2018. jan 25.

A Tiszántúl első Fenntartható Vendéglátóhelye: a Yes Chef!

írta: Felelős Gasztrohős
A Tiszántúl első Fenntartható Vendéglátóhelye: a Yes Chef!

dsc_0618.jpg

Valahol a Viharsarok szívében létezik egy apró hamburgerező, ahol hatalmas szeretettel, jókedvvel és alázattal készítik a hambikat. A Yes Chef! séfje, Bánszki Dávid és családja olyan koncepciót állított fel a mindössze 5300 főt számláló Újkígyóson, amely budapesti viszonylatban is kiemelkedne a hamburgerezők tömegéből. Ár-érték arányban verhetetlen hambit készítenek, hazai alapanyagokból, és a működésük környezettudatosságával méltán kiérdemelték a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítést!

Tősgyökeres Békés megyeiként igazi büszkeséggel töltött el, hogy a Felelős Gasztrohős Megbízásából elmehettem tesztelni a Yes Chef!-et, és átnyújthattam nekik a Fenntartható Étterem Minősítés tanúsítványát. Egy igazi kis Békés megyei mikroközösségre bukkantam az Isten háta mögött.

dsc_0627.jpg

Megérkezve a Yes Chef! épülete elé, az első benyomásom az volt, hogy: „Azta, ez a hely annyira cuki!” Képzeljetek el egy hatalmas zöld területet, aminek egy részén maga az újkígyósi piac foglal helyet, a bejáratnál pedig ott egy cuki kis házikó, ami maga a hamburgerező. Már itt is érződött az, hogy itt szerénység uralkodik, ez a hely nem akar hivalkodni.

dsc_0694.jpg

Az ajtón belépve egy teljesen letisztult design fogadott, patika tiszta volt a hely, és gyakorlatilag a teljes konyhát be lehet látni. Engem mindig bizalommal tölt el, ha látom, hogy hol készül az ételem, ha láthatom a fehér csempéket és a padlót. Lássuk be, a sötét burkolatokon azért könnyebb elfedni az esetleges takarítási hiányosságokat…

Ránézek az étlapra és egyből feltűnik, hogy a választék annyira minimál, amennyire csak lehet. Szó szerint, van vega hambi és marha hambi (nagy és kicsi méretben), egyféle porchetta szendvics, sült krumpli. Lehet választani még három féle házi szósz és négy extra feltét közül is, aki mégis szeretne valami extrát. Ennyi.

dsc_0628.jpg

Hogy ez baj lenne? Dehogy! (Akinek bármi köze is volt valaha a vendéglátáshoz, tudhatja, hogy milyen iszonyatosan nehéz egy sokfogásos étlap összes összetevőjét folyamatosan frissen tartani.) Na mondom, ezek a srácok nem flancolnak, nincsen kismillió féle csilivili hamburger, hot dog meg minden anyámkínja. Amit viszont kapni lehet, az biztos, hogy friss, és csak minimális ételhulladék keletkezik.

Ebbe a cikkbe nem férne bele az összes ízélmény, ami aznap ért, amikor a hamburgerezőben jártam, valamint oldalakat tudnék áradozni az egyéb, jobbnál jobb magyar, kistermelői alapanyagokról is, ezért a lényegre térek. Megkóstoltam egy sajtos hambit, sült krumplival, házi majonézzel, illetve egy vega burgert, amiben grillezett halloumi sajt van.

dsc_0667.jpg

(Jogos lenne a kérdés: hogy tudtam ennyi kaját megenni? Elárulom, apukám is elkísért, aki azért besegített.) A hambibuci kalács jellegű, édeskés és isteni puha! Dávidtól, a séftől megtudtam, hogy ez a buci Újkígyóson készül, tótkomlósi lisztből (szintén Békés megye), és külön a Yes Chef!-re van szabva a receptúra. A hús szaftos, és nincs belekeverve egy csomó fűszer, ahogy azt egyes rosszabb minőségű húspogácsánál tapasztalható néha. A nagy méretű burgerben egy jó 18 dkg-os húspogácsa figyel, a húsrész nyakból és combból tevődik össze, a zsírtartalom 20-25% vesefaggyú. A hús Újkígyóson és Pusztaottlakán (szintén Békés megye) nevelkedő charolais típusú marhákból származik, és egy Pali bácsi nevű hentes dolgozza fel, akit Dávid nagyon régóta ismer személyesen is. A halloumi sajtos vega burger is kiváló, a sajt grillezés előtt csak egy kis sót és borsot kap, mivel eleve finom és ízes.

dsc_0685.jpg

A hambiban a paradicsom újkígyósi, a hagyma és a jégsaláta is mind magyar termék. A házi szósz receptje persze titkos, viszont majonéz az alapja, melyhez békéscsabai mélyalmos tojást használnak. Ha valaki esetleg jalapeno-t kérne, az is mindössze 20 kilométerről, Gyuláról érkezik. Ha már Gyulánál tartunk, innen az Organikus Energia nevű cég szállít minden nap friss, 100%-os gyümölcsleveket kifejezetten a Yes Chef! számára.

dsc_0654.jpg

Én az almás-répás 100%-os levet kóstoltam, és kitűnő volt! Akinek rossz tapasztalatai vannak a répás levekkel kapcsolatban, annak ez az ital visszaszerzi a bizalmát! A kapható választék természetesen alkalmazkodva az aktuális szezonhoz, mindig változik.

Megemlítenék még néhány egyéb tulajdonságot is, amely alapján a Yes Chef! megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítést. Nem használnak pálmaolajat, szelektíven gyűjtik a szemetet, nem használnak polisztirol csomagolóanyagot, környezetbarát tisztítószereket is használnak. A közösségi szerepvállalásuk is példaértékű, ugyanis rendszeresen szerveznek kézműves vásárokat, melynek szervezésében Dávid párja, Márti segít.

dsc_0657.jpg

Az, hogy a Yes Chef! csapatának volt bátorsága egy haladó szellemű, modern, fenntartható vendéglátóhelyet létrehozni egy ilyen pici helyen mint Újkígyós, ráadásul az ország egyik legszegényebb megyéjében, abszolút példaértékű és tiszteletre méltó. Bánszki Dávid otthagyta londoni állását egy ausztrál szakács híresség éttermében, hogy a Viharsarokban próbáljon szerencsét. A hely sikerének köszönhetően 3-4 hónap alatt felfutott, idén pedig a Tiszántúlon elsőként megkapták a Fenntartható Étterem Minősítést. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés, csak ennyit mondott: „Fantasztikus érzés itt dolgozni, az pedig, hogy már fenntarthatónak is minősülünk, pláne nagyszerű!”

Írta: Papp Andrea, a Napi Táptudás szerzője

Szólj hozzá

étterem friss környezetbarát magyar termék kistermelő