2015. sze 18.

Séfből termelő: a fenntartható étterem receptje

írta: Felelős Gasztrohős
Séfből termelő: a fenntartható étterem receptje

Olyanról már hallottunk, hogy az étterem konyhafőnöke jóban van azzal, aki az alapanyagait termeli; az viszont elég ritka, hogy maga a séf váljon termelővé! A többször a Világ Legjobb Éttermének választott skandináv étterem séfje pont ezt teszi: 2017 elején bezárja a Nomát, és elkezdi saját alapanyagait termelni.

rene-redzepi-main.jpgForrás: TakePart

A Noma több gasztronómiai trendet is elindított az utóbbi időben, a fermentált ételektől a rovarevésen át a tűlevelekkel illatosított fogásokig. Séf Rene Redzepi 12 éve nyitotta meg az étterem kapuit, és azóta számtalan szakácsot, háziasszonyt és vendéget inspirált. (Jókuti András is járt a Nomában, beszámolót elolvashatjátok a Világevő blogon – miután a cikkünk végére értek! ;) )

Az étterem 2016 után új helyre költözik: egy városi farmra, amely jelenleg rosszabbul néz ki, mint egy félig leégett parkolóház. A tervei között üvegház és egy úszó farm kialakítsa is szerepel. “Építünk egy tutajt, és azon lesz a farm. Szükségünk lesz egy egész csapatra a termeléshez!” – mondta izgatottam a New York Times-nak.

16noma3-articlelarge.jpgForrás: New York Times

Egy étteremnek akkor szokott saját farmja lenni – ahogy például Dan Barber Blue Hill vagy Arthur Potts Dawson Acord House éttermének -, amikor a séf teljes kontrolt szeretne az alapanyagai fölött. Barber szerint azonban mégiscsak az az igazi, amikor a séf nem tud mindent irányítani és meg kell tanulnia azzal főznie, amit a föld éppen kínál - Redzepi pedig pont erre vállalkozik, hiszen a saját farm kialakítása nagy rizikó.

A Noma azonban nem csak kívül alakul át: az étlap egyre inkább alkalmazkodik a szezonalitáshoz. Ősszel vadhús és az erdőben talált gombák és bogyók, télen az északi hideg vizekben lakó halak vagy azok ikrái kerülnek az étlapra. Tavasszal és nyáron pedig – amikor az egész világ zöldbe borul -, a menü is kizöldül. Ezekre a hónapokra a Noma vegetáriánus étteremmé válik, amelyekhez az alapanyagot a saját terményei adják majd.

Forrás: Wikipedia-Noma Restaurant/Flick

Dan Barber – a fenntartható étkezés egyik szószólója – tavaly megjelent könyvében (The Third Plate) megkérdőjelezi a termőföldtől-az-asztalig mozgalom valódiságát. Szerinte a vendéglátóhelyek ablakaiban növögető néhány saláta vagy fűszer nehezen nevezhető valóban fenntartható beszerzésnek – inkább csak marketingfogás. Az azonban, amit Barber, Arthur Potts Dawson vagy Cyntia Sandberg termelő (aki akár 300 különböző zöldséget, fűszert, gyümölcsöt is ehető virágot termel David Kinch séf éttermének) csinálnak, és amit Redzepi tervez, igazi - és valódi elhivatottságot igényel. A Noma-ban azonban – ahol például olíva olajat vagy citromot sem találunk – mindig is fontos volt a fenntartható, helyi beszerzés.

Ha ismertek olyan éttermek itthon, amelyik a fentiekhez hasonlóan működik, írjátok meg nekünk, hogy meghívhassuk őket a Fenntartható Éttermek hálózatába!

Ha nem, akkor  pedig nézzétek meg Artur-Potts Dawson TED előadását a fenntartható éttermekről:

Forrás: The New York Times, TakePart

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

étterem skandinávia friss helyi noma szezonális helyi beszerzés fogj kezet a termelővel