Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

Utolsó kommentek:

midnight coder 2017.03.26. 11:46:10

Ugandában inkább az egy évig nem csinálok újabb gyereket mozgalmat kellene bevezetni. Amúgy a lakásban mindenhol LED-es lámpák annak, amiknek az egy órai fogyasztása is minimális. Szemben Pl. a minden nap egész éjszaka működő közvilágítással. De te sem szeretnél éjszaka sötétben hazamenni...

Ez a mozgalom is mutatja, hogy a környezetvédők vérbeli politikusok: soha nem a valós, hanem a látványos problémákkal foglalkoznak.

Bejegyzés: Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

Szalay Miklós 2017.03.26. 11:37:57

Apropó, akit érdekel egy tömör de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid078

(A legfelső sor a kép tetején, "Globális problémák". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Bejegyzés: Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

Huba mester 2017.03.01. 14:28:55

@Segna: Hát ezt pont nem lánglelkű prófétának hívják, hanem unalmas technokratának. A lánglelkű próféta az pont hogy a blogjában mutatja a proliknak az üdvözítő utat.

"Mi itt blog szinten arról beszélgettünk, hogy mit tehet az egyén. Meg mindent azzal söpörsz le, hogy jaj ez nemzetgazdasági szinten "

Még mindig nem érted, és lassan én sem, hogy mi ezen olyan bonyolult. Az egyén szintjéről beszélek én is, az úgynevezett átlagos egyénről, az ő választási lehetőségeiről, és a döntéseinek az okáról. Ha úgy tetszik a valóságról. Ennek megismerése nélkül eléggé céltalan az aktivizmus. De mint mondtam, felőlem ezt is lehet, csak ne jöjjön elő az a sok más esetben látott érvelés a sikertelen népjobbítóktól, hogy a buta, korlátolt nép a hibás, mert nem hallgatott az ő hívó szavára.

Mivel úgy szereted, példával élek, ami nem étel: nem olyan rég volt egy híradóriport, elütött egy embert a vonat valahol a Dél.Alföldön. A riportból kiderült, hogy a vasút egyik oldalán van egy lakóövezet, a másik oldalán pedig a környék egyetlen boltja, a rendes gyalogátkelő meg másfél kilométerre, így minden helyi lakos egy ösvényen keresztül kelt át a síneken, hiába tilos. Meg is lett a baj. Egyszerűen túl rossz alternatíva volt a kínálat (három km séta) csak oda), hiába volt egyértelmű a veszély. Mi a megoldás? Teleplakátolod a falut, hogy a síneken keresztül átmenni életveszélyes? Járőrt küldesz aki megbüntet ha rajtakap az illegális átkelésen? Vagy építesz egy gyalogátkelőt, és senki nem akarja választani a veszélyes opciót.

"Nem akarom minősíteni a vitakultúrádat, mert minősíthetetlen. Az utolsó két bekezdés eléggé minősít." Én se a tiédet, mert egyszerűen sajnos fentiek alapján nincs neked olyan. De ez most érdekel, mégis mi minősít engem és hogyan és miért?

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.03.01. 14:03:26

@Huba mester: te lánglelkű prófétaként, az "ország mindennapi táplálásának szintjén" mutatkozó probléma megoldására koncentrálsz.
Mi itt blog szinten arról beszélgettünk, hogy mit tehet az egyén. Te meg mindent azzal söpörsz le, hogy jaj ez nemzetgazdasági szinten meg össz globális környezetterhelés szintjén... nem jó/nem működik.
De ezzel azt sugallod, hogy az egyén semmit nem tehet, úgyse ért hozzá, stb.
Nem akarom minősíteni a vitakultúrádat, mert minősíthetetlen. Az utolsó két bekezdés eléggé minősít.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Huba mester 2017.03.01. 13:34:23

@Segna: Nem a rizs a lényeg, de ez is tényleg egy jó példa, de nem arra, amire gondoltál, hanem arra, hogy alternatíva hiányában érdemi szinten nem lehet csökkenteni az importot/bővíteni a helyi fogyasztást.

"Az akadékoskodást arra írtam, hogy pl. leragadsz egy konkrét példánál és azon lovagolsz, " Ne írj olyan példát, amiről nem akarsz beszélni egyébként, jobbat nem tudok javasolni.

"TE nem akarod érteni, hogy általában arról van szó, hogy akár gyengébb minőség árán is de a közelünkben termőt válasszuk."

