2014. nov 29.

Világ a világban

írta: Felelős Gasztrohős
Világ a világban

IMG_1669_.jpgAz Oktogontól 5 percre található Kozmosz Vegán Étterem alig fél éve nyitotta meg kapuit és máris széles vendégkörrel rendelkezik. De honnan is jött az étterem neve? Nagyon egyszerű. A kozmosz a káosz ellentéte. A vezetőség egy olyan nevet akart kitalálni, amely különleges, nem sok létezik belőle, könnyű kimondani a külföldiek számára is, és a kereső program sem sok találatot dob ki rá. Amikor a vendég belép az ajtón, egy saját kis világ tárul elé.

De, hogy miről híres igazából ez a hely? Egyrészt arról, hogy elnyerte a Felelős Gasztrohős fenntartható étterem plakátját. Másrészt pedig, hogy fő profilja a vegán étkeztetés, mely azt jelenti, hogy az ételek elkészítése során nem használnak semmilyen állati eredetű hozzávalót, mint a amilyen a hús, tej és tojás alapú anyagok. A vezetővel sokat beszélgettünk azokról a momentumokról, amelyek a felelős vendéglátóegység IMG_1681_.jpgláncolat tagjává tették a helyet. Először is, indukciós tűzhelyet használnak energiatakarékosság céljából és az égők is energiatakarékosak, amelyek bevilágítják a vendégteret. Pincehelyiség révén, télen jól fűt, nyáron pedig jól hűt. Ezen kívül kiváló nyílászárok vannak felszerelve, nyáron pedig szükségtelen a drága és gazdaságtalan légkondicionáló beszereltetése. A szemetet szelektíven gyűjtik, az ételmaradék fogalma pedig nem is ismert számukra, mindig annyi ételt készítenek, amennyi szükséges, a vendégek pedig mindent mindig jó étvággyal elfogyasztanak. Az alapanyagok közül igyekeznek csak magyar terméket beszerezni, persze sajnos ez nem mindig megoldható (a vegán konyha jellemző alapanyagai között található a kókusz, a kesudió és a datolya). A jövőbeli tervek szerint azonban szeretnének saját készítésű vegán tejszínnel dolgozni. A zöldségek, gyümölcsök nagy része pedig helyi őstermelőktől származik.  A zsemléket és a pitát is saját maguk készítik. A zsemlében csak 20% fehérliszt van, a többi változó arányban rozs-és teljes kiőrlésű liszt. A vegán életforma elterjedését jelzi, hogy a látogatottság emelkedő tendenciát mutat, bár a legtöbb vendég még mindig külföldi. A jó névválasztásnak köszönhetően a turisták is könnyen megtalálják a helyet. A Kozmosz a vegán ételre vágyók eligazodását segítő Happy Cow oldalon is szerepel.

IMG_1674_.jpgAz étterem facebook oldalán napi szinten olvashatóak az új bejegyzések, képek, napi menü valamint az események. Rendkívül jó kritikákat és visszajelzéseket kapnak. Az étteremvezető mesélte, hogy több olyan elkötelezett visszatérő vendégük is van, akik szerint például a gyertya használata is megkérdőjelezhető a helyiségben, hiszen abban is vannak állati összetevők - de azért ezeket még használják. Az étterem nagyon jól kezeli ezeket az akadályokat, mindent igyekeznek a vendégek kívánsága szerint teljesíteni. Így ha valamilyen hozzávalót nem kér a vendég, megkérdezik, milyen okai vannak, hátha tudnak mindkét fél számára köztes megoldást találni.

Az étterem téglafalai rusztikus hatást keltenek, melyet mandala képek díszítenek. A kisebbik helységben fotelekkel kialakított stand up sarok található, amely alkalmas bármilyen fellépés megszervezésére. Az asztaloknál pedig a sok gyertya és kellemesen duruzsoló zene fokozza a hangulatot. Az étlapon -mely angolul is olvasható- töIMG_1684_.jpgbbféle tészta, vegán hamburger, vegán gyros, búza alapú pörköltek találhatóak. Az étlapon azt is jelzik, hogy az adott étel glutén, vagy szójamentes, esetleg mindkettő. Mi a gyrost és a hamburgert kóstoltuk; nagyon ízlett annak ellenére, hogy mi azért ritkán, de eszünk húst. A tálalás ízléses, a kiszolgálás nagyon kedves, az adagmennyiség pedig tökéletes volt. Természetesen a főétel utáni vegán, helyben készített süteményeket sem hagyhattuk ki; rakott palacsinta (mákos, diós töltelékkel) és tofu torta. Italkínálatból is nagyon sokfélével szemezhet a vendég. Vannak termelői bio borok, házi bio must, különböző teák, házi készítésű szörpök, termelői gyümölcslevek, kávék.

Nekem a legjobban a fából készült evőeszköz tároló kredenc tetszett, ami igazi ódon és egyben mégis modern hangulatot kölcsönzött a helyiségnek. A konyha kialakítása pedig nagyon ötletes. A bárpult mögötti hosszanti helységben a vendégek megleshetik, hogyan készül a rendelt étel.

IMG_1679_.jpgAz étterem a Vega Ninja program aktív tagja, aminek a lényege, hogy egy hónapon keresztül a jelentkezőket segítik áttérni a vegán étkezésre és biztosítják a napi menüjüket (leves+főétel) 1600 Ft-ért. Ennek keretében még volt is pár újítás az étlapon, és a standard ételek mellett heti újdonságokkal is előrukkoltak. A házi sütemények iránti óriási kereslet miatt pedig egy süteményes hűtőpult felállítását is tervezik. Kiszállításra is lenne igény, de nem akarják a környezetet az elviteles dobozokból képződő hulladékkal terhelni. Jelenleg sajnos egyszer használatos műanyag dobozban viheted el a maradékot, de mindenképpen szeretnének zöldíteni ezen a területen is.

A beszélgetésből és a helyből sugárzott, hogy az ott dolgozók felelősséggel végzik a munkájukat, segítik azokat az embereket, akik többféle okból kifolyólag a vegán étkezést választották életformának. Nagyon drukkolunk, hogy sikerüljön minél több tervet megvalósítani!

 

A cikket írta: Méhes Nóri

 

 

 

Szólj hozzá

étterem vega egészséges vegetáriánus környezetbarát kozmosz vegán környezetbarát étterem vegán étterem vega étterem kozmosz étterem közmosz vegán vegán étterem budapest vega ninja