Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

Utolsó kommentek:

Felelős Gasztrohős 2018.01.01. 16:12:06

Kedves @midnightcoder2! Köszönjük a visszajelzésed!
3. A vizet valóban érdemes ellenőriztetni. Korábban a budapesti helyzetről megkérdeztük a vízműveket, itt olvashatod a cikket: gasztrohos.blog.hu/2012/11/06/en_azert_is_csapvizet_kerek_az_etteremben_avagy_miert_jo_bb_a_csapviz

5. Ezzel is egyetértünk, a piacon is nagyon kell figyelni rá, hogy kitől vásárol az ember! (Erről is szólt a Fogj kezet a termelővel! kampányunk.) Szerencsére vannak megbízható termelői piacok mostmár, pl. mint Budapesten a Czakó Piac vagy a Szimpla Piac. De ha a piacozás nem is megy valakinek, vannak más lehetőségek is: lehet csatlakozni egy bevásárlóközösséghez (pl. Szatyorbolt), és több termelőtől már közvetlenül is lehet rendelni.

6. Szerintünk ér. Minden döntésünk számít.

Bejegyzés: Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

Felelős Gasztrohős 2018.01.01. 15:50:24

Kedves @Étteremkritikus! Nem kell. :) Mi ismerünk olyan vegákat, akik szeretik ezeket is, és olyan húsevőket, akik egyszer-egyszer kipróbálják a vega változatot. Hátha az olvasóink között is akadnak olyanok, akiknek ízleni fog!

Bejegyzés: Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

Felelős Gasztrohős 2018.01.01. 15:39:45

Kedves @usb2.0, köszönjük a visszajelzésed! Szerintünk a válasz az, hogy (1) mert erre van kereslet (vagy azért mert ez olcsóbb, vagy, mert nem tudják a vásárlók a hátteret), a Halpiac pedig egy profitorientált cég; (2) szerencsére több fajta halat, amelyikek veszélyeztetettek, ellenőrzött forrásból szerzik be, csak éppen nem kommunikálják.
Ettől függetlenül mi továbbra is azt javasoljuk, hogy inkább hazai, extenzív tartásból származó tavi halat vegyen az ember; ha pedig tengerire fáj a foga, nézze meg a cikk elején lévő valamelyik szervezet listáját, és azt is vegye figyelembe, veszélyeztetett-e az adott faj.

Bejegyzés: Mint hal a vízben

Felelős Gasztrohős 2018.01.01. 15:32:36

Kedves @anna3000, köszönjük a visszajelzésed! Szerintünk is lehet élni kékúszójú tonhal és sok egyéb veszélyeztetett faj elfogyasztása nélkül is, teljesen egyetértünk veled! Azt viszont jónak tartjuk, hogy akik esetleg nem tudnak lemondani erről (bármennyire is bíztatjuk őket), vagy esetleg nem tudják, hogy mely fajok veszélyeztetettek, azok legalább kevésbé járulnak hozzá azok tönkretételéhez, ha ellenőrzött forrásból (v)eszik azokat.

Bejegyzés: Mint hal a vízben

midnightcoder2 2018.01.01. 08:51:51

3. Tudod, egy ideig itt tök jó volt a víz, évek óta azt ittam. Egyszer csak elkezdett elég fura, fémes íze lenni, anélkül hogy bárki hozzányúlt volna a házon belül a vízhálózathoz - ergo a vízművek mókolt valamit. Az anyósnál meg füstöl a csapvíz a klórgáztól.
Szóval, ez a magyar csapvíz rohadtul egészséges dolog nem biztos, hogy mindig és mindenütt igaz.

5. Ja. A zöldséges bácsi felvásárolja a nagybanin a dán zöldséget és eladja neked mint hazait, te pedig roppant büszke vagy, hogy milyen környezettudatos is vagy. Ugyanezt amúgy a piacon áruló nénike is megcsinálhatja. A kaja akkor hazai, ha lemész autóval vidékre, és megveszed. De ezt annyira nem nevezném környezettudatosnak.

6. 2050-re az afrikaiak létszáma duplázódni fog. Ez úgy 1.3 milliárd plusz ember. És ez csak Afrika. Szart sem ér ebből a szempontból a húsmentes hétfőd.

Bejegyzés: Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

aaeronika 2017.12.23. 19:15:21

A parmezán nem vegetáriánus. Borjúolajjal oltják be, ami a marha gyomrából származik. Vegánnak kell lenni, azt csókolom.

Bejegyzés: Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.23. 17:07:58

A leves és a rizottó nagyon jó.

Viszont a diótoros az a szokásos fantáziátlan vega étel, amit a húsevők általában leszólnak. Miért kell húsos ételeket utánozni? Aki vega kaját akar enni, annak miért kellene a disznótoros, a fasírt vagy a pörkölt illúziója?

