04.

Krak’n Town – az ellenállás központja, aminek nem érdemes ellenállni

írta: Felelős Gasztrohős
Krak’n Town – az ellenállás központja, aminek nem érdemes ellenállni

2318 egy hideg decemberi napján járunk, megfáradva térek be a néhai Budapest – ma Rivertown szívében található kocsmába. Mr. Noa-Dov Greenberg kancellárt (aka. Csörgics Mátyás) találom az egyik asztalnál, rögtön kapok az alkalmon, hogy beavatást nyerjek az ellenállás és Clarissa Rose of Ravenford főhercegnő (aka. Szabó Eszter) terveibe, elképzeléseibe.

A XXI. század közepén hatalmas ökológiai katasztrófa érte el a Földet, leállt a Golf-áramlat, éhezés, népvándorlás, káosz uralkodott a nagyvilágban. A körülményeken a 2087-ben becsapódott meteorit csak súlyosbított, az emberiség nagy része elpusztult, a sötét középkorba estünk vissza. Elindult egy lassú újrafejlődés a szemét hátán – mivel az előző civilizáció mást nem hagyott maga után. Ha a XXI. század emberét időben éri el a felismerés, másképp alakult volna a Föld sorsa; a Krak’n Town szellemiségét képviselve el lehetett volna kerülni, hogy ez a jövő következzen be. De mit érdemes tudni a Krak’n Town-ról, mi a fenntartható jövő titka?

krak_n_town_01.jpg

Az ellenállás központja 2316. szeptember 1-jén nyitott, a fenti körülmények révén és az ellenállás vezetői mentalitásához hűen a steampunk stílus uralja a miliőt. Az újrahasznosítás jegyében mondhatni, az installáció „szemétből” épült: a festőspray-k flakonjaitól kezdve a papírmasé felhasználásán keresztül a dekoráció döntő része újrahasznosított anyagból valósult meg. Azonban a nosztalgikus, a Zeppelin-ek korát idéző közeggel az étterem egy olyan víziót mesél el, mely korban terror lesz és nélkülözés, amelyhez vezető folyamatot 300 évvel ezelőtt még megállíthattuk volna.

krak_n_town_05.jpg

Merthogy milyen lehetőségekkel lett volna érdemes kollektíven élni 300 évvel ezelőtt? Jórészt azokkal, amikkel a Krak’n Town ma él. A steampunk gasztronómia kidolgozásánál alapvető kiválasztási szempont, hogy honnan, milyen közegből érkezik az alapanyag. Beszállítóik magyarok vagy kárpát-medenceiek, akik a szállításnál is a több utas csomagolást preferálják (pl. üdítőknél göngyöleg, zöldségeknél rekesz formájában), de ez a tényező is rejt még magában fejlesztési potenciált, pl. a húsok tekintetében. A fő profilba tartozó sörök és borok kínálatában kifejezetten fontos szempont, hogy minél kisebb legyen a termék ökológiai lábnyoma; emiatt az együttműködő partnereknél is fontos a racionális gazdálkodás. Az étterem nem használ pálmaolajat, a konyha olajsütővel sem rendelkezik. A vegyszerek esetén több a bio- és a környezeti minősítéssel rendelkező tisztítószer. Nem használnak egyszer használatos műanyag termékeket: elvitellel fél éve kezdtek kísérleti jelleggel foglalkozni (ahol egyértelmű volt a papírdoboz-papírtáska koncepció támogatása), illetve automatikusan nem adnak szívószálat sem, a vendégek PLA szívószálat igényelhetnek. A jégkészítés során dobozokat rendszeresítettek, hogy ne képződjön nagy mennyiségű műanyag zacskós hulladék. A sörök esetében az újrahasznosított műanyag hordókban egy zsák van, amiből általánosságban szénsavval nyomják ki a sört – a Krak’n Town-ban ezt levegővel oldják meg, hogy csökkentsék az üvegházhatást okozó gáz volumenét.

krak_n_town_07.jpg

A hosszú távú tervekben az épület energetikájának optimalizálása szerepel, ezeknek opciói a háztetőre helyezhető napelemek telepítése vagy a fűtés racionalizálása lehet, de az éttermekre is kiterjesztett szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kidolgozását is fontos kiemelni. Ezek támogatásához kollektíven érdemes fellépni, hogy a fenntarthatóság iparági szinten legyen átláthatóbb és a szemléletformáló gondolatok több üzemeltetőhöz eljussanak. Több csatorna és több lehetőség megnyílásával a vendégek is olyan élményhez jutnak, mely számukra komfortérzetet és hozzáadott értéket nyújt anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük. Addig pedig a szórakoztatás és edukáció jegyében a januárban megjelenő új étlap és itallap rejt új izgalmakat szemnek és szájnak egyaránt.

krak_n_town_08.jpg

A Krak’n Town történetéről és a steampunk stílusról a Fenntartható Vendéglátóhely honlapján olvashattok még többet, viszont az igazi steampunk élményt az Irinyi c. magyar kisjátékfilm dekorációi adják az Underground szinten egy kraft sörrel a kezedben.

A cikket írta: Horváth Júlia

Szólj hozzá

környezetbarát étterem fenntarthatóvendéglátóhely