2018. jún 22.

Nose to tail - avagy együk meg az orrától a farkáig 2. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Nose to tail -  avagy együk meg az orrától a farkáig 2. rész

Ahol jelenleg én élek, ott szinte lehetetlen csirkeaprólékot beszerezni. Hogy főzzön így az ember magyar gyereke egy rendes levest?! De ha nem vagyunk ilyen reménytelen helyen, akkor is érdemes egész csirkét vásárolni. Mondom is, hogy miért.

Először is, ha megengedhetjük magunknak, hogy tanyasi vagy bio csirkét vegyünk, akkor szinte biztos, hogy azt egészben fogjuk kapni. Ez már elég érv lenne egy jó húsért cserébe. De van még más pozitív hozadéka is a dolognak. Szeretnék mindenkit meginvitálni a konyhámba, hogy bemutassam csirkevásárló és felhasználó szokásainkon keresztül, miért éri meg egészben venni az állatot.

img_20170610_163344.jpg

Először is, számolni egy fél csirkét szoktam fejenként, tehát ha csak 2 emberre számolunk elég egy csirke is, de én azt javaslom, inkább minimum két csirkét vegyünk egyszerre. Ha már nekiállunk bontani, csontozni, akkor legyen pár csomag ételnek való a fagyasztóba.

Tehát 2 egész csirkét általában úgy bontok szét, hogy lesz belőle 4 fél csirkemell, 4 egész comb, 2 farhát, 4 szárny, belsőségek, ha voltak a csirkéhez adva.

A mellet nem kell nagyon magyarázni, a legnépszerűbb húsrész. Ha nem használjuk fel azonnal és előre tudunk gondolkodni, akkor már fagyaszthatjuk úgy is, hogy felkockázzuk, felcsíkozzuk, lebőrözzuk, vagy betömködtük a bőre alá a fűszervajat. Így várja a sorát a fagyasztóban vagy a hűtőben.

A comb a második legnépszerűbb és valószínűleg sokak szerint a legjobb része a húsnak. Ha egészben fogjuk készíteni, akkor már csak a pácolás vagy a fagyasztás vár ránk. Azonban megtehetjük azt is, hogy a combot kettévágjuk alsó és felső combra és így tesszük el, én sokszor a szárnnyal együtt fagyasztom le valamelyik részt. Ha mondjuk BBQ csirkét vagy pörköltet fogok csinálni, akkor 4 szárny és 4 alsócomb megy együtt, a négy felsőcomb pedig külön, sütni vagy ragunak. Emellett van, hogy a combokat egészben kifilézem és vasalt csirkecombot esetleg rántott csirkecombot készítek belőle. Az így megmaradt csontot alaplébe vagy barna mártásba használom el.

chicken-3447080_1920.jpg

A farhátból, csirkenyakból és lábból vagy szintén alaplé vagy pedig leves készül nálam, ha a szárnyat nem raktam össze egy comb csomaggal, akkor van, hogy az is a húslevesbe vagy egy ázsiai levesben landol. A belsőségeket is mindig egy jó húslevesbe tartogatom.

dumplings-632203_1920.jpg

Ráadásként egy trükk, a házi tyúknak, kakasnak, de sokszor még az egyszerű boltinak is lehet sok zsírja. Mi ezt a hájat ki szoktuk sütni a nem kellő bőrdarabokkal együtt, így lesz egy kevés tyúktepertőnk és zsírunk is, ami különleges csemege, a zsír pedig nagyszerű főzni is.

Így tehát két gyönyörű csirkéből 3-4-5 csomag ételnek való kerülhet a hűtőbe és a fagyasztóba. Jó minőségű húst vettünk, mi magunk bontottuk szét így elkerüljük nagyüzemi trancsírozást, nem keletkezett semmilyen kidobásra kerülő rész és máris előre gondolkodtunk a következő 1-2 hétre, hogy mit főzzünk, amivel higgyétek el, szintén nagyon sok kidobásra kerülő alapanyagtól óvjuk meg magunkat.

1-2 hetente egyszer kell csak 30-40 percet szánni erre a műveletre és tiszta haszon. Sokszor elhangzott már, de nagy igazság, inkább kevesebbszer jó minőségű húst együnk, aminek a legjobb és legolcsóbb módja, ha elmerülünk a nose to tail mozgalom szépségeiben.

Nem csak a húsokat lehet megenni az orruktól a farkukig, ebből a cikkből megtudhatjátok, hogy hogyan lehet a zöldségeket felhasználni úgy, hogy semmi ne vesszen kárba belőleül

 

A cikket írta: Szunai Dóri a Projektműhelytől

Szólj hozzá

csirke friss hús helyi kistermelő hulladékcsökkentés nose to tail