2017. okt 09.

Slow események a világ körül: Dél-Korea

írta: Felelős Gasztrohős
Slow események a világ körül: Dél-Korea

Alapítványunk önkéntese írt a a dél-koreai Slow fesztiválról.

Másfél éve élek Dél-Korea fővárosában, a mindig rohanó, zsúfolt és zajos Szöulban. Körülbelül 10 millió ember él itt, az elővárosokkal együtt pedig több, mint 20 millió főről beszélhetünk. Ez a rengeteg ember folyamatosan mozgásban van, így el lehet képzelni mit jelent ez a minden napokban: forgalmi dugók  és hömpölygő tömeg az utcákon. Ezek után nagyon megörültem a hírnek, hogy Szöultól néhány kilométerre 5 napos International Slow Life Festivalt szerveznek. Úgy éreztem, végre kapok egy kis felüdülést a nyüzsgő nagyváros után.

Kicsit utánaolvasva megtudtam, hogy két évente szokták megrendezni az International Slow Life Festivalt egy Namyangju nevű településen, amit a bio élelmiszerek mekkájának tartanak Dél-Koreában. A rendezvénynek otthont adó Namyangju azzal is büszkélkedhet, hogy Szöul vonzáskörzetében elsőként kapta meg az élhető város minősítést a nemzetközi Cittaslow mozgalomtól. (Magyarországon jelenleg egy ilyen város van, Hódmezővásárhely.)

A szervezők elmondták, hogy a fesztivál szellemiségének három alappillére van, amelyek a 18. századból származnak a koreai Csoszon-dinasztia elismert gondolkodójától. Filozófiájának középpontjában az állt, hogy megóvják a vidéki régiók környezeti értékeit, növeljék a gazdasági jelentőségüket, valamint javítsák a társadalmi státuszukat. Ezen gondolatok mentén a fesztiválon helyet kaptak helyi termelők és kézművesek, volt közösségi főzés, fenntartható divatbemutató, kerekasztal beszélgetések, fair trade kávézó és teázó és slow reading sarok. A látogatók rengeteg koreai finomságot kóstolhattak a standoknál, illetve kipróbálhatták milyen lenne a vásárlás egy 5R boltban (az 5R koncepció a hulladékmentes életre törekvőktől származik, jelentése fontossági sorrendben: refuse, reduce, reuse+repair, recycle, rot).

Néhány fénykép a fesztiválról.

 

Világszerte egyre többen próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy bár a folyamatos pörgés a városi élet része, de emellett figyelni kell arra is, hogy jusson idő lelassulni, kikapcsolódni, és elmélyülni valamiben. Van, akinek ez azt jelenti, hogy termelői piacokon vásárol, és közben beszélget a gazdákkal, másnak pedig azt jelenti, hogy nemet mond a fast fashionre, és inkább helyi dizájnerek ruháit kutatja fel. Szerencsére világszerte egyre többen érdeklődnek a slow mozgalmak iránt, és bőven van választék, akárhol is élünk.

Íme néhány szupernek ígérkező slow program Budapesten az őszi hónapokra:

 

A cikket írta: Barabás Edina

Szólj hozzá