2015. ápr 10.

Cserpes Úr kérem!

írta: Felelős Gasztrohős
Cserpes Úr kérem!

Még egyetemista voltam, amikor felfigyeltem egy közeli pékségben egy-két érdekesebbnek tűnő tejtermékre. Aztán a Cserpes joghurtok szinte észrevétlenül váltak egy-egy nehéz nap levezető desszertjévé. Felüdülést jelentett a sok mű ízű, színezett joghurt után. Később jöttek azok a hírek, hogy a gyümölcsjoghurtba nem is tesznek igazi gyümölcsöt, csak valamilyen kizsigerelt-megszínezett izét… aztán jött a Tudatos Vásárlók Nagy Gyümölcsjoghurt Tesztje, ami megerősítette az egészséges táplálkozásra törekvő énemet abban, hogy a Cserpessel ártok a legkevésbé magamnak. Csak amikor megnyitott az első Cserpes Tejivó a Deák tér mellett, tudatosult bennem, hogy tejfölt, sajtkrémet, vajat és tejszínt is árulnak, nem beszélve azokról a finom frissen sült kakaós csigákról! A tejföljük viszont már nem szerepelt olyan szépen a Dívány terméktesztjén, pedig szerintem ez a termék hasonlít leginkább ahhoz a Tejfölhöz, amit ha elég korán megyek még sikerül beszereznem a piacon. Egy kollégám segített feldolgozni az olvasottakat, amikor kijelentette, hogy sem szereti a Cserpes tejfölt, mert annak tejföl íze van, amit ő utál. Mivel sok ételhez alaphozzávaló ő inkább használja azokat, amiknek se szaguk, se ízük, viszont egy kocsonya megirigyelhetné az állagukat.

dsc01215_kicsi.JPGDE még mielőtt azt hinnétek, hogy a Felelős Gasztrohős eladta magát a Cserpesnek és már Hawaiiról írjuk ezeket a sorokat, gyorsan hozzáteszem, hogy engem a kezdetektől fogva zavart az a kis műanyag tető, ami ott figyel minden egyes joghurt és tejföl tetején. Összesen három olyan alkalmat tudok felidézni, amikor más terméknél gondot okozott, hogy a joghurton/tejfölön lévő alumínium fólia beszakadt. Biztos többször is jártam így az elmúlt 15 évben, de az nem hagyott bennem komoly sérelmet, annyira biztos nem, hogy az alufóliás megoldást ne találjam kielégítőnek. Viszont ez a műanyag tető (és alatta az alufólia - csak hogy egy atomtámadás se tudja kirobbantani onnan az éltető táplálékot) marha gyorsan képes a kukában landolni! Nálam a szeletívbe kerül, mert környezettudatos vagyok és elhitetem magammal, hogy így nem ártok a környezetemnek. Ez persze nem igaz, mert a legyártáshoz elhasznált erőforrást (víz, kőolaj, stb) visszaadni nem tudom, az újrahasznosulásáról pedig nincsenek pontos információim (elégetik, vagy szuper hasznos műanyag szék lesz belőle? esetleg műanyag virágcserép?) Azt mondják, az óceán műanyag kupakokkal meg öngyújtókkal van tele.. hát szerintem most már úszik ott pár Cserpes tető is!     

 

Nem szeretem, ha valamit nem kedvelhetek fenntartás nélkül, mert az környezetszennyező, ezért úgy döntöttünk megkeressük a Cserpes cég tulajdonosát, Cserpes Istvánt, hogy változtasson a csomagolás-politikáján és ne rontsa el az amúgy sok szempontból fenntartható termékét a design kedvéért! A levelet, amit emailben küldtünk, alább olvashatjátok.

dsc01202_kicsi.JPG 

Nyílt levél Cserpes Istvánnak, a Cserpes Tejivó tulajdonosának

Tisztelt Cserpes Úr!

A Felelős Gasztrohős szervezet nevében írok Önnek. Szervezetünk az élelmiszer-vásárlás és az étkezési szokások környezetre gyakorolt hatásaival foglalkozik, szemléletformálást, tájékoztatást végzünk, ezen felül keressük és minősítjük is azokat a vendéglátóegységeket, akik komolyabban foglalkoznak a környezeti terhelésük csökkentésével.

Mikor a legkevésbé környezetterhelő egy élelmiszer? Például ha helyi (a fogyasztás helyéhez a lehető legközelebb terem/készül), ha szezonális, ha bio és ha a legkevesebb hulladék keletkezik az előállítása/fogyasztása során. Ez utóbbi miatt írok Önnek, ugyanis mi nagyon kedveljük a Cserpes termékeket, jó minőségűek, nem tartalmaznak felesleges adalékanyagot, magyar munkahelyeket teremtenek. Egy problémánk azonban mégis van. Véleményünk szerint túlcsomagoltak. Nem értjük miért kell a joghurt/tejföl/vaj/sajtkrém termékekre az alufólián felül műanyag tetőt tenni. Egyéni fogyasztóként is érzékelem ennek a környezetkárosító hatását: heti 4-5 kupak mindig összegyűlik, amit szinte érintetlenül dobok bele a szelektív gyűjtőbe (ahol reményeim szerint újrahasznosul ugyan, de ezért felesleges legyártani - hiszen ez így erőforrás pazarlás stb, sok persze nem is a szelektívbe kerül) ez az összes eladott termékre vetítve hatalmas mennyiség.

A többi gyártó (Danone, Mizo, Milli, Zott, stb..) az ekkora kiszereléshez nem használ műanyag fedelet. Van ennek valamilyen lényegesebb indoka, amiért Önök ragaszkodnak hozzá?

Véleményünket alátámasztandó szervezetünk facebook oldalán feltettük követőinknek a kérdést, hogy szerintük szükség van-e a műanyag tetőkre, vagy elég-e az alufólia. 117 válasz érkezett, ami szerint a műanyag tető felesleges hulladék és nincs rá szükség. Itt Ön is megtekintheti:

Szükség van-e a Cserpes termékeken a műanyag tetőre, vagy elég az alufólia?

Ezek alapján az alábbit szeretnénk indítványozni
- csak minden 10. terméken legyen tető vagy
- egyik terméken se legyen tető, de a Cserpes termékeket árusító boltokban lehessen külön kérni.

Válaszukat nagyon várjuk!

 

Üdvözlettel:

a Felelős Gasztrohős nevében

dr. Horvátth Sarolta

www.gasztrohos.hu

 

Szólj hozzá

tej szemét felhívás hulladék joghurt tejföl műanyag környezetbarát indítvány tejivó Cserpes környezetbarát étkezés szennyező