Igen, ezt nagyon jól látod, örülök hogy haladunk. Pontosan így van, nem akarom érteni, hogy általában arról van szó, amiit írsz, egész egyszerűen azért, mert nincs így. Nem ismétlem magam, a probléma szerintem kínálati, legtöbb esetben választási lehetőség sincs. És ami van, az is maximum hobbiszinten értelmezhető, nem egy ország mindennapi táplálásának szintjén.

"Mondhatnám, hogy annyi modern egészséges tartósítási módszer van, fagyasztás, liofilizálás tököm tudja, amit még egy az ugyancsak általad állandóan előrángatott 10. emeleti panellakó is használhat." Kétségtelen, hogy az állatipari termékek esetén a legkönnyebben elérhető a localfood. Főleg a nem feldolgozott húsoknál ez szerintem működik is.

" elég gusztustalan a másik érveire úgy válaszolni, hogy "hisztikézel" Felismerem az érveket meg a hisztikét is. Utóbbit produkáltad, bocs.

"Az eredménytelen bloggolás-ról. Van akit így lehet elérni. Nem csak egyféle üdvözítő módszer van, éspedig a tied, aki méregzöld vagy." Mindenki azt csinál amit akar. Csak ne az elmaradott, mucsai nép legyen a hibás a végén, mert nem hallgatott az üdvözítő szóra.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.03.01. 12:16:56

@Huba mester: Szállj már le arról a szerencsétlen karcagi rizsről. Én csak példaként írtam, hogy akár még ilyen cikkből is lehet hazait keríteni. Az akadékoskodást arra írtam, hogy pl. leragadsz egy konkrét példánál és azon lovagolsz, TE nem akarod érteni, hogy általában arról van szó, hogy akár gyengébb minőség árán is de a közelünkben termőt válasszuk.
A sózott hússal ue. a helyzet. Mondhatnám, hogy annyi modern egészséges tartósítási módszer van, fagyasztás, liofilizálás tököm tudja, amit még egy az ugyancsak általad állandóan előrángatott 10. emeleti panellakó is használhat. Erre mondtam, hogy úgy érzem, hogy csak akadékoskodsz.
Neked fogalmad sincs a hisztériázásról. Pláne a "hisztikézésről" mellesleg elég gusztustalan a másik érveire úgy válaszolni, hogy "hisztikézel" Mi vagy te? egy 16 éves középisis?
Az eredménytelen bloggolás-ról. Van akit így lehet elérni. Nem csak egyféle üdvözítő módszer van, éspedig a tied, aki méregzöld vagy.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Huba mester 2017.03.01. 12:09:02

@Segna: Én ezt értem, csak itt az volt az állítás, hogy élelmezésileg nehéz volt eleinknek a magyar tél, erre reagáltad azt, hogy nem, mert felétek milyen jóvilág volt. Érzed az ellentmondást?

"Da ha régen nem mindenki élt meg jól, akkor már most sem lehet meg sem próbálni?"

Ezt nem tudom miből hoztad ki, az állításom arról szólt, hogy régebben szegényes volt a mindennapi magyar konyha télvíz idején, a jövedelem emelkedése és a szállítás, külkereskedelem költségeinek csökkenése, a technológiai fejlődés pedig lehetővé tette, hogy változatosabban étkezhessen egy átlagos magyar család télen is. De ez magas importtartalommal jár. (ebből következik, hogy ha az importot ki akarod ütni, értelmezhető alternatívát kell felmutatni).

"Egyezzünk annyiban, hogy te nem eszel húst, én meg nem eszem thaiföldi szireket-szarokat és kesudiókat és egálban vagyunk környezetterhelésileg. Csak én nem ítéllek el érte."

Nem tudok ebben megegyezni, nem fogok tudni neked számokat hozni, csak erős érzésem van arról, hogy környezetterhelésben sokkal nagyobb egy húsban, állati termékekben gazdag étrend, hiába helyi, mint mondjuk egy vegán. Nagyon megköszönöm, hogy rámutatsz arra a pontra, hogy én elítélek bárkit is azért, mit eszik meg mit nem. Ha nem tudsz, akkor meg ezt ne.

""disznüt is lehet vágni a panelban a tizediken, én nem hobbiról beszélek" írtad. ÉN SEM mondtam, hogy a 10.n panelban kell disznót vágni. Ne ferdíts. A disznóvágás nekünk, köznépnek igenis hobbi. "

Na ebből egy gramm szót nem értettél, de akkor meg miért nem kérdezel, miért kell hisztizni? Az állításom arról szólt, hogy mindennapi emberek mindennapi táplálkozásáról van szó, nem arról, hogy kinek mi a hobbija, mint pl a disznóvágás. Ami egészen biztosan jópofa, de az átlagembernek, amikor felajánlod alternatívaként hogy a bolti vásárlás és az olcsó importélelmiszer, mondjuk egy feldolgozott felvágott helyett disznót tartson/vágjon, kinevet.

