2016. dec 12.

Let it Slow (Foodiez)!

írta: Felelős Gasztrohős
Let it Slow (Foodiez)!

A város közepén, a körúttól nem messze, a Szondi utcában található vegetáriánus  - vegán étterembe belépve lelassul az idő és az isteni, testünk számára szuperül hasznosuló reggelink vagy ebédünk fölött morfondírozva el is felejtjük, hogy a zakatoló, mindig siető körforgásból léptünk be ide.

15025619_375435106122370_2894981742054063458_o.jpg

Geyer Kriszta a Slow Foodiez tulajdonosa már a kezdetektől környezettudatosra tervezte a helyet, így nem csoda, hogy az egy éve nyílt étterem máris a Fenntartható Vendéglátóhelyek listáján szerepel. Amellett, hogy vegetáriánus-vegán (teljesen húsmentes ételeket kínálnak, ezzel is könnyítve környezetünk óriási batyuján), a zöldségeket is helyi piacról szerzik be. Nem is lehetne erre jobb bizonyíték, mint, hogy beszélgetésünk után Kriszta a „Kell még valami a piacról?” felkiáltással indult neki a beszerző körútnak. Az alapanyagokon túl a csomagolásra is odafigyelnek, a betérő vendégek a Doremi Today komposztálható dobozaiban vihetik el ebédmenüjüket.

15128916_375435119455702_5258917886758097459_o.jpg

A Slow Food mozgalom Olaszországból indult, a ’80-as évek végén egy gyorsétterem lánc ellenes demonstráció során. Hivatalosan pedig pár évvel később Párizsban került aláírásra a Slow Food nyilatkozat. A mozgalom szemlélete 3 egymással összefüggő alapelvre épül, ezek a: „good, clean and fair” vagyis jó, tiszta és tisztességes. Jó, mint jó minőség, ízletes, egészséges étel. Tiszta, vagyis olyan termékek, amelyek nem ártanak a környezetnek és tisztességes, vagyis elfogadható árak a fogyasztónak és igazságos feltételek és fizetés a termelőnek. A Slow Foodiezban nem kérdés, hogy ez a 3 alapelv megvalósul, hiszen Kriszta is a mozgalom támogatója.

A hely másik mottója a 3 alapelven kívül a „Vegetáriánustól a nyers vegánig”, mely egy utat és egy szemléletet is jelent számukra. A csapat minden tagja vegetáriánus, van aki vegán is, és céljuk, hogy másokat is segítsenek az egészségesebb, később akár nyers, vega, vegán étkezés rögös útján végig menni. Mondjuk, hogy ha a Slow Foodiez ételeit nézzük, ez az út nem is annyira rögös, mint inkább elégedett nyammogással teli, hiszen az étlapon izgalmasabbnál izgalmasabb ételek sorakoznak és, ahogy Kriszta mondja, mindig van egy-két „beugró ételük” is, ami annál sem veri ki a biztosítékot aki még csak ismerkedik ezzel az ételstílussal. Ilyen például a ’Paraszt rántotta tál úriasan’, amely a Youtyúk szabadon és boldogan kapirgáló csirkéinek tojásaiból készül, egy kis füstölt tofus, fügés balzsamecetes csavarral vagy a durumlisztből készült ravioli kesu-spenót töltelékkel. Én a vegán omlettet kóstoltam a’la Slow Foodiez, ez a csicseriborsólisztből készült grillezett zöldségekkel és füstölt tofuval megtöltött lepény teljesen levett a lábamról és nem csak azért, mert olyan jól laktam, hogy délutánig eszembe se jutott az ebéd, hanem mert olyan finom volt, hogy tényleg lassan, merengősen fogyasztottam el, hogy minél tovább tartson.

img_0501.JPG

Vegán omlett

A slow életérzést a hely berendezése is tükrözi. Kellemes pasztell színek, otthonosság fogadja a vendégeket, valamint az egyik grafikus törzsvendég pár szuper cuki rajzai, amelyeket meg is vásárolhatunk és az összeg felével a Gyermekétkeztetési Alapítványt  támogatjuk.

15025348_375435189455695_5916539163880864258_o.jpg

A Slow Foodiez ajtaján kilépni csak mosolyogva lehet, hiszen jót tettünk és jót is ettünk. Tehát Let it Slow! :)

Szólj hozzá

étterem egészséges vegetáriánus vegán slow környezetbarát étterem