Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2018. máj 21.

Májusi spárgás és epres receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Májusi spárgás és epres receptek

szezonalis_05.jpg

Májusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a spárga. Hiszen kb. 95%-a víz, emellett energiatartalma is kedvező, ezért jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Emellett kiemelendő B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin- , valamit foláttartalma, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Érdemes őket főzéskor a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.

A gyümölcsök közül nem lehet nem megemlíteni az epret, hiszen élelmirosttartalma hozzájárul ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 14.

Kóstold meg a “zöldeket” a Gourmet Fesztiválon!

írta: Felelős Gasztrohős
Kóstold meg a “zöldeket” a Gourmet Fesztiválon!

A Gourmet Fesztivál valljuk be, nem igazán a fenntarthatóságról szól, persze nem is ez a célja. De azért mégis van megoldás, ha szeretnél olyan éttermeket választani a fesztivál alatt is, akiknek fontos a környezetvédelem. Idén öt Fenntartható Vendéglátóhely is képviselteti magát a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő rendezvényen, ínycsiklandóbbnál, ínycsiklandozóbb fogásokkal.

Babel Budapest

babel.jpg

Kacsa parmentier

Tojásos galuska, jégsaláta,szarvasgomba

Édes hagyma, kaviár

A Babel a magyar-regionális konyha hagyományaira építő fine dining étterem, kiváló minőségű, helyi alapanyagokkal dolgozik. Az étterem idén bekerült, Magyarországról elsőként az OAD (Opinionated About Dining) 100+ European Restaurant ...

Tovább Szólj hozzá

kiosk larus gourmetfesztivál fenntarható étterem natura hill zebegény babel budapest fenntarthatóvendéglátóhely gourmetfesztivál2018 niceroll

2018. máj 01.

Víztakarékos mecénásprogram

írta: Felelős Gasztrohős
Víztakarékos mecénásprogram

drop-of-water-545377_1280.jpg

Napjainkban egyre többször halljuk, hogy a szennyezések és pazarlások következtében a jövő generációjának kevesebb édesvíz fog a rendelkezésére állni. Ennek megelőzése érdekében hozta létre szemléletformáló, víztakarékossági programját a Vízinnovációs Kft, a Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik partnere. A kezdeményezés tökéletesen példázza, hogy a fenntarthatóság nem csak a környezetvédelemről, a társadalmi felelősségvállalásról is legalább annyira szól.

“Nyolc éve foglalkozunk víztakarékossággal, Programunkat a környezetünk védelméért, hazánk édesvíz készletének megóvásáért hoztuk létre.

Hatása még, hogy a minőségi víztakarékos eszközök használatával (csapok, zuhanyok, wc tartályok) egy ...

Tovább Szólj hozzá

víz víztakarékosság kozmosz étterem

2018. ápr 21.

Itt egyél vasárnap, ha jót akarsz!

írta: Felelős Gasztrohős
Itt egyél vasárnap, ha jót akarsz!

Azt már mindenki tudja, hogy április 22. a Föld Napja. Az iskolák, cégek ekkorra időzítik természetjáró programjaikat és a médiában is hallani róla minden évben. Na de mit tegyen az ember lánya/fia, ha enne egy jót ezen a jeles napon? A Gasztrohősök segítenek ahol tudnak; ajánlunk néhány helyet, ahol nem csak jót ehetünk, de ezzel jót is tehetünk a bolygónknak. 

adventure-ball-shaped-blur-346885.jpg

Budapesten:

Slow Foodiez

slowfoodiez2.jpg

Lassulós, elmerengős helyet keresel? A Slow Foodiez otthonos kis belsejével és isteni vegetáriánus, vegán ételeivel garantáltan hagyja, hogy a Föld jobbá tételén járasd az agyad. Ha pedig otthonra is vinnél az érzésből (és a finomságokból), komposztálható csomagolásban meg is tudod tenni.

Csendes

csendesletterem_2.jpg

Nevével ellentétben nem egy ...

Tovább Szólj hozzá

étterem helyi szezonális környezetbarát étterem zöld étterem gasztrohős Föld Napja

2018. ápr 12.

Újabb magyar sikerek a környezetbarát szakácsversenyen

írta: Felelős Gasztrohős
Újabb magyar sikerek a környezetbarát szakácsversenyen

img_9283.jpg

Az Olivier Roellinger által fémjelzett szakácsverseny célja, a fenntartható halfogyasztás népszerűsítése. Az elmúlt évek tapasztalatai már megmutatták, hogy a magyar diákok kitűnő fogásokat dobnak ehhez össze. Idén, a legjobb három közé került két magyar versenyző is, akiket sikerült elkapnunk egy rövid interjúra.

...

Tovább Szólj hozzá

hal környezetbarát szakácsverseny környezettudatos

2018. ápr 09.

Áprilisi medvehagymás receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Áprilisi medvehagymás receptek

szezonalis_04.jpg

Áprilisban szezonális zöldségek közül az egyik legkönnyebben felhasználható alapanyag a medvehagyma. Ezért is nagyon kedvelem. Viszont nagyon kell vigyázni, hiszen gyakran tévesztik össze az erdőben való gyűjtés alakalmával a gyöngyvirággal, amelynek nagyobb mennyiségű fogyasztása végzetes lehet. Segít a megkülönböztetésben, ha a két ujjuk között összedörzsöljük a leveleket, a medvehagymának fokhagymára emlékeztető jellegzetes illata van.

  • Vitaminok közül a C-vitamint tartalmaz.
  • Jótékony tulajdonságait tekintve érdemes megemlíteni a koleszterinszint- és vérnyomás csökkentő, továbbá baktérium- és gomba elleni hatását.
  • Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz keverve, esetleg pesto (olajos magvakkal, parmezán sajttal, ...
Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 03.

5 dolog, amit tapasztaltam a Pálmaolaj böjt alatt

írta: Felelős Gasztrohős
5 dolog, amit tapasztaltam a Pálmaolaj böjt alatt

Március 31-én véget ért a Pálmaolaj böjt. Nem mondjuk, hogy egyszerű volt, de sok pozitív hozománya volt annak, hogy odafigyeltünk  arra, hogy ne vásároljunk olyan terméket, ami pálmaolajat tartalmaz. A Facebookon alakult Mondj nemet a pálmaolajra! csoport résztvevőivel összeszedtük, nekünk milyen tapasztalataink voltak.

Egészségesebb lett az életmódunk

soaps-2958985_1920.jpg

A pálmaolajmentességgel kéz a kézben jár, hogy nem vásárolunk félkész/kész termékeket, hiszen ezek közül sokban megtalálható a pálmaolaj valamilyen formában. De nemcsak az élelmiszerekben, hanem rengeteg kozmetikumban is előfordul ez az olcsó olaj, így azzal,hogy elhagyjuk, amellett, hogy egészségesebb élelmiszereket fogyasztunk, olyan természetes kozmetikumok kerülhetnek ...

Tovább Szólj hozzá

magyar termék környezettudatos termelő pálmaolaj gasztrohős pálmazsír pálmaolajböjt

2018. már 26.

Tél végi receptek céklából

írta: Felelős Gasztrohős
Tél végi receptek céklából

A márciusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a cékla. Azonkívül, hogy gyönyörű színe van, amit színanyagainak a narancssárga vulgaxantinok és a vörös betacianinok köszönhet, ezek egymáshoz viszonyított mennyisége és aránya adja a változatos színét. Az étrendi antioxidáns tartalmának köszönhetően, rákmegelőzésben is fontos lehet. Megtalálható benne a B1-, B2-, C-vitamin. Az ásványi anyagok közül a kálium, magnézium és a vastartalmát kell kiemelni. Nyersen salátaként, sütve és főzelékként, különböző krémek alapanyagaként is fogyaszthatjuk.

szezonalis_03.jpg

Íme néhány recept, ami gyorsan elkészíthető és finom:

Céklás gnocchi

img_3562.jpg

Hozzávalók:

0,7 kg cékla

120 g szétfővő burgonya

30 g liszt (Ha nem ...

Tovább Szólj hozzá

zöld piac vega zöldség egészséges vegetáriánus szezonális

2018. már 21.

5 dolog, amiért megéri megünnepelni a Föld Óráját

írta: Felelős Gasztrohős
5 dolog, amiért megéri megünnepelni a Föld Óráját

Az ausztrál helyi akcióból világméretűvé nőtt Föld Órája kezdeményezést 2007 óta minden évben megrendezik. Lényege, hogy minden évben március utolsó szombatján egy órára kialszanak a fények a világ legtöbb nagyvárosában, ezzel hívva fel az emberek figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Nézzük, hogy miért érdemes neked is lekapcsolni egy órára lekapcsolnod a lámpát:

wwf_eh_facebookposzt_global.jpg

1. Hygge életérzésben lehet részed

Egy óra gyertyafényben. A dánokat a világ legboldogabb emberei között tartják számon, a titkuk pedig a manapság már világszerte divatos hyggében rejlik. A meghitt, megnyugtató környezetet pedig, hogy máshogy kezdhetnénk el megteremteni, mint egy óra gyertyafénnyel, elektronikai ...

Tovább Szólj hozzá

föld órája gyertyafényes vacsora fenntartható vendéglátóhely

2018. már 08.

10 dolog, amit otthon is el tudsz készíteni, pálmaolajmentesen

írta: Felelős Gasztrohős
10 dolog, amit otthon is el tudsz készíteni, pálmaolajmentesen

A pálmaolaj mentesség egyik legfájóbb pontja talán az, hogy úgy érzi az ember, hogy innentől kezdve soha többé nem nasizhat egy jót. Valóban igaz, hogy a bolti kész/félkész termékek nagy részében megtalálható valamilyen formában a pálmaolaj. De semmi vész! Felelős pálmaolaj böjtölőként sem kell mostantól csak nyers zöldséget, gyümölcsöt (persze,azért néha nem árt) és fűrészpor ízű kekszeket rágcsálnunk. Összeszedtünk néhány kedvenc, otthon is könnyen elkészíthető receptünket, hogy segítsünk nektek a böjtben.

felelos-gasztrohos-palmaolaj-hol_talalkozhatsz_vele.jpg

Filmezéshez

 

popcorn-782310_1920.jpg

Az otthoni mozi élményhez elengedhetetlen valami kis ropogtatnivaló. Az első, ami azt hiszem mindenkinek beugrik az a pattogatott kukorica. Ez a két Street Kitchenes recept mindkét tábort ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 01.

Az élelmiszeripar kedvence, az esőerdő ellensége: a pálmaolaj

írta: Felelős Gasztrohős
Az élelmiszeripar kedvence, az esőerdő ellensége: a pálmaolaj

Napjaink egyik legnépszerűbb élelmiszeripari összetevője a pálmaolaj, megtalálható a félkész és instant ételekben, müzlikben, csokikban, szószokban, margarinokban, leveskockában, snackekben, de a kozmetikumokban, tisztítószerekben és szappanokban is ott rejtőzik. Évről évre nő a pálmaolaj-fogyasztásunk – az elmúlt egy évben már közel 67 millió tonnára tehető (!) - ám sokan még csak nem is hallottak róla, pedig óriási környezeti károkat von maga után a pálmaolaj ültetvények folyamatos kiterjesztése, melyet az esőerdők irtásával érnek el.  

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben használt növényi olaj az élelmiszeriparban, a teljes növényi olaj-termelésnek kb. 40 %-át teszi ki. Hogy minek is köszönheti népszerűségét? Egy ...

Tovább Szólj hozzá

esőerdő pálmaolaj pálmazsír fenntartható vendéglátóhely pálmaolajböjt rspo

2018. feb 19.

Nose to tail - avagy együk meg az orrától a farkáig 1. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Nose to tail -  avagy együk meg az orrától a farkáig 1. rész

Nem könnyű egy ilyen hatalmas témába belekezdeni, olyan ez mikor egy hatalmas fehér vásznat kell megkezdeni valahol. Hogy a teljes kép összeálljon kezdjük ott, hogy az orruktól a farkukig nem csak az állatokat lehet megenni, hanem képletesen a zöldségeket is. Kezdjünk hát itt.

bazsalikomos_karalabe_kremleves.jpg

Bazsalikomos karalábé leves . A zöldségek héjából és a karalábé leveléből főtt az alaplé

A zöldségek esetében nehezíti a helyzetet, hogy sokkal többször kapható egy zöldség együtt az értéktelenebb részével, mint a húsok. Itt nem az a kérdés, hogy miért vegyünk nagyobb darab, csontos vagy egész állatot, hanem hogy mihez kezdjünk olyan zöldségrészekkel, amik amúgy is a szatyrunkban landolnak.

Kezdjünk ott, hogy a zöldségeknél megtehetjük, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. feb 15.

Ezt eddig hogyhogy nem tudtam?

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt eddig hogyhogy nem tudtam?

avagy így támogass minket nagy cégek pénzével

Sajnos idén sem nyertük meg a lottó ötöst (bár úgy nehéz, hogy nem lottózunk..), és egyelőre Bill Clinton sem döntött úgy, hogy megdobna minket pár millával, ezért 2018-ban is kell adományt gyűjtenünk ahhoz, hogy tovább zöldíthessünk benneteket és az éttermeket. Ha egy kicsit is hasonlítotok ránk, akkor ti is szerettek mások zsebéből jótékonykodni : a jó hír az, hogy erre több lehetőség van! Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan tudtok pénzt juttatni a Felelős Gasztrohős Alapítványhoz anélkül, hogy le kéne mondani a napi kávéról/sütiről/smoothieról, hátha megjön a kedvetek egy kis jótékonykodásra. (Mire költjük? A honlapunkon megnézheted, de ha írsz nekünk, szívesen válaszolunk is a kérdéseidre ezzel kapcsolatban!)

...
Tovább Szólj hozzá

telekom adományozás helló holnap magnet bank gasztrohős adó 1

2018. feb 01.

Ezt edd februárban

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd februárban

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?

szezonalis_02.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat, csírákat

Hüvelyesek

Lima bab

  • Energiatartalma 290 kcal/ 100 g, 52,2 g/ 100 g szénhidrátot, 19,1 g/ 100 g fehérjét, 1,7 g/100 g zsírt és 19 g/ 100 g rostot tartalmaz.

Lóbab

  • Energiatartalma 245 kcal/ 100 g, 32,5 g/ 100 g szénhidrátot, 26,1 g/ 100 g fehérjét, 2,1 g/ 100 g zsírt és 25 g/ 100 g rostot tartalmaz.

Mungóbab

  • Energiatartalma 279 kcal/ 100 g, 46,3 g/ 100 g szénhidrátot, 23,9 g/ 100 g fehérjét, 1,1 g/100 g zsírt és 16,3/ 100 g rostot tartalmaz.

Vesebab

  • Energiatartalma 286 kcal/ ...
Tovább Szólj hozzá

2018. jan 25.

A Tiszántúl első Fenntartható Vendéglátóhelye: a Yes Chef!

írta: Felelős Gasztrohős
A Tiszántúl első Fenntartható Vendéglátóhelye: a Yes Chef!

dsc_0618.jpg

Valahol a Viharsarok szívében létezik egy apró hamburgerező, ahol hatalmas szeretettel, jókedvvel és alázattal készítik a hambikat. A Yes Chef! séfje, Bánszki Dávid és családja olyan koncepciót állított fel a mindössze 5300 főt számláló Újkígyóson, amely budapesti viszonylatban is kiemelkedne a hamburgerezők tömegéből. Ár-érték arányban verhetetlen hambit készítenek, hazai alapanyagokból, és a működésük környezettudatosságával méltán kiérdemelték a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítést!

Tősgyökeres Békés megyeiként igazi büszkeséggel töltött el, hogy a Felelős Gasztrohős Megbízásából elmehettem tesztelni a Yes Chef!-et, és átnyújthattam nekik a Fenntartható Étterem Minősítés tanúsítványát. Egy igazi ...

Tovább Szólj hozzá

étterem friss környezetbarát magyar termék kistermelő

2018. jan 12.

Jardinette

írta: Felelős Gasztrohős
Jardinette

Örömmel hallottam, hogy a másfél évtizede kiváló  étel-ital választékról ismert családi étterem a fenntarthatóság alapelveit is fontosnak tartja. Nagy kíváncsisággal léptem be a sashegyi, patinás kertvendéglő kapuján.

16649173_1593878037306917_1608655402996277259_n.jpg

Elegendő csak egy pillantást vetni az étlapra valamint a többféle itallapra, és rögtön kiderül, hogy ez a klasszikusnak tűnő hely, milyen titkokat rejt! Helyi termelők szállítják az előétel ínyencségeket, amelyek közül kedvencem a Kerti csipegető a Szomor farmról, ami egyben paleo fogás is.  A szárított érlelt hátszín, borsos kolbász, mangalica tarja, májpástétom már önmagában megér egy idelátogatást.

szomor_tal_2.jpg

 A konyhafőnök a hús kedvelők mellett gondol a vegetáriánus, liszt- és tejérzékeny ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 01.

Ezt edd januárban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd januárban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?
(Ha nem találod a cikkben az alapanyagot, amit keresel, nézd meg az Ezt edd.. sorozat korábbi cikkjeit, vagy írj nekünk!) Recepteket itt gyűjtünk .

szezonalis_01.jpg

Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat, csírákat

Tej és tejtermékek

Miért hasznosak?

  • rendkívül jó kalciumforrások, már napi fél liter tej elfogyasztásával fedezni tudjuk a napi szükségletünk 60-70 %-át, 5 dkg sajttal (fajtától függően) 20-50 %-át
  • a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is tartalmazzák, továbbá A-, B1-, B2-, B12-vitamint, magnéziumot, cinket, foszfort ...
Tovább Szólj hozzá

zöld bio egészséges környezetbarát magyar termék szezonális szezonális alapanyag

2017. dec 31.

Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

írta: Felelős Gasztrohős
Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

Az újévi fogadalmakért lehet lelkesedni és persze lehet őket utálni, de azt senki nem tagadhatja, hogy valaminek a kezdete (új hónap/ új év/ új munka/ új élethelyzet…) mindig alkalmat ad a változtatásra. Más kérdés, hogy meddig tart a lelkesedés… Szerintem célt csak akkor érünk el, ha kicsiben gondolkodunk és teljesen kezdő futóként nem egyből a maraton teljesítését tűzzük ki februárra. 

typewriter-801921_1280.jpg

Évekkel ezelőtt, amikor elkezdett foglalkoztatni a környezettudatosság, nem gondoltam, hogy a mindennapjaink ilyen sok területén, ilyen sok féle módon szennyezzük a környezetünket. Vagyis, nézzük inkább a jó oldalát! Nem gondoltam, hogy ilyen sok apró változtatást lehet megtenni a bolygónk érdekében.

Az biztos, hogy ezeket a ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát helyi környezettudatos fenntarthatóság szezonális ételmaradék bevásárló szatyor hulladékcsökkentés gasztrohős húsmentes hétfő fenntartható étkezés élelmiszer hulladék egyélhelyit egyélszezonálisat

2017. dec 22.

Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

írta: Felelős Gasztrohős
Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

December elején Bede Anna ( Vegasztrománia ) Vega karácsonyi menü workshopján jártunk(amiből egyébként januárban lesz még több, eltérő tematikájú) ,ahol a végén egy annyira finom előkarácsonyi menüt fogyaszthattunk el együtt, hogy úgy gondoltuk titeket sem fosztunk meg ettől az élménytől. Mivel karácsony másnapja pont hétfőre esik, így az ünnepekkor is tarthattok egy Húsmentes hétfőt és tehettek a környezetért. Hogy mit és mennyit, azt egy régebbi cikkünkből megtudhatjátok!

img_1377.JPG

Persze nem azt mondjuk, hogy a rokonság elé csak húsmentes ételek kerüljenek, de egy-egy fogást kiválthat vagy kiegészíthet egy vega alternatíva. Meglátjátok, a kíváncsiság még a legnagyobb húsevőn is felül fog kerekedni és megkóstolja ezeket a ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony vega recept vegetáriánus

2017. dec 18.

Könyvturmix: falnivaló olvasmányok

írta: Felelős Gasztrohős
Könyvturmix: falnivaló olvasmányok

Oké, tudjuk, hogy az előző posztunkban leírt végletek között is van azért választási lehetőség, ha az ember normális ajándékot szeretne adni a szeretteinek, de nincs ideje elkészíteni azokat. Ott van például a könyv. Arról lehet vitatkozni, hogy melyik környezetbarátabb megoldás (a hagyományos könyv papírból van, de kölcsön lehet adni egy csomó embernek, akiknek így nem kell megvenniük; a könyvolvasó pedig elektronikai kütyü, aminél mindig felmerülhetnek aggályok), de arról már nehezebb, hogy az olvasás jót tesz-e. Ráadásul a könyv gyorsan beszerezhető, és nem romlik meg.

Íme hát a Gasztrohősök bármiféle objektív sorrendet nélkülöző, néhány kedvenc kajás könyvének listája. (Egy korábbi listánk itt olvasható.)

...

Tovább Szólj hozzá

könyv környezetvédelem könyvajánló szupermarket étkezés jane goodall upton sinclair michael pollan joachim lund

2017. dec 12.

Gasztrohős ajándéktippek

írta: Felelős Gasztrohős
Gasztrohős ajándéktippek

A karácsonyban a készülődés a legjobb. Várni a nagy akciókat, nagy tömegben könyökölve ügyesen megszerezni az utolsó zenélő kávéfőzőt, a szomszédnál fényesebb világító hóembert állítani az ajtó elé, s izgatottan várni a webshop-futárt, hogy vajon megérkezik-e az ajándékkal 23-án.

Nos, biztos kitaláltátok, hogy szerintünk ezek nem az igazi advent percei. Készülni a karácsonyra tényleg a legszebb időszaka lehet az évnek, ha haszontalan tárgyak vásárlása helyett gasztroajándékokat készítünk. Enni mindenki szeret, pláne finom, házilag készített finomságokat. Szeretnénk megkönnyíteni Nektek a készülődést, így összeállítottunk egy listát a legszuperebb gasztroajándékokról. Van köztük olyan is, amelyhez távolról ...

Tovább Szólj hozzá