"Te meg mint vegetáriánus csak kötözködsz." Nem muszáj érdemi lépéseket tenni, lehet bohóckodni bloggal meg ilyenekkel a világ végezetéig. Aztán biztosan arra is van valami civil pályázati forrás, ahol arról lehet írni tanulmányt, hogy miért nem sikerült.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Huba mester 2017.03.01. 11:48:26

@Segna: Alapvetően méregzöld a világlátásom, átlaghoz képest teljesen elvetemült dolgokat szoktam cselekedni, ha természet/környezetvédelemről van szó. De az ember alapvetően kényelmes lény, én is pl azért nem vagyok vegán, mert hiába szeretnék, nem tudom már megoldani, hogy a komfortzónámban maradjak. Ha pedig a közösség hozzáállásán akarunk változtatni, még nagyobb körültekintéssel, odafigyeléssel, az ok-okozatok helyes felmérésével kell hozzáállni, nem egy az egyben importálni szerencsésebb vidékekről egy mozgalmat. Magyarországon határozottan kínálati probléma van, nem az a gond, hogy a boltban egymás mellett áll a magyar fokhagyma meg a kínai és segíteni kell a népeknek, hogy akkor is magyar vegyenek, ha picit csúnyább, kisebb, drágább. Egyébként meg mint írtam szabad akarattal bírok, pont azt olvasok (és kommentálok) amit akarok, pláne hogy nem láttam kitéve a safespace táblát.

Gazdaságilag sem áll meg szerintem a karcagi rizstermesztés, mivel nem éppen őshonos fajtáról van szó a magyar ugaron, termesztenek helyette mást, ha éppen a rizst nem veszik. Az is sokat segít egy társadalmi újító, jobbító mozgalomnak, ha a valóság talaján marad, és nem a katasztrófával fenyegetés (csak a közfogi marad) az érv egy döntés költségére. A rizs egy sokáig elálló, távol-keleti klímát kedvelő tömegárú, aminek filléres tétel a szállítása hajón pénzben és környezetterhelésben egyaránt. És igen, ízben, minőségben össze se hasonlítható a karcagi prémium áru egy thai jázminnal.

" ez az állandó akadékoskodás, hogy úgyse lehet mert... és ennek jegyében semmit ne tegyünk ez annyira magyar módszer. "

Hisztikézni is felesleges, ne értsd meg, amit írok, vagy ha érted, de nem tudsz rá reagálni, akkor írd meg azt, nem szégyen az, de ne hisztizz, mert annak végképp semmi értelme. Ez kizárólag a te fejedben állt így össze, mert volt egy elképzelésed a dolgokról, (ellen)érvekkel találkoztál, nem tudtál érdemben reagálni és ez a védekező reakciód. Na ez az igazán kontraproduktív igazmagyar hozzáállás. Pont hogy elszórtam itt az eredménytelen jópofi blogolás helyett sokkal célravezetőbb irányokat, amikkel még előre is lehetne talán jutni (nem a lakosságot kell agyban dolgozni, hanem a kínálati oldalon fellépni), ebben az ügyben. De úgy látszik túl magas gondolatok ezek egy ilyen szélsőségesen médiavezérélt országban.

És még mindig egyedül vagyok.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.03.01. 10:55:27

@Huba mester: az őseimet csak példának hoztam fel. Nyilván nem az egész országban és mindenkire volt igaz. Akkor is aki akart, aki utánajárt, az egész napos munka után még hajlandó volt elmenni gombászni, aszalni stb. Da ha régen nem mindenki élt meg jól, akkor már most sem lehet meg sem próbálni?
Semmi közöm hozzá, hogy miért nem eszel húst. Egyezzünk annyiban, hogy te nem eszel húst, én meg nem eszem thaiföldi szireket-szarokat és kesudiókat és egálban vagyunk környezetterhelésileg. Csak én nem ítéllek el érte.
"disznüt is lehet vágni a panelban a tizediken, én nem hobbiról beszélek" írtad. ÉN SEM mondtam, hogy a 10.n panelban kell disznót vágni. Ne ferdíts. A disznóvágás nekünk, köznépnek igenis hobbi. Nem kell, és nem szükséglet. Aki helyi ételt akar csak enni, és akinek ez fontos, és eszik húst, az meg tudja oldani. Te meg mint vegetáriánus csak kötözködsz.
Na, én ehhez ennyit, további szép napot.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.03.01. 10:38:36

