2017. sze 22.

A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

írta: Felelős Gasztrohős
A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

Környezetbaráttá válni többet jelent, mint követni napjaink egyik divatirányzatát, hiszen minél tudatosabbak az emberek, annál nagyobb a jelentősége számukra, hogy felelős állampolgárként éljenek a Földön.

Az éttermek is egyre nagyobb mértékben zöldülnek különféle módszerekkel, amivel egyre több vásárlót vonzanak a folyamatba. Példaként említhetőek a környezettudatos dekorációs elemek, a vertikális növényfalak, a saját kis konyhakert, valamint az újrahasznosítás és a környezetbarát termékek használata.

20_tipp_a_fenntarthato_vendeglatohely_fele.png

Design: Kőfaragó Anna

A továbbiakban olvasható néhány környezetbarát példa az éttermek világából.

Fogyasztók és környezetbarát éttermek

Egy zöld étteremben a környezettudatosság a legnagyobb vonzerő a fogyasztónak, így az étterem tulajdonosoknak követni kell, és működésükbe be kell építeni a zöld gyakorlatokat. Sokan használnak organikus tisztítószereket, amelyek biológiailag lebomlanak, és nem szennyezik a vizet vagy a levegőt. Mások energiatakarékos készülékeket vásárolnak, amelyek nem csak csökkentik az energiaszámlát, de pozitív hatással vannak a környezetre is.

A helyi élelmiszerek népszerűbbek

A helyi nyersanyagok népszerűsítése a legnagyobb zöld irányzat világszerte, melynek célkitűzése, hogy helyi termelőktől szerezzük be az élelmiszereket és egyéb termékeket. Az éttermek szintén sokat tehetnek azzal, ha a helyi termelői piacon vásárolják alapanyagaikat. Napjainkban a fogyasztók is hajlandóak kicsit többet fizetni a helyben termesztett élelmiszerekből készült ételekért, hiszen ez azt jelenti, hogy az étterem odafigyel környezetére. A helyi áruk vásárlásával védjük a természetet, hiszen csökken a szállításból adódó szennyezés, és persze a szállítási költség is.

(Az eredeti cikk itt olvasható.)

Na de hogyan találhat egy vendéglátóhely állandó minőséget fenntartó, megbízható termelőket? Mikor és hol mutathatja be áruját egy termelő az éttermeknek? Ebben segít a Gasztro Randi!

felelos-gasztrohos-gasztro-randi-2017-09-15-01.jpg

Design: Kőfaragó Anna

A Felelős Gasztrohős 2015-ben hívta életre a Gasztro Randit, amely segít összehozni a hazai termelőket és a vendéglátóhelyeket. A cél, hogy mindenki jól járjon: a rendezvény támogatja azokat a vendéglátósokat, akik szeretnének helyi és szezonális alapanyagokkal dolgozni, azonban nincs lehetőségük a beszállítók felkutatására, illetve segít felvevőpiacot találni a hazai termelőknek. Az eddig megrendezett 4 budapesti esemény során összesen 150 vendéglátós és 70 termelő találkozott egymással. A randi után tapasztalatcserét tartanak a jelenlévő termelők, vendéglátósok a közönség közreműködésével, ahol megpróbálnak fényt deríteni a helyi beszerzésekkel kapcsolatos kihívásokra és előnyökre.

A Gasztro Randi a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával idén először két vidéki helyszínen is debütál. Szeptember 28-án Balatonszárszón és október 12-én Egerben vár mindenkit a Gasztro Randi, ahol az élelmiszerek mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a vendéglátóiparban használt környezetbarát termékek gyártóival és forgalmazóival is.

A cikket írta: Barabás Edina

Szólj hozzá

friss magyar termék helyi környezettudatos őstermelő kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem gasztro randi