2016. jún 16.

Ide nézz! Törökméz

írta: Felelős Gasztrohős
Ide nézz! Törökméz

Felcsillant a szemem, amikor megkaptam a lehetőséget az egész nap reggelit és egyéb finomságokat kínáló étterem tesztelésére. Gyermekkori nagy kedvencem ez az édes kreálmány, melynek nevét viseli a hely, így egy napsütéses reggelen, a nyolcvanas évek majálisait idéző életérzéssel indulok útra, Törökmézbeli reggelim elfogyasztására.

Kedves vendéglátóim, az étterem tulajdonosa Dékány Réka és férje Béla mindenféle vendéglátói múlt nélkül vágtak bele ebbe a kalandba. Az üzletvezetést a pár hölgy tagja, Réka viszi, de közösen, egymást jól kiegészítve meséltek nekem álmuk megvalósításáról, melynek köszönhetően mindannyiunk örömére tavaly nyáron megnyitott eme izgalmas étterem-kávézó-delikát, a második kerület Margit utca 27-ben.

A külső, teraszos részen ülünk le, Béla máris megrendeli nekünk a kávét, miközben Réka elmeséli, hogy a festékboltból átalakított barátságos kis hely különleges elnevezése egyrészt a környék kulturális hagyatékára utal, másrészt asszociál a kínálatukban nagyon fontos szerepet betöltő házi, helyben készült süteményekre és a házi törökmézre is. A hatoldalú lépsejtet középpontjába állító design minden eleme szépen összecseng, és erős koncepciót alkot, az étlaptól a falfestésen át az elviteles zacskóig, mely marketinges szívemet simogatja.

„Olyan helyet szerettünk volna kialakítani, ahol közvetlen és személyes kapcsolatot ápolhatunk vendégeinkkel, barátságos kiszolgálással és figyelemmel fordulhatunk feléjük, ahol tudjuk, hogyan szeretik a kávéjukat, vagy mit csinálnak a hétvégén.” – emeli ki Réka. A hely mérete és atmoszférája tökéletesen megfelel ennek a célnak. Közben megérkezik illatos tejeskávém, kortyolgatni kezdem, s rátérünk a kínálatra, amely pont most újul meg és amelyet Rékáék saját ízlésüknek megfelelően alakítottak ki. Ezt tükrözi a csípős finomságok viszonylag hangsúlyos jelenléte is.

„A Törökméz különlegessége, hogy egész nap kínálunk reggelit, - amin sokan meg is lepődnek, - de azt is érdemes tudni, hogy nem csak reggeliző hely vagyunk. A napindító kiadós és változatos étkek mellett, többek között sajt- és sonkatálainkkal, reform salátáinkkal, házi sütemény- és magyar borkínálatunkkal egész nap várjuk vendégeinket.” – mondja el Béla. És akkor a gasztrosarok részét képező, megannyi finomságot felsorakoztató, nézelődésre csábító delikát kisboltot még nem is említettük.

Kóstoljunk bele a kínálatba!

Ha a reggeli órákban érkeznél, és tojásos étekre vágysz, 5-féle omlett, 2-féle tükörtojás, ham&eggs és bacon&eggs közül választhatsz. Egyéb kívánság esetén kérhetsz bundáskenyeret fokhagymás illetve magyaros tejföllel – ennek az az érdekessége, hogy nem olajban sül -, főtt virslit, vagy a nagy kedvenc, saját fejlesztésű házi Granolát (müzlis fogást) görög joghurttal, szezonális gyümölcsökkel és a Brunner méhészetből származó finom mézzel. Ha pékáru, akkor javaslom a helyben sült croissant-t házi lekvárral, vagy a kézműves Artizán pékségből minden nap frissen hozott, hazai alapanyagokból készült, adalékanyag-mentes kenyerek valamelyikét, mondjuk házi padlizsánkrémmel. Reformszendvics-rajongók figyelem! Nem elég, hogy 8-féle, ínycsiklandó összeállítású szendvics közül szemezgethetsz, de a csemegepultban megtalálható sajt- és sonka/szalámi kínálatból saját magad is összeválogathatod a számodra legétvágygerjesztőbb verziót! Személy szerint imádom, amikor egy hely megadja a lehetőségét a teljesen saját ízlésre szabható megoldásoknak. A variációk száma így elég magas, ha szendvics a téma, melyet francia bagettben és zöldsalátával tálalva kapsz. Sőt, már a vendégek megkérdezése által előtesztelt, gluténmentes – és mégis finom - bagettben is kérheted, például a Badacsony környékéről származó, csípős szürkemarha szalámit, vagy akár a kacsamáj mousse-t almával és gyümölcsmustárral. Ha úgy szeretnéd, szendvicsed kérésedre összesülve készül el.

Mindig nehéz helyzet, amikor ennyi finomság közül kell választanom. Végül spenótos, feta sajtos omlettet rendelek, melyet vendéglátóim tanácsára a ház által az ételekhez kínált, csípős salsa szósszal megbolondítva fogyasztok el.

„Mindketten szeretjük a csípőset – meséli Béla – és amikor külföldön jártunk, sokféle salsa szószt kipróbáltunk, megkóstoltunk, mire ráleltünk a Tapatíó elnevezésű termékre, mely egyedi ízével megfogott minket. Ebből haza is kell vinnünk – gondoltuk, majd felkutattuk, hogy honnan szerezhető be. Mi a mai napig fogyasztjuk, és ezen ragaszkodás nyomán került a Törökméz kínálatába is: több ételünk mellé szervírozzuk, illetve kifejezetten felhívjuk rá vendégeink figyelmét, hogy ha kicsit is szeretik a csípőset, bátran próbálják ki, mert olyan ételekkel is jól működik, amelyekre nem is gondolnának.” Igazat beszélt és nagy kísérletező lévén magam sem bántam meg, hogy hallgattam rá, a krémes fetával rendesen megrakott és megsütött omlett isteni volt, ízét a salsa szósz sem nyomta el, csak éppen pikánsabbá tette. Kiadós egy adag a mellé kapott, Piszkei Öko Kft.-től származó, vegyszermentes gabona felhasználásával készült, tej- és tojásmentes, ropogós biokiflivel, és zöldsaláta körettel, ami mindig plusz pont nálam!

Mindenképpen ki kell még emelnem az újításnak számító, Rékáék által kikísérletezett és most bevezetésre kerülő Breakfast Burrito-t is, ami egy tortillába tekert, cheddar sajtos omlett, zöldségekkel és salsa szósszal. Már leírva is ínycsiklandó…

Miközben áttérünk a hely kávézó jellegére, az étlapot is nézegetem, és megakad a szemem a Badacsonyi Bodzapezsgő láttán. Némi vacillálás után – mert hisz mégiscsak munkába megyek innen – kíváncsiságom és Réka biztatására kérek egy pohárral. Az alacsony alkoholtartalmú, könnyed és édeskés, bor alapú, bodzaízesítésű nedű balatoni bringatúrás, nyáresti hangulatba hoz. Elégedetten fogyasztom, miközben Réka füleimnek édes témába fog.

„Ha valaki csak egy kávéra vagy süteményre jönne be, akkor helyben készített süteménycsodákkal várjuk, melyeket Györgyi kreál, aki egyébként hegedűművész, és mellette mindenki boldogságára megszállott süteményalkotó.” – meséli Réka. Irigylésre méltó hobbi! A törzsvendégek nagy kedvence és a kínálat állandó részét képezi a teljesen lisztmentes, belga csokoládéból készült csupacsoki torta málnaszósszal, melyből kérnem sem kell, Béla, ahogy szóba kerül, azonnal csomagoltat nekem egyet elvitelre. Huncut mosolya mindeközben arról árulkodik, ő már most maga előtt látja, hogy azt később milyen arckifejezéssel fogyasztom el. Ehetünk itt almás pitét, házi zserbót, répatortát, vagy akár vérnarancsos-mandulás süteményt, gránátalmás-vérnarancsos szósszal.

A sütemények mellé is kínált kávéalkotásokat kétféle 100% arabika kávéból készítve kérhetjük; az egyik egy világos pörkölésű guatemalai, single origin, frissen pörkölt kávé, a másik a Caffè BELARDI névre hallgató, fatüzelésű olasz kézműves kávé Umbriából, mindkettő beszállítója a Kávékalmár. Minden kávé alternatív megoldásként a green milktől származó zab-, rizs- vagy mandulatejjel is kérhető. A tea szortiment 13-féle válogatott teafüvet tartalmaz, köztük például japán Sencha teát cseresznyevirággal, fehér teát bergamottal és mandarinnal, vagy koffeinmentes gyümölcsteát almadarabokkal, pörkölt mandulával és fahéjjal. Hogy minden igényt kielégíthessenek, a forró csokiból is kétféle készül: a Szántó Tibor manufaktúrájából származó, fair trade 70% étcsokoládéból kevert, kakaóállagú verzió, és a nagyon sűrű, holland kakaóból kevert másik opció.

Ha délután, vagy este éheznél meg, a csemegepult kínálatából összeállított sajt, sonka és szalámi válogatás, egy pohár finom magyar borral kísérve tökéletes választás lehet egy könnyed estebédhez. A megújult étlapnak köszönhetően pedig a salátakínálat is jócskán bővült, és olyan gyöngyszemeket tartalmaz, mint az Articsóka saláta pecorino sajttal, a Baconbe tekert grillsajt saláta, vagy a Bresaola saláta szarvasgomba olajjal. Salátarajongó lévén ezek kipróbálásához is elég nagy kedvet kaptam, így én egészen biztosan megfordulok még itt.

Az italkínálatban megtalálhatóak a kreatív ízvilágú, közkedvelt házi limonádék, közöttük kaktuszfügés, rózsavizes és mandulás változatban is. Jómagam a málnás mellett döntöttem és azt mondhatom, rég ittam ilyen finom limonádét. Ennek titka, hogy nem szirupokból, hanem inkább magyar szörpökből és friss gyümölcsből készülnek. Az egészséges üdítőkínálatot tovább színesíti egy badacsonyi kistermelő házi bio almaleve, valamint helyben, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek is, mint a cékla-répa-alma-gyömbér kombináció vagy az uborka-zeller-alma-lime mix.

A sörkedvelők is elkalandozhatnak: a lager, búza- és barna sör mellett meggyes, sőt még málnás sör is szerepel a kínálatban. Nagyon erős és különleges a borkínálat, mely kizárólag kisebb, magyar borászatokból származó borkülönlegességeket kínál (mint például a Válibor kézműves, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készülő borai), melyek némelyike biodinamikus gazdaságból származik.

 

 A folyamatosan változó delikát kínálat kiemelt szerepet kap Rékáék vállalkozásában, telis tele kulináris és egészséges finomságokkal, nagy hangsúlyt fektetve a magyar és egészséges termékekre. Ilyenek például a Majomkenyér adalékanyag- és tartósítószer-mentes paleo kekszei, a Mentes egészségtudatos és mindenmentes kekszei, a Biosaurus organikus, gluténmentes kukorica snack-je, a Dióhéj vegán, kemencében pörkölt olajos magvai, amelyek mind a bűntudat nélküli, egészséges nassolásra kínálnak ízükben is élvezetes lehetőséget. „Ez a delikát mindemellett azon kevés helyek egyike, ahol kapható a Tóth Balázs által ökológiai szemlélettel termesztett, készített és palackozott Chabo elnevezésű gasztró kézműves csiliszószok és savanyúságok teljes szortimentje (pl. chilis uborkasavanyúság, chilis cukkinisavanyúság, vagy a sárgabarackos Fruity chiliszósz)” – meséli Béla lelkesen.

A vezetők sokat tesznek a fenntartható működésért is, amelyre otthonukban is törekednek, és nemrég meg is szerezték a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. Természetes volt számukra, hogy itt is ledes égőket, környezetbarát tisztítószereket (Citromax) és többségében lebomló vagy újrahasznosított csomagolóanyagot használjanak. Az igényesen kialakított mosdóban bio szappant találunk. A konyha szerencsére kevés hulladékot termel, köszönhető ez az egyedi igényre összeállítható szendvicskínálatnak, a környezetbarát csomagolást (visszaváltható üveget) használó beszállítói alapanyagoknak is. A konyha olajigénye igen alacsony, nem készül semmi olajban, ami keveset használnak az pedig extra szűz olívaolaj, és francia vaj. Most is hangsúlyos és egyre nagyobb szerepet kap a magyar kínálat mind az étterem alapanyagai között, mind a delikát termékei sorában, az üde szortimentet nyújtó borokról nem is beszélve. És ez nagyszerű, hiszen nagyon klassz termékei vannak kis hazáknak.

Igazán jól indult a napom, egy kis barátságos, igényes és formabontó, kutyabarát helyen, melyet közvetlensége, széles és izgalmas kínálata, kreatív szemlélete mindenképp kiemel. Ahol a vendéglátók interaktív módon s nyitottan állnak minden újításhoz, és ahol nem utolsó sorban, csoda dolgokat rendelhetünk az étel- és itallapról.

S talán már azt is kitaláljátok, hogy délutánra persze Béla huncut mosolya is beigazolódott, a csupacsoki torta édeni élményeket okozott!


A cikket írta: Szirmai Judit
Fotók: Törökméz (Köszönjük!)

 

 

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

bio kávézó csípős brunch reggeliző törökméz piszkei öko