Bejegyzés: Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

Felelős Gasztrohős 2017.12.21. 16:09:55

@Zityitatyi: Kedves Zityitatyi! Köszönjük az észrevételed, javítottuk a granola receptjét! Jó sütögetést! :)

Bejegyzés: Gasztrohős ajándéktippek

Zityitatyi 2017.12.19. 19:42:36

Sziasztok! A granolaba mikor tegyem a mézet? És mennyit? A recept leírásában nem talom, csak a bevezetőben. Köszönöm!

Bejegyzés: Gasztrohős ajándéktippek

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.12.17. 22:46:05

@Youteefool: Wow , remek lett! :) Köszönjük, hogy beszálltatok a kampányba! :)

Bejegyzés: Mi az a superfood?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.11.16. 12:00:43

@Étteremkritikus: A fagyasztott borsót a betakarítástól számítva olyan hamar feldolgozzák, és lefagyasztják, hogy a tápanyagtartalma jobban konzerválódik, mint amikor borsószezonban napokig áll a borsó a piacon.

Bejegyzés: A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

Felelős Gasztrohős 2017.11.15. 16:43:47

@Bambano: Köszönjük az észrevételt, javítottuk az "F" betűt.

Bejegyzés: Lehet más a munkahelyi menza!

Bambano 2017.11.15. 10:36:44

"közben apránként az ízlésüket is megváltoztatjuk.": a munkahelyi étteremnek nem feladata a dolgozók ízlésének megváltoztatása.

"Régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy a föld véges erőforrásai csak véges ideig lehetnek elegendőek. Egyszerűen csak logikusan gondolkozva.": Egyrészt ebben a mondatban a Föld nagybetű. Másrészt azért is foglalkoztathat régen ez a gondolat, mert téves, de nem találtál rá, hogy miért. A véges erőforrás végtelen ideig lehet elegendő, ha kevesebbet használnak belőle, mint amennyit újra tud termelni.

Bejegyzés: Lehet más a munkahelyi menza!

Felelős Gasztrohős 2017.11.15. 07:47:28

@Étteremkritikus: Az étterem tapasztalatai alapján nagyon nehéz megfelelni a gyerekek igényeinek, ezért szerepel a gyerek menüben mindig a jól bevált zöldborsó leves.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nyitottabb gyerkőcök ne választhatnának maguknak a "felnőtteknek szóló" étlapról. ( A most hétvégi menüben találhatunk például csicsókalevest, rakott kelkáposztát és diótortát)

Az alább Várvizi Péter séf válaszát olvashatod:
"A cukorborsó, azon zöldségek egyke, mely esetében a fagyasztás, semmiféle kárt nem tesz a zöldségben.
Michel Bras-nal való stage-olásom alatt, még a frissen termett cukorborsót is lefagyasztottuk. Majd mind a szezon alatt, mind pedig az év hátralevő részében fagyasztottan dolgoztuk fel.
Ennek konyhataechnológiai szempontokat is figyelembe véve sok előnye is van. (Pl.: a színmegtartás)
Így semmilyen rossz érzésem sincs, hogy a gyermekek részére ezt a menüt kínáljuk, melyet a saját gyermekem is sok esetben szívesen elfogyaszt.
Tisztelettel: várvizi péter"

Bejegyzés: A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.11.10. 23:09:44

Annyira szezonális az étlapjuk, hogy a gyerekmenüben már évek óta minden hétvégén zsenge cukorborsó leves szerepel, hiszen az télen-nyáron megterem a környéken :(

Bejegyzés: A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

Youteefool 2017.10.31. 12:46:05

Kedves Gasztrohősök, végre készen lett a mi kis animációnk (dietetikusok közreműködésével) is a szuperélelmiszerekkel kapcsolatban, amit az OkosDobozon találtok meg. Az oldal célja az általános iskolás korú gyermekek játékos tanulásának segítése, az iskolai tantárgyak mellett az egészségnevelés témakörében is. Íme, remélem, tetszeni fog: www.okosdoboz.hu/video?select_temakor_search=-1&select_altemakor_search=-1&select_osztaly_search=-1&id=122

Bejegyzés: Mi az a superfood?

nniicckk 2017.10.26. 11:39:10

Vegetarianusag azert tulzas, de ez a mesterseges husgyartas mindenkepp elfogadhatobb, mint allatok milliardjait kinozni legyilkolni.

Bejegyzés: Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

mézesmackócskácska 2017.10.25. 11:18:01

Szójafasirt szójakolbász szólj a nővérkenek befostam.
Jó reklámmal minden szemét eladható....

Bejegyzés: Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében