Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2017. júl 18.

Mint hal a vízben

írta: Felelős Gasztrohős
Mint hal a vízben

A Budaörsi Halpiac facebook oldalán egyik nap olvastunk egy bejegyzést arról, hogy ők is a tokiói halpiacról szerzik be a halakat, amiket forgalmaznak. A szöveget egy óriási kékúszójú tonhalról készült fotó kísérte, amin eléggé meglepődtünk, hiszen ez nagyjából a kihalás szélén álló, veszélyeztetett faj. A Halpiac weboldalán lévő kínálatot nézegetve több olyan fajra is bukkantunk, amelyek az IUCN vörös listáján , vagy a WWF, Greenpeace , és a Marine Conservation Society listáiban a kerülendő fajok között szerepelnek éppen veszélyeztetettségük miatt. Ilyenek például a tonhal (kékúszójú és big eye), atlanti óriás laposhal, cápa, rája, garnéla. Palotás Pétert, a Halpiac igazgatóját kérdeztük meg többek között arról, ...

Tovább Szólj hozzá

lazac tonhal tengeri hal asc big fish palotás péter budaörsi halpiac MSC fenntartható halászat marine stewardship council

2017. júl 11.

Ezt edd júliusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd júliusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_julius.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst

Pázsitfűfélék

Csemegekukorica

  • Energiatartalma kb. 131 kcal/100 g, de fajtától függően változhat, 23,6 g/100 g szénhidrátot, 4,7 g/100 g fehérjét, 1,6 g/100g zsírt és 8,8 g/100g élelmi rostot tartalmaz.
  • Ásványi anyagok közül magnézium, kálium és szeléntartalmát érdemes megemlíteni.
  • Vitaminok közül B5-, B9-, B3- vitamint tartalmaz, viszont a B3- vitamin kötött állapotban van, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk számára nem hozzáférhető. Ugyanis a kukoricában található acetilpiridin és ...
Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöldség magyar termék helyi termelő szezonális kistermelő idényzöldség idénynaptár

2017. júl 04.

Már a Smúzolás is fenntartható!

írta: Felelős Gasztrohős
Már a Smúzolás is fenntartható!

Persze nem a szó eredeti jelentésében! Azonban ha betérünk a Kossuth téri, virágokkal teli Smúz kávézóba, azzal a környezetbarát vendéglátás mellett voksolunk, hiszen a hely is megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. 19453108_1603860763020366_1762787083180846234_o.jpg

Az ország első virágküldő szolgálatából lett kávézójáról, azt hiszem, kevés embernek nem jut eszébe bármi természettel kapcsolatos dolog, hiszen mindenhol virágok veszik körbe az ide betérőket, és a tányérjuk, italuk is könnyen lehet, hogy kivirágzik. Az ehető virágok pedig, ha már fenntarthatóság, egy helyi gazdaságból érkeznek, a salátákkal együtt, aminek bio minősítése ugyan nincs, de mégis igyekeznek olyan minőségben dolgozni; ezt a tulajdonos Müller László személyesen tudja igazolni.

19417287_1597628223643620_3393427035077350922_o.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

2017. jún 21.

"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

írta: Felelős Gasztrohős
"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

Azt a kérdést néhány hete már felvetettük, hogy mi az a superfood,   és arra jutottunk, hogy egy nagyjából semmitmondó, viszont jól hangzó marketing kifejezés. Bár a fogalmat nehéz meghatározni, az Oxford Dictionaryszerint a superfood „ tápanyagban gazdag élelmiszer, amit különösen jótékony hatásúnak tartanak az egészségre és jóllétre”.

gasztrohos-superfood-terkep-2017-06-13-online-kisebb.jpg

Azzal szerintünk semmilyen probléma sincs, hogy kiemeljük a tápanyagban gazdagabb élelmiszer-alapanyagokat, hiszen élelmi szempontból valóban vannak értékesebbek és kevésbé értékesek. A superfood jelenség azonban könnyen megtévesztőnek nevezhető. Ennek három fő oka van:

  1. A kimagasló tápanyagtartalmat sokszor teljesen egyedi tulajdonságként, más forrásból gyakorlatilag ...
Tovább Szólj hozzá

goji bogyó superfood chia mag kőfaragó anna superfood térkép magyarországi superfood térkép táptudás

2017. jún 06.

Mi az a superfood?

írta: Felelős Gasztrohős
Mi az a superfood?

Most komolyan: mi az? "Jajj, csak valami új divat.”  Pontosan, mi is így gondoljuk. Éppen ezért nézzük meg, milyen hazai kaják vannak, amelyek méltán kiérdemlik a superfood titulust, ha már itt méricskélünk.

A superfood-ot definiálni az angol wikipedia oldalát hívtam segítségül. Tökéletesen leírja a jelenség lényegét:  

A superfood marketing megnevezést feltételezett pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkező élelmiszerekre használják. A kifejezés kevésbé használt dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek körében, akik azzal érvelnek, hogy kétségbevonhatóak az ezeknek az élelmiszereknek tulajdonított pozitív hatások.  Catherine Collins, a londoni St. George Hospital vezető dietetikusa például kijelentette :

...
Tovább Szólj hozzá

avokádó quinoa goji bogyó superfood chia mag szuperélelmiszer szuperfood hegyvidék napok

2017. máj 31.

Mitől jó egy kenyér?

írta: Felelős Gasztrohős
Mitől jó egy kenyér?

Ludwig Klárával, a JÓkenyér megálmodójával beszélgettem a dolog lényegéről. Mivel pékárukat többen is napi szinten fogyasztunk, érdemes tisztában lenni azzal, mi is kerül az asztalunkra. A jó kenyérben szerintem ott rejlik a szerénység is. Hogy Klárát idézzem: „mindaz, ami a kenyérhez kell, a természet ajándéka: liszt, víz, só, élesztő, és a pék, aki a szaktudását adja.”

2_-jokenyer_mintabolt_klarival_1.jpgLudwig Klára és a pilisszentiváni üzem és mintabolt. Bárki ráláthat hogyan készülnek a termékek. (kép: jokenyer.hu)

Nagyon pozitív élmény volt életem első pékség-látogatása a JÓkenyér pilisszentiváni üzemében, ahonnan országszerte már 450 boltba szállítanak a termékeikből. Ki is egészíteném azzal Klára szavait, hogy a jó kenyérhez a ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér pék pékség jókenyér péküzem

2017. máj 25.

Egészséges hedonizmus

írta: Felelős Gasztrohős
Egészséges hedonizmus

A Deá k Ferenc tértől 5 perc sétára található  Oh My Green a napokban kapta meg a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést.

Ezt a következő tényezők mindennapos, tudatos alkalmazásával érték el:

  • szelektív hulladékgyűjtés (már a vendégtérben is)
  • hazai és bio termelőktől való vásárlás
  • takarékos vízfelhasználás
  • környezetbarát tisztítószerek és lebomló csomagolóanyagok használata

170225_bar_pho_oh_my_green193151_ret.jpg

Ez az ételbár maga a mennyország azoknak, akiknek eddig olyan nehéz volt csillapíthatatlan hedonizmusukat büntetlenül megélni. Nyugodt szívvel ehetnek itt fogyókúrázók, diétázók, vegetáriánusok, és ami manapság az egyik legfontosabb: ételallergiások is.

Én valójában egyik csoportba sem tartozom (a hedonizmustól ...

Tovább Szólj hozzá

étterem bio friss egészséges környezettudatos egészséges étkezés superfood fenntartható vendéglátóhely

2017. máj 08.

Ezt edd májusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd májusban!

Íme néhány érdekesség a májusban szezonális egyes élelmiszercsoportokról. Miért is hasznosak ezek az egészségünk megőrzése szempontjából?

majus_szezonalis.jpg

Érdemes még fogyasztani:   hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, savanyúságokat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst

Levélzöldségek

Salátafélékhez tartozik az endívia, fejes saláta, jégsaláta, cukorsüveg saláta, vörös cikória ( radicchio).  A levélzöldségek közé tartoznak olyan zöldségfélék is, amelyeket salátaként is fogyasztjuk, mint pl. a rukkolát (magyarul borsmustár) vagy a madársalátát (galambbegysaláta).

Fejes saláta :

  • színük a világos zöldtől egészen a sötét liláig terjed, változatos forma jellemzi őket. Ízükben ...
Tovább Szólj hozzá

piac május egészséges magyar termék idény szezonális szezonalitás idényzöldség idénynaptár

2017. máj 02.

Ízutazás a Riksa Expressel

írta: Felelős Gasztrohős
Ízutazás a Riksa Expressel

A Riksa Express Wok Bisztróért , ha Michelin Guideos fordulattal szeretnék élni, megéri egy hosszabb kitérőt is tenni a belvárosból. Azonban ha csillaguk még nincs is, az ajtajukon ott büszkélkedik a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés matricája.

Messinger Dánielt, a hely egyik tulajdonosát régebb óta foglalkoztatja a fenntarthatóság, ami nem is véletlen, hiszen egyik jó barátja a Herman Ottó-díjas Hankó Gergely, aki a Greenius tanácsadás mellett a Tiszai PET-Kupát is szervezi. Az ázsiai, wok konyha megkönnyítette az étterem zöldülését, hiszen az ételek jellegzetessége, hogy frissen, egy adagban készülnek, így nem keletkezik felesleg. Ami az előkészítésnél mégis hulladékként jelentkezik - gondolok itt a zöldségek héjára -, ...

Tovább Szólj hozzá

ázsiai étterem friss wok környezetbarát szezonális környezetbarát étterem zöld étterem

2017. ápr 25.

Óperencián innen, s a burgeren túl

írta: Felelős Gasztrohős
Óperencián innen, s a burgeren túl

Nem kis eséllyel indul a Sophie&Ben Bistro a családok által leginkább kedvelt belvárosi éttermek mindennapi versenyén, mely kifejezett célja volt a tulajdonosoknak az étterem kialakításakor. Adja magát a kérdés, hogy vajon kikre utal a vendéglátóhely neve – és már pörögnek is a filmes jelenetek a szemem előtt, a választ keresve. Floruta Levi üzletvezetővel beszélgetek, aki felfedi a megfejtést: a bisztró két tulajdonosának (Papp Viktornak és Tatár Györgynek) gyermekeire, akik egy óra eltéréssel születtek meg ugyanazon a napon. Ez a tény a koncepciót még jobban erősíti, az étterem belső kert felőli oldalán kialakított, láthatóan kedvelt és jól kihasznált játszósarokról nem is beszélve.

11209598_1575883719343371_7283567271057819632_n-823x420.jpg

Nagyon örülünk, hogy egy újabb ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 18.

Íz-élmény: egy este a Babel Budapestben

írta: Felelős Gasztrohős
Íz-élmény: egy este a Babel Budapestben

Bár a fine dining irányába tett korábbi próbálkozásaink általában kudarccal zárultak - elsősorban nem íz, hanem alapanyagok származása tekintetében -, a Babel Budapesttel szemeztünk egy ideje. Anno az Olimpiás és a tavalyi Libertés élményeinkkel szemben, ahol a különlegesség iránti igény felülírta a helyi beszerzést, a Babelben magyar-regionális konyhát vezetnek (regionális értsd: Osztrák-Magyar Monarchia területe), és jelenleg Erdély ízei a meghatározóak . Alapanyagaik 75%-a Magyarországról származik, a 140 tételből álló borkínálat pedig szinte kizárólag Kárpát-medencei borokból és hazai borkülönlegességekből áll. Ez már csak azért is különleges, mert a Budapestet végigkóstoló Michelin-csillagos séfek és gasztronómiai ...

Tovább Szólj hozzá

babel kiosk fine dining michelin csillag m15 fenntartható vendéglátóhely babel budapest

2017. ápr 11.

Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

írta: Felelős Gasztrohős
Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

A Ráday utca kellős közepén, de még a bulinegyed előtt, áll egy aprócska üzlet, hangulatos kirakattal, amelynek a híre szájról szájra terjed a környéken megfordulók között. Egy igazi gyöngyszem a zajos utcai forgatagban.

kirakat.JPG


Keve Zsuzsa, a hely megálmodója, a környéken nőtt fel, jól ismeri annak minden zugát, szegletét. Így talált rá a Ráday utca 24/a. alatt álló helységre, mely végül otthont adott a Bistro No Waste étteremnek.

A Bistro No Waste Magyarország első, szinte teljesen hulladékmentes étterme, ahol egyedülállóan, mintegy úttörőként, ehető tányérokban kínálják a vendégeknek az ínycsiklandó falatokat.

lebomlo_pla_evoeszkozok3_jav.jpg

A koncepció a tavalyi Balaton-átúszás után született meg Zsuzsa fejében, amikor a verseny követően szembe ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 07.

8 tipp az egészséges konyháért

írta: Felelős Gasztrohős
8 tipp az egészséges konyháért

Kedvenc külföldi non-profit szervezetünk, az amerikai EWG (Környezetvédelmi Munkacsoport) készített egy Egészséges Otthon Ellenőrző Listát, aminek segítségével bárki végigsétálhat a lakásán és megnézheti, honnan távolíthat el esetleg toxikus anyagokat, termékeket. Az alábbiakban a konyhára vonatkozó tippeket osztjuk meg veletek (angolul innen  pdf-ben is letölthető), de reméljük, nem kell sok dolgot lecserélnetek!

1) Tapadásmentes edényekkel főzöl?
Használj inkább öntöttvas, rozsdamentes acél vagy üveg edényeket, amikor csak lehetséges! Ha ragaszkodsz a teflonhoz, akkor légy óvatos és ne hevítsd túl, mert ekkor bocsát ki mérgező füstöt.

cast_iron_galette.jpg

2) Használsz műanyag ételtároló dobozokat?
Az üveget javasoljuk helyette. Soha ne ...

Tovább Szólj hozzá

konyha egészség bio mérgező toxikus piszkos tizenkettő ewg

2017. ápr 04.

Ezt edd áprilisban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd áprilisban!

Íme néhány érdekesség az áprilisban szezonális egyes élelmiszercsoportokról. Miért is hasznosak ezek az egészségünk megőrzése szempontjából?

szezonalis_aprilis.jpg

Spenót, sóska

Jellemzőik:

  • spenót tartalmaz vasat ( nehezen felszívódó formában), kalciumot, magnéziumot, káliumot, mangánt
  • a leveleiben karotin található, de gazdag flavonoidokban is
  • vitaminok közül A-, C- és K-vitamin és folsav található benne, ezért különösen javasolt a kismamáknak
  • sóskában (savanyú ízű) szintén található vas, C-vitamin

Nem árt megjegyezni, hogy viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ami gátolja a kalcium és a vas felszívódását, továbbá a kőképződésre hajlamos egyéneknél fokozhatja az epe-, és vesekőképződést. Ezért a ...

Tovább Szólj hozzá

tavasz április egészséges helyi szezonális szezonális alapanyag

2017. már 25.

Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

írta: Felelős Gasztrohős
Világíts rá sötéttel a klímaváltozásra!

Jégtáblán úszó, csont soványra fogyott jegesmedvék, áldozatokat követelő viharok, emelkedő vízszint, szélsőséges hőmérsékletek. Sajnos mindennapjaink állandó kiegészítői lettek ezek a képek, és már saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a klímaváltozás hatásait, gondoljunk csak vissza a ragyogó napsütés miatt már el is felejtett idei extrém hideg téli napokra!

earth_hour_fb_cover_2017.jpg

A WWF idén 10. alkalommal rendezi meg a Föld Órája rendezvényt, mellyel a túlfogyasztás és a környezetszennyezés okozta problémákra hívja fel a figyelmet. Az Ausztráliából indult helyi, önkéntes kezdeményezéshez az évek alatt több mint kétmilliárd ember csatlakozott. A világ számos pontján, hétezernél is több településen kapcsolják le a díszvilágítást ...

Tovább Szólj hozzá

wwf föld órája fenntarható étterem

2017. már 22.

Szennyvizet ivóvíznek?

írta: Felelős Gasztrohős
Szennyvizet ivóvíznek?

Globálisan a társadalom által termelt szennyvizek 80%-a jut úgy vissza a természetbe, hogy azt nem kezelték, tisztították valahogyan, vagy használták fel újra: ennyi víz megy tehát pocsékba, vagy még rosszabb, szennyezi a környezetet. Ezzel szemben 663 millió ember viszont ivóvíz hiányban szenved, 1.8 millióan pedig jobb híján a szennyezett vizet használják ivásra. Ezek hatalmas és elkeserítő számok, pedig rengeteg lehetőség lenne arra, hogy a szennyvizet újra felhasználjuk, hiszen megfelelően, biztonságosan kezelve és tisztítva megfizethető és fenntartható forrása lenne az ívóvíznek. Erre szeretné felhívni a figyelmet az ENSZ az idei, „Szennyvizek? Tiszta vizet!” kampányával, melyet a Víz Világnapjára , március 22-re szerveztek.

...
Tovább Szólj hozzá

víz szennyvíz világnap víz világnapja vízlábnyom wwd2017 rejtett víz

2017. már 18.

Itt ünnepeld a Föld Óráját idén!

írta: Felelős Gasztrohős
Itt ünnepeld a Föld Óráját idén!

A WWF 10 éve indult kezdeményezése, a Föld Órája idén március 25-én lesz. Ez az a környezetvédelmi akció, amikor világszerte lekapcsolják a villanyt emberek, cégek, éttermek egy órára, helyi idő szerint 20:30 és 21:30 között. Természetesen idén is csatlakoztak hozzá Fenntartható Vendéglátóhelyek, ahol gyertyafényes vacsorákat tartanak. Itt egy kis segítség, ha nem tudod eldönteni, hogy melyik helyet válaszd. Megírjuk, hogy:

  1. Kinek ajánljuk?
  2. Nekünk milyen étel volt a kedvencünk amikor ott jártunk?
  3. Egy fő átlagosan mennyiért tud vacsorázni az adott helyen (3 fogás ital nélkül)?

2017foldoraja_fbposzt.jpg

CsendesM Vegan Bistro & Cafe

  1. Ide hozd a barátaidat akik még sosem kóstoltak vegán ételt! Egész biztosan meg lesznek elégedve
  2. Diós lasagne
  3. ...
Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem wwf fenntarthatóság föld órája fenntarható étterem fenntartható vendéglátóhely

2017. már 14.

Reggeli foodporn

írta: Felelős Gasztrohős
Reggeli foodporn

A legrosszabb ötlet felkelés után rögtön az éjjeli szekrényen heverő telefonhoz nyúlni, és végiggörgetni az instagram falunkat. A kávés posztok még hagyján, de amikor feltűnnek az előző esti desszertek vagy éppen a reggelire kínált buggyantott tojásos pirítósköltemény, akkor a gyomrom igen erős üzeneteket kezd el az agyamnak küldeni: vagy kapcsold ki, vagy öltözz és indulj reggelizni  a z o n n a l.

szimply2016_insta.JPG

Egy ilyen könyörtelen reggel után döntöttem el, hogy ha törik, ha szakad, a héten a Szimply-ben fogok reggelizni - többször csorgott a nyálam ugyanis, amikor az ő képeik jelentek meg a képernyőn, ami után kb. sírva falatoztam a napindító fahéjas zabkásámat.

A Szimply a Kontakttal szemben található a Röser Udvarban, ami nem ...

Tovább Szólj hozzá

reggeli kontakt brunch reggeliző szimply

2017. már 07.

Ezt edd márciusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd márciusban!

Íme néhány érdekesség a márciusban szezonális egyes élelmiszercsoportokról. Miért is hasznosak ezek az egészségünk megőrzése szempontjából?

szezonalis_marcius.jpg

Hüvelyesek:

Jellemzi őket:

  • A magas fehérje tartalom (20-25%, az új fajtákban akár 30% felett).
  • 10-15 %-os víztartalom.
  • Magas rost és keményítő tartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.
  • Ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, vasat, ként és cinket tartalmaznak.
  • Fogyaszthatjuk őket salátaként, levesként és főzelékként is.
  • A belőlük készült lisztek gluténmentes diétába beilleszthetők.
  • B-vitaminok közül B1-, B2-, B3-, B6- vitamint és folsavat tartalmaznak. A hüvelyesek esszenciális aminosav összetétele szempontjából fontos megjegyezni, hogy a ...
Tovább Szólj hozzá

március egészséges szezonális egyélhelyit egyélszezonálisat

2017. feb 28.

Placc café

írta: Felelős Gasztrohős
Placc café

A Szent Gellért tértől pár lépésre van egy placc, ahol szuper finom kávét kapunk egy óriási mosoly kíséretében. Január elejétől a Placc Café már a Fenntartható Vendéglátóhelyek táborát erősíti és, hogy miért, az már Dudás Peti, a hely tulajdonosa néhány mondatából kiderült, hiszen számára olyan természetesek azok a dolgok, amikkel kiérdemelte ezt a minősítést, hogy beszélgetésünk alatt többször is felkiáltott, hogy „Ja, még az is van, hogy…”

16179148_1317191488341995_5832112731853822515_o.jpg

A kis kávézóba belépve az is törzsvendégnek érezheti magát, aki először jár ott, hiszen a baráti hangulat adott. A berendezések egy jó része hulladék fából készült, melyek készítésében Peti egyik barátja segédkezett, ahogy a falon lévő kis rajzok, motívumok is ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 23.

Helyi ételt? Ugyan minek!

írta: Felelős Gasztrohős
Helyi ételt? Ugyan minek!

Azzal, hogy 300 forinttal többet költesz a hazai eperre, vagy télen céklát veszel spanyol paradicsom helyett, még nem fogod megváltani a világot! Vagy mégis? Ha sosem értetted, hogy miért fontos helyi élelmiszert enni, vagy miért hirdeti magáról egyre több étterem, hogy kistermelőktől vásárol, az alábbi kép talán segíthet. 

#Egyélhelyit a saját egészségedért, a hazai termelőkért és a környezet védelméért!

Az infografikát köszönjük a grafikusok legjobbikának,  Kőfaragó Annának !

felelos-gasztrohos-fogj-kezet-a-termelovel-gasztro-randi-kisebb.jpg

Tovább Szólj hozzá

magyar termék helyi környezettudatos őstermelő kistermelő fogj kezet a termelővel egyélhelyit egyélszezonálisat

2017. feb 21.

Újrégi otthonod: a Csendes Létterem

írta: Felelős Gasztrohős
Újrégi otthonod: a Csendes Létterem

Egy keddi estén, 7 óra felé érünk az Astoriától egy köpésre lévő Csendes Létterembe , ahol a kellemes félhomály és a baráti beszélgetések, nevetések keltette „otthon-érzés” várt minket.

gasztrohos_csendes_01.jpg

Fotó: lav.design

Nem sok szabad hely volt már, de bárhová is ültünk volna, jól ellettünk volna. A Babos Bertalan „Zsili” és csapata által kreált belső tér elkapja az embert, felülteti és elviszi valahová egészen máshová, hogy utána kimosott lélekkel és tiszta aggyal visszategye ugyanabba a székbe, ahonnan elindult. Na ilyen a Csendes hangulata, mintha egyszerre ennél nagyon messze és otthon.

gasztrohos_csendes_04.jpg

Fotó: lav.design


Az étel- és italkínálat még tovább fokozza ezt a kényelmes érzést, egészen biztosan talál mindenki valami neki ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 14.

A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

írta: Felelős Gasztrohős
A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

Az Európa Parlament független kutatóintézete által készített, decemberben publikált  jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek választása egy sor előnnyel jár az emberi egészségre nézve, a jobb korai életkori fejlődéstől kezdve a betegségek kisebb kockázatáig, vagy hogy több potenciálisan jótékony tápanyaghoz jutunk.

fruit-192753_1280.jpg

Peter Melchett, a The Soil Association irányzati igazgatója nyilatkozatában kifejtette: „Ez a jelentés nagyszerű ajándék a biogazdálkodóknak és mindenkinek, aki bioélelmiszert fogyaszt. Az elmúlt három évben a bioélelmiszerek eladása jelentősen növekedett; ennek az egyik fő oka, hogy az emberek úgy érzik, jobbat tesz nekik és a családjuknak – ezért is van az, hogy az Egyesült ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 07.

Margitutcakilenc Bisztró

írta: Felelős Gasztrohős
Margitutcakilenc Bisztró

Az utcáról nézve zárt kerítés takarja a vidékies udvarház hangulatát életre keltő vendéglátóhelyet, ahova eredetileg termelői piacot terveztek a tulajdonosok. Bár az eredeti terv meghiúsult, a második kerület lakóinak örömére a lelkes csapat nemsokára megnyitotta a kötetlen beszélgetésekre, focimeccs nézésre, hangulatos koncertekre és baráti társasjátékozásra hívogató, Margitutcakilenc nevű helyet. A félig fedett, félig nyitott kerthelyiség ontja magából a nyugalmat: jó időben a madárcsicsergést hallgatva úgy érezhetjük, mintha nem is a város egyik legforgalmasabb körútjának közelében lennénk; a hidegben pedig a téliesített kertbe hüttékre hajazó életérzéssel ülhetünk le egy pohár forró gyógytea vagy hideg kézműves ...

Tovább Szólj hozzá

piac bor étterem friss szezonális kézműves sör kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem

2017. feb 02.

Ments esőerdőt kajálással!

írta: Felelős Gasztrohős
Ments esőerdőt kajálással!

Megdöbbentő számokat kaptunk, amikor a Felelős Gasztrohős Alapítvány 5 éves szülinapjára statisztikákat készítettünk az eddigi eredményeinkről. Mi sem gondoltuk például, hogy másfél Gellért-hegynyi esőerdőt véd meg - és ezáltal évente annyi szén-dioxid kibocsátást spórol, amennyiből három és félszer körbekocsikázhatnánk a Földet - vendéglátóhelyes partnerhálózatunk azáltal, hogy nem használnak pálmaolajat!  Ünnepelj velünk és próbáld ki az egyik  Fenntartható Vendéglátóhelyet a héten!

Köszönjük a zseniális Kőfaragó Annának  az alábbi infografikát!

felelos-gasztrohos-csak-palmaolaj-stop-2017-01-29-vegleges-01.jpg

Tovább Szólj hozzá

étterem olaj esőerdő pálmaolaj gasztrohős kőfaragó anna fenntartható vendéglátóhely