Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

Utolsó kommentek:

Felelős Gasztrohős 2017.06.20. 17:42:39

Kedves @Zb74!
Köszönjük a hasznos visszajelzést! A naptárt egy ökogazda csapattagunk rakta össze, tolmácsolom a válaszát:
Igen, az ôszibaracknak hazánkban leginkább július a szezonja, de már június 3. dekádjától vannak fajták, amik szedhetôek. Mi is termesztünk ôszibarackot a gazdaságban (Csoroszlya Farm) és pár nap múlva szedjük a Springtime fajtát.

Az alma és a dió pedig nem kifejezetten szezonálisnak mondható ilyenkor, de mivel a hosszú tárolhatósága miatt még fogyasztható, ezért került fel a listára. A szezonális listában nemcsak az adott betakarítási időszak szerepel, hanem egy-egy adott terménynek a tárolhatósági idôszaka is. Azért tartottuk ezt fontosnak, mert különben a téli szezon elég szegényes lenne, így viszont meg tudjuk mutatni, hogy még akkor is lehet hazai alapanyagokat fogyasztani.

Bejegyzés: Ezt edd júniusban!

Zb74 2017.06.19. 12:41:40

A kezdeményezés kitűnő, de a konkrétumokban van azért némi pontatlanság.

Hogy néhány példát mondjak:

A poszt elején lévő infografika az almát, az őszibarackot és a diót is besorolja a "júniusban szezonális alapanyagok" közé. Ez biztosan nem stimmel; az almák közül még a legkorábbi fajta, a kecskeméti vajalma is inkább csak júliusban érik, az őszibarackok közül a Mariska és az Early Redhaven a legkorábban szedhető, de szintén csak július közepétől érik, a dió betakarítása meg egyértelműen őszre - jellemzően szeptemberre - esik.

Bejegyzés: Ezt edd júniusban!

Youteefool 2017.06.12. 10:59:34

@Felelős Gasztrohős: Köszönöm az invitálást. Sajnos, nem tudtam volna menni, egy másik rendezvényen vártam az érdeklődőket (II. kerület Napja, Millenáris) :).

Bejegyzés: Mi az a superfood?

Zb74 2017.06.09. 19:01:14

@Zb74: Eh, elírtam a mértékegységet. Nem mmol/mol, hanem mmol/l.

Bejegyzés: 5 hasznos érdekesség a kenyérről

Felelős Gasztrohős 2017.06.09. 14:03:10

@Youteefool: Mi köszönjük a visszajelzést! Holnap várunk szeretettel a Gesztenyés Kertben! :)

Bejegyzés: Mi az a superfood?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.06. 21:41:40

A superfood tényleg csak egy marketingfogás, most kivételesen nem táplálékkiegészítőket, hanem élelmiszereket az előtérbe helyezve.

A fenyőmag is superfoodnak lett kinevezve? Mi az íze miatt használjuk tésztákhoz és néha húsokhoz is. Persze napraforgómagot is szoktunk használni, természetesen sózatlanul, házilag pirítva :)

Bejegyzés: Mi az a superfood?

Youteefool 2017.06.06. 19:58:41

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, mélyen egyetértek vele. Köszönöm! Egy dietetikus :).

Bejegyzés: Mi az a superfood?

