2017. okt 25.

Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

írta: Felelős Gasztrohős
Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

Amilyen könnyen lecsúszik egy falat szaftos steak, olyannyira nehéz megemészteni a tényt, hogy mekkora károkat okoz az a húsmennyiség, ami a tányérunkon landol. A Worldwatch Institute szerint elképesztő módon a világ üvegházgáz-kibocsátásának 51 %-áért (!) az állattenyésztés a felelős. Mindemellett, a húsipar vízigénye is iszonyú magas.

Például fél kilogramm marhahús előállításához körülbelül 9000 liter vizet használnak fel, míg ugyanilyen mennyiségű tofu esetében csupán ennek tizedére van szükség. Az ENSZ is úgy véli, hogy egy globális elmozdulásra van szükség a vegán életmód irányába, hogy megakadályozzuk a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait.

water-footprint.png

forrás: printage.wordpress.com

A húsiparra vonatkozó aggasztó tények és kimutatások végeláthatatlanok, ugyanakkor a környezeti okok mellett számos más érv vezetett ahhoz, hogy a vegetáriánusok és vegánok száma 350 %-kal nőtt az elmúlt néhány évtizedben. Az egyik legfőbb indok egyszerűen az, hogy divatossá vált.

A közösségi oldalak, köztük az Instagram, nagymértékben ösztönözte a felhasználókat a vega és vegán életmódra, s ebben kiemelkedő hatással volt a tinédzser korosztályra. A boltok és éttermek termékeikkel, kínálatukkal folyamatosan igazodtak a speciális étrendeket követők igényeihez.

Mielőtt még bárki is kétségbeesetten rohanna a helyi dílerhez, hogy szerezzen neki egy Big Macet ebben a húsmentes világban, mindenki megnyugodhat, ugyanis több startup is próbálkozik olyan megoldásokkal, amelyek biztosíthatják számunkra a szaftos burgereket anélkül, hogy egyetlen állat is életét áldozná érte.

Az egyik ilyen cég a Memphis Meats, mely a Szilícium-völgy szívében jelenleg azon dolgozik, hogy húst állítsanak elő állati sejtekből, anélkül, hogy igazi állatokat kellene hozzá tenyészteni, etetni, illetve lemészárolni.

memphis_meats.jpg

forrás: www.businessinsider.com

Továbbá azt is remélik, hogy ennek a technológiának köszönhetően csökkennek a környezetre gyakorolt káros hatások, ugyanis az ily módon előállított hús gyártása során 90 %-kal alacsonyabb az üvegházgáz-kibocsátás, és ugyancsak ennyivel kevesebb termőföldet és vizet igényel az általános hústermelési eljáráshoz képest. Ezenfelül azt is nagyon fontosnak tartják, hogy különleges húspogácsáik hihetetlenül finomak legyenek.

Az Impossible Foods szintén egy olyan cég, amely hasonló elveket tart szem előtt, azonban ők növényi alapú hamburgerek készítésével kísérleteznek. Ezek még úgy is tűnnek, mintha valódi, véres húspogácsák lennének, ám a látszat csal. A jellegzetes vörös színt a növényekben található leghemoglobin nevű komponens okozza, amely ugyanazokat a vastartalmú molekulákat szállítja a növényben, amik az állati vérben is megtalálhatóak.

impossible_foods.jpg

forrás:  https://www.impossiblefoods.com

Azonban még néhány dolog megerősítésre vár az innovációval kapcsolatban.

A New York Times szerint az FDA (Food and Drug Administration - Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) aggasztónak tartja a leghemoglobin élelmiszeripari felhasználását, mivel azelőtt még sosem került emberi fogyasztásra, így akár allergénné is válhat. Ugyanakkor az FDA azt sem jelentette ki, hogy nem megbízható az összetevő, ezért a növényi alapú burger továbbra is árusítható. Az Impossible Foods azonban beszámolt arról, hogy újra elküldi a kutatással kapcsolatos papírokat az ügynökségnek, abban a reményben, hogy a leghemoglobin hivatalosan is biztonságosnak minősül.

Mindez csupán egy apró lépésnek tűnhet, de ha jobban betekintünk a termelés folyamatába, máris jelentősnek bizonyul az újítás. A jövőben ez a technológia sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb megoldást nyújt majd a húsgyártás terén, jelenleg még azonban a Memphis Meats csirkehúsának sejtekből történő előállítása megközelítőleg 18 ezer dollárba kerül kilogrammonként.

2017-ben augusztus 2-ára esett a túlfogyasztás napja, miszerint idén már alig több, mint fél év alatt felhasználtuk a rendelkezésünkre álló ivóvizet, termőföldet, tiszta levegőt és Földünk egyéb erőforrásait. Ahogyan súlyosbodik a probléma, úgy keressük egyre kétségbeesetten az alternatívákat, hogyan csökkenthetnénk környezetünk folyamatos kizsákmányolását.

Nem valószínű, hogy maholnap az egész világ vegán életmódra vált, mégis a növekvő elfogadás és hozzáférhetőség által a vegetarianizmus és a veganizmus tűnik a legjobb opciónak a társadalom számára, hogy ezzel hosszútávon biztosíthassuk a jövő generációjának is a változatos, minőségi élelmiszerek elérhetőségét, illetve azt, hogy egyáltalán legyen mit enniük.

Eredeti cikk: sociable.co

A cikket fordította: Szika Betti

 

Szólj hozzá