@Huba mester: Kedves Mester. Csak halkan annyit kérdeznék, ha ennyire nem akarod ezt a dolgot, nem akarsz gasztrohős lenni, akkor mi a tökömet olvasgatod ezt a blogot?! Vagy te vagy az ördög ügyvédje? Mindenki nem tudja megoldani, de nem is ez a cél. Ha nem akarod, hát nem akarod, egyed a thaiföldi rizst (a karcagi munkásnak meg fizetünk közfogit minek termeljen...ezt is vegyük figyelembe) de fikázni azt, aki javasol enyhén szólva furcsa.
A helyi termék igen bizony nem biztos, hogy a legjobb. (karcagi rizs) Vagy ez, vagy a globalizáció révén a lehető legjobb termék beszerzése, mert neked csak az jár, mert te sokat dolgozol.

A localfood mozgalom rosszul lett átvéve- írod. Ez egy zárt módszer? Ettől nem lehet eltérni? Nevezzük helyiétel mozgalomnak és csináljuk másképp, de ez az állandó akadékoskodás, hogy úgyse lehet mert... és ennek jegyében semmit ne tegyünk ez annyira magyar módszer.
Most ment el a kedvem tőletek.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Fanni Faur 2017.03.01. 00:27:05

Milyen szomorú, hogy a buta embrek véleményeznek a legtöbbet és a leghangosabban! Köszönöm az inteligens hozzászólók megnyilvánulását! És kívánom, hogy mindenki fogja fel a mindenki egy jelentését, nekünk együtt kell tudnunk harmóniát teremteni az egészben gondoskodással, mindent és mindenkit figyelembe véve!

Bejegyzés: Gyomorforgató adatok az élelmezési rendszerünkről

Huba mester 2017.02.28. 22:25:52

@Segna: ja, a karcagi B rizs, a minőség csúcsa, hát kösz nem. Egyébként azt is megnézném, hogy minek nagyobb a környezetterhelése, egy 1kg rizs termelésének a magyar Alföldön vagy Thaiföldön szállítással együtt..

Természetesen teljesen jó dolog közelrőlÉn a venni élelmiszert, ha van, beletenni kis energiát a keresésbe, esetleg drágábban is megvenni. Amiről én írtam, hogy ez a localfood mozgalom elég agyatlanul lett átvéve Magyarországon, mert itt se a klíma, se a mezőgazdaság és a kereskedelem nem olyan, hogy a vásárlót kéne nevelni. A probléma elsősorban kínálati, ha kifejezetten akarok se kapok magyar lencsét kereskedelemben vagy fokhagymát, amit írt valaki korábban. Másrészt meg sok olyan élelmiszer van, amiről felesleges lemondani azért, mert nálunk nem terem, egy vega/vegánnak főleg. Ráadásul szerintem nem az a pazarló környezetszennyezés, ha az európai ember kesudiót akar enni és azt behozza Indiából, Vietnamból, hanem hogy minden elektronikai kütyüjét (de szinte minden tárgyát) Kínában gyártatja, és onnan hajóztatja, amikor tévét, gépet akármit gyártani a fehér ember is tud.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Huba mester 2017.02.28. 22:12:21

@Segna: tók jó hogy jól ment a felmenőidnek, egész biztosan akkor az egész országra igaz, és a magyar parasztok nem győztek válogatni a híresen élelemdús teleken.

Elsősorban környezetvédelmi okokból nem eszem húst. Másodsorban nem szeretem az ízét se, írtózom tőle. Ez a zápfog pont baromság, meg nem azért az ember nem állat, és leginkább a szabad akart különbözteti meg az állatvilágtól. Azaz szabadon eldönthetem mit akarok enni és mit nem, nem a fogazatom fogja eldönteni helyettem. És én úgy érzem, hogy nem kell állatnak szenvednie, meghalnia azért hogy jól lakjak.

A krumpl, alma, befőtt kombó még mindig nagyon vonzó és változatos diéta. Pláne füstölt hússal. És valóban, sok mindent meg lehet oldan, disznüt is lehet vágni a panelban a tizediken, én nem hobbiról beszélek itt végig, hanem mindennapi táplálkozásról. És aki ennek a blogpostnak célzottja lehet, az nagyhából pont az a városi réteg, aki társaságházi lakásban lakik, cserébe kurva sokat dolgozik, így kevésbé opció hogy befőttet rakunk el meg húst füstöltünk hogy utána a biiklik mellett lógassuk a 3nmes tárolóban, ha éppen van.