Zb74 2017.06.06. 14:59:36

@i.a.p.: Csak a saját N=1 "kísérletünket" tudom elmesélni. A feleségem cukorbeteg. Gyógyszerrel és a megfelelő étrenddel az éhomi cukrát teljes mértékben a normál tartományban tartja, de különböző ételek különböző mértékben tudják azt megemelni. Egyszer vettünk egy kovászos kenyeret egy pékségben, és megevett belőle egy jó vastag szeletet. Szerintem jóval többet nyomott, mint az Általad említett 4,5-5 deka (de tény, hogy csak egy szelet volt). Direkt magában ette, hogy látni lehessen, mennyire emeli meg a vércukrát. Nos, mi is meglepődtünk, de alig. A pontos értékre nem emlékszem már; lehet, hogy 5,9 mmol/mol volt a mért evés utáni érték, lehet, hogy 6,2 - de a vártnál biztosan alacsonyabb. Ehhez képest a teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült toastkenyérből - amely viszont nem kovásszal készült - két vékonyka szelet is (súlyra nem több, mint az egy nagy, vastag szelet a másikból) 8 mmol/mol fölé emelte a cukrát. Szóval nála legalábbis működött az, hogy a kovászos kenyér jobbnak bizonyult a glikémiás hatás szempontjából, mint az élesztős - még úgy is, hogy szerintem a kovászos kenyér nem is teljes kiőrlésű lisztből készült.

Bejegyzés: 5 hasznos érdekesség a kenyérről

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.06.01. 20:23:57

A cikk megjelenését a JÓkenyér támogatta.

Bejegyzés: Mitől jó egy kenyér?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.06.01. 18:23:42

@Zb74: Köszi! :) Ez az én fejemben is megfordult, de vajon tényleg van szignifikáns különbség? Nem kötekedésből kérdem, hanem tényleg érdekel.

Bejegyzés: 5 hasznos érdekesség a kenyérről

mézesbandi 2017.06.01. 10:38:43

Gondos pr-cikk.
Sajnos a Spar-ban kapható szeletelt rozskenyér (Jó kenyér) nem tudja hozni a nevében reljő minőséget, mert most már sokadszorra olyan tudtam csak venni (a zacskóba, gondolom nem véletlenül, nem lehet belelátni), amelynek szeletei már a zacskóban szétestek.
Ez szerintem vállalhatatlan.

Bejegyzés: Mitől jó egy kenyér?

Zb74 2017.05.31. 13:29:48

Kitűnő cikk - annyit tennék még hozzá, hogy a különböző pontokban megfogalmazottak egymásra is hatnak; tehát a 4. pontban szereplő ecet- és tejsavnak - amely csak a kovászos kenyérben képződik - szintén van glikémiás indexet csökkentő hatása, sőt, az ecetsav jelenléte még az inzulinválaszt is mérsékli. A rozskovásszal készült kenyérre pedig ez fokozottan érvényes.

Az előző kommentelő felhívta a figyelmet egy elírásra - "azonban a rozsTban kevesebb van belőlük" -, amin Ti változtattatok, de rosszul. Most az olvasható, hogy "azonban a roSTban kevesebb van belőlük", holott valójában arra gondolt a szerző, hogy a roZSban van kevesebb a sikérfehérjékből.

Bejegyzés: 5 hasznos érdekesség a kenyérről

Felelős Gasztrohős 2017.05.30. 11:54:31

@Hitetlen: Köszönjük, javítottuk :)
Örülünk, hogy tetszik a cikk!

Bejegyzés: 5 hasznos érdekesség a kenyérről

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2017.05.22. 11:04:03

Szeretném felhívni a figyelmet egy elírásra: "azonban a rozstban kevesebb van belőlük. "
Amúgy tök jó a cikk, köszönet érte. A komment törölhető, ha ki lett javítva.

Bejegyzés: 5 hasznos érdekesség a kenyérről

Felelős Gasztrohős 2017.05.19. 09:17:03

Kedves @datam! Tolmácsoljuk a Babel Budapest válaszát: A fine dining egy más jellegű gasztronómia, de nem csökkenti a többi típusú vendéglátás vagy konyha értékeit, csak egyszerűen ez másról szól. Itt a fogások egymás mellett adnak egy olyan komplex élményt, ami tökéletesen jóllakat és mellette olyan ízeket és kombinációkat mutat meg a vendégnek, amire talán soha nem gondolt volna. Természetesen ennek ára van, hiszen exkluzív minőségi alapanyagokkal, konyhatechnológia eljárásokkal dolgozunk, sok időt és energiát fektetve a munkába, ami szerintünk a kiemelkedő vendégélményhez vezet.

Bejegyzés: Íz-élmény: egy este a Babel Budapestben

datam 2017.04.18. 16:12:01

A mai napig nem értem ezt a fine dining dolgot. Most attól fine dining, hogy kapsz egy ötven Forintos nagyságú fogást, vagy attól, hogy fenyőrügy (:D) van a vajban? Tényleg nem fikázásként, de erősen ki lennék borulva, ha elém tolnának egy ilyen desszertet, mint ami a képen is szerepel. A sütőtök szivacsos izéről nem is beszélve. Kíváncsi lennék, hogy egy ilyen jól nem lakás mennyivel kerül többe, mint egy hagyományos(átlag feletti minőségű) étteremben egy jóképű degeszre zabálás.

Bejegyzés: Íz-élmény: egy este a Babel Budapestben

Felelős Gasztrohős 2017.04.18. 14:58:15

@szemi90: Kedves Szemi90! A porcelán tányérok a legjobbak valóban, de Budapesten sok vendéglátóhelyen sajnos nincs elég hely arra, hogy a mosogatáshoz kialakítsanak egy helyiséget. Ilyenkor bukkannak fel az innovatív megoldások! :)

Bejegyzés: Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

szemi90 2017.04.13. 08:54:54

A bisztró nevéről az első benyomásom az volt, hogy akkor itt a maradékokat is megetetik a többi vendéggel. Amúgy mi a baj a porcelán tányérokkal? Könnyen tisztíthatók, starpabírók. Egyszer kell legyártani és sokáig használható.

Bejegyzés: Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

Stenonis 2017.04.07. 19:24:49

Uh...
1. Átlagos konyhai körülmények között ritkán dolgozunk 500-550 fok körül. Mert ezen a hőmérsékleten kezd füstölni a teflon.
Szóval minden más esetben nyugodtan használhatod.

2. A biszfenol A érdekes kérdés. Alapvetően lehet BPA mentes műanyagokat venni és használni. A kutatások ellentmondóak. A brit Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint nincs semmi negatív hatása. Az EPA szerint sem káros, viszont a szintén amerikai FDA betiltotta a használatát cumisüvegekben.

3. A csapvízszűrés az egyik legértelmetlenebb, viszont annál drágább hobby.

5. A klasszikus , csak fém konzervdobozok nem tartalmaznak biszfenol A-t. A modernebb, műanyag bevonatos már tartalmazhat.

8. A higany bioakkumuláció során kerül a halakba. Tehát alapvetően a ragadozó halakban lesz több. A testméret lényegtelen. Egy nagyméretű, de csak planktonokat fogyasztó hal sokkal kevesebb higanyt tartalmaz, mint egy kis testű, de ragadozó hal. A hal előfordulási helye sem mindegy.
Itt sem kell azért nagyon megijedni, a halak higanytartalmát ellenőrzik és több nemzetközi szerződés foglalkozik a toxikus fémek kibocsátásának csökkentésével. Nem mellékesen a tengerek alapból tartalmaznak higanyt a vulkanikus aktivitás miatt.
Ja és nem javaslom egy szervetlen vegyipari üzem melletti folyóból kifogott édesvízi halak fogyasztását sem. :)

Bejegyzés: 8 tipp az egészséges konyháért

midnight coder 2017.03.26. 11:46:10

Ugandában inkább az egy évig nem csinálok újabb gyereket mozgalmat kellene bevezetni. Amúgy a lakásban mindenhol LED-es lámpák annak, amiknek az egy órai fogyasztása is minimális. Szemben Pl. a minden nap egész éjszaka működő közvilágítással. De te sem szeretnél éjszaka sötétben hazamenni...

Ez a mozgalom is mutatja, hogy a környezetvédők vérbeli politikusok: soha nem a valós, hanem a látványos problémákkal foglalkoznak.

Bejegyzés: Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!