2016. sze 29.

TOP 8 fenntartható kávélelőhely

írta: Felelős Gasztrohős
TOP 8 fenntartható kávélelőhely

Az utóbbi években egyre erősödő, a felelős fogyasztás fontosságát hangsúlyozó trend mára a kávézókba is becsöpögött: Budapesten sorra bukkannak fel az olyan kávézók - az instagramon pedig az ott fotózott tejhabokra rajzolt "latterart"-ok -, ahol képzett baristák kezei közül különleges kávéköltemények kerülnek az asztalunkra, és ahol messzi országok karakterét ismerhetjük meg egy-egy savas, csokoládés, vagy éppen gyümölcsös ízű, forró italon keresztül. A Kávé Világnapja alkalmából összeállítottuk kedvenc kávélelőhelyeink listáját!

kave_nevet_copy.jpg

A kávé és teatermesztés hagyománya évezredekre nyúlik vissza, és manapság a kávé az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék a világon. Mindkét növény termesztéséhez sok erőforrásra van azonban szükség: a National Geographic adatait szerint egy bögre kávé előállításához 140 liter víz szükséges; míg ugyanannyi teához 30 liter -, és ebbe még nem számoltuk bele az italunkhoz adott tejet, cukrot vagy a tetejére szórt fahéjat. Sajnos a kávétermésztést a klímaváltozás is befolyásolja: bár a növény eltűnni valószínűleg egy ideig még nem fog,  a kávé ára valószínűleg növekedni fog, ahogy a termőterületek egyre csökkennek majd. Amíg isszuk, addig is érdemes minimalizálni az élvezettel járó esetleges lelkiismeret-furdalást, és keresni a bio, fair trade minősítésűeket. Lássuk, hol találunk a fővárosban olyan kávézókat, ahol a környezet és a társadalom iránti felelősségvállalás is fontos összetevője az italunknak - és így kiérdemelték a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést!

Ma már több féle védjegy közül választhatunk, ha szeretnénk fenntartható forrásból érkező kávét és teát inni. Ha például bio, más néven organikus kávét választunk, biztosak lehetünk benne, hogy a termesztés során nem használtak szintetikus növényvédőszereket és műtrágyát - kizárólag engedélyezett, környezetbarát szereket. A bio kávé gyakran árnyékban nevelt, amely segíti az erdők és a biodiverzitás megőrzését, ráadásul ez a termesztési módszer a talajeróziót is lassítja, és a munkások egészségét sem károsítja. A Báthory utcai Báthori Kávézó és Ételműhelyben minden kávé és sok tea rendelkezik ezzel a védjeggyel, ráadásul közülük több méltányos kereskedelem csatornáin keresztül kerül az asztalunkra. Akkor sem kell félnünk, ha a kávénkat tejjel szeretjük: az is bio itt.

eu_organic.jpg

sa_organic_black_rgb.jpg

fairtrade-logo.jpg

 

 

 

 

 

Ha speciális kávéra vágytok, érdemes megkóstolni a Pohárszék Bor & Kávé és a Fekete kínálatát is. Előbbiben a 42 Coffee különleges, karakteres, gyümölcsös kávékülönlegességét élvezhetjük a csészénkben, tápióbicskei Szabó és Társa Gazdaságból érkező tejjel, mellé pedig naponta változó, isteni sütemények közül választhatunk. Utóbbi, a Múzeum körúton található Fekete baristái az etikus kereskedelemben hisznek: szeretik tudni, hogy a kávé termesztője arányosan részesül a haszonból. Legtöbb kávéjuk single origin, tehát egy termőhelyről, majdnem közvetlenül a termelőtől származnak, de néha sikerül direct trade kávét is beszerezniük. Bögrénkbe számos saját maguk által kiválasztott mikro-pörkölő éppen aktuális kínálatát kóstolhatjuk meg, a hagyományos espesso mellett például aeropress-ben vagy chemex-szel készítenek el nekünk. Filteres teáiknak is érdemes esély adni, hiszen ezek fair trade és bio minősítésűek. Ha pedig a Fekete épp tele lenne, a közeli Csendesekben (Csendes Társ, CsendesM, Csendes Létterem) ihattok egy csésze finom kávét, méltányos kereskedelemből.

Budán a Murok Kávézót és a Törökmézet tudjuk ajánlani a bio és/vagy fair trade italokat keresőknek – pláne, mert mindkét helyen lehet reggelizni is -, hétvégi kirándulásokhoz pedig a Natura Hill Zebegényben érdemes leülni a teraszon egy bögre forró itallal, és élvezni a kilátást és a levendulaillatot.

Tavaly voltunk a Milánói Expon, ahol egy virtuális kávétúra során bemutatták nekünk többek között a kávébab útját a csészénkig, a fogyasztási rituálék fejlődését, és a termelő országok hagyományait és szokásait. A túra végén egy különleges gépet is kipróbálhattunk, amelyben kilenc ország kávébabjai közül választhattak: egy tablet segítségével beállíthattuk a kedvenc kombinációnkat hét ízből - keserű, édes, sós, növényi, gyümölcsös, csokoládés, karamelles -, amelynek megfelelően a gép automatikusan adagolta a különböző karakterű kávébabokat. A gép gyakorlatilag azt a kávét készítette el nekünk, amelyre éppen vágytunk. Valóban ez lesz a jövő? Lehetséges, ám amíg nem érkezik meg a reggelünket meséssé varázsló eszköz a konyhánkba, érdemes körbekóstolni a hazai kínálatot.

A cikk eredetileg az Ecolife 2016 áprilisi számában jelent meg, de azóta egy kicsit frissítettük.

Szólj hozzá

kávé bio klímaváltozás fair trade méltányos kereskedelem kávé világnapja