2016. jún 18.

A hét hala: pisztráng

írta: Felelős Gasztrohős
A hét hala: pisztráng

1. Miért egészséges?

A pisztráng az egyik legegészségesebb hal. Egy adag (kb 150 gramm) pisztráng kb 980 miligramm omega 3 zsírsavat tartalmaz. Kb 85 gramm pisztráng elfogyasztásával egy felnőtt férfi fedezi ajánlott napi fehérjebevitelének 37, míg egy felnőtt nő a  46%-át. A tenyésztett pisztráng bizonyítottan alacsony higany tartalmú, ezért gyerekek, terhes nők és kismamák is fogyaszthatják hetente 2 alkalommal. Viszonylag alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt egyes diétákban jól helyettesítheti a zsírosabb húsokat.

(forrás: http://healthyeating.sfgate.com)

trout-2060370_1920.jpg

2. Hol él?

Európában mindenütt őshonos, Magyarországon is számos faja él,de csak a sebes pisztráng őshonos, 1885-től a szivárványos pisztrángot is betelepítették az országba.

Ma elsősorban az Északi-középhegység, a Bakony és az Alpokalja tavai és patakjai jelentik a sebes pisztráng és a szivárványos pisztráng fő előfordulási helyét.

3. Mit eszik?

Rovarokkal táplálkozik, de megeszi a csigákat, férgeket és kisebb halakat is.

A Tenyésztett pisztrángokat általában táppal etetik.

smoked-fish-411485_1920.jpg

4. Hol lehet hozzájutni?

Sajnos nagyon sok helyen, nem Magyarországon tenyésztett pisztrángot árulnak. Kérdezzetek rá hal árusotoknál, hogy ő honnan szerzi a halat!

www.visegradipisztrang.hu

http://pisztrangtelep.hu/

Boldog Füstölt Pisztráng Tahitótfalu

http://tapolcaipisztrang.hu/

Néhány Tesco és Auchan áruházban

Használd a Kapj rá kampány halbolt keresőjét

 

5. Miket lehet belőle készíteni?

A pisztrángot sok féle képen el lehet készíteni:

Egészben sütve sütőben, olajban, vagy roston. Panírozva, töltve, különböző mártásokkal, szószokkal. Nagyon jól megy hozzá a fokhagyma, citrom, mandula, zöldfűszerek.

Füstölt pisztrángból készülhet pástétom, saláta, quiche, mártások mindenféle tésztához, sőt  Lilafüreden még füstölt pisztráng halászlevet is készítenek!

beetroot-1093035_1920.jpg

Szólj hozzá

halathon