Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2017. feb 14.

A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

írta: Felelős Gasztrohős
A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

Az Európa Parlament független kutatóintézete által készített, decemberben publikált  jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek választása egy sor előnnyel jár az emberi egészségre nézve, a jobb korai életkori fejlődéstől kezdve a betegségek kisebb kockázatáig, vagy hogy több potenciálisan jótékony tápanyaghoz jutunk.

fruit-192753_1280.jpg

Peter Melchett, a The Soil Association irányzati igazgatója nyilatkozatában kifejtette: „Ez a jelentés nagyszerű ajándék a biogazdálkodóknak és mindenkinek, aki bioélelmiszert fogyaszt. Az elmúlt három évben a bioélelmiszerek eladása jelentősen növekedett; ennek az egyik fő oka, hogy az emberek úgy érzik, jobbat tesz nekik és a családjuknak – ezért is van az, hogy az Egyesült ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 07.

Margitutcakilenc Bisztró

írta: Felelős Gasztrohős
Margitutcakilenc Bisztró

Az utcáról nézve zárt kerítés takarja a vidékies udvarház hangulatát életre keltő vendéglátóhelyet, ahova eredetileg termelői piacot terveztek a tulajdonosok. Bár az eredeti terv meghiúsult, a második kerület lakóinak örömére a lelkes csapat nemsokára megnyitotta a kötetlen beszélgetésekre, focimeccs nézésre, hangulatos koncertekre és baráti társasjátékozásra hívogató, Margitutcakilenc nevű helyet. A félig fedett, félig nyitott kerthelyiség ontja magából a nyugalmat: jó időben a madárcsicsergést hallgatva úgy érezhetjük, mintha nem is a város egyik legforgalmasabb körútjának közelében lennénk; a hidegben pedig a téliesített kertbe hüttékre hajazó életérzéssel ülhetünk le egy pohár forró gyógytea vagy hideg kézműves ...

Tovább Szólj hozzá

piac bor étterem friss szezonális kézműves sör kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem

2017. feb 02.

Ments esőerdőt kajálással!

írta: Felelős Gasztrohős
Ments esőerdőt kajálással!

Megdöbbentő számokat kaptunk, amikor a Felelős Gasztrohős Alapítvány 5 éves szülinapjára statisztikákat készítettünk az eddigi eredményeinkről. Mi sem gondoltuk például, hogy másfél Gellért-hegynyi esőerdőt véd meg - és ezáltal évente annyi szén-dioxid kibocsátást spórol, amennyiből három és félszer körbekocsikázhatnánk a Földet - vendéglátóhelyes partnerhálózatunk azáltal, hogy nem használnak pálmaolajat!  Ünnepelj velünk és próbáld ki az egyik  Fenntartható Vendéglátóhelyet a héten!

Köszönjük a zseniális Kőfaragó Annának  az alábbi infografikát!

felelos-gasztrohos-csak-palmaolaj-stop-2017-01-29-vegleges-01.jpg

Tovább Szólj hozzá

étterem olaj esőerdő pálmaolaj gasztrohős kőfaragó anna fenntartható vendéglátóhely

2017. jan 31.

Csökkenthető az éttermi ételhulladék?

írta: Felelős Gasztrohős
Csökkenthető az éttermi ételhulladék?

Az ételhulladék kérdése egyre fontosabbá válik, és egyetlen vállalat számára sem maradhat elhanyagolható az élelmiszeriparban. Mi sem mutathatná ezt jobban, mint az ősszel Budapesten megrendezett „Ne dobjunk ki ételt” konferencia, ahol a Tesco a Közép-Európai Élelmiszerbank képviselőivel aláírt egy stratégiai partnerségi megállapodást, együttműködést ígérve az országok kormányaival és karitatív szervezeteivel, hogy a megmaradt ételeket 2020-ra minden közép-európai Tesco áruház a helyi jótékonysági szervezeteknek adományozza.

Mindamellett, hogy örömmel figyeljük a kereskedők ételhulladék lecsökkentéséért tett kemény munkáját, kíváncsiak voltunk Peter Skelton véleményére is a Hulladék és Erőforrásgazdálkodási ...

