2016. dec 21.

A kedvenc karácsonyi vásárunk

írta: Felelős Gasztrohős
A kedvenc karácsonyi vásárunk

Korábban feszegettük már azt a témát, hogy a fesztiválok és egyéb gasztrorendezvények mennyi szemetet termelnek - illetve mi mennyi szemetet termelünk, amíg jóízűen benyomjuk az éppen aktuálisan trendy street food ételkölteményt és leöblítjük azt egy pohár (forralt)borral. Egyik évben kiakadtunk a Street Food Show-n, másik évben írtunk a müncheni sörfesztivál ehető tányérjairól, egy harmadik évben pedig siránkoztunk, hogy még a visszaválthatós kerámia bögrékhez is kapunk műanyag poharat a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban. Úgy tűnt, hogy nincs előrelépés itthon ezen a téren, és csak gyűlik, gyűlik a szemét. Aztán elindult az idei adventi vásár szezon.

15252479_642437635937502_8855078118127061237_o.jpg

A Bazilikánál sétálgatva arra lettünk figyelmesek, hogy a nézelődők kezében a gusztustalan fehér, polisztirolból készült hőtartó poharak helyett - amik előállítása egyébként borzasztóan környezetkárósító, ráadásul az újrahasznosításuk sem megoldott - designos, újrapapírnak tűnő  poharak vannak. Elsőre elengedtük ezt a látványt, de amikor a szelektív gyűjtők, és pláne a komposztálható hulladékgyűjtő mellett elmentünk, akkor aztán tényleg leesett az állunk.

Megkerestük barátainkat a Zöldövezet Társulás Egyesületnél (akik egy csomó rendezvény zöldítésén dolgoznak a háttérben az év során, értsd. pl. kiválogatják az újrahasznosítható hulladékot a szemetesekből), és a következőt tudtuk meg: “Az Adventi Ünnep a Bazilikánál egyike azon rendezvényeknek, amely évek óta a Zöldövezet Társulás Egyesület programját választja a rendezvény környezetterhelésének csökkentéséért. Ez az első adventi vásár, ahol bevezetésre került egy innovatív technológiával készülő csomagolóanyag, ami egy jó alternatívának tűnik az eldobható műanyag poharak kiváltására.  A Szent István téri vásár ezen lebomló termékeket használva indult el a műanyagmentes rendezvények felé vezető úton.”

De mi ez az innovatív technológia? Fenntartható forrásból származó papír, amit PLA-val (politejsavval), egy kukoricakeményítőből készül és ipari komposzt körülmények között 100%-ban biológiailag lebontható anyaggal vontak be. A poharak mellett sok helyen az ételt sem a szokásos fehér eltörős műanyag, hanem cukornádból készült tányérokon adják, szintén politejsav alapanyagú evőszközökkel. Mindezt a Doremi.Today-től szereztek be a szervezők. Azt is megtudtuk, hogy bár a laikusok azt hihetik, hogy bármelyik papírpohár szintén a biodegradálható kategóriába tartozik, ez nem igaz, mert általában a forró italok kezelése érdekében valamilyen műanyag bevonattal látják el őket. Az adventi vásáron előforduló papírpoharak azért különlegesek, mert PLA bevonattal helyettesítik a szokványosan műanyagból készülő bevonatot.

Bár már az is nagy lépés, hogy nem olajból készült poharat (hiszen a műanyag termékek alapanyaga az olaj) dobunk el egyszeri használat után, azt még jobb tudni, hogy a Zöldövezet Társulás  a szelektív hulladékgyűjtés koordinálásán túl gondoskodnak a karton, műanyag, üveg, és lebomló termékek megfelelő helyre való eljuttatásáról, újrahasznosításról és komposztálásról. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen a kezdetek óta szelektív gyűjtés folyik, melynek hatékonysága a Zöldövezet programjának köszönhetően évről évre magasabb. A 2015-ös évben összesen 40 m3 hasznos anyag gyűlt össze az Egyesület munkatársainak és önkénteseinek segítségével. Idén egy komplex programmal már félidőben meghaladták a tavalyi összmennyiséget.

Szerintünk ez így elég kerek! Már csak abban reménykedünk, hogy a nagy vásári forgatagban a látogatók a jó kukába dobják a hulladékaikat.

Fotók: Zöldövezet Társulás fb oldal - köszönjük!

Szólj hozzá

fesztivál advent hulladék szelektív zöldövezet pla zöld fesztivál lebomló doremi