Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2017. jún 21.

"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

írta: Felelős Gasztrohős
"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

Azt a kérdést néhány hete már felvetettük, hogy mi az a superfood,   és arra jutottunk, hogy egy nagyjából semmitmondó, viszont jól hangzó marketing kifejezés. Bár a fogalmat nehéz meghatározni, az Oxford Dictionaryszerint a superfood „ tápanyagban gazdag élelmiszer, amit különösen jótékony hatásúnak tartanak az egészségre és jóllétre”.

gasztrohos-superfood-terkep-2017-06-13-online-kisebb.jpg

Azzal szerintünk semmilyen probléma sincs, hogy kiemeljük a tápanyagban gazdagabb élelmiszer-alapanyagokat, hiszen élelmi szempontból valóban vannak értékesebbek és kevésbé értékesek. A superfood jelenség azonban könnyen megtévesztőnek nevezhető. Ennek három fő oka van:

  1. A kimagasló tápanyagtartalmat sokszor teljesen egyedi tulajdonságként, más forrásból gyakorlatilag ...
Tovább Szólj hozzá

goji bogyó superfood chia mag kőfaragó anna superfood térkép magyarországi superfood térkép táptudás

2017. jún 15.

Ezt edd júniusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd júniusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_junius.jpg

Érdemes még fogyasztani:   hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, savanyúságokat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst

Burgonyafélék családja

Paradicsom

  • az érett, piros paradicsom 95%-a víz
  • kalóriatartalma 18 kcal/100 g, 0,88 g /100g fehérjét, 3,89 g /100 g szénhidrátot és 0,2 g /100 g zsírt tartalmaz
  • biológiailag aktív anyaga a likopin, amely a karotinoidok családjába tartozik és a piros színéért felelős
  • kiváló antioxidáns, ezért szerepet játszhat az érelmeszesedés, koszorúér- és daganatos (pl. prosztatarák) megbetegedések megelőzésében
  • fontos megjegyezni, hogy míg a vitaminok hő ...
Tovább Szólj hozzá

piac szezon friss hazai június szezonális szezonalitás idényzöldség szezonális alapanyag idénynaptár

2017. jún 06.

Mi az a superfood?

írta: Felelős Gasztrohős
Mi az a superfood?

Most komolyan: mi az? "Jajj, csak valami új divat.”  Pontosan, mi is így gondoljuk. Éppen ezért nézzük meg, milyen hazai kaják vannak, amelyek méltán kiérdemlik a superfood titulust, ha már itt méricskélünk.

A superfood-ot definiálni az angol wikipedia oldalát hívtam segítségül. Tökéletesen leírja a jelenség lényegét:  

A superfood marketing megnevezést feltételezett pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkező élelmiszerekre használják. A kifejezés kevésbé használt dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek körében, akik azzal érvelnek, hogy kétségbevonhatóak az ezeknek az élelmiszereknek tulajdonított pozitív hatások.  Catherine Collins, a londoni St. George Hospital vezető dietetikusa például kijelentette :

...
Tovább Szólj hozzá

avokádó quinoa goji bogyó superfood chia mag szuperélelmiszer szuperfood hegyvidék napok

2017. máj 31.

Mitől jó egy kenyér?

írta: Felelős Gasztrohős
Mitől jó egy kenyér?

Ludwig Klárával, a JÓkenyér megálmodójával beszélgettem a dolog lényegéről. Mivel pékárukat többen is napi szinten fogyasztunk, érdemes tisztában lenni azzal, mi is kerül az asztalunkra. A jó kenyérben szerintem ott rejlik a szerénység is. Hogy Klárát idézzem: „mindaz, ami a kenyérhez kell, a természet ajándéka: liszt, víz, só, élesztő, és a pék, aki a szaktudását adja.”

2_-jokenyer_mintabolt_klarival_1.jpgLudwig Klára és a pilisszentiváni üzem és mintabolt. Bárki ráláthat hogyan készülnek a termékek. (kép: jokenyer.hu)

Nagyon pozitív élmény volt életem első pékség-látogatása a JÓkenyér pilisszentiváni üzemében, ahonnan országszerte már 450 boltba szállítanak a termékeikből. Ki is egészíteném azzal Klára szavait, hogy a jó kenyérhez a ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér pék pékség jókenyér péküzem

2017. máj 19.

5 hasznos érdekesség a kenyérről

írta: Felelős Gasztrohős
5 hasznos érdekesség a kenyérről

A kenyérfélék tápláló és olcsó élelmiszerek, és igenis van helyük az egészséges táplálkozásban! Nem véletlenül létezik számos híres idézet és közmondás erről a nagyszerű táplálékról. A búzamezők ajándékán számtalan generáció cseperedett fel, kultúrák virágoztak, és birodalmak jöttek létre. Lássunk 5 érdekességet eme szerény és mégis nagyszerű táplálékról.

1. A kenyér nem csak szénhidrát

bread-899378_640.jpg

“Kenyér = szénhidrát.” A legtöbbünknek ez ugrik be róla először, pedig a kenyérben – legyen akár klasszikus fehér, teljes kiőrlésű vagy akár rozs – jelentősebb mennyiségű fehérje is található, elég csak a gluténre gondolni. Ha valaki nem érzékeny rá, a glutén nem okoz egészségügyi problémát, hanem ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér teljes kiőrlésű glutén szénhidrát fehér kenyér glikémiás index GI jókenyér papp andi napi táptudás

2017. máj 02.

Ízutazás a Riksa Expressel

írta: Felelős Gasztrohős
Ízutazás a Riksa Expressel

A Riksa Express Wok Bisztróért , ha Michelin Guideos fordulattal szeretnék élni, megéri egy hosszabb kitérőt is tenni a belvárosból. Azonban ha csillaguk még nincs is, az ajtajukon ott büszkélkedik a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés matricája.

Messinger Dánielt, a hely egyik tulajdonosát régebb óta foglalkoztatja a fenntarthatóság, ami nem is véletlen, hiszen egyik jó barátja a Herman Ottó-díjas Hankó Gergely, aki a Greenius tanácsadás mellett a Tiszai PET-Kupát is szervezi. Az ázsiai, wok konyha megkönnyítette az étterem zöldülését, hiszen az ételek jellegzetessége, hogy frissen, egy adagban készülnek, így nem keletkezik felesleg. Ami az előkészítésnél mégis hulladékként jelentkezik - gondolok itt a zöldségek héjára -, ...

Tovább Szólj hozzá

ázsiai étterem friss wok környezetbarát szezonális környezetbarát étterem zöld étterem

2017. ápr 25.

Óperencián innen, s a burgeren túl

írta: Felelős Gasztrohős
Óperencián innen, s a burgeren túl

Nem kis eséllyel indul a Sophie&Ben Bistro a családok által leginkább kedvelt belvárosi éttermek mindennapi versenyén, mely kifejezett célja volt a tulajdonosoknak az étterem kialakításakor. Adja magát a kérdés, hogy vajon kikre utal a vendéglátóhely neve – és már pörögnek is a filmes jelenetek a szemem előtt, a választ keresve. Floruta Levi üzletvezetővel beszélgetek, aki felfedi a megfejtést: a bisztró két tulajdonosának (Papp Viktornak és Tatár Györgynek) gyermekeire, akik egy óra eltéréssel születtek meg ugyanazon a napon. Ez a tény a koncepciót még jobban erősíti, az étterem belső kert felőli oldalán kialakított, láthatóan kedvelt és jól kihasznált játszósarokról nem is beszélve.

11209598_1575883719343371_7283567271057819632_n-823x420.jpg

Nagyon örülünk, hogy egy újabb ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 18.

Íz-élmény: egy este a Babel Budapestben

írta: Felelős Gasztrohős
Íz-élmény: egy este a Babel Budapestben

Bár a fine dining irányába tett korábbi próbálkozásaink általában kudarccal zárultak - elsősorban nem íz, hanem alapanyagok származása tekintetében -, a Babel Budapesttel szemeztünk egy ideje. Anno az Olimpiás és a tavalyi Libertés élményeinkkel szemben, ahol a különlegesség iránti igény felülírta a helyi beszerzést, a Babelben magyar-regionális konyhát vezetnek (regionális értsd: Osztrák-Magyar Monarchia területe), és jelenleg Erdély ízei a meghatározóak . Alapanyagaik 75%-a Magyarországról származik, a 140 tételből álló borkínálat pedig szinte kizárólag Kárpát-medencei borokból és hazai borkülönlegességekből áll. Ez már csak azért is különleges, mert a Budapestet végigkóstoló Michelin-csillagos séfek és gasztronómiai ...

Tovább Szólj hozzá

babel kiosk fine dining michelin csillag m15 fenntartható vendéglátóhely babel budapest

2017. ápr 11.

Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

írta: Felelős Gasztrohős
Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

A Ráday utca kellős közepén, de még a bulinegyed előtt, áll egy aprócska üzlet, hangulatos kirakattal, amelynek a híre szájról szájra terjed a környéken megfordulók között. Egy igazi gyöngyszem a zajos utcai forgatagban.

kirakat.JPG


Keve Zsuzsa, a hely megálmodója, a környéken nőtt fel, jól ismeri annak minden zugát, szegletét. Így talált rá a Ráday utca 24/a. alatt álló helységre, mely végül otthont adott a Bistro No Waste étteremnek.

A Bistro No Waste Magyarország első, szinte teljesen hulladékmentes étterme, ahol egyedülállóan, mintegy úttörőként, ehető tányérokban kínálják a vendégeknek az ínycsiklandó falatokat.

lebomlo_pla_evoeszkozok3_jav.jpg

A koncepció a tavalyi Balaton-átúszás után született meg Zsuzsa fejében, amikor a verseny követően szembe ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 04.

Ezt edd áprilisban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd áprilisban!

Íme néhány érdekesség az áprilisban szezonális egyes élelmiszercsoportokról. Miért is hasznosak ezek az egészségünk megőrzése szempontjából?

szezonalis_aprilis.jpg

Spenót, sóska

Jellemzőik:

  • spenót tartalmaz vasat ( nehezen felszívódó formában), kalciumot, magnéziumot, káliumot, mangánt
  • a leveleiben karotin található, de gazdag flavonoidokban is
  • vitaminok közül A-, C- és K-vitamin és folsav található benne, ezért különösen javasolt a kismamáknak
  • sóskában (savanyú ízű) szintén található vas, C-vitamin

Nem árt megjegyezni, hogy viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ami gátolja a kalcium és a vas felszívódását, továbbá a kőképződésre hajlamos egyéneknél fokozhatja az epe-, és vesekőképződést. Ezért a ...

Tovább Szólj hozzá

tavasz április egészséges helyi szezonális szezonális alapanyag

2017. már 28.

Bonne Chance - étterem az erdő mellett

írta: Felelős Gasztrohős
Bonne Chance - étterem az erdő mellett

Két éve tervezem, hogy elutazom Bázakerettyére, hogy megkóstoljam az egyik legelegánsabb Fenntartható Vendéglátóhely, a Bonne Chance Étterem ételeit. Idén tél végén végre eljutottam, és nem kellett csalódnom, csodálatos élményben volt részem. A következő alkalomig biztosan nem várok két évet!

Bázakerettye city Zala megyében található, érdekessége, hogy a „magyar olajipar bölcsőjének" nevezik. Itt alakult ugyanis a „fekete arany” kitermelésére 1937-ben magyar- amerikai vegyesvállalat (MAORT), és a település a beáramló külföldi tőke hatására rohamos fejlődésnek indult. A településen van termál –és strandfürdő, és egyre többen foglalkoznak turizmussal.

Szerencsére a Bonne Chance tulajdonosai inkább a környezetvédelemre ...

Tovább Szólj hozzá

bázakerettye mangalica kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem fenntarható étterem

2017. már 25.

Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

írta: Felelős Gasztrohős
Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

Jégtáblán úszó, csont soványra fogyott jegesmedvék, áldozatokat követelő viharok, emelkedő vízszint, szélsőséges hőmérsékletek. Sajnos mindennapjaink állandó kiegészítői lettek ezek a képek, és már saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a klímaváltozás hatásait, gondoljunk csak vissza a ragyogó napsütés miatt már el is felejtett idei extrém hideg téli napokra!

earth_hour_fb_cover_2017.jpg

A WWF idén 10. alkalommal rendezi meg a Föld Órája rendezvényt, mellyel a túlfogyasztás és a környezetszennyezés okozta problémákra hívja fel a figyelmet. Az Ausztráliából indult helyi, önkéntes kezdeményezéshez az évek alatt több mint kétmilliárd ember csatlakozott. A világ számos pontján, hétezernél is több településen kapcsolják le a díszvilágítást ...

Tovább Szólj hozzá

wwf föld órája fenntarható étterem

2017. már 22.

Szennyvizet ivóvíznek?

írta: Felelős Gasztrohős
Szennyvizet ivóvíznek?

Globálisan a társadalom által termelt szennyvizek 80%-a jut úgy vissza a természetbe, hogy azt nem kezelték, tisztították valahogyan, vagy használták fel újra: ennyi víz megy tehát pocsékba, vagy még rosszabb, szennyezi a környezetet. Ezzel szemben 663 millió ember viszont ivóvíz hiányban szenved, 1.8 millióan pedig jobb híján a szennyezett vizet használják ivásra. Ezek hatalmas és elkeserítő számok, pedig rengeteg lehetőség lenne arra, hogy a szennyvizet újra felhasználjuk, hiszen megfelelően, biztonságosan kezelve és tisztítva megfizethető és fenntartható forrása lenne az ívóvíznek. Erre szeretné felhívni a figyelmet az ENSZ az idei, „Szennyvizek? Tiszta vizet!” kampányával, melyet a Víz Világnapjára , március 22-re szerveztek.

...
Tovább Szólj hozzá

víz szennyvíz világnap víz világnapja vízlábnyom wwd2017 rejtett víz

2017. már 18.

Itt ünnepeld a Föld Óráját idén!

írta: Felelős Gasztrohős
Itt ünnepeld a Föld Óráját idén!

A WWF 10 éve indult kezdeményezése, a Föld Órája idén március 25-én lesz. Ez az a környezetvédelmi akció, amikor világszerte lekapcsolják a villanyt emberek, cégek, éttermek egy órára, helyi idő szerint 20:30 és 21:30 között. Természetesen idén is csatlakoztak hozzá Fenntartható Vendéglátóhelyek, ahol gyertyafényes vacsorákat tartanak. Itt egy kis segítség, ha nem tudod eldönteni, hogy melyik helyet válaszd. Megírjuk, hogy:

  1. Kinek ajánljuk?
  2. Nekünk milyen étel volt a kedvencünk amikor ott jártunk?
  3. Egy fő átlagosan mennyiért tud vacsorázni az adott helyen (3 fogás ital nélkül)?

2017foldoraja_fbposzt.jpg

CsendesM Vegan Bistro & Cafe

  1. Ide hozd a barátaidat akik még sosem kóstoltak vegán ételt! Egész biztosan meg lesznek elégedve
  2. Diós lasagne
  3. ...
Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem wwf fenntarthatóság föld órája fenntarható étterem fenntartható vendéglátóhely

2017. már 14.

Reggeli foodporn

írta: Felelős Gasztrohős
Reggeli foodporn

A legrosszabb ötlet felkelés után rögtön az éjjeli szekrényen heverő telefonhoz nyúlni, és végiggörgetni az instagram falunkat. A kávés posztok még hagyján, de amikor feltűnnek az előző esti desszertek vagy éppen a reggelire kínált buggyantott tojásos pirítósköltemény, akkor a gyomrom igen erős üzeneteket kezd el az agyamnak küldeni: vagy kapcsold ki, vagy öltözz és indulj reggelizni  a z o n n a l.

szimply2016_insta.JPG

Egy ilyen könyörtelen reggel után döntöttem el, hogy ha törik, ha szakad, a héten a Szimply-ben fogok reggelizni - többször csorgott a nyálam ugyanis, amikor az ő képeik jelentek meg a képernyőn, ami után kb. sírva falatoztam a napindító fahéjas zabkásámat.

A Szimply a Kontakttal szemben található a Röser Udvarban, ami nem ...

Tovább Szólj hozzá

reggeli kontakt brunch reggeliző szimply

2017. már 07.

Ezt edd márciusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd márciusban!

Íme néhány érdekesség a márciusban szezonális egyes élelmiszercsoportokról. Miért is hasznosak ezek az egészségünk megőrzése szempontjából?

szezonalis_marcius.jpg

Hüvelyesek:

Jellemzi őket:

  • A magas fehérje tartalom (20-25%, az új fajtákban akár 30% felett).
  • 10-15 %-os víztartalom.
  • Magas rost és keményítő tartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.
  • Ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, vasat, ként és cinket tartalmaznak.
  • Fogyaszthatjuk őket salátaként, levesként és főzelékként is.
  • A belőlük készült lisztek gluténmentes diétába beilleszthetők.
  • B-vitaminok közül B1-, B2-, B3-, B6- vitamint és folsavat tartalmaznak. A hüvelyesek esszenciális aminosav összetétele szempontjából fontos megjegyezni, hogy a ...
Tovább Szólj hozzá

március egészséges szezonális egyélhelyit egyélszezonálisat

2017. feb 28.

Placc café

írta: Felelős Gasztrohős
Placc café

A Szent Gellért tértől pár lépésre van egy placc, ahol szuper finom kávét kapunk egy óriási mosoly kíséretében. Január elejétől a Placc Café már a Fenntartható Vendéglátóhelyek táborát erősíti és, hogy miért, az már Dudás Peti, a hely tulajdonosa néhány mondatából kiderült, hiszen számára olyan természetesek azok a dolgok, amikkel kiérdemelte ezt a minősítést, hogy beszélgetésünk alatt többször is felkiáltott, hogy „Ja, még az is van, hogy…”

16179148_1317191488341995_5832112731853822515_o.jpg

A kis kávézóba belépve az is törzsvendégnek érezheti magát, aki először jár ott, hiszen a baráti hangulat adott. A berendezések egy jó része hulladék fából készült, melyek készítésében Peti egyik barátja segédkezett, ahogy a falon lévő kis rajzok, motívumok is ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 23.

Helyi ételt? Ugyan minek!

írta: Felelős Gasztrohős
Helyi ételt? Ugyan minek!

Azzal, hogy 300 forinttal többet költesz a hazai eperre, vagy télen céklát veszel spanyol paradicsom helyett, még nem fogod megváltani a világot! Vagy mégis? Ha sosem értetted, hogy miért fontos helyi élelmiszert enni, vagy miért hirdeti magáról egyre több étterem, hogy kistermelőktől vásárol, az alábbi kép talán segíthet. 

#Egyélhelyit a saját egészségedért, a hazai termelőkért és a környezet védelméért!

Az infografikát köszönjük a grafikusok legjobbikának,  Kőfaragó Annának !

felelos-gasztrohos-fogj-kezet-a-termelovel-gasztro-randi-kisebb.jpg

Tovább Szólj hozzá

magyar termék helyi környezettudatos őstermelő kistermelő fogj kezet a termelővel egyélhelyit egyélszezonálisat

2017. feb 21.

Újrégi otthonod: a Csendes Létterem

írta: Felelős Gasztrohős
Újrégi otthonod: a Csendes Létterem

Egy keddi estén, 7 óra felé érünk az Astoriától egy köpésre lévő Csendes Létterembe , ahol a kellemes félhomály és a baráti beszélgetések, nevetések keltette „otthon-érzés” várt minket.

gasztrohos_csendes_01.jpg

Fotó: lav.design

Nem sok szabad hely volt már, de bárhová is ültünk volna, jól ellettünk volna. A Babos Bertalan „Zsili” és csapata által kreált belső tér elkapja az embert, felülteti és elviszi valahová egészen máshová, hogy utána kimosott lélekkel és tiszta aggyal visszategye ugyanabba a székbe, ahonnan elindult. Na ilyen a Csendes hangulata, mintha egyszerre ennél nagyon messze és otthon.

gasztrohos_csendes_04.jpg

Fotó: lav.design


Az étel- és italkínálat még tovább fokozza ezt a kényelmes érzést, egészen biztosan talál mindenki valami neki ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 14.

A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

írta: Felelős Gasztrohős
A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

Az Európa Parlament független kutatóintézete által készített, decemberben publikált  jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek választása egy sor előnnyel jár az emberi egészségre nézve, a jobb korai életkori fejlődéstől kezdve a betegségek kisebb kockázatáig, vagy hogy több potenciálisan jótékony tápanyaghoz jutunk.

fruit-192753_1280.jpg

Peter Melchett, a The Soil Association irányzati igazgatója nyilatkozatában kifejtette: „Ez a jelentés nagyszerű ajándék a biogazdálkodóknak és mindenkinek, aki bioélelmiszert fogyaszt. Az elmúlt három évben a bioélelmiszerek eladása jelentősen növekedett; ennek az egyik fő oka, hogy az emberek úgy érzik, jobbat tesz nekik és a családjuknak – ezért is van az, hogy az Egyesült ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 07.

Margitutcakilenc Bisztró

írta: Felelős Gasztrohős
Margitutcakilenc Bisztró

Az utcáról nézve zárt kerítés takarja a vidékies udvarház hangulatát életre keltő vendéglátóhelyet, ahova eredetileg termelői piacot terveztek a tulajdonosok. Bár az eredeti terv meghiúsult, a második kerület lakóinak örömére a lelkes csapat nemsokára megnyitotta a kötetlen beszélgetésekre, focimeccs nézésre, hangulatos koncertekre és baráti társasjátékozásra hívogató, Margitutcakilenc nevű helyet. A félig fedett, félig nyitott kerthelyiség ontja magából a nyugalmat: jó időben a madárcsicsergést hallgatva úgy érezhetjük, mintha nem is a város egyik legforgalmasabb körútjának közelében lennénk; a hidegben pedig a téliesített kertbe hüttékre hajazó életérzéssel ülhetünk le egy pohár forró gyógytea vagy hideg kézműves ...

Tovább Szólj hozzá

piac bor étterem friss szezonális kézműves sör kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem

2017. jan 31.

Csökkenthető az éttermi ételhulladék?

írta: Felelős Gasztrohős
Csökkenthető az éttermi ételhulladék?

Az ételhulladék kérdése egyre fontosabbá válik, és egyetlen vállalat számára sem maradhat elhanyagolható az élelmiszeriparban. Mi sem mutathatná ezt jobban, mint az ősszel Budapesten megrendezett „Ne dobjunk ki ételt” konferencia, ahol a Tesco a Közép-Európai Élelmiszerbank képviselőivel aláírt egy stratégiai partnerségi megállapodást, együttműködést ígérve az országok kormányaival és karitatív szervezeteivel, hogy a megmaradt ételeket 2020-ra minden közép-európai Tesco áruház a helyi jótékonysági szervezeteknek adományozza.

Mindamellett, hogy örömmel figyeljük a kereskedők ételhulladék lecsökkentéséért tett kemény munkáját, kíváncsiak voltunk Peter Skelton véleményére is a Hulladék és Erőforrásgazdálkodási ...

Tovább Szólj hozzá

tesco étterem hulladék komposzt sainsbury wrap élelmiszerbank élelmiszer-hulladék Peter Skelton

2017. jan 24.

Pajta – Az Őrség szíve

írta: Felelős Gasztrohős
Pajta – Az Őrség szíve

“Olyan épületegyüttest álmodtunk a Szala-völgyre néző egykori pajta köré, amely egyszerre lehet gasztronómiai és kulturális zarándokhely. Egyrészt hagyományőrző, közösségteremtő központ, másrészt 21. századi értelemben vett bisztró, amely kedvéért akár egészen messziről is érdemes ideutazni” – olvasható a Pajta weboldalán, és ez nem nagyképűség részükről. Az Őrség központjában, Őriszentpéter Templomszer részén fekvő étterem valóban olyan hely, ahova érdemes ellátogatni. Mert az ízélmény garantáltan nem az egyetlen feledhetetlen dolog, amit innen magunkkal viszünk!

dsc_0118.JPG

Az utóbbi években az Őrség egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hogy ennek mi az oka, azt aki már járt ott, tudja. A többieknek elöljáróban csak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 12.

Krúdy nyomában a Kéhli Vendéglőben

írta: Felelős Gasztrohős
Krúdy nyomában a Kéhli Vendéglőben

Verőfényes késő őszi napon jó volt megpillantani Óbudán a hangulatos Mókus utcában található patinás Kéhli Vendéglőt. Az előtérbe belépve számtalan híres ember dedikált fényképe fogadja a kedves vendéget, akik a finom fogások iránti tiszteletből, a házigazdának szánt elismerésként hagyták itt emlékül az utókornak.

168947_119872661415141_5894770_n.jpg

"A vendéglőt az 1800-as években alapította a Kéhli család. A családfő bort mért a pincében Kéhli mama pedig finom ételeivel kápráztatta el a betérőket" - avat be minket a múlt rejtelmeibe Cecei Horváth Tibor tulajdonos és kísér végig a mesébe illő vendéglő termein.

Elmondása szerint később állami tulajdonba került vendéglőt a jó üzleti érzékkel megáldott és vendéglátásban jártas családfő ...

Tovább Szólj hozzá

étterem környezetbarát étterem zöl étterem

2017. jan 05.

5 +1 gasztrotrend 2017-re

írta: Felelős Gasztrohős
5 +1 gasztrotrend 2017-re

Az év elején több magazin és szervezet is kiadja előrejelzéseit arról, hogy milyen gasztronómia trendek várhatóak a következő 12 hónapban. A mi egyik kedvencünk az amerikai National Restaurant Association (Nemzeti Éttermi Szövetség) “What’s hot” listája, amelyet kb. 1300 séf véleménye alapján állítanak össze. Az alábbi videóban megnézhetitek, mit jeleznek előre ők, utána pedig elolvashatjátok, mit gondolunk mi!

Az NRA körültekintő előrejelzéseivel szemben a mi listánk abszolút szubjektív, és egyrészt a vágyainkból építkezik, másrészt abból, amit magunk körül és a gasztromédiában látunk. Ha nem felejtjük el, év végén összehasonlítjuk, hogy melyik előrejelzés volt pontosabb! ;)

Íme tehát a Gasztrohősök 5+1 ...

Tovább Szólj hozzá

konyha trend gasztronómia 2017 bélflóra gasztrotrend