Tovább Szólj hozzá

tesco étterem hulladék komposzt sainsbury wrap élelmiszerbank élelmiszer-hulladék Peter Skelton

2017. jan 24.

Pajta – Az Őrség szíve

írta: Felelős Gasztrohős
Pajta – Az Őrség szíve

“Olyan épületegyüttest álmodtunk a Szala-völgyre néző egykori pajta köré, amely egyszerre lehet gasztronómiai és kulturális zarándokhely. Egyrészt hagyományőrző, közösségteremtő központ, másrészt 21. századi értelemben vett bisztró, amely kedvéért akár egészen messziről is érdemes ideutazni” – olvasható a Pajta weboldalán, és ez nem nagyképűség részükről. Az Őrség központjában, Őriszentpéter Templomszer részén fekvő étterem valóban olyan hely, ahova érdemes ellátogatni. Mert az ízélmény garantáltan nem az egyetlen feledhetetlen dolog, amit innen magunkkal viszünk!

dsc_0118.JPG

Az utóbbi években az Őrség egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hogy ennek mi az oka, azt aki már járt ott, tudja. A többieknek elöljáróban csak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 12.

Krúdy nyomában a Kéhli Vendéglőben

írta: Felelős Gasztrohős
Krúdy nyomában a Kéhli Vendéglőben

Verőfényes késő őszi napon jó volt megpillantani Óbudán a hangulatos Mókus utcában található patinás Kéhli Vendéglőt. Az előtérbe belépve számtalan híres ember dedikált fényképe fogadja a kedves vendéget, akik a finom fogások iránti tiszteletből, a házigazdának szánt elismerésként hagyták itt emlékül az utókornak.

168947_119872661415141_5894770_n.jpg

"A vendéglőt az 1800-as években alapította a Kéhli család. A családfő bort mért a pincében Kéhli mama pedig finom ételeivel kápráztatta el a betérőket" - avat be minket a múlt rejtelmeibe Cecei Horváth Tibor tulajdonos és kísér végig a mesébe illő vendéglő termein.

Elmondása szerint később állami tulajdonba került vendéglőt a jó üzleti érzékkel megáldott és vendéglátásban jártas családfő ...

Tovább Szólj hozzá

étterem környezetbarát étterem zöl étterem

2017. jan 05.

5 +1 gasztrotrend 2017-re

írta: Felelős Gasztrohős
5 +1 gasztrotrend 2017-re

Az év elején több magazin és szervezet is kiadja előrejelzéseit arról, hogy milyen gasztronómia trendek várhatóak a következő 12 hónapban. A mi egyik kedvencünk az amerikai National Restaurant Association (Nemzeti Éttermi Szövetség) “What’s hot” listája, amelyet kb. 1300 séf véleménye alapján állítanak össze. Az alábbi videóban megnézhetitek, mit jeleznek előre ők, utána pedig elolvashatjátok, mit gondolunk mi!

Az NRA körültekintő előrejelzéseivel szemben a mi listánk abszolút szubjektív, és egyrészt a vágyainkból építkezik, másrészt abból, amit magunk körül és a gasztromédiában látunk. Ha nem felejtjük el, év végén összehasonlítjuk, hogy melyik előrejelzés volt pontosabb! ;)

Íme tehát a Gasztrohősök 5+1 ...

Tovább Szólj hozzá

konyha trend gasztronómia 2017 bélflóra gasztrotrend

2016. dec 21.

A kedvenc karácsonyi vásárunk

írta: Felelős Gasztrohős
A kedvenc karácsonyi vásárunk

Korábban feszegettük már azt a témát, hogy a fesztiválok és egyéb gasztrorendezvények mennyi szemetet termelnek - illetve mi mennyi szemetet termelünk, amíg jóízűen benyomjuk az éppen aktuálisan trendy street food ételkölteményt és leöblítjük azt egy pohár (forralt)borral. Egyik évben kiakadtunk a Street Food Show -n, másik évben írtunk a müncheni sörfesztivál ehető tányérjairól , egy harmadik évben pedig siránkoztunk, hogy még a visszaválthatós kerámia bögrékhez is kapunk műanyag poharat a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban. Úgy tűnt, hogy nincs előrelépés itthon ezen a téren, és csak gyűlik, gyűlik a szemét. Aztán elindult az idei adventi vásár szezon.

