2017. aug 21.

Czakó Kert - A Naphegy kincsesládikája

írta: Felelős Gasztrohős
Czakó Kert - A Naphegy kincsesládikája

Fenntartható vendéglátás a város tetején

A Tabán egyik legrégebbi háza és annak kertje rejti a Naphegy talán leghangulatosabb helyét. A Czakó Kert bő egy évvel ezelőtt nyílt meg az egykoron vincellérházként működő épületben és annak kertjében. Nem is gondolnánk, milyen csoda bújik meg a magas kőfal mögött. Izgalmas időutazásba lehet részünk, amikor belépünk a nagy kapun: igazi falusi nyugalom, romantika, varázslat hamisítatlan vendéglős, mulatós hangulat, isteni ízekkel és illatokkal. Szőlőlugasok, fügebokor levendula, rózsák, döngicsélő dongók.

ragcsalnivalok_montazs.jpg

A nyitást komoly felújítási munkák előzték meg, de a tulajdonosok ügyeltek rá, hogy megőrizzék régi idők hangulatát, ami a Czakó Kert egyik egyediségét adja. A cukrászdával indultak, ahol a ma napig fontos szerepe van a kiváló minőségű alapanyagokból készült ízes, különleges, mindig friss süteményeknek, pohárkrémeknek.

Emellett fantasztikus házi fagylaltokat is kóstolhatunk, olyan különleges ízekben, mint a karamellizált fehércsokoládé, a fehércsokis-pisztáciás, vagy a mangós-passiógyümölcsös vagy a bazsalikomos málnás.

suti_montazs.jpg

A kínálat később fokozatosan bővült. Először a remek kávékkal, amik a szentei Maszlik gazdaságtól vásárolt tejjel készülnek. A régi pajtából, a modern cukrászda mellé, egy látványkonyhát is kialakítottak, ami, többségében helyi alapanyagokból készült, reggelit (például magyaros omlett quiche, sajtok és házi sonka a piac kínálatából), ebédet és vacsorát is kínál (napi levesek, nap halételek, vegetáriánus fogások, napi főzelék). A konyhát Jászai Tibor séf vezeti.

Ottjártunkkor isteni grillsajtot ettünk friss, roppanós salátával. A grillsajt krémes, lágy, már-már orda jellegű volt, amihez tökéletesen passzolt a könnyű öntettel dúsított saláta és a kruton. Luca, az üzletvezető, javaslatára megkóstoltuk a fehérszőlő szörpöt, amit az egyik Czakó Piaczon is árusító termelő készített.

czako_grillsajt1.JPG

Szombatonként a kert egyik fele termelői piaccá változik, megtelik nyüzsgéssel, pezsgéssel zsizsegéssel. Igazi piaci hangulatban lehet részünk. A termelői asztaloknál sajtokat, szörpöket, friss zöldségeket, háztáji húsárut, tanyasi csirkét, mézet, gombát, vásárolhatunk. Megismerhetjük a termelőket is, akik elkötelezettek a kiváló minőség mellett és nem mellesleg a konyhát is ellátják vegyszermentes alapanyagokkal.

Szuper, több funkciós teret alakítottak ki, ahol a kertben elbújhatnak a csendes, meghitt diskurzusra vágyók, miközben a családok sütiznek, fagyiznak a modern cukrászádában, de jut hely a pezsgő, zajló baráti összejöveteleknek is. Kiváló magyar borászok különleges borait kóstolhatjuk meg: Szentesi József, Lenkey Géza, és Homonna Attila borait. Homonna Attilától többek között egy édes csúcsbort az édes borok hercegnőjét, az Édes Hármast is.

Ha szeretnétek megpihenni és kicsit elvonulni a város zajától, enni egy grillsajtot, vagy sütizni egy jót, inni egy jó fröccsöt, vagy sört, vagy akár egy frissítő fehérszőlő szörpöt, keressétek meg az átjárót a Czakó és a Tigris utca között. A Czakó Piacz pedig szombatonként vár Benneteket a lelkes, kedves termelőkkel, és kézműves termékeikkel.

BKV buszokkal is könnyedén megközelíthető:

- a Balha Lujza térről a 112-es vagy 178-as busszal (a kapu előtt áll meg) nagyjából 10 perc alatt ott lehettek

- a Móricz Zsigmond körtéttől a 27-es busz visz el oda

A Kert nyitvatartása: hétköznap 9.00 – 23.00 óráig, szombaton 8.00 – 23.00-ig

A Piacz nyitvatartása: minden szombaton 8.00 – 14.00 óráig

Cafe & Bar: 9-22 óráig

Konyha: 12-22 óráig

Cukrászda: 13-22 óráig

 

A cikket írta: Turi Anikó a Rizsázzunk! blog szerzője

Szólj hozzá