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Huba mester 2017.02.28. 21:57:56

@Segna: ja, egy jó csicsóka ebédre mondjuk egy openoffice munkahelyhez különösen ajánlott

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

cselaxi 2017.02.28. 19:24:20

@Segna: CSAK a kötözködőkkel kötözködöm :-)

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.02.27. 13:23:22

@cselaxi: Elnézést nem neked ment, de azért visszaolvasva a hozzászólásodat, látni, hogy szeretsz kötözködni és kioktatni.
A Naprendszer OKÉ, és nem a szövegértésemmel van a baj, hanem a válasz kijelölésemmel. Hamár pontosítunk... ;-)

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

cselaxi 2017.02.26. 22:57:37

@Segna: Melyik naprendszerből jöttél? Elolvastad, hogy mit írtam? Biztosan nekem akartál válaszolni, mert ha igen, akkor a szövegértésre gyúrjál keményen!

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.02.26. 21:33:19

@Huba mester: ja ami a kesudiót és a rizset illeti, szerintem nem szabad fanatikusnak lenni. Rizs ugyan van karcagi, semmi különbséget nem érzek az indiai basmati és közte, de ha neked a pó-völgyi esik jobban, egészségedre! Itt inkább arra gondolok, hogy keressünk, kutassunk, hátha van magyar, vagy közeli termék. Vajat én nádudvarit vagy debrecenit veszek, nem írt vagy hamburgit. Tejet dettó a piacról veszek, nem hollandot. (nem árt a csomagolást nézni, mert pl. a db-i tejipari cég egy időben holland vajat csomagolt és adott el saját márkásként!
Az egzotikus gyümölcsöknek is van szezonja, pl. narancsot se érdemes már venni, mert szottyadt sz@r az egész így tavasz tájt. És ebben az ügyben én azért egy féltekében vonom meg a határt, ausztrál meg argentin, chilei stb. nem eszem. Ennyi lemondás belefér az életembe. De nem vagyok egy gasztonáci, néha ki lehet rúgni a hámból üsse kavics jöjjön az a lengyel ruszli! Legfeljebb nem leszek trendi, aki most csinál szőlőchutney-t a muflon frikasszéjához!

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!

Segna 2017.02.26. 21:21:07

@Huba mester: az én őseim köszönik, jól túlélték a telet, igaz ők szatmárban gazdálkodtak, és volt a határban elég gyümölcs és gomba plusszban, amit a konyhakertieken kívül elrakhattak. Libát hizlaltak, télen meg lejártak még a Túrra is vizigesztenyéért.
Nem tudom miért nem eszel a húst, a te dolgod, de szólok, hogy gumós zápfogunk van, ergo mindenevők vagyunk, részemről legalábbis egy jó cupákos körömpörkölt, a helyi hentestől, belefér a gasztohősiességbe ;-) ha irónia volt bocs.
Ami a felvetésed második felét illeti, még egy városi lakásban is van kamra (én is városi, sőt belvárosi vagyok, ha nem is pesti) de azért a társasházi lakásoknak általában van pince vagy egyéb tároló rekesze. Ott lehet tartani, az almát, krumplit, befőttet. A füstölés valóban nem házi elfoglaltság, de ezt senki sem mondta. Mi úgy szoktuk megoldani, hogy a haverokkal, befizetünk egy erre szakososdott tanyán egy disznótorra, és megvesszük a disznót, aztán irgalmatlan pálinka mennyiséggel kimúlasztjuk. Hagymás vér menten bőr alá, káposztás hús orja leves 3-4 napig, a nyers hús a mélyhűtőbe, a többit felfüstölve később szállítja a hentes. Nekem spec az erkélyen szokott még szikkadni, ha kell.
Tehát ha akarjuk meg tudjuk oldani. Mellesleg vannak maszek hentesek akiktől készen és megbízhatót lehet venni, a füstölés tényleg nem házi móka... Bár, Winkler kollega deszkán százas szeggel rögzített lazaca a tábortűz mellett nagyon jó - már ahogy az asszony meséli, mert a téli tábortűz sok pálinkával jár, aztán a lazac íze egy kicsit ilyenkor, hogy is mondjam, megfakul. ;-)

Bejegyzés: Helyi ételt? Ugyan minek!