2012. jan 20.

Mivel rukkolt elő a Fruccola?

írta: Felelős Gasztrohős
Mivel rukkolt elő a Fruccola?

A belvárosban vagy, friss, magad által összeválogatott nyersanyagokból álló salátát eszel, mellé bio kávét iszol szójatejjel és a Tudatos Vásárlók magazinját olvasod? Ráadásul mindezt egy napsütötte helyen, ahol még a zene is jó? Üdv a Fruccolában!

fruccola_kristofter.jpg

Ha még nem ismdolphinsafe.pngernétek, a Fruccola egy kedves hely az Arany János utcánál, amelynek nem csak a logoja zöld, de működési elvei is. Erről már belépés előtt is megbizonyosodhatunk az ajtón található matricákról, amely azt hivatott tudatni velünk, hogy az étterem környezetbarát tisztítószereket alkalmaz, illetve, hogy tonhala biztonságos a delfinekre nézve, vagyis kihalászásuk nem járt delfináldozattal.

Belépve aztán egy nagy hűtőpult tárul elénk, amelyben különböző magos baguettek, ciabatták, bocatak és édességek közül választhatunk. A pult fölött megtaláljuk a menüt (vannak reggelik is), illetve a napi menü ajánlatot (ma narancsos céklaleves, finom!). Ezek között – mint megtudtuk - mindig van egy vegetariánus napi zöldség vagy gyümölcsleves bagettel, vagy egy általában szárnyas vagy halas főétel, melyek rendszerint gluténmentesek. A hely egyik specialitása azonban a saláta: a számtalan feltét közül kérésünkre olyan salátát állítanak itt össze, amilyet csak szeretnénk. Igaz, érdemes szemünk mellett kicsit a pénztárcánkra is hallgatni, mert minden feltét extra néhány száz forint, ami az első alkalom után kicsit lelombozhatja a kreatívkodási kedvünket. A szokásos „adalékok” (paradicsom, uborka, olívabogyó, mozzarella, rukkola, stb.) mellett mindig van az évszaknak megfelelő feltét is: télvíz idején például reszelt cékla és sütőtök. Azért találunk húst is: csirke (háztáji, nem ipari tartásból származó) különféle érdekes szószokban, illetve tonhal, lazac. Az étterem ügyvezetőjétől, Saás Petrától megtudtuk, hogy korábban kínáltak zöldség alapú fehérjeforrásokat is, mint például a tofu vagy a szejtán, de ezekre csak kevés kereslet volt.

Fa székek és barnás tónus adja meg a hely jellegét, a pult fölött kis campari-s üvegek díszítik a csillárt. Az ételeket helyben fogyasztáskor természetesen porcelán tányérban kapjuk,  evőeszközzel, a poharak pedig boros és vizesüvegek levágott aljai. Elvitelkor a kávé papírpohárba, az ételek néhány hét alatt lebomló dobozba, a frissen facsart levek pedig szintén lebomló pohárba kerülnek - mindez pedig papírzacskóba, amely ugyan per pillanat nem újrapapírból készült, de a jövőben már abból lesz. „A csomagolóanyagaink kb. 70%-a lebomló egyelőre, de szeretnénk a 2012-es évben az összeset lecserélni környezetbarátra. Ez azonban egyelőre nem könnyű, mert ezek gyakran 2-400%-al drágábbak a műanyag edényekhez képest, ráadásul vannak vendégek, akik nemtetszésüket fejezték ki a lebomló csomagolóanyagok ellen. A mostaniak cukornádból és kukoricaszárból készülnek, még ha műanyagnak is tűnnek, nem azok.” – mondta Petra. A cukornádból készült edényeket egy londoni cégtől szerzik be.

A szendvicseket helyben készítik, az ehhez használt kenyeret Spanyolországból rendelik. „A kenyerek ökolábnyomára nem vagyunk büszkék, ugyanakkor mi tudjuk szabályozni, hogy naponta mennyit használunk fel – mivel ezek előresütött, fagyasztott termékek -, így sokkal kevesebbet dobunk ki, mintha egy hazai pék szállítana minden nap egy fix mennyiséget.” Az egyéb kínált ételek és saláta alapanyagát a Nagybani piacról szerzik be. Elsődleges szempont, hogy amit tudnak, azt hazai termelőtől vásárolják meg, de mint megtudtuk sajnos sokszor az árak, a minőség és a szolgáltatás minősége miatt a magyar termékek nem választhatók.

A kínálati lista azonban még nem ért véget: van 100% arabica bio kávé és négy féle tej, volt fair trade tea, de aromásított, így azt lecserélték nem fair trade, de minőségi teára. Vannak sütemények, amelyek barnacukorral, teljes kiőrlésű lisztből készülnek, ízesítésnek pedig 70%-os csokit és a saját zöldség-gyümölcs püréjüket használják (így újra is hasznosítják rögtön az üzletben a dzsúzokból keletkezett rostokat). Ráadásul ezek közül ingyen választhat egyet magának az, akit Fruccolának hívnak. (Vajon hányan éltek már ezzel a lehetőséggel? Megtudtuk: még senki, bár a feliratnak nagy sikere van.)       

Csoki_torta2.jpg 

A „hely” - zavarban vagyunk, hogy minek hívjuk: reggeliző, ebédelő, vacsorázó hely? Kávézó, szendvicsbár, lébár? Aztán Petrától megtudjuk, angolul van ennek már neve: Fast Casual Restaurant - nyitvatartási rendje egyébként a szokásostól kicsit eltérő: a Fruccola Arany János utcai üzlete hétköznap 7-19-ig van nyitva, de hétvégén zárva van, a  Kristóf téren pedig 20 óráig lehet enni-inni, szombaton egész napos brunch-val (és itt gyereksarok is van). Nekünk tetszik, hogy tudjuk, az alkalmazottak nagy részének szabadok az estéik és a hétvégéik, és azt az érzést kelti bennünk, hogy a pénzszerzés nem áll mindenek felett. Persze még jobban örülnénk, ha a „tökéletes dzsúz utáni világraszóló kutatás” közben a Fruccola megálmodói olyan társadalmi kezdeményezéseket is elcsentek volna, mint amik a „barátaink” menüpontban feltüntetett néhány külföldi lébárban működnek. (lásd. Boost vagy a Jamba Juice). De tudjuk, hogy a fenti programok megvalósítása nem csak – illetve nagy részben nem – a Fruccolán múlik. Adakozni szoktak egyébként - gyermekkórháznak és egyéb karitatív rendezvényre -, de egy adományozási stratégia kidolgozása is a jövőbeni tervek között szerepel.

Az étterem könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, és úgy tűnik, sokan látogatják is: még este fél 6-kor is megy a narancsfacsaró gép és készülnek a friss szendvicsek. Mi ennek csak örülni tudunk, és reméljük, rajtunk kívül mások is térnek majd vissza ide a delfin-barát tonhalért és a lebomló tisztítószerekkel elmosogatott tányérokért. Én, minden esetre utánajárok, hogy kerülhetne be a „Fruccola” név a személyimbe.

 

Fruccola Gyorslista

VÍZ: A csapokon „vízhabosító” szűrők vannak, így kevesebb vizet használnak. A Fruccola együttműködik egy tanácsadó céggel, aki a környezettudatos munkavégzésben segíti munkájukat.

SZELEKTÍV: A Kristóf téren most kezdődik, bár jelenleg fizikai akadályokba ütközik.

KOMPOSZT:  Jelenleg kivitelezhetetlen, ingyen nem szállítják el a komposztot, egyébként pedig nagyon sokba kerülne az elszállíttatás. Nincs rántott étel vagy sültkrumpli, így nincs használt olaj sem. Az ételmaradékot biobányába szállíttatják, és biogáz lesz belőle.

JÖVŐ: „Szelektívebbnek lenni, világítást cserélni, teljesíteni a fennmaradó 30% csomagolóanyag cserét, jobbnak, jobbnak lenni, az emberek fejében valamit kicserélni. Egy kis odafigyelés, egy kis feláldozott haszon – és máris itt tartunk.”

Szólj hozzá

saláta kávé zöld piac étterem bio szelektív hulladékgyűjtés vegetáriánus szendvics újrapapír újrahasznosított fruccola szezonális lebomló víztakarékos vízhasználat dzsúz