15252479_642437635937502_8855078118127061237_o.jpg

A Bazilikánál sétálgatva arra lettünk figyelmesek, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál advent hulladék szelektív zöldövezet pla zöld fesztivál lebomló doremi

2016. dec 12.

Let it Slow (Foodiez)!

írta: Felelős Gasztrohős
Let it Slow (Foodiez)!

A város közepén, a körúttól nem messze, a Szondi utcában található vegetáriánus  - vegán étterembe belépve lelassul az idő és az isteni, testünk számára szuperül hasznosuló reggelink vagy ebédünk fölött morfondírozva el is felejtjük, hogy a zakatoló, mindig siető körforgásból léptünk be ide.

15025619_375435106122370_2894981742054063458_o.jpg

Geyer Kriszta a Slow Foodiez tulajdonosa már a kezdetektől környezettudatosra tervezte a helyet, így nem csoda, hogy az egy éve nyílt étterem máris a Fenntartható Vendéglátóhelyek listáján szerepel. Amellett, hogy vegetáriánus-vegán (teljesen húsmentes ételeket kínálnak, ezzel is könnyítve környezetünk óriási batyuján), a zöldségeket is helyi piacról szerzik be. Nem is lehetne erre jobb bizonyíték, mint, hogy beszélgetésünk ...

Tovább Szólj hozzá

étterem egészséges vegetáriánus vegán slow környezetbarát étterem

2016. dec 05.

Madarat tolláról, tojást sárgájáról

írta: Felelős Gasztrohős
Madarat tolláról, tojást sárgájáról

Miért halványabb a bio tojássárgája? Miért drágább? Mit esznek tyúkok bio tartásban? A Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatójával, Dr. Kertész Tamással beszélgettünk

- Mitől függ a tojássárgája színe?
A tojássárgájának színe egyértelműen a takarmányozástól függ. Vannak olyan természetes alapanyagok, amelyek hatására sötétebb sárga lesz a tojássárgája. Ezt egy 0-15 beosztású ún. Roche skálával mérjük. Az extra sárga tojássárgája általában 12-13, míg a normál tojássárgája 8-10. A kukorica, lucerna és főleg karotint tartalmazó alapanyagok hatására lesz szép narancs színű a tojássárgája. Vannak mesterséges adalékok is, melyek a takarmányba keverve erősítik a színt.

- Miért halványabb a bio tojás sárgája?
...

Tovább Szólj hozzá

bio tojás tyúk állatbarát takarmány tojássárgája ketreces tartás tojás fehérje mutasdatojasod szabat tartás roche skála farm tojás

2016. nov 29.

9 hely, ahol tuti nem ketreces tojásból készül az ételed

írta: Felelős Gasztrohős
9 hely, ahol tuti nem ketreces tojásból készül az ételed

Te is figyelsz arra, hogy ne 3-as kódú, ketreces tojást vásárolj? Na de mi a helyzet az éttermekben? Ott van választásod? Igen! Ha ezeken a helyeken eszel, biztos lehetsz benne, hogy nem ketreces tojásból készül az ételed! Sőt, a "Mutasd a tojásod!" kampány ideje alatt meg is kérheted őket, hogy mutassák meg a tojásaikat.. Csak semmi huncutság, a tyúktojásokra gondoltunk.

Pohárszék Bor & Kávé

A környezet csodálatos, közelben a Parlament, a Szabadság tér és Batthyány-örökmécses. A Kávézó hatalmas ablakaival része az utca változásainak, lehet ábrándozni egy pohár bor, egy csésze kávé vagy egy finom reggeli felett.

poharszek.jpg

A mi kedvencünk : klasszikusok, rántotta és tükörtojás friss croissantal

HelloAnyu!

Budapest első ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 22.

Neked mennyit ér az emberséged?

írta: Felelős Gasztrohős
Neked mennyit ér az emberséged?

Van ez a kampányunk, kicsit kihívó a címe: “Mutasd a tojásod!”. Ezt olvasván, valószínűleg minden férfi egy kicsit összébbrakja a lábát.. Kedves férfiak meg lehet nyugodni, most nem arra vagyunk kíváncsiak... Sokkal jobban izgat minket, hogy a tegnapi rántottát hányas tojásból készítettétek el? Ugye nem 3-asból? Ja a legolcsóbból? Hát akkor az a 3-as volt. Minek is adnánk 10-30%-al többet egy tojásért, ha olcsóbban is meg lehet venni… és ugyanolyan az íze, szaga, állaga.. Vagy nem? Ti ettetek már bio tojást? Az a 0-ás. Vajon mit tud? Mitől olyan drága és tényleg jobb az íze? ranpttta.jpg

Az ökológiai (bio) baromfitartás célja elsősorban a magas minőségű és gyógyszer-, valamint vegyszermentes tojás és hús előállítás. Emellett ...

Tovább Szólj hozzá

bio tojás emberség ketreces mélyalmos állatjólét szabadtartású

2016. nov 13.

Mutasd a tojásod!

írta: Felelős Gasztrohős
Mutasd a tojásod!

A tojás az egyik legalapvetőbb alapanyagunk. Egy átlagos süti receptbe minimum 2 tojás kell, de a legtöbben heti szinten is esznek rántottát, omlettet, tükörtojást, stb.

A legálisan forgalomba hozott tojásokon egy hosszú számsor díszeleg. Ez árulja el, hogy az adott tojást tojó tyúk milyen körülmények között és hol éli az életét. Akkor most szépen állj fel a gép elől, menj ki a konyhába és vegyél elő egy tojást. Látod a számot? A te tojásod átmenne a fenntarthatósági szűrőnkön? 

img_3779.JPG

Mi arra buzdítunk, hogy keressétek a HU jelölésű, magyar és minél alacsonyabb számozású tojásokat. Hogy miért is?

Íme az útmutató:

Vedd ezt:

0: ökológiai tartás:  a tyúk bio takarmányt kap, legalább 4 m²-nyi helye van és ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 07.

Ha kedves az ételed...

írta: Felelős Gasztrohős
Ha kedves az ételed...

Tegye fel a kezét, aki még nem hallott arról, hogy a bio élelmiszer egészséges, a hazai termékek vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk, a fair trade termékekkel pedig a kizsákmányolás ellen lépünk fel. Már a csapból is ez folyik, és persze a Felelős Gasztrohős is lassan 5 éve ezt szajkózza.

Na de nézzük reálisan egy átlag dolgozó ember életét ma Magyarországon, amilyenek mi is vagyunk, és valószínűleg te is, kedves olvasó. Reggel kelsz 7 körül, gyorsan összekapod magad (esetleg a gyerekeket is), befalsz egy reggelit (elkészíted a gyerekek tízóraiját), és már ott is ülsz a buszon/metrón/kocsiban, hogy “csak“ 10 percet késsél a munkahelyedről.

Napközben dolgozol, ha hoztál ebédet, akkor azt eszed meg, ha nem akkor ...

Tovább Szólj hozzá

piac bio friss egészséges környezetbarát helyi vásárcsarnok környezettudatos termelő

2016. nov 03.

„Egy jó séf az egész élelmezési rendszert érti” – egy délután Gill Mellerrel

írta: Felelős Gasztrohős
„Egy jó séf az egész élelmezési rendszert érti” – egy délután Gill Mellerrel

A Globalista Konyha meghívásában érkezett Budapestre Gill Meller , a River Cottage séfje, tanára. Meller munkásságában és szakácskönyvében a helyi, szezonális élelmiszerekre fókuszál, ezért nemcsak a vacsorát vártuk izgatottan, de azt a beszélgetést is, ami során megtudhatjuk: miért ilyen fontos számára a fenntartható élelmiszer? Egy órára sikerült elrabolnunk a konyhából az első vacsora délutánján, és míg beszélgettünk, egy párhuzamos univerzumba repített minket. Oda, ahol az élelmiszer nem szimplán a lehető legolcsóbban beszerzendő üzemanyag a testünk számára, hanem a fő eleme egy boldog és egészséges életnek – és egy boldog és egészséges társadalomnak. A beszélgetésünk összefoglalóját a vacsorán készült képekkel ...

Tovább Szólj hozzá

anglia river cottage globalista konyha gill meller

2016. okt 20.

Felnőtt menza helyett: Zöld Ebéd

írta: Felelős Gasztrohős
Felnőtt menza helyett: Zöld Ebéd

Kezdjük egy kérdéssel. A gyerekek, szülők sokat panaszkodnak a menzára. Nem finom, nem egészséges, tele van liszttel, cukorral, stb. stb. Mikor aztán végre nem kell menzán ennünk, mert kikerülünk a nagyvilágba, vajon miért választjuk mégis az étkezdéket, kínaikat, vagy az előrecsomagolt párizsis szendvicset?

spaghetti-1260818_1920_kocka.jpg

Az egyik indok persze az ár, hiszen ki ne szeretne olcsón jóllakni? A másik válasz lehet a kínálat: a munkahelyi 30 perces ebédidőben kinek van ideje „rendes” kaját enni? És persze kinek van kedve otthon előre főzni a másnapi ebédet, ha úgyis olyan egyszerű leugrani a sarki kifőzdébe?

Ez az írás nem kritika, inkább válasz: végre ugyanis lehetőség van rá, hogy finom, ötletes, ráadásul hazai alapanyagokból készült ...

Tovább Szólj hozzá

ebéd helyi menza házikó környezettudatos szezonális zöld ebéd ebéd kiszállítás

2016. sze 29.

TOP 8 fenntartható kávélelőhely

írta: Felelős Gasztrohős
TOP 8 fenntartható kávélelőhely

Az utóbbi években egyre erősödő, a felelős fogyasztás fontosságát hangsúlyozó trend mára a kávézókba is becsöpögött: Budapesten sorra bukkannak fel az olyan kávézók - az instagramon pedig az ott fotózott tejhabokra rajzolt "latterart"-ok -, ahol képzett baristák kezei közül különleges kávéköltemények kerülnek az asztalunkra, és ahol messzi országok karakterét ismerhetjük meg egy-egy savas, csokoládés, vagy éppen gyümölcsös ízű, forró italon keresztül. A Kávé Világnapja alkalmából összeállítottuk kedvenc kávélelőhelyeink listáját!

kave_nevet_copy.jpg

A kávé és teatermesztés hagyománya évezredekre nyúlik vissza, és manapság a kávé az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék a világon. Mindkét növény termesztéséhez sok ...

Tovább Szólj hozzá

kávé bio klímaváltozás fair trade méltányos kereskedelem kávé világnapja

2016. sze 28.

#Helybeniszom Bede Annával, a Vegasztronámia bloggerével

írta: Felelős Gasztrohős
#Helybeniszom Bede Annával, a Vegasztronámia bloggerével

Már csak pár napotok van, hogy #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel posztoljátok a facebook-ra vagy az instagramra a legjobb fotótokat, amit egy Fenntartható Vendéglátóhelyen készítettetek, és nyerjetek vele egy két személyre szóló kávés-teás ajándékcsomagot A Pesti Szatócs bolt jóvoltából!

A Breakslow Budapesttel közös kampányunk keretében – amelynek célja, hogy arra motiváljuk a lakosságot, hogy elvitel helyett helyben igyák meg teájukat, kávéjukat és ezáltal csökkentsük a feleslegesen termelődő hulladékot – Bede Annát is meghívtuk egy kávéra. Az érdekelt minket, hogy min dolgozik mostanság, mit gondol a környezetvédelemről, és mit üzenne azoknak, akik szerint hús nélkül nem lehet jóllakni.

vegabudapest.jpg

Kezdjük azzal, ami ...

Tovább Szólj hozzá

piac vega vegetarianus vegán bede anna vegasztrománia helybeniszom vega budapest vega etterem

2016. sze 23.

#Helybeniszom Farkas Líviával, az Urban:Eve bloggerével

írta: Felelős Gasztrohős
#Helybeniszom Farkas Líviával, az Urban:Eve bloggerével

Még pont egy hét van hátra a Breakslow Budapest és a Felelős Gasztrohős közös kampányából, a #helybeniszom kíhívásból, amelynek lényege, hogy rávegyünk titeket: szeptemberben elvitel helyett igyátok meg helyben, "igazi" bögréből vagy csészéből a kávétokat, teátokat. Miért? Meg az eldobható pohár teljesen felesleges hulladék, ráadásul klassz dolog leülni és nyugodtan kávézni - akár egyedül, akár barátokkal, családdal.  

Arra gondoltunk, talán nektek is meghozza a kedveteket, hogy beszálljatok és posztoljatok az instagramra vagy a facebookra #helybeniszom taggel, ha megkérdezzük néhány kedvenc bloggerünket arról, ők hogy isszák a koffeinjüket! (Oh, és egyébként egy szuper ajándékcsomagot is nyerhet A Pesti Szatócs bolt ...

Tovább Szólj hozzá

gasztrohős urban eve helybeniszom farkas via breakslow budapest

2016. sze 16.

#Helybeniszom Doró Vikivel, a Recity magazin főszerkesztőjével

írta: Felelős Gasztrohős
#Helybeniszom Doró Vikivel, a Recity magazin főszerkesztőjével

Már javában pörög a Felelős Gasztrohős és a Breakslow Budapest csapata által indított kampány, melynek során a arra buzdítjuk a kávé- és teaivókat, hogy adjanak maguknak néhány percet és igyák meg helyben a frissítőjüket, ahelyett, hogy egy elviteles pohárral rohangáljanak a városban. A kampány ötletét az a néhány hónapja megjelent hír ihlette, miszerint az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió papírpohár kerül a szemetesbe - és csupán négyszázból egy jut el az újrahasznosításig. Ez a rohanós életmód és a vele járó környezetszennyezés sajnos itthon is egyre jobban hódit, pedig a legtöbb kávézóban kerámia bögrében, helybenivásra kínálják az ébresztő/nyugtató nedűt. Üljünk le, igyuk meg ott! És ...

Tovább Szólj hozzá

kávé zöld étterem bio hulladék fairtrade környezettudatos styrofoam hulladékcsökkentés környezetbarát étterem fenntarható étterem elviteles pohár

2016. sze 08.

#Helybeniszom Nagy Rékával, alias Ökoanyuval

írta: Felelős Gasztrohős
#Helybeniszom Nagy Rékával, alias Ökoanyuval

Szeptemberben a Felelős Gasztrohős és a Breakslow Budapest csapata arra buzdítja a kávé- és teaivókat, hogy elvitel helyett adjanak maguknak néhány percet arra, hogy helyben igyák meg a frissítőjüket. A kampány ötletét az a néhány hónapja megjelent hír ihlette, miszerint  az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe - és csupán négyszázból egy jut el az újrahasznosító üzemig. Itthon egyre több olyan helyet találhatunk, ahol egyrészt jó minőségű - sokszor bio és fair trade - italokat kóstolhatunk meg, másrészt nem elviteles pohárban , hanem kerámia bögrében kaphatjuk meg azt, ha helyben fogyasztjuk. Ezzel pedig több száz elviteles poharat és ...

Tovább Szólj hozzá

kávé tea kávézó papírpohár gasztrohős ökoanyu fenntartható vendéglátóhely helybeniszom elviteles pohár

2016. sze 01.

#Helybeniszom Krajcsó Nellivel, a Slow Budapest alapítójával

írta: Felelős Gasztrohős
#Helybeniszom Krajcsó Nellivel, a Slow Budapest alapítójával

Idén tavasszal látott napvilágot az az adat , miszerint az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe - és csupán 400-ból egy kel új életre újrahasznosítás által. A poharak nagy része pedig az elvitelre kért teák és kávék hagyatéka. 

Magyarországon szerencsénk van, hiszen számtalan kisebb, helyi kávézót találhatunk, ahol sok nemzetközi kávézólánc szokásával szemben nem papírpohárban, hanem kerámia bögrében kaphatjuk meg az italunkat, ha helyben fogyasztjuk. Ezzel pedig több száz elviteles poharat és papírfedőt spórolunk meg attól, hogy hulladékká váljanak! A Breakslow Budapesttel karöltve indított új kampányunkban arra buzdítunk minden kávé- ...

Tovább Szólj hozzá

kávé bio szemét tea hulladék fair trade kávézás slow budapest helybeniszom fenntartható vendéglátógely eldobható pohár krajcsó nelli

2016. aug 05.

Tücsköt, bogarat a tányérra!

írta: Felelős Gasztrohős
Tücsköt, bogarat a tányérra!

Az ENSZ egy 2013-as jelentése óta arra bíztat minket, hogy együnk rovarokat.  Én pont abban az évben jutottam el Ázsiába, ahol a tücsköket, pókokat és egyéb izgő-mozgó élőlényeket olajban sütve az út szélén is árulják az árusok. Akkortájt én még inkább arra használtam az energiámat, hogy a bogarakat a lakásból kifelé, mintsem a konyhába befelé irányítsam. Nem gondoltam volna, hogy pár év múlva tücsköt sütök --- otthon.

img_0621.JPG

Több évnyi vegetáriánus étrend után idén úgy döntöttem, kicsit lazítok a gyeplőn. Anno azért tértem át a húsmentes étkezésre, mert tudtam, hogy ez az egyik legnagyobb lépés, amit megtehetek, ha tenni szeretnék a klímaváltozás ellen. Aztán az ENSZ bogaras jelentése egyre több helyen felbukkant, ...

Tovább Szólj hozzá

jövő rovar fehérje tücsök fenntarthatóság

2016. jún 30.

Kávézás stílusosan

írta: Felelős Gasztrohős
Kávézás stílusosan

A belvárosban sétálgatva számtalan pub és kávézó társaságában bukkanunk rá a belváros egyik legújabb fenntartható kávézójára . Egy évvel ezelőtt álmodta meg a kellemes találkozóhelyet egy fiatal pár, Csengeri Richárd és Vinkler Brigitta. A korábban száz évig virágboltként működő üzlethelyiség adottságait kihasználva a meleg pink, illetve a jeges árnyalatú türkiz színek remek összhangjában pompázik a vendéglátóhely. A tulajdonos elmondása szerint a logóban is visszaköszönő színekben az előbbi a meleg italokra, az utóbbi pedig a hidegen fogyasztandó, gyümölcsalapú italokra utal.

981152_943401022444148_7591734990864859175_o_1.jpg"Stílusosan, könnyedén” - erre utal a Steezy név, amely a "Style with Ease" kifejezésből ered. Jól indulhat a napja annak a vendégnek, aki ...

Tovább Szólj hozzá

kávé bio kávézó fairtrade környezetbarát ültesspoharat steezy

2016. jún 23.

Bio barlang a belvárosban

írta: Felelős Gasztrohős
Bio barlang a belvárosban

A Parlament szomszédságában alig egy éve nyitott kávézó és ételműhely valódi kulináris titkokat rejt. A szociológus végzettségű Bohn Katalin tulajdonos elmondása szerint elhatárolódnak a  klasszikusnak tartott vendéglátástól. Elhivatottságát tükrözi, hogy egészen egyedi módon közelítik meg az étkeztetés a minőségi étel fogalmát.

"A vegyszermentesen előállított bio alapanyagokból készült ételtől a szervezet nem éhezik kisebb adag elfogyasztása esetén sem, mert a tápanyagértéke lényegesen magasabb a hagyományos módon termesztett növényé." - mondta Katalin. Gondolta volna bárki is, hogy 100 gramm bio spenót vastartalma másfélezerrel több a hagyományos módon előállítottétól, és, hogy ez a tendencia érvényesül a ...

Tovább Szólj hozzá

bio friss öko gluténmentes egészséges vegetáriánus organikus báthory tejmentes paleo lisztmentes

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu