Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2018. feb 15.

Ezt eddig hogyhogy nem tudtam?

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt eddig hogyhogy nem tudtam?

avagy így támogass minket nagy cégek pénzével

Sajnos idén sem nyertük meg a lottó ötöst (bár úgy nehéz, hogy nem lottózunk..), és egyelőre Bill Clinton sem döntött úgy, hogy megdobna minket pár millával, ezért 2018-ban is kell adományt gyűjtenünk ahhoz, hogy tovább zöldíthessünk benneteket és az éttermeket. Ha egy kicsit is hasonlítotok ránk, akkor ti is szerettek mások zsebéből jótékonykodni : a jó hír az, hogy erre több lehetőség van! Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan tudtok pénzt juttatni a Felelős Gasztrohős Alapítványhoz anélkül, hogy le kéne mondani a napi kávéról/sütiről/smoothieról, hátha megjön a kedvetek egy kis jótékonykodásra. (Mire költjük? A honlapunkon megnézheted, de ha írsz nekünk, szívesen válaszolunk is a kérdéseidre ezzel kapcsolatban!)

...
Tovább Szólj hozzá

telekom adományozás helló holnap magnet bank gasztrohős adó 1

2018. feb 01.

Ezt edd februárban

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd februárban

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_02.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat, csírákat

Hüvelyesek

Lima bab

  • Energiatartalma 290 kcal/ 100 g, 52,2 g/ 100 g szénhidrátot, 19,1 g/ 100 g fehérjét, 1,7 g/100 g zsírt és 19 g/ 100 g rostot tartalmaz.

Lóbab

  • Energiatartalma 245 kcal/ 100 g, 32,5 g/ 100 g szénhidrátot, 26,1 g/ 100 g fehérjét, 2,1 g/ 100 g zsírt és 25 g/ 100 g rostot tartalmaz.

Mungóbab

  • Energiatartalma 279 kcal/ 100 g, 46,3 g/ 100 g szénhidrátot, 23,9 g/ 100 g fehérjét, 1,1 g/100 g zsírt és 16,3/ 100 g rostot tartalmaz.

Vesebab

  • Energiatartalma 286 kcal/ ...
Tovább Szólj hozzá

2018. jan 25.

A Tiszántúl első Fenntartható Vendéglátóhelye: a Yes Chef!

írta: Felelős Gasztrohős
A Tiszántúl első Fenntartható Vendéglátóhelye: a Yes Chef!

dsc_0618.jpg

Valahol a Viharsarok szívében létezik egy apró hamburgerező, ahol hatalmas szeretettel, jókedvvel és alázattal készítik a hambikat. A Yes Chef! séfje, Bánszki Dávid és családja olyan koncepciót állított fel a mindössze 5300 főt számláló Újkígyóson, amely budapesti viszonylatban is kiemelkedne a hamburgerezők tömegéből. Ár-érték arányban verhetetlen hambit készítenek, hazai alapanyagokból, és a működésük környezettudatosságával méltán kiérdemelték a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítést!

Tősgyökeres Békés megyeiként igazi büszkeséggel töltött el, hogy a Felelős Gasztrohős Megbízásából elmehettem tesztelni a Yes Chef!-et, és átnyújthattam nekik a Fenntartható Étterem Minősítés tanúsítványát. Egy igazi ...

Tovább Szólj hozzá

étterem friss környezetbarát magyar termék kistermelő

2018. jan 12.

Jardinette

írta: Felelős Gasztrohős
Jardinette

Örömmel hallottam, hogy a másfél évtizede kiváló  étel-ital választékról ismert családi étterem a fenntarthatóság alapelveit is fontosnak tartja. Nagy kíváncsisággal léptem be a sashegyi, patinás kertvendéglő kapuján.

16649173_1593878037306917_1608655402996277259_n.jpg

Elegendő csak egy pillantást vetni az étlapra valamint a többféle itallapra, és rögtön kiderül, hogy ez a klasszikusnak tűnő hely, milyen titkokat rejt! Helyi termelők szállítják az előétel ínyencségeket, amelyek közül kedvencem a Kerti csipegető a Szomor farmról, ami egyben paleo fogás is.  A szárított érlelt hátszín, borsos kolbász, mangalica tarja, májpástétom már önmagában megér egy idelátogatást.

szomor_tal_2.jpg

 A konyhafőnök a hús kedvelők mellett gondol a vegetáriánus, liszt- és tejérzékeny ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 01.

Ezt edd januárban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd januárban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?
(Ha nem találod a cikkben az alapanyagot, amit keresel, nézd meg az Ezt edd.. sorozat korábbi cikkjeit, vagy írj nekünk!) Recepteket itt gyűjtünk .

szezonalis_01.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat, csírákat

Tej és tejtermékek

Miért hasznosak?

  • rendkívül jó kalciumforrások, már napi fél liter tej elfogyasztásával fedezni tudjuk a napi szükségletünk 60-70 %-át, 5 dkg sajttal (fajtától függően) 20-50 %-át
  • a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is tartalmazzák, továbbá A-, B1-, B2-, B12-vitamint, magnéziumot, cinket, foszfort ...
Tovább Szólj hozzá

zöld bio egészséges környezetbarát magyar termék szezonális szezonális alapanyag

2017. dec 31.

Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

írta: Felelős Gasztrohős
Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

Az újévi fogadalmakért lehet lelkesedni és persze lehet őket utálni, de azt senki nem tagadhatja, hogy valaminek a kezdete (új hónap/ új év/ új munka/ új élethelyzet…) mindig alkalmat ad a változtatásra. Más kérdés, hogy meddig tart a lelkesedés… Szerintem célt csak akkor érünk el, ha kicsiben gondolkodunk és teljesen kezdő futóként nem egyből a maraton teljesítését tűzzük ki februárra. 

typewriter-801921_1280.jpg

Évekkel ezelőtt, amikor elkezdett foglalkoztatni a környezettudatosság, nem gondoltam, hogy a mindennapjaink ilyen sok területén, ilyen sok féle módon szennyezzük a környezetünket. Vagyis, nézzük inkább a jó oldalát! Nem gondoltam, hogy ilyen sok apró változtatást lehet megtenni a bolygónk érdekében.

Az biztos, hogy ezeket a ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát helyi környezettudatos fenntarthatóság szezonális ételmaradék bevásárló szatyor hulladékcsökkentés gasztrohős húsmentes hétfő fenntartható étkezés élelmiszer hulladék egyélhelyit egyélszezonálisat

2017. dec 22.

Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

írta: Felelős Gasztrohős
Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

December elején Bede Anna ( Vegasztrománia ) Vega karácsonyi menü workshopján jártunk(amiből egyébként januárban lesz még több, eltérő tematikájú) ,ahol a végén egy annyira finom előkarácsonyi menüt fogyaszthattunk el együtt, hogy úgy gondoltuk titeket sem fosztunk meg ettől az élménytől. Mivel karácsony másnapja pont hétfőre esik, így az ünnepekkor is tarthattok egy Húsmentes hétfőt és tehettek a környezetért. Hogy mit és mennyit, azt egy régebbi cikkünkből megtudhatjátok!

img_1377.JPG

Persze nem azt mondjuk, hogy a rokonság elé csak húsmentes ételek kerüljenek, de egy-egy fogást kiválthat vagy kiegészíthet egy vega alternatíva. Meglátjátok, a kíváncsiság még a legnagyobb húsevőn is felül fog kerekedni és megkóstolja ezeket a ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony vega recept vegetáriánus

2017. dec 18.

Könyvturmix: falnivaló olvasmányok

írta: Felelős Gasztrohős
Könyvturmix: falnivaló olvasmányok

Oké, tudjuk, hogy az előző posztunkban leírt végletek között is van azért választási lehetőség, ha az ember normális ajándékot szeretne adni a szeretteinek, de nincs ideje elkészíteni azokat. Ott van például a könyv. Arról lehet vitatkozni, hogy melyik környezetbarátabb megoldás (a hagyományos könyv papírból van, de kölcsön lehet adni egy csomó embernek, akiknek így nem kell megvenniük; a könyvolvasó pedig elektronikai kütyü, aminél mindig felmerülhetnek aggályok), de arról már nehezebb, hogy az olvasás jót tesz-e. Ráadásul a könyv gyorsan beszerezhető, és nem romlik meg.

Íme hát a Gasztrohősök bármiféle objektív sorrendet nélkülöző, néhány kedvenc kajás könyvének listája. (Egy korábbi listánk itt olvasható.)

...

Tovább Szólj hozzá

könyv környezetvédelem könyvajánló szupermarket étkezés jane goodall upton sinclair michael pollan joachim lund

2017. dec 12.

Gasztrohős ajándéktippek

írta: Felelős Gasztrohős
Gasztrohős ajándéktippek

A karácsonyban a készülődés a legjobb. Várni a nagy akciókat, nagy tömegben könyökölve ügyesen megszerezni az utolsó zenélő kávéfőzőt, a szomszédnál fényesebb világító hóembert állítani az ajtó elé, s izgatottan várni a webshop-futárt, hogy vajon megérkezik-e az ajándékkal 23-án.

Nos, biztos kitaláltátok, hogy szerintünk ezek nem az igazi advent percei. Készülni a karácsonyra tényleg a legszebb időszaka lehet az évnek, ha haszontalan tárgyak vásárlása helyett gasztroajándékokat készítünk. Enni mindenki szeret, pláne finom, házilag készített finomságokat. Szeretnénk megkönnyíteni Nektek a készülődést, így összeállítottunk egy listát a legszuperebb gasztroajándékokról. Van köztük olyan is, amelyhez távolról ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 04.

Ezt edd decemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd decemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_12.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajosmagvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat, csírákat.

Fészekvirágzatúak családja

Csicsóka

  • Energiatartalma 73 kcal/ 100 g, 4 g/ 100 g szénhidrátot, 2 g/ 100 g fehérjét és 0,4 g/ 100 g zsírt tartalmaz.
  • Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot és a vitaminok közül A-, C- vitamint, folátot tartalmaz.
  • Víztartalma 78 g.
  • Fogyasztható nyersen, salátaként, illetve főzve, párolva köretként. (Gumói nagy mennyiségben tartalmaznak inulint, emiatt a fruktózgyártás egyik fontos nyersanyaga.)

Hagymafélékek

...
Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöld piac friss hús zöldség egészséges környezetbarát helyi szezonális

2017. nov 30.

Ezt keresd a boltban, ha Gasztrohős vagy

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt keresd a boltban, ha Gasztrohős vagy

Ahogy nő a szupermarketek kínálata, úgy van egyre nehezebb dolga a vásárlóknak: Mi alapján válasszunk olajat? Melyik halat emeljük le a polcról? Érdemes-e januárban epret venni? Azoknak segítünk, akik az ételek íze és ára mellett azok egészségünkre és a környezetre gyakorolt hatását is figyelembe veszik, mielőtt beteszik azt a bevásárló kocsijukba. Az étkezésünk, az élelmiszereink, a konyha takarítása ugyanis mind-mind meghatározzák ökológiai lábnyomunk méretét, ennek csökkentésében próbálunk segíteni az alábbi néhány tippel.

1. Kezdjük az alap(anyag)okkal!

Nem is gondolnánk, de azzal, hogy milyen ételeket választunk, főzünk otthon, befolyásoljuk a környezetünkre gyakorolt hatásunkat. Ha szeretnénk tenni a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 27.

HILDA vendégül lát

írta: Felelős Gasztrohős
HILDA vendégül lát

A Nádor utca turistáktól nyüzsgő és rájuk is specializálódott vendéglátóhelyei között kapott helyet egy nem mindennapi miliővel rendelkező helységben az egyik új minősített  Fenntartható Vendéglátóhely , a H I L D A · food & mood.

21730807_352482361857756_3906845611450918338_n.jpg

A 200 éves,  Hild József által tervezett épületben annak idején a Tigris szálloda működött, ennek a modernizálva, de a hagyományokat is tiszteletben tartva felújított halljában van az étterem. Szalai Ági, H I L D A anyukája, (ha szabad ilyet mondani) az építkezéskor szerette volna meghagyni a régi hallra emlékeztető jegyeket, mint például a fémszerkezettel rendelkező boltíveket. Nem meglepő, ha belépve azonnal elragadja az embert a hely, és néhány percig csak a berendezést csodálja.

17621745_279877592451567_3506394447441449470_o.jpg

De ...

Tovább Szólj hozzá

étterem friss helyi csikre hilda környezetbarát étterem zöld étterem

2017. nov 21.

5 dolog, amit tudnod kell, ha gombászni szeretnél

írta: Felelős Gasztrohős
5 dolog, amit tudnod kell, ha gombászni szeretnél

Gombát szedni jó! Ha szeretsz kirándulni, és szereted a hasadat, előbb utóbb eszedbe fog jutni, milyen jó móka lenne a kirándulás végeztével saját szedésű gombából főzni a vacsorát. A gombagyűjtés ugyanakkor elővigyázatosságot, tudást, előkészületet igénylő foglalatosság, és nem mindenki olyan szerencsés, hogy gombászcsaládba születik. Mit tegyél, ha megszületett az elhatározás, de nem tudod, hogy kezdj neki?

11110576_952669891440688_1600007558825312334_o.jpg

A cseh kucsmagombával indul a gombász szezon március-április környékén

1. Ellenőriztesd!

Az első, és legeslegfontosabb szabály: mindig, minden egyes szedett példányt mutass meg gombaszakellenőrnek! Gombaszezonban minden nagyobb piacon van lakossági gombavizsgálat, sokszor a piac nyitva tartási idején túl is, de ...

Tovább Szólj hozzá

friss gomba környezetbarát helyi környezettudatos

2017. nov 14.

Lehet más a munkahelyi menza!

írta: Felelős Gasztrohős
Lehet más a munkahelyi menza!

A Prezi sokszor előkerül sikersztoriként: magyar alapítók nemzetközileg elismerést szerzett ötlete; az ország egyik legmenőbb irodája; a munkahely, ahol nem számít, ha reggel késel ; ja igen, és egyébként ingyen kaját kapsz, ha ott dolgozol. Nem is akármilyet! A Prezi az egyetlen menza, amely megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést, köszönhetően nagyrészt Sárdi Daninak, akivel egyébként gyakran összefuthat az ember vasárnap a Szimpla Piacon. Mi is elkaptuk egyszer, és megtudtuk többek között, hogy miért imádja a tarlórépát, vagy hogy miért jó egy cégnek, ha finomságokkal eteti az alkalmazottait.

Miért fontos a Prezinek, hogy jó minőségű ételt kínáljon az alkalmazottainak? Értékelik ők ezt?

SD: Szeretnénk, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

magyar helyi menza prezi szezonális pálmaolaj húsmentes hétfő sárdi dani

2017. nov 10.

A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

írta: Felelős Gasztrohős
A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

Ha lenne olyan díjunk, amivel azt díjaznánk, hogy ki a legbüszkébb arra, hogy Fenntartható Vendéglátóhely lehet, biztos, hogy a Larus Étterem kapná az első díjat. Hogy egyáltalán mivel érdemelte ki a minősítést és miért fontos ez az étterem számára arról a legutóbbi partnertalálkozójukon beszélgettünk Losits Gáborral, a hely marketingesével és Várvizi Péter séffel.

148-larus_pp-2017_04_06_19-41-44_preview.jpeg

A Gesztenyés-kerti Larus nem csak étteremként működik, rendezvényközpontként is funkcionál, valamint catering szolgáltatást is nyújtanak és mindezeket együtt úgy, hogy közben a lehető legtöbbet teszik a környezetvédelemért.  Külső helyszínen való megjelenéseik során 100%-ig komposztálható csomagolóanyagot használnak, a rendezvényközpontot pedig a ...

Tovább Szólj hozzá

étterem helyi környezettudatos larus környezetbarát étterem zöld étterem szívószálmentes

2017. nov 06.

Ezt edd novemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd novemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_november.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat

Gyökérzöldségek

Hónapos retek

  • Energiatartalma 15 kcal/ 100 g, 2,2 g/ 100 g szénhidrátot, 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Élelmi rosttartalma 1, 36 g/ 100 g.
  • Vitaminok közül B1-, B2-, C-, B6- vitamint, folsavat, karotint és az ásványi anyagok közül káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket tartalmaz.
  • Csípős ízét allil-mustárolaj tartalmának köszönheti. Fogyaszthatjuk nyersen saláták alapanyagaként, illetve levesek formájában.

Olajos magvak

Mogyoró

  • ...
Tovább Szólj hozzá

zöld friss zöldség egészséges környezetbarát magyar termék helyi szezonális

2017. okt 31.

Vidéken randiztunk

írta: Felelős Gasztrohős
Vidéken randiztunk

Ahogy tőlünk megszokhattátok nyilván nem szószoros értelemben, inkább valami “Gasztrohősös” dologra gondoljatok, mindjárt el is mondom, hogy mire. 2015-ben rendeztük meg először a Gasztro Randi nevű eseményünket,mely akkor még valóban úgy nézett ki, mint egy rapid randi, csak éppen éttermek és termelők próbáltak egymásra találni, azonban, ahogy szerintem ez az életben sem egy túl jól működő ismerkedős dolog, itt sem vált be. A név maradt, a forma változott; a randikon kis piaci hangulat alakul, ahol a termelők és a vendéglátóhelyek képviselői diskurálhatnak, kóstolhatnak, ismerkedhetnek. 

felelos-gasztrohos-gasztro-randi-2017-09-15-01.jpg

Design: Kőfaragó Anna

A vidéki randik hangulata tökéletesen hozta ezt a piacolós, nyüzsgős érzést. Mind a Balatonnál, mind Egerben ...

Tovább Szólj hozzá

friss zöldség helyi környezettudatos termelő szezonális kistermelő Gasztro Randi

2017. okt 25.

Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

írta: Felelős Gasztrohős
Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

Amilyen könnyen lecsúszik egy falat szaftos steak, olyannyira nehéz megemészteni a tényt, hogy mekkora károkat okoz az a húsmennyiség, ami a tányérunkon landol. A Worldwatch Institute szerint elképesztő módon a világ üvegházgáz-kibocsátásának 51 %-áért (!) az állattenyésztés a felelős. Mindemellett, a húsipar vízigénye is iszonyú magas.

Például fél kilogramm marhahús előállításához körülbelül 9000 liter vizet használnak fel, míg ugyanilyen mennyiségű tofu esetében csupán ennek tizedére van szükség. Az ENSZ is úgy véli, hogy egy globális elmozdulásra van szükség a vegán életmód irányába, hogy megakadályozzuk a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait.

water-footprint.png

forrás:  printage.wordpress.com

A húsiparra vonatkozó ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 20.

Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

írta: Felelős Gasztrohős
Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

Az Indexen október 13-án megjelent "Ne vásárolj hazait!" c. cikk mély megdöbbenést és értetlenséget váltott ki a Felelős Gasztrohős civil szervezet alapítói, önkéntesei és partnerei körében. A civil szervezet 5 évnyi tapasztalatára, szemléletformálás terén elért eredményeire és kutatásaira alapozva most bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket a szerző figyelmen kívül hagyott, miközben ezek nélkül a témát nem lehet - és nem is szabad - tárgyalni!

container-2568201_1280.jpg

A cikk írója szerint kizárólag az ár-érték aránynak kellene meghatároznia, hogy mit vásárolunk, tehát se a környezetvédelem, se az emberi jogok, se a szolidaritás ne befolyásoljon minket, amikor választanunk kell két termék között. Nyilván itt és most félre kell tennünk az ...

Tovább Szólj hozzá

globalizáció környezetvédelem hazai externália magyar termék élelmiszer-kilométer

2017. okt 09.

Slow események a világ körül: Dél-Korea

írta: Felelős Gasztrohős
Slow események a világ körül: Dél-Korea

Alapítványunk önkéntese írt a a dél-koreai Slow fesztiválról.

Másfél éve élek Dél-Korea fővárosában, a mindig rohanó, zsúfolt és zajos Szöulban. Körülbelül 10 millió ember él itt, az elővárosokkal együtt pedig több, mint 20 millió főről beszélhetünk. Ez a rengeteg ember folyamatosan mozgásban van, így el lehet képzelni mit jelent ez a minden napokban: forgalmi dugók  és hömpölygő tömeg az utcákon. Ezek után nagyon megörültem a hírnek, hogy Szöultól néhány kilométerre 5 napos International Slow Life Festivalt szerveznek. Úgy éreztem, végre kapok egy kis felüdülést a nyüzsgő nagyváros után.

Kicsit utánaolvasva megtudtam, hogy két évente szokták megrendezni az International Slow Life Festivalt egy Namyangju nevű ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 03.

Ezt edd októberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd októberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_oktober.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat

Rózsafélék családja

Birsalma

  • Energiatartalma 42 kcal/ 100 g, 9 g/ 100 g szénhidrátot és 0,6 g/ 100 g fehérjét tartalmaz.
  • Víztartalma 87 g.
  • Vitaminok közül B1-, B2-, E- vitamint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz.
  • Érdekesség, hogy pektintartalma a legmagasabb az összes gyümölcs között. Fogyaszthatjuk kompót, befőtt, lekvár, birsalmasajt, mártás formájában.

Bükkfafélék családja

Gesztenye

  • 100 g gesztenye ...
Tovább Szólj hozzá

gyümölcs friss zöldség helyi szezonális

2017. sze 22.

A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

írta: Felelős Gasztrohős
A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

Környezetbaráttá válni többet jelent, mint követni napjaink egyik divatirányzatát, hiszen minél tudatosabbak az emberek, annál nagyobb a jelentősége számukra, hogy felelős állampolgárként éljenek a Földön.

Az éttermek is egyre nagyobb mértékben zöldülnek különféle módszerekkel, amivel egyre több vásárlót vonzanak a folyamatba. Példaként említhetőek a környezettudatos dekorációs elemek, a vertikális növényfalak, a saját kis konyhakert, valamint az újrahasznosítás és a környezetbarát termékek használata.

20_tipp_a_fenntarthato_vendeglatohely_fele.png

Design: Kőfaragó Anna

A továbbiakban olvasható néhány környezetbarát példa az éttermek világából.

Fogyasztók és környezetbarát éttermek

Egy zöld étteremben a környezettudatosság a legnagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

friss magyar termék helyi környezettudatos őstermelő kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem gasztro randi

2017. sze 19.

Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

írta: Felelős Gasztrohős
Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

A Szívószálmentes augusztus után a következő lépés, a fenntartható koktélkészítés

A jövő koktélkészítői azok, akik az étkezési trendeket szem előtt tartva, környezetbarát és egyedi koktélokat alkotnak. Ez derült ki a világ legnagyobb bártender versenyén, amely augusztus végén került megrendezésre Mexikóvárosban.

cocktail-2357250_1920.jpg

A verseny egyik szakértője, az angol származású koktélkészítő legenda, Dre Masso így nyilatkozott: „Az emberek ráeszméltek, hogy minden döntésük hatással van a testükre és a környezetre egyaránt... A fenntartható és újrahasznosító módszerek, valamint alapanyagok mindinkább fontossá válnak. A jövőben azok a mixerek lesznek sikeresek, akik azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel.” ( Forrás )

Az ...

Tovább Szólj hozzá