Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2017. dec 12.

Gasztrohős ajándéktippek

írta: Felelős Gasztrohős
Gasztrohős ajándéktippek

A karácsonyban a készülődés a legjobb. Várni a nagy akciókat, nagy tömegben könyökölve ügyesen megszerezni az utolsó zenélő kávéfőzőt, a szomszédnál fényesebb világító hóembert állítani az ajtó elé, s izgatottan várni a webshop-futárt, hogy vajon megérkezik-e az ajándékkal 23-án.

Nos, biztos kitaláltátok, hogy szerintünk ezek nem az igazi advent percei. Készülni a karácsonyra tényleg a legszebb időszaka lehet az évnek, ha haszontalan tárgyak vásárlása helyett gasztroajándékokat készítünk. Enni mindenki szeret, pláne finom, házilag készített finomságokat. Szeretnénk megkönnyíteni Nektek a készülődést, így összeállítottunk egy listát a legszuperebb gasztroajándékokról. Van köztük olyan is, amelyhez távolról ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 04.

Ezt edd decemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd decemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_12.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajosmagvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat, csírákat.

Fészekvirágzatúak családja

Csicsóka

  • Energiatartalma 73 kcal/ 100 g, 4 g/ 100 g szénhidrátot, 2 g/ 100 g fehérjét és 0,4 g/ 100 g zsírt tartalmaz.
  • Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot és a vitaminok közül A-, C- vitamint, folátot tartalmaz.
  • Víztartalma 78 g.
  • Fogyasztható nyersen, salátaként, illetve főzve, párolva köretként. (Gumói nagy mennyiségben tartalmaznak inulint, emiatt a fruktózgyártás egyik fontos nyersanyaga.)

Hagymafélékek

...
Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöld piac friss hús zöldség egészséges környezetbarát helyi szezonális

2017. nov 30.

Ezt keresd a boltban, ha Gasztrohős vagy

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt keresd a boltban, ha Gasztrohős vagy

Ahogy nő a szupermarketek kínálata, úgy van egyre nehezebb dolga a vásárlóknak: Mi alapján válasszunk olajat? Melyik halat emeljük le a polcról? Érdemes-e januárban epret venni? Azoknak segítünk, akik az ételek íze és ára mellett azok egészségünkre és a környezetre gyakorolt hatását is figyelembe veszik, mielőtt beteszik azt a bevásárló kocsijukba. Az étkezésünk, az élelmiszereink, a konyha takarítása ugyanis mind-mind meghatározzák ökológiai lábnyomunk méretét, ennek csökkentésében próbálunk segíteni az alábbi néhány tippel.

1. Kezdjük az alap(anyag)okkal!

Nem is gondolnánk, de azzal, hogy milyen ételeket választunk, főzünk otthon, befolyásoljuk a környezetünkre gyakorolt hatásunkat. Ha szeretnénk tenni a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 27.

HILDA vendégül lát

írta: Felelős Gasztrohős
HILDA vendégül lát

A Nádor utca turistáktól nyüzsgő és rájuk is specializálódott vendéglátóhelyei között kapott helyet egy nem mindennapi miliővel rendelkező helységben az egyik új minősített  Fenntartható Vendéglátóhely , a H I L D A · food & mood.

21730807_352482361857756_3906845611450918338_n.jpg

A 200 éves,  Hild József által tervezett épületben annak idején a Tigris szálloda működött, ennek a modernizálva, de a hagyományokat is tiszteletben tartva felújított halljában van az étterem. Szalai Ági, H I L D A anyukája, (ha szabad ilyet mondani) az építkezéskor szerette volna meghagyni a régi hallra emlékeztető jegyeket, mint például a fémszerkezettel rendelkező boltíveket. Nem meglepő, ha belépve azonnal elragadja az embert a hely, és néhány percig csak a berendezést csodálja.

17621745_279877592451567_3506394447441449470_o.jpg

De ...

Tovább Szólj hozzá

étterem friss helyi csikre hilda környezetbarát étterem zöld étterem

2017. nov 21.

5 dolog, amit tudnod kell, ha gombászni szeretnél

írta: Felelős Gasztrohős
5 dolog, amit tudnod kell, ha gombászni szeretnél

Gombát szedni jó! Ha szeretsz kirándulni, és szereted a hasadat, előbb utóbb eszedbe fog jutni, milyen jó móka lenne a kirándulás végeztével saját szedésű gombából főzni a vacsorát. A gombagyűjtés ugyanakkor elővigyázatosságot, tudást, előkészületet igénylő foglalatosság, és nem mindenki olyan szerencsés, hogy gombászcsaládba születik. Mit tegyél, ha megszületett az elhatározás, de nem tudod, hogy kezdj neki?

11110576_952669891440688_1600007558825312334_o.jpg

A cseh kucsmagombával indul a gombász szezon március-április környékén

1. Ellenőriztesd!

Az első, és legeslegfontosabb szabály: mindig, minden egyes szedett példányt mutass meg gombaszakellenőrnek! Gombaszezonban minden nagyobb piacon van lakossági gombavizsgálat, sokszor a piac nyitva tartási idején túl is, de ...

Tovább Szólj hozzá

friss gomba környezetbarát helyi környezettudatos

2017. nov 14.

Lehet más a munkahelyi menza!

írta: Felelős Gasztrohős
Lehet más a munkahelyi menza!

A Prezi sokszor előkerül sikersztoriként: magyar alapítók nemzetközileg elismerést szerzett ötlete; az ország egyik legmenőbb irodája; a munkahely, ahol nem számít, ha reggel késel ; ja igen, és egyébként ingyen kaját kapsz, ha ott dolgozol. Nem is akármilyet! A Prezi az egyetlen menza, amely megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést, köszönhetően nagyrészt Sárdi Daninak, akivel egyébként gyakran összefuthat az ember vasárnap a Szimpla Piacon. Mi is elkaptuk egyszer, és megtudtuk többek között, hogy miért imádja a tarlórépát, vagy hogy miért jó egy cégnek, ha finomságokkal eteti az alkalmazottait.

Miért fontos a Prezinek, hogy jó minőségű ételt kínáljon az alkalmazottainak? Értékelik ők ezt?

SD: Szeretnénk, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

magyar helyi menza prezi szezonális pálmaolaj húsmentes hétfő sárdi dani

2017. nov 10.

A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

írta: Felelős Gasztrohős
A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

Ha lenne olyan díjunk, amivel azt díjaznánk, hogy ki a legbüszkébb arra, hogy Fenntartható Vendéglátóhely lehet, biztos, hogy a Larus Étterem kapná az első díjat. Hogy egyáltalán mivel érdemelte ki a minősítést és miért fontos ez az étterem számára arról a legutóbbi partnertalálkozójukon beszélgettünk Losits Gáborral, a hely marketingesével és Várvizi Péter séffel.

148-larus_pp-2017_04_06_19-41-44_preview.jpeg

A Gesztenyés-kerti Larus nem csak étteremként működik, rendezvényközpontként is funkcionál, valamint catering szolgáltatást is nyújtanak és mindezeket együtt úgy, hogy közben a lehető legtöbbet teszik a környezetvédelemért.  Külső helyszínen való megjelenéseik során 100%-ig komposztálható csomagolóanyagot használnak, a rendezvényközpontot pedig a ...

Tovább Szólj hozzá

étterem helyi környezettudatos larus környezetbarát étterem zöld étterem szívószálmentes

2017. nov 06.

Ezt edd novemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd novemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_november.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat

Gyökérzöldségek

Hónapos retek

  • Energiatartalma 15 kcal/ 100 g, 2,2 g/ 100 g szénhidrátot, 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Élelmi rosttartalma 1, 36 g/ 100 g.
  • Vitaminok közül B1-, B2-, C-, B6- vitamint, folsavat, karotint és az ásványi anyagok közül káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket tartalmaz.
  • Csípős ízét allil-mustárolaj tartalmának köszönheti. Fogyaszthatjuk nyersen saláták alapanyagaként, illetve levesek formájában.

Olajos magvak

Mogyoró

  • ...
Tovább Szólj hozzá

zöld friss zöldség egészséges környezetbarát magyar termék helyi szezonális

2017. okt 31.

Vidéken randiztunk

írta: Felelős Gasztrohős
Vidéken randiztunk

Ahogy tőlünk megszokhattátok nyilván nem szószoros értelemben, inkább valami “Gasztrohősös” dologra gondoljatok, mindjárt el is mondom, hogy mire. 2015-ben rendeztük meg először a Gasztro Randi nevű eseményünket,mely akkor még valóban úgy nézett ki, mint egy rapid randi, csak éppen éttermek és termelők próbáltak egymásra találni, azonban, ahogy szerintem ez az életben sem egy túl jól működő ismerkedős dolog, itt sem vált be. A név maradt, a forma változott; a randikon kis piaci hangulat alakul, ahol a termelők és a vendéglátóhelyek képviselői diskurálhatnak, kóstolhatnak, ismerkedhetnek. 

felelos-gasztrohos-gasztro-randi-2017-09-15-01.jpg

Design: Kőfaragó Anna

A vidéki randik hangulata tökéletesen hozta ezt a piacolós, nyüzsgős érzést. Mind a Balatonnál, mind Egerben ...

Tovább Szólj hozzá

friss zöldség helyi környezettudatos termelő szezonális kistermelő Gasztro Randi

2017. okt 25.

Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

írta: Felelős Gasztrohős
Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

Amilyen könnyen lecsúszik egy falat szaftos steak, olyannyira nehéz megemészteni a tényt, hogy mekkora károkat okoz az a húsmennyiség, ami a tányérunkon landol. A Worldwatch Institute szerint elképesztő módon a világ üvegházgáz-kibocsátásának 51 %-áért (!) az állattenyésztés a felelős. Mindemellett, a húsipar vízigénye is iszonyú magas.

Például fél kilogramm marhahús előállításához körülbelül 9000 liter vizet használnak fel, míg ugyanilyen mennyiségű tofu esetében csupán ennek tizedére van szükség. Az ENSZ is úgy véli, hogy egy globális elmozdulásra van szükség a vegán életmód irányába, hogy megakadályozzuk a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait.

water-footprint.png

forrás:  printage.wordpress.com

A húsiparra vonatkozó ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 20.

Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

írta: Felelős Gasztrohős
Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

Az Indexen október 13-án megjelent "Ne vásárolj hazait!" c. cikk mély megdöbbenést és értetlenséget váltott ki a Felelős Gasztrohős civil szervezet alapítói, önkéntesei és partnerei körében. A civil szervezet 5 évnyi tapasztalatára, szemléletformálás terén elért eredményeire és kutatásaira alapozva most bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket a szerző figyelmen kívül hagyott, miközben ezek nélkül a témát nem lehet - és nem is szabad - tárgyalni!

container-2568201_1280.jpg

A cikk írója szerint kizárólag az ár-érték aránynak kellene meghatároznia, hogy mit vásárolunk, tehát se a környezetvédelem, se az emberi jogok, se a szolidaritás ne befolyásoljon minket, amikor választanunk kell két termék között. Nyilván itt és most félre kell tennünk az ...

Tovább Szólj hozzá

globalizáció környezetvédelem hazai externália magyar termék élelmiszer-kilométer

2017. okt 09.

Slow események a világ körül: Dél-Korea

írta: Felelős Gasztrohős
Slow események a világ körül: Dél-Korea

Alapítványunk önkéntese írt a a dél-koreai Slow fesztiválról.

Másfél éve élek Dél-Korea fővárosában, a mindig rohanó, zsúfolt és zajos Szöulban. Körülbelül 10 millió ember él itt, az elővárosokkal együtt pedig több, mint 20 millió főről beszélhetünk. Ez a rengeteg ember folyamatosan mozgásban van, így el lehet képzelni mit jelent ez a minden napokban: forgalmi dugók  és hömpölygő tömeg az utcákon. Ezek után nagyon megörültem a hírnek, hogy Szöultól néhány kilométerre 5 napos International Slow Life Festivalt szerveznek. Úgy éreztem, végre kapok egy kis felüdülést a nyüzsgő nagyváros után.

Kicsit utánaolvasva megtudtam, hogy két évente szokták megrendezni az International Slow Life Festivalt egy Namyangju nevű ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 03.

Ezt edd októberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd októberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_oktober.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat

Rózsafélék családja

Birsalma

  • Energiatartalma 42 kcal/ 100 g, 9 g/ 100 g szénhidrátot és 0,6 g/ 100 g fehérjét tartalmaz.
  • Víztartalma 87 g.
  • Vitaminok közül B1-, B2-, E- vitamint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz.
  • Érdekesség, hogy pektintartalma a legmagasabb az összes gyümölcs között. Fogyaszthatjuk kompót, befőtt, lekvár, birsalmasajt, mártás formájában.

Bükkfafélék családja

Gesztenye

  • 100 g gesztenye ...
Tovább Szólj hozzá

gyümölcs friss zöldség helyi szezonális

2017. sze 22.

A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

írta: Felelős Gasztrohős
A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

Környezetbaráttá válni többet jelent, mint követni napjaink egyik divatirányzatát, hiszen minél tudatosabbak az emberek, annál nagyobb a jelentősége számukra, hogy felelős állampolgárként éljenek a Földön.

Az éttermek is egyre nagyobb mértékben zöldülnek különféle módszerekkel, amivel egyre több vásárlót vonzanak a folyamatba. Példaként említhetőek a környezettudatos dekorációs elemek, a vertikális növényfalak, a saját kis konyhakert, valamint az újrahasznosítás és a környezetbarát termékek használata.

20_tipp_a_fenntarthato_vendeglatohely_fele.png

Design: Kőfaragó Anna

A továbbiakban olvasható néhány környezetbarát példa az éttermek világából.

Fogyasztók és környezetbarát éttermek

Egy zöld étteremben a környezettudatosság a legnagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

friss magyar termék helyi környezettudatos őstermelő kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem gasztro randi

2017. sze 19.

Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

írta: Felelős Gasztrohős
Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

A Szívószálmentes augusztus után a következő lépés, a fenntartható koktélkészítés

A jövő koktélkészítői azok, akik az étkezési trendeket szem előtt tartva, környezetbarát és egyedi koktélokat alkotnak. Ez derült ki a világ legnagyobb bártender versenyén, amely augusztus végén került megrendezésre Mexikóvárosban.

cocktail-2357250_1920.jpg

A verseny egyik szakértője, az angol származású koktélkészítő legenda, Dre Masso így nyilatkozott: „Az emberek ráeszméltek, hogy minden döntésük hatással van a testükre és a környezetre egyaránt... A fenntartható és újrahasznosító módszerek, valamint alapanyagok mindinkább fontossá válnak. A jövőben azok a mixerek lesznek sikeresek, akik azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel.” ( Forrás )

Az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 11.

Erre csörög a Dió

írta: Felelős Gasztrohős
Erre csörög a Dió

Kíváncsisággal tele és üres gyomorral indulok az egyik legújabb Fenntartható Vendéglátóhely tagéttermünk, a Kálvin térhez közeli, Dió delicate:cantine felfedezésére. Klaus Sommer, a Fertő-tó környékéről, Ausztriából származó, ám magyarul remekül beszélő tulajdonos kedvesen fogad, s rögtön az is kiderül, ő az üzletvezető, a szakács, és a felszolgáló is egyben. A kis delikátboltot is magában foglaló, 4 évszakos vitálkonyhájában naponta, hetente és szezonálisan is változik a kínálat. „Amit reggel a piacon veszek, az kerül délben a tányérra. Szeretek változatosan enni, mindig valami újat kipróbálni és a vendégeimnek azt tálalni.” meséli, s közben a hűs pincehelységbe vezet le első körben. Én a hely elnevezésének ...

Tovább Szólj hozzá

étterem dió friss egészséges helyi szezonális környezetbarát étterem zöld étterem

2017. sze 05.

Ezt edd szeptemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd szeptemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szeptember_szezonalis.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat.

Rózsavirágúak rendje, eperfafélék családja

Füge

  • 100 g nyers füge energiatartalma 74 kcal, 0,8 g/100 g fehérjét, 16,3 g/ 100 g szénhidrátot és 2,9 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
  • Vitaminok közül B1-, B2-, B6-, C-, A-, E-, K- vitamint, niacint, pantoténsavat, kolint, folsavat, béta-karotint és az
  • ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, mangánt, szelént tartalmaz.
  • Szárított füge energiatartalma 249 kcal/ 100 g, 3,3 g/ 100 g fehérjét, 63,9 g/ ...
Tovább Szólj hozzá

friss egészséges szeptember környezetbarát helyi szezonális kistermelő

2017. aug 28.

7 környezetbarát alternatíva a műanyag szívószálakra

írta: Felelős Gasztrohős
7 környezetbarát alternatíva a műanyag szívószálakra

„A szívószálak a műanyag zsákutcái” – mondta Dune Ives a Lonely Whale Alapítvány igazgatója, mely az óceánok és tengerek élővilágának megóvásáért elkötelezetten küzdő szervezet, s akik nemrégiben egy szívószál ellenes kampányba kezdtek, hogy csökkentsék az óceáni műanyag hulladékok termelését.

szivoszal.jpg

Dune Ives nem gondolja azt, hogy akik eldobható szívószálakat használnak, azokat egyenes út viszi a folpack csomagoláshoz, a nejlonszatyrokhoz, és egyéb eldobható, egyszer használatos műanyagokhoz. Azonban úgy véli, hogy a szívószálak szándékos elkerülésével az emberek könnyebben hagynak fel más műanyag eszközök használatával is, és tudatosabban kezdenek el gondolkozni azok hatásairól, különösképpen az óceáni ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát szívószál hulladékcsökkentés szívószálmentes

2017. aug 21.

Czakó Kert - A Naphegy kincsesládikája

írta: Felelős Gasztrohős
Czakó Kert - A Naphegy kincsesládikája

Fenntartható vendéglátás a város tetején

A Tabán egyik legrégebbi háza és annak kertje rejti a Naphegy talán leghangulatosabb helyét. A Czakó Kert bő egy évvel ezelőtt nyílt meg az egykoron vincellérházként működő épületben és annak kertjében. Nem is gondolnánk, milyen csoda bújik meg a magas kőfal mögött. Izgalmas időutazásba lehet részünk, amikor belépünk a nagy kapun: igazi falusi nyugalom, romantika, varázslat hamisítatlan vendéglős, mulatós hangulat, isteni ízekkel és illatokkal. Szőlőlugasok, fügebokor levendula, rózsák, döngicsélő dongók.

ragcsalnivalok_montazs.jpg

A nyitást komoly felújítási munkák előzték meg, de a tulajdonosok ügyeltek rá, hogy megőrizzék régi idők hangulatát, ami a Czakó Kert egyik egyediségét adja. A ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 04.

Ezt edd augusztusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd augusztusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_augusztus.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, friss fűszernövényeket, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst

Szőlőfélék családja

Szőlő

  • 79%- a víz, ezért a szomjúságot jól oldja. 100 g szőlő energiatartalma 78 kcal,  szénhidráttartalma 18-20 g/100 g ( fajtától, termőhelytől függ).
  • Vitaminok közül B1-, B2-,  C- vitamint, biotint, folsavat és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot,  magnéziumot, cinket, szelént tartalmaz.
  • Antioxidáns hatással is rendelkezik, amit  rezveratrol és a kvercitin tartalmának köszönhető. 5,4 g/ 100 g élelmi rostot (cellulóz,  ...
Tovább Szólj hozzá

piac friss hazai augusztus egészséges helyi környezettudatos őstermelő termelő idény szezonális idényzöldség szezonális alapanyag idénynaptár

2017. aug 01.

Szívószálmentes augusztus

írta: Felelős Gasztrohős
Szívószálmentes augusztus

Az év elején világszerte nagy port kavart az a 8 perces videó amin egy teknősbéka orrából húznak ki szakemberek egy kb 20 cm-es szívószálat. Az állat láthatóan nagyon szenved közben és a vére is kibuggyan. Én bevallom elsírtam magam rajta, pedig edzett vagyok, sok ilyen videót láttam már tengeri/óceáni állatokról, akik az általunk termelt hulladékba gabalyodtak bele, vagy fulladtak meg tőle, nagy szenvedések közepette. Eddig a műanyag zacskó és a műanyag palack kupakja volt a fő gyilkos, ezért Alapítványunk is főleg ezekre fokuszált az előző években. Hirdettünk Zacsi böjtöt és Palack böjtöt , amihez több százan csatlakoztak és hagytak fel legalább egy-egy hónapra teljesen a zacskó és palack fogyasztásával. Szerencsére ez a két ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát környezettudatos szívószál hulladékcsökkentés környezetbarát étterem zöld étterem szívószálmentes

2017. júl 25.

Az év leggusztább randija: Gasztro Randi 2017

írta: Felelős Gasztrohős
Az év leggusztább randija: Gasztro Randi 2017

A legtöbb igényes vendéglátós epekedik a hazai kistermelők portékái iránt, és számos kistermelő keresi azt a vendéglátóhelyet, akivel megoszthatja mindazt, amije csak van. Ezáltal együtt valami jobbat, valami újat hozva létre, isteni finom és fenntartható ételek, italok formájában. Az első lépéseknél van, aki egy kicsit esetlennek érzi magát, netán szégyellős, sebaj, a Felelős Gasztrohős ismét segített ezen is!

 

Idén májusban negyedik alkalommal szerveztük meg a Gasztro Randi termelő- vendéglátóhely találkozót , amelyet a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatott.

Olyan magyar termelők mutatták be termékeiket, akik megfelelnek az éttermek elvárásainak (például: számlaképesség, ...

Tovább Szólj hozzá

piac étterem friss magyar termék helyi környezettudatos őstermelő termelő szezonális kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem fogj kezet a termelővel gasztrorandi

2017. júl 11.

Ezt edd júliusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd júliusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_julius.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst

Pázsitfűfélék

Csemegekukorica

  • Energiatartalma kb. 131 kcal/100 g, de fajtától függően változhat, 23,6 g/100 g szénhidrátot, 4,7 g/100 g fehérjét, 1,6 g/100g zsírt és 8,8 g/100g élelmi rostot tartalmaz.
  • Ásványi anyagok közül magnézium, kálium és szeléntartalmát érdemes megemlíteni.
  • Vitaminok közül B5-, B9-, B3- vitamint tartalmaz, viszont a B3- vitamin kötött állapotban van, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk számára nem hozzáférhető. Ugyanis a kukoricában található acetilpiridin és ...
Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöldség magyar termék helyi termelő szezonális kistermelő idényzöldség idénynaptár

2017. júl 04.

Már a Smúzolás is fenntartható!

írta: Felelős Gasztrohős
Már a Smúzolás is fenntartható!

Persze nem a szó eredeti jelentésében! Azonban ha betérünk a Kossuth téri, virágokkal teli Smúz kávézóba, azzal a környezetbarát vendéglátás mellett voksolunk, hiszen a hely is megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. 19453108_1603860763020366_1762787083180846234_o.jpg

Az ország első virágküldő szolgálatából lett kávézójáról, azt hiszem, kevés embernek nem jut eszébe bármi természettel kapcsolatos dolog, hiszen mindenhol virágok veszik körbe az ide betérőket, és a tányérjuk, italuk is könnyen lehet, hogy kivirágzik. Az ehető virágok pedig, ha már fenntarthatóság, egy helyi gazdaságból érkeznek, a salátákkal együtt, aminek bio minősítése ugyan nincs, de mégis igyekeznek olyan minőségben dolgozni; ezt a tulajdonos Müller László személyesen tudja igazolni.

19417287_1597628223643620_3393427035077350922_o.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

2017. jún 21.

"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

írta: Felelős Gasztrohős
"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

Azt a kérdést néhány hete már felvetettük, hogy mi az a superfood,   és arra jutottunk, hogy egy nagyjából semmitmondó, viszont jól hangzó marketing kifejezés. Bár a fogalmat nehéz meghatározni, az Oxford Dictionaryszerint a superfood „ tápanyagban gazdag élelmiszer, amit különösen jótékony hatásúnak tartanak az egészségre és jóllétre”.

gasztrohos-superfood-terkep-2017-06-13-online-kisebb.jpg

Azzal szerintünk semmilyen probléma sincs, hogy kiemeljük a tápanyagban gazdagabb élelmiszer-alapanyagokat, hiszen élelmi szempontból valóban vannak értékesebbek és kevésbé értékesek. A superfood jelenség azonban könnyen megtévesztőnek nevezhető. Ennek három fő oka van:

  1. A kimagasló tápanyagtartalmat sokszor teljesen egyedi tulajdonságként, más forrásból gyakorlatilag ...
Tovább Szólj hozzá

goji bogyó superfood chia mag kőfaragó anna superfood térkép magyarországi superfood térkép táptudás