2017. feb 21.

Újrégi otthonod: a Csendes Létterem

írta: Felelős Gasztrohős
Újrégi otthonod: a Csendes Létterem

Egy keddi estén, 7 óra felé érünk az Astoriától egy köpésre lévő Csendes Létterembe, ahol a kellemes félhomály és a baráti beszélgetések, nevetések keltette „otthon-érzés” várt minket.

gasztrohos_csendes_01.jpg

Fotó: lav.design

Nem sok szabad hely volt már, de bárhová is ültünk volna, jól ellettünk volna. A Babos Bertalan „Zsili” és csapata által kreált belső tér elkapja az embert, felülteti és elviszi valahová egészen máshová, hogy utána kimosott lélekkel és tiszta aggyal visszategye ugyanabba a székbe, ahonnan elindult. Na ilyen a Csendes hangulata, mintha egyszerre ennél nagyon messze és otthon.

gasztrohos_csendes_04.jpg

Fotó: lav.design


Az étel- és italkínálat még tovább fokozza ezt a kényelmes érzést, egészen biztosan talál mindenki valami neki tetszőt. Az italkínálat csinos, érződik, hogy fontos szempont volt, hogy a széles választékkal mindenki kedvére tegyenek. Az étlap pont elég hosszú, van rajta minden, amire csak vágyhatunk, saláták, napi levesek, húsos ételek, vega fogások és desszertek sorakoznak rajta. Finoman érdeklődöm, hogy az ételek hozzávalóiról mit érdemes tudnom.

Már az első étlap kialakításakor fontos szempont volt a tulajdonos számára, hogy amikor csak lehet, helyi termelőktől, megbízható minőségű hozzávalókat vásároljanak. Így kerül a vega burgerem hazai bucijába hazai zöldség. A vega burger egyébként zseniális! Friss és nagyon finom. Nem az ilyenkor gyakori túlfűszerezéstől esik jól, itt szépen érvényesülnek a zöldségpogácsában a friss ízek. Folyamatos céljuk, hogy a kereslettel összeegyeztetve minél nagyobb arányban használjanak friss, hazai alapanyagokat. A Csendes többi egysége is ezt vallja, megszerezve a Felelős Gasztrohős Fenntartható Vendéglátóhely minősítését. A Csendes család minden egysége kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a felhasznált alapanyagaik minimum 30%-a magyar termék legyen, elérhetőek legyenek bio termékek és vega fogások is.

gasztrohos_csendes_06.jpg

Fotó: lav.design


A Csendes Társ a Károlyi kert kapujában igyekszik kizárólag idénygyümölcsökből és helyi hozzávalókból készült ételekkel, italokkal hűsíteni a nyári szezonban. Az Egyetem téri CsendesM Vegan Bistro  minden mesterséges adalékanyagot tiltólistára tett, emellett ez az egység is, hasonlóan a többihez, lebomló csomagolóanyagokat használ, szelektíven gyűjtik a hulladékot és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra.
A Pesti Szatócs  , pedig a Csendes család negyedik tagja, törekszik arra, hogy a civilek számára is elérhetővé tegye mindazt, ami a „Csendesekben” megvan. Az üzletben magyar kortársművészek darabjai mellett helyi, házi finomságokat is találunk, de kiállítótérként és lakásdekor lelőhelyként is tökéletesen megállja a helyét.

csendestars.jpg

Fotó: Csendes

A Csendes Léttermet kötelezővé tennénk mindenkinek. Annak is, aki volt, aki még nem volt, aki megölelné a világot és aki egy kicsit el van veszve. Egyetek, igyatok nyugodt szívvel, jó helyen vagytok.

 

A cikket írta: Tóth Anna

 

 

Szólj hozzá