2014. nov 20.

Fenntartható bár FILOzófia

írta: Felelős Gasztrohős
Fenntartható bár FILOzófia

Carrotmob_FiloBar_allo1.jpgKésőn érkeztem az első önkéntes találkozómra a gasztrohősökkel, így lemaradtam a pár perces bemutatkozókról. Egyedül Juditot ismertem - az egyik Gasztrohős alapító tagot -, aki már nagyban beszélgetett az asztaltársaság túlsó felén. Miután én is röviden bemutattam magam mindenkinek, oldandó a feszültséget, kecsesen hátrafordultam a mögöttem található pulthoz és rendeltem egy teát. A kedves pultos fiú egyből keresztkérdéssel indított: “Fair trade vagy nem fair trade teát kérsz?” Mit illik válaszolni erre a kérdésre egy újdonsült gasztrohősnek, természetesen fair trade-t kértem, egyúttal el kezdtem én is keresztkérdésekkel bombázni beszélgető partnerem. Szégyen szemre ő világosított fel, hogy mi is az esemény, amin éppen részt veszek. A Carrotmob akciót a Felelős Gasztrohősök immár ötödszörre szervezték meg, ezúttal a FILO-ban. Az akció lényege pedig, hogy az adott vendéglátóhely aznapi bevételének 30%-át fordítja valamilyen környezettudatos fejlesztésre, ez esetben környezetbarát tisztítószerek beszerzésére - nem mellesleg magyar gyártótól, mert náluk ez is szempont.

Rövid beszélgetésünk alatt azonnal világossá vált, hogy nem átlagos helyen járok, úgyhogy azonnal egyeztettem is egy interjú időpontot a kedves pultossal, akiről rövidesen kiderült, hogy amúgy a hely társtulajdonosa.FiloFiuk.JPG Marci a FILO-t egy évvel ezelőtt álmodta meg barátjával, Mikivel és körülbelül fél évvel később meg is kezdődtek a munkálatok, amit aztán egy júniusi nyitás követett. Két roppant agilis, tehetséges fiatalember, akik lelkes üdvöskéi a környezetvédelemnek, szerették volna összekötni passziójukat az üzlettel. Sikerült. A két fiatal fiút hallgatva lassan egy Cultivo beszélgetésen érzem magam, annyira inspiráló a történetük.

FILOzófiájuk lényege tehát a fenntartható vendéglátóhely megalkotása, amit nagyon is büszkén és tudatosan hirdetnek magukról a facebookon is. De honnan ered ez a nagy lelkesedés a téma iránt? – hangzik el az első kérdés, és Marci már válaszol is: “Ezt a szemléletet még gyerekkoromból hozom. Általános iskolában volt egy osztályfőnököm, aki nagyon nagy hatással volt rám és a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Az iskolánk rendszeresen szervezett természetközeli programokat, kirándulásokat nemzeti parkokba, és amúgy is zöld övezetben nőttem fel. A szüleimmel kicsi korom óta utaztam nyugatra, ahol már akkor is alap volt szelektíven gyűjteni a szemetet, úgyhogy egyszerűen belenőttem ebbe a mentalitásba.”

filo-bar-csikkgyujtes.jpgÉs mennyiben vagytok ti egy fenntartható vendéglátóhely? – hangzik el a második kérdés a kicsi, de kellemes hangulatú teraszon üldögélve, amit egy 45 perces beszélgetés követett, így hát lehet sejteni, a lista hosszú. “A székek, amin jelenleg ülsz, illetve az asztalok újrahasznosított anyagból készültek. A terasz padlózatnál felhasználtuk a régi hely maradványait, hogy ne kelljen mindenből újat venni. A terasz falfestése pedig organikus festőanyaggal készült, amit a természetben fellelhető színanyagokból kevernek ki. Nem rég indítottunk egy kampányt, amihez azóta már több vendéglátóhely is csatlakozott, illetve tervezünk rá további eseménysorozatot. Ez egy csikk gyűjtő akció (csikk brigád), a lényege pedig az, hogy az összegyűjtött csikkeket elszállítja egy futárszolgálat, egy Terracycle nevű cég pedig feldolgozza és újrahasznosítja azokat. A szűrő műanyag, így ezekből újabb műanyag termékek készülnek, a maradék dohányt pedig komposztálják. A tervünk az lenne, hogy bárki aki behoz egy zacskó csikket, kap 10% kedvezményt a boltban, de bármelyik vendéglátóhely szabadon csatlakozhat a programhoz. – Ez külön nyereményjátékkal összekötött akció ami már fut. Én az Indexen láttam egy videót erről, innen jött az ötlet.”

FiloMatrica.jpgAz ajtón büszkén virít a Felelős Gasztrohős logo, amit csak minősített vendéglátóhelyek kaphatnak meg egy sok szempontrendszerű kérdőív kitöltése után. Belépve egy kellemesen letisztult hangulatú, modern belső kialakítású üzlethelyiség fogad minket, no meg rendkívül barátságos, mosolygós staff. A helyre egyébként abszolút jellemző ez a könnyed, barátságos hangulat, tökéletes választás baráti összejövetelekre, esti borozásra, de a kézműves sörök rajongóinak sem kell nem kívánt kompromisszumot kötniük, egyszóval minden van, ami egy jó estéhez szükséges. Az ételkínálat alapvetően egyszerű bár ételekre szorítkozik, erről is kérdezem Marcit, hogy mennyiben fenntartható a konyha koncepciója. “Mindenből a legújabb A+ minősítést vettük, illetve van saját jéggépünk is. A hozzávalókat igyekszünk kistermelőktől beszerezni, illetve a menüt a szezon változásaihoz igazítani. A tojás például szabadon kapirgáló tyúkoktól származik, a csirkehúst pedig egy Gourmet Box nevű vállalkozás szállítja. Ők egyenesen a termelőtől szerzik be a nyers húst (mi egyelőre csak csirkét vásárolunk tőlük), majd úgynevezett sous-vide technológiával tartosítják. Ennek a technikának a lényege, hogy a húst alacsony hőmérsékleten vákuum nyomás alatt készítik, és ebben a vákuumcsomagolásban szállítják ki a megrendelőnek. Ez nekünk is jó, hiszen a hús tartósítószermentesen is sokkal tovább tárolható és a vákuumból kivéve, rövid hőkezelés után teljesen friss, sokkal zamatosabb ízhatást érünk el. Nagyon büszkék vagyunk továbbá a teljeskiörlésű tönkölybúzalisztből készült pizzánkra, illetve szintén teljes kiörlésű croissantra, ami a reggeli kínálatunk része. Olajat szinte semmihez nem használunk, csak annyit amennyit felvesz az étel, úgyhogy ennek gyűjtése és elhelyezése nálunk nem téma. Az üveget elviszi az italbeszállítónk, minden mást pedig szelektíven gyűjtünk, kommunális hulladék így alig képződik. A papírtörlőket egy fenntartható erdőgazdálkodásból szerezzük be, vagy újrahasznosított papírbólkészült termékeket .”

FiloEgg.jpg Filo_Etlap_alja.jpg

Az üzlet közepét egy nem elhanyagolható méretű bárpult tölti ki, ahol további zöld megoldásokra bukkanunk. A legérdekesebb számomra ezek közül a bárpultban található gépek által termelt hulladékhő elvezetése. Hulladékhő például a hűtő hátuljából kiáramló meleg levegő, ezt ügyesen elvezetik a pult padlózata alá, amit télen fűtésre használnak, nyáron pedig csökkentik a pult hőterhelését. IMG_20141029_210940.jpgMinden csap úgynevezett perlátorral van felszerelve, ami 50%-kal csökkenti a csapból kiáramló víz nyomását, ezzel levegősebbé téve a vízsugarat. Sokat kérdezem Marcit, hogy mi motiválja jobban ezeknek az újításoknak kapcsán: a költséghatékonyság mint üzletembert, vagy a környezet kímélése mint lelkes zöld tudatú civilt. “Igazából ez egy win-win helyzet. Ezek a megoldások egyáltalán nem költségigényesek, sőt némelyik még olcsóbb is, mint a normál verzió. Hosszú távon mindenképpen jövedelmező a vállalkozás és a környezetünk szempontjából is.”

Menő design, barátságos hangulat, egészséges és finom ételek, rendkívül környezettudatos megoldások jellemzik ezt a helyet - üdítő zöld szín a buli negyed palettáján.

A cikket írta: Zollai Judit
Fotók: saját + FiloBar

 

 

 

 

Szólj hozzá

filo környezetbarát étterem zöld étterem filo bar filo budapest környezetbarát szórakozóhely zöld szórakozóhely zöld bár