2017. dec 22.

Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

írta: Felelős Gasztrohős
Vegakarácsony: húsmentes menü az ünnepekre

December elején Bede Anna (Vegasztrománia) Vega karácsonyi menü workshopján jártunk(amiből egyébként januárban lesz még több, eltérő tematikájú) ,ahol a végén egy annyira finom előkarácsonyi menüt fogyaszthattunk el együtt, hogy úgy gondoltuk titeket sem fosztunk meg ettől az élménytől. Mivel karácsony másnapja pont hétfőre esik, így az ünnepekkor is tarthattok egy Húsmentes hétfőt és tehettek a környezetért. Hogy mit és mennyit, azt egy régebbi cikkünkből megtudhatjátok!

img_1377.JPG

Persze nem azt mondjuk, hogy a rokonság elé csak húsmentes ételek kerüljenek, de egy-egy fogást kiválthat vagy kiegészíthet egy vega alternatíva. Meglátjátok, a kíváncsiság még a legnagyobb húsevőn is felül fog kerekedni és megkóstolja ezeket a finomságokat. Anna mellett, tagéttermünk a Larus étterem séfje, Várvizi Péter is megosztott velünk néhány ünnepi asztalra való fogást, desszertként pedig kolléganőnk tökéletes (teszteltük, tényleg az) bejgli receptjét ajánljuk.

Cardamomos céklakrémleves, snidlinges kecskesajttal és aszalt meggyel

_mg_4198bk_preview.jpeg

Hozzávalók (10 főre):

Leves:
800 g cékla (vörös)
120 g burgonya
10 g só
150 g ezüsthagyma
4g bors
4 db cardamom
100 g vaj
60 ml olívaolaj
1000 ml zöldség alaplé

Zöldség alaplé:
3 db sárgarépa
0,5 db ezüsthagyma
0,5 db póréhagyma zöldje
4 szál petrezselyem (szár)
1 ág kakukkfű
1 levél babérlevél
0,25 db póréhagyma fehér része
1 gerezd fokhagyma
1 db salotta hagyma
10 g  kr.cukor
1 db csillagánizs
2800 ml víz
200 ml fehér bor
100 g édeskömény
50 g zellerszár

Garniture:
450 g kecskesajt
50 ml tejszín
1 csokor snidling
2 g só

Aszalt meggy
100 ml vörösbor
25 ml fekete tea
40 g kr.cukor
0,5 db citromhéj
300 g meggy
1 g egész bors

Garniture:
70 ml olívaolaj
1 tálca mikrozöldség

Elkészítés:

  1. Zöldség-alaplé: A hozzávalókat megpucoljuk, nagy darabokra vágjuk és beletesszük egy fazékba. Felöntjük a folyadékkal és 2ó-n keresztül főzzük.
  2. Céklakrémleves: A céklát, ezüsthagymát és a burgonyát vékonyan szeleteljük. Egy edényben olajat hevítünk. Ahol megfutattjuk a vékonyra szeletelt zöldségeket. Ízesítjük, majd felöntjük zöldség alaplével. Kb.30perc főzés után, az egészet turmixgépbe rakjuk és simára turmixoljuk. Ekkor adjuk hozzá a vajat.
  3. Aszalt meggy: A vörösborból, teából és s fűszerekből egy szirupot készítünk. Majd beleforgatjuk a meggyet és 105℃-os sütőbe 50percre tesszük.
  4. Kecskesajt: A kecskesajtot egy tálkában egy spatulával a hozzávalókkal együtt simára keverjük.
  5. Tálalás: A tányér aljára kecskesajtkrémet helyezünk. Megszórjuk frissen vágott sndilingel. Ráhelyezzük a mikrozöldségeket. Óvatosan ráöntjük a céklakrémlevest, majd megcsepegtetjük az extra szűz olívaolajjal.

Parmezános barnarizses rizottó, kelkáposztaleveleken, téli zöldségekkel

_mg_4332bk_preview.jpeg

Hozzávalók (10 főre):
700 g rizottó barnarizs (bio)
700 ml zöldség alaplé
150 ml fehérbor
250 g mascarpone
120 g parmezán sajt
130 g ezüsthagyma
10 g só
4 g bors
1 db szerecsendió
80 ml olívaolaj
70 g vaj

Garniture:
200 g sárga sárgarépa
200 g kelkáposzta
150 g kelbimbó
100 g retek
100 g feketegyökér
150 g sárga cékla
100 g cékla
100 g tarlórépa
8 g só
8 db szegfűszeg (egész)
3 g bors
40 ml olívaolaj
80 g vaj

Garniture:
40 ml olívaolaj
40 g cékla levelek
50 g hónapos retek
1 csokor petrezselyem
1 csokor turbolya
1 csokor bazsalikom

Elkészítés:

  1. Zöldségek: A zöldségeket megpucoljuk, és igyekezzünk mindegyik zöldségek kissé másféleképpen feldarabolni. Forró vízben blansírozzuk. Mindegyiket külön-külön. Ahogy elkészültek, gyorsan egy jeges tál vízbe tegyük és hűtsük ki.
  2. Rizottó: Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst és tovább pirítjuk, úgy, hogy se a hagyma, se a rizs ne kapjon színt. Ezután felöntjük a fehérborral és "szárazra" pároljuk. (teljesen elfőzzük a fehérbort) Majd a zöldségalaplevet 3részre osztva kis adagokban 3x öntjük fel a készülő rizottót. A végén, amikor a rizs megpuhult (kicsit kásásabb állagot kapunk, mint a hagyományos rizottó rizs használatakor) hozzáadjuk a reszlt parmezánt, a mascarponét és a vajat. Így nagyon lágy, krémes állagot kapunk. Ízesítjük a szerecsendíóval és a fűszerekkel.
  3. Tálalás:Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, amelybe beleforgatjuk a zöldségeket. Majd egy nagyon kevés vizet teszünk a serpenyőbe, hogy a gőz pillanatok alatt átmelegítse a zöldségeket. Majd a serpenyőt félrehúzzuk és ekkor hozzáadjuk a vajat és átforgatjuk vele a zöldségeket.Ízesítjük. A zöldségeket és a rizottót tetszés szerint a tányérra helyezzük. A kis kiegészítőkkel, bazsalikom, turbolya, céklalevél, vékonyan szeletelt hónapos retekkel egészítjük még ki a tányért. A legvégén pedig meglocsoljuk az olívaolajjal.

Diótoros (Vega hurka):

img_1280_1.JPG

Hozzávalók (4 "hurkához", 1 csésze = 2,5 dl):
1/4 csésze rizottórizs (bármilyen maradék rizs is tökéletes, főtt rizs esetén 1/2 csésze)
1 1/2 csésze szárított erdei gomba keverék
1 csésze dió rusztikusra darálva
3 dkg ementáli sajt
1 kisebb vörös hagyma kockákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 tojás
olívaolaj
só, bors, kakukkfű

Elkészítés:

  1. A szárított gombát az előírtaknak megfelelően áztassuk be (1/2 - 1 órára langyos vízbe), aztán töröljük meg papírtörlővel és vágjuk kis darabokra. főzzük meg a rizst (kicsit kevesebb, mint kétszeres vízben - de, ahogy említettem, tökéletes maradék rizsből is) és hűtsük ki. a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (4-es fokozat).
  2. 2-3 ek olívaolajon pároljuk a hagymát 3-4 percig, adjuk hozzá a gombát és süssük további 5 percig. közben fűszerezzük, és adjuk hozzá a fokhagymát. tegyük félre.
  3. Egy tálban keverjük össze a rizst a dióval, a gombás keverékkel, a durvára darált sajttal és keverjünk hozzá egy tojást. a keveréket osszuk 4 részre, és mindegyiket tekerjük bele egy-egy 20 cm x 20 cm-es sütőpapírba, mint egy szaloncukrot. tegyük őket tepsibe, locsoljuk le olívaolajjal, süssük őket 15 percig, majd megfordítva újabb 15 percig.

 A bejgli receptjét pedig itt találjátok meg.

Ha nektek is van bevált húsmentes karácsonyi, ünnepi fogásotok írjátok meg nekünk kommentben a cikk alján vagy a facebookon!

Szólj hozzá

karácsony vega recept